11 redenen om niet naar Thailand te gaan

Harry Romijn geeft 11 redenen om niet in Thailand te gaan wonen.Thailand is de nummer-1-bestemming voor digital nomads: het is er goedkoop, mooi en de bevolking loopt altijd met een glimlach rond. Toch is niet iedereen te spreken over dit land in Zuidoost-Azië.

Afgelopen zomer ontving ik een e-mail van Harry Romijn, die jaren in Thailand heeft gewoond. Hij had heel andere ervaringen met dit land. Voor de overzichtelijkheid heb ik deze genummerd. Hieronder lees je zijn mail.

Een land bekijken met toeristenogen is heel iets anders als er daadwerkelijk wonen.

 1. Weleens geprobeerd in Thailand een stuk land met een huis erop te kopen? ONMOGELIJK. Ja, op naam van je Thaise dame. En dan maar hopen dat ze je niet dumpt. Dit was Karel Noe overkomen. Hij is een Vlaming die in België met zijn Thaise is getrouwd.  Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort. Na acht jaar een bar te hebben gerund, moest Karel plotseling een zak geld betalen. Zijn ‘vrouw’ was die dag met een Thai getrouwd. Ze had zijn kleren in een plastic zak voor de deur gezet.
 2. En een appartementje kopen dan? Dat kan alleen als voor DAT PAND een vrijstelling geldt. En dan nog mag maar maximaal 40% in handen van buitenlanders zijn. Bovendien is de prijs voor buitenlanders fors hoger dan de prijs die voor de Thais zelf geldt.
 3. Een bedrijf beginnen kan alleen als je met 7 personen een BV opricht. Minimaal 51% moet in Thaise handen zijn en deze Thais mogen geen aandelen houden voor buitenlanders. De sanctie hiervoor is het confisqueren van de overige 49% en het land uitgezet worden.
 4. Stel je voor: je rijdt lekker op je scootertje, netjes met je helm op, en je wordt aangehouden door de politie. Waarom? Omdat ze je ogen niet konden zien achter het windscherm van je helm. Boete: 300 baht. De Thais betalen maar 200 baht, maar jij als farang hebt geld, dus dan moet dat kunnen.
 5. Een farang die een rechtszaak wint van een Thai? Heb ik in 17 jaar als eigen ondernemer zaken doen met dat land nog nooit van gehoord.
 6. Eten, drinken, kleding, openbaar vervoer: tja, dat is goedkoop mits je buiten de toeristengebieden bent.
 7. Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.
 8. Sta er in de taxi altijd op dat de meter wordt ingeschakeld en zorg dat de chauffeur de weg weet, want anders is een sightseeing tour inbegrepen.
 9. Nationaal park in. Toegang voor westerlingen: 200 THB. En in Thaise letters staat: 20 THB.
 10. Uit eten gaan met Thais: ze kwekken de hele tijd onderling in het Thais, totdat de rekening op tafel verschijnt.
 11. Met pensioen: er moet 65,000 THB per maand uit het buitenland binnen komen, anders wordt je retirement visa na één jaar niet verlengd. Heb je een appartement, auto enz. in Thailand, dan verkoop je die toch (voor een habbekrats)? Ieder jaar opnieuw diezelfde onzekerheid. Een handje losse bahts erbij en alle papieren zijn plotseling minder nodig. Hetzelfde geldt voor bedijfsverlenging, BTW en afdrachten voor vennootschapsbelasting.


Harry schept een beeld van een geldbeluste en corrupte bevolking, die erop uit is om buitenlanders een poot uit te draaien. Gelukkig wist hij ook met een positief punt te komen:

De wachttijd wordt in Nederlandse ziekenhuizen in weken uitgedrukt, maar in Thailand in minuten. De kwaliteit en kunde is minstens op West-Europees niveau in Bumrungrad International Hospital (behoort tot de top-10 medische bestemmingen ter wereld).

Om eerlijk te zijn vond ik Harry’s mail nogal negatief. Daarom heb ik getwijfeld of ik hem zou publiceren op dit blog. Maar goed: ik heb niet in Thailand gewoond [inmiddels wel: lees hier] en ben er slechts een paar keer als toerist geweest. Omdat er ongetwijfeld lessen uit Harry’s ervaringen te trekken zijn, deel ik zijn mail toch. Hoeveel je hieruit meeneemt tijdens je eigen reis of verhuizing naar Thailand, is natuurlijk aan jou.

Positief denken

Het mag duidelijk zijn dat ikzelf een positievere instelling heb. Een instelling waarmee ik op elke bestemming een leuke tijd beleef. Wat door sommigen de lelijkste stad in de Pacific wordt genoemd –Honiara– was voor mij een ideale bestemming voor mijn stageplek. Ik had leuke mensen om me heen en de mogelijkheid om ervandaan paradijselijke plekjes op de Salomonseilanden te bezoeken. Door me aan te passen en niet als expat maar juist als een local te leven, gaf ik ook weinig aanleiding tot afzetterij.

Ben jij het met Harry eens?

Wat zijn jouw ervaringen met Thailand? Heb jij ooit de verschillen mogen ervaren tussen op reis gaan naar een land en er wonen? Wat is jouw instelling in het buitenland? Laat hieronder je reactie achter of discussieer met andere bezoekers.

Foto: oksidor, Flickr 

165 reacties op “11 redenen om niet naar Thailand te gaan

 1. Veel expats en zeker pensionados hebben er een handje van om te klagen over Thailand. Gezien de gemiddelde leeftijd van die groep (hoog) denk ik ook dat deze mensen wat minder flexibel zijn. Echt integreren is er vaak ook niet bij.

  Ga dan terug of naar een ander land, lijkt mij.

  • Peter  is  grof  zeg.  Zonder  een goede  aanleiding.  En  hij is ook weinig begripvol.

   • beste, ik vind de hele rimram over thailand heel sterk overdreven, ik ben er zelf twee maal geweest, het hele land doorkruist, ik ben nooit of te nimmer opgelicht of afgezet door de thai.

    eten duurder voor de farang????? waar hebben die mensen dan gegeten, je kan in bangkok overal eten voor nog geen 3€ per persoon, als dat duur is????

    maar je hebt altijd van die muggezifters!!!

    • Thailand the land of million smiles.
     Ik zou er belgie direct voor laten vallen.
     Met 1, 5 euro ongeveer 60 bath samen heb ik en mijn vrouw ( een thaise dus) lekker kunnen eten.
     Taxi chauffeurs doen alles om je snel op de juiste plek te krijgen en zijn heel soepel. Zo huur ik elke dag een taxi chauffeur die bij ons blijft de hele dag of toch ter beschikking blijft waarheen we maar willen. Dit voor 1000bath wat mij toch een goede prijs lijkt. In belgie betaal je dit dubbel enkel voor in te stappen.
     De bus. 35 bath. 1 euro de man. met andere woorden deze harry heeft niks van thailand geleerd. Hij zal dan ook 1 van de weinigen zijn die constant in de zak werd gezet. Zal er een trauma aan overgehouden hebben 🙂
     Bazeer u dus niet op wat harry zegt want ik denk dat hij het paradijs genoemd thailand gewoon niet wil delen met de rest

     • lol,den gemiddelden thai verdient +-6000bth en jij betaald 1000bht per dag aan taxi.het is niet omdat het in belgie veel duurder is dat je in thailand zoveel moet betalen.dat is juist de reden waarom thaien meer en meer vragen aan de buitenlanders.ons eigen fout.je moet goed beseffen in welk land je bent en niet teveel geven.

     • mijn man en ik willen verhuizen naar Thailand. we mogen een huis bouwen op grond van mn Thaise vriendin. mijn man zou investeren in landbouwgrond en machines om zo de dorpelingen te helpen en ook in eigen onderhoud te voorzien. Volgens mijn vriendin kunnen wij na enkele jaren de Thaise nationaliteit krijgen, waardoor we daadwerkelijk eigenaar worden van grond en huis. Ook wil ik daar twee paarden kopen, maar volgens de dorpelingen is dit enkel voor de Koninklijke familie. Anders zouden wij te rijk lijken in vergelijking met de dorpelingen. In Chang Mai vond ik een grote manège waar je dagtochten kan maken, dus voor gewone mensen. Mijn Thaise vriendin is getrouwd met een vriend van mijn man. Ik wil niet het risico lopen bedrogen te worden. Mijn man en ik kunnen een visum O krijgen, onbeperkt verblijf dus. We gaan deze maand naar de ambassade om inlichtingen. Weet iemand hier meer over. Ik zou de dorpkinderen Engelse les geven, gratis. We zijn Belgen

    • Sorry ik betaal nog geen 2 euro, mijn cola inbegrepen. Edwin volgens mij hebben ze je ook te grazen genomen. Maar inderdaad het is nog steeds goedkoop en erg lekker. Mij hoor je niet klagen maar ben toch weggelopen uit pattaya

     • Trouw nooit met een Thaise vrouw en koop nooit een huis in Thailand een Farang kan niet kopen kan alleen kopen als je een thaise vrouw hebt en dan staat het huis voor 51 % op haar naam en de farang wordt buiten gegooid niet slim he gewoon lekker huren

    • eerlijk? Ik ben zelf al onderwerp van onterechte boetes door corrupte politie geworden. Eén keertje zelfs in Pattaya de boete moeten betalen aan kinderen die door de politieman van achter een hoekje geroepen werden… Voor het niet dragen van mijn helm, terwijl ik in de hoofdstraat waar het gebeurde iedere seconde voorbij gereden werd door Thais met hun haren in de wind… Ook al meegemaakt dat mijn Thaise partner een toeristische bezienswaardigheid gratis binnen kon terwijl ik 200 Baht moest betalen. Maar goed, dat hebben we in België ook. Veel steden geven gratis toegang tot hun musea aan de bewoners van de stad en ieder ander moet wel een ticketje kopen. So what? Als je naar Thailand gaat, weet je gewoon dat die dingen gebeuren. Dus klaag er niet over of blijf er gewoon weg.
     Wat ik niet wist was dat mijn vrouw haar woning dreigt te verliezen als ons huwelijk in Thailand geregistreerd wordt. (We zijn nog niet gehuwd, maar dat gebeurt in de eerstvolgende maanden). Misschien moet ik haar maar verwittigen, maar dan vraag ik af of dat niet automatisch geregistreerd wordt. Ze moest immers een document bij het hoofdbureau van politie in Bangkok halen (bewijs van blanco strafregister), op vraag van de Belgische Ambassade, waar duidelijk op staat dat het document afgeleverd wordt met het oog op huwelijk. Weet iemand hier iets zinnigs over te vertellen?

     • Ik woon hier al zo’n 13 jaar .Totaal 20 jaar ervaring met Thailand .Die Harry begrijpt het niet helemaal .Wellicht te wijten aan de aard van het beestje .Taal probleempje ook . lijkt me .Is het deze mijnheer nog niet duidelijk dat voor services starten alles , maar dan ook allles bevestigd moeten worden door beide partijen ? Cultuurprobleempjes dus ook voor mijnheer Harry .Vergeleken met wat Nederland nu is , ga 10 jaar terug in de tijd , een aanwas van 1 miljoen immigranten beter gezegd economische vluchtelingen .Ja , echt een aanwinst .Corrupte liegende politici in overvloed .Nou ,gewest NL is net zo corrupt , ik ga ervan uit dat de gemiddelde Nl-ers denkt dat Thailand corrupt is .Tja en de toeristen oorden ,moet men daar nog wat over zeggen ? .Ga wonen in een Thais dorp ver weg van die onzin .Voel de vriendelijkheid van de locale Thais .Nederland voor mij ?Ik wil hier begraven worden .Dan ruimen ze mijn graf niet op een dag en stoppen ze er een ander voor in de plaats .Groeten van mij .

    • Wij wonen sedert 2011 in thailand. eerst in bangkok en sedert 2 jaar in thailand.
     Een bedrijf oprichten gebeurt met 2 Thai, die tesamen 51% hebben, zorg dat ze mekaar niet kennen, kunnen ze ook niks bekokstoven samen. Bankrekening staat op mijn naam. Wat betreft een huis kopen, je kan ook leasen voor 30,40 of 50 jaar. Eten maak je zo duur als je zelf wilt. als wij ergens een prijs willen afspreken, gaat eerst onze thaise medewerkster onderhandelen, zonder dat men ons ziet. scheelt een hoop geld. Inderdaad, als je een visa wil, moet er voldoende geld op je rekening staan. Huis huren, het is maar waar je wil wonen. Als je in Europa in een grote stad gaat wonen, betaal je ook de hoofdprijs. Net zoals overal ter wereld, kan je duur en goedkoop leven. Inderdaad, er is corruptie, en veel burocratie, maar dat weet je als je naar dit soort landen verhuist. Er zijn ook veel zaken, die weer veel makkelijker zijn als bij ons. Winkels altijd open, overal is er eten te verkrijgen, parkeer je auto dubbel, enz. En als je heel veel te klagen hebt: vertrek dan. Geen enkele Thai houd je tegen

    • De prijs van dat eten zal van voor de oorlog 40-45 geweest zijn.
     Heb 6 maanden in bangkok gewoont,ik denk dat je alleen rijst hebt geeten.

  • Harry heeft volkomen gelijk, kom er al 25 jaar.
   Die smile is fake en het enigste wat telt is je geld.
   Zonder geld ben je helemaal niets daar.

   • Wat een negatieve mensen die Nederlanders.
    Het zegt meer over jullie dan de Thaise bevolking.
    Stelletje zuur pruimen

    • Je bedoeld die schijnheilige geldwolven die zich verschuilen achter hun glimlach. De vriendelijkheid neemt toe naar mate je meer geld op tafel legt. En die prostituees zijn ook erg. Zelf val ik er niet op want val niet op donkere hobbits. Dat werk doen ze vooral uit luiheid en gemakzuchtot om slapend rijk te woraden maar dat gebeurd niet want van sparen heeft een thai nog nooit gehoord. De levensstan daard is de afgelopen 2 decennia flink omhoog gegaan. Een taxichauffeur vraagt mij waar mijn hotel is in Bangkok terwijl ik net zeg dat ik voor het eerst van mijn leven in thailand ben. Buiten de toeristen gebieden ben ik wel leuke hartelijke thais tegengekomen. Denken dat geld Het ergste in mensen boven haalt.

     • Oh ja. Enou wat racisme betreft: Wilders is een knuffelbeest vergeleken met de thai. De bergvolken worden schandaling gediscrimineerd en als untermenschen aangezien. En: in 50 jaar zijn de tropische regenwouden gedecimeerdoor. Eerst was 60% van het land tropisch regenwouden. Nu 25%….
      ..
      moord, verkrachtingen, huiselijk geweld, bendes, gruwelijke dierenmishandeling: allemaal een stijgende lijn in thailand. Jaar op jaar. Dit land is heel ziek en het zal er niet beter op worden.

   • Hans zo heb ik ook die 2,5 mnd in Bangkok ervaren wat een smerige bende bij elkaar

  • Totaal mee eens.
   Ik woon 16 jaar in Spanje en veel van de genoemde zaken gelden ook voor wonen in dit land.

   In het begin werd mij ook vaker een oor aangenaaid dan mij lief was. Wanneer je de taal van het land waar je woont ECHT goed spreekt en de cultuur ECHT begrijpt wordt alles aangenamer en rooskleuriger.

   http://www.itisnotwhatitis.com

  • U heeft de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt. Sommige info is juist, maar uw interpretatie geeft aan, dat u niets van de Thaise cultuur begrijpt.
   Veel andere info is volkomen ONjuist. (Enige huisje met grote tuin voor 7000 bt zonder huurverhoging in 10 jaar ! ( ong 175 euro)En water vrij. Kun je in NL nog geen toilet voor huren !
   Blijf maar beter in Europa, terwijl de expat hier op prettige wijze zijn oude dag slijt. Jan van de Weg / Phuket

  • Klagen doe ik ook omdat de Euro bijzonder laag is en dan ook nog eens mijn AOW wordt gekort met 50% omdat ik ben getrouwd met een Thaise maar zij zal nooit 1 eurocent AOW krijgen en er wordt wel flinkgekort.En voor de rest hier alles best in thailand ga nooit meer naar Nederland terug.

  • Ga zeker nu niet naar Thailand ,,Thailand is de laatse 2 jaar verschrikkelijk duur geworden vanwege de koerswissel het is een verschil van ongeveer 30% duurder
   2jaar geleden kreeg je voor 1ooo Euro 43000 Bath nu krijg je amper 35000 Baht voor 1000 Euroo zie dit verschil dat is enorm ongeveer 8000 Baht minder je kan gewoon geen Thaise vriendin meer betalen vele buitenlanders hebben grote problemen ik denk dat Thailand de buitenlanders weg wilt hebben vele zullen Thailand verlaten en gaan in een ander land women

 2. Blij van deze mail te lezen, ikzelf Belg heb in Phuket gewoond en gewerkt voor meer dan een jaar in 2001, mooie ervaringen..nog eens op reis naar Thailand in 2005, en wonen nu terug in Phuket sedert Mei 2011 en hebben reeds onze vluchten geboekt om terug te vertrekken in Maart 2012 want het word ons echt teveel !!!  Ik kan niet meespreken over andere provincies in Thailand, maar Phuket is Thailand niet meer en we willen er zeker niet meer terug komen…en daar zijn wel 100 redenen voor. Iemand die op vakantie komt kan er nog door maar om er te wonen, sorry niet voor ons.  Ik werk hier op 2 manieren ( zaakvoerder van een bedrijf, alsook een 2de bedrijf via internet).  Ik kan er reeds boekdelen over schrijven hoe corrupt het er hier aan toe gaat.
  Met mijn gezin heb ik reeds gewoond en gewerkt in de Seychelles, Britse Maagden eilanden, California, Ierland, UK, Spanje, Frankrijk, Malta, enz…
  Ook heb ik alles uitgebreid onderzocht in verband met offshore bedrijven, waar het best wonen en werken van thuis uit, etc…

  • Phuket voor en na tsunami een eeuw verschil. Vele zijn vergeten hoeveel de farang geholpen heeft. De oude gezellige hotels zijn nu luxe hotels geworden

  • Beste Guy,

   Mag ik vragen welk land u dan verkiest om te wonen?
   Wij willen zelf graag emigreren maar zijn er nog niet uit waar.
   Frankrijk, Spanje…?

   MVG
   Sonja
   Belgie

 3. Ieder verstandig mens trouwt niet met een Thaise dame. De dames die je ontmoet in toeristenplaatsen zijn voor 95% prostituees. Als je ruzie met ze hebt zwijgen ze weken lang. En inderdaad en je als farang een lopende geldmachine. Daarentegen is het een mooi land om een tijdje te wonen en “te werken vanuit het buitenland”, niet om iets in het land zelf op te zetten en te investeren. Je kan dan beter je eigen bedrijf via internet runnen of in dienst treden bij een werkgever. Dat had Harry van tevoren kunnen bedenken, maar liefde maakt blind. Thailand is een mooi land, je moet er alleen niet in investeren en al helemaal niet als je dan niet alleen zeggenschap hebt over een appartement, bedrijf etcetra. En het is inderdaad 1 groor corupt land, dat weet je als je daar iets gaat beginnen.

  • Je schetst wel een heel somber beeld vol vooroordelen en cliches. Je zou beter kunnen zeggen niet iedereen heeft de capaciteiten om het in Thailand te redden. Dat lijkt me realistischer. Nu ligt het vooral aan de Thai en niet aan jou. Dat is meestal zo als mensen teleurgesteld zijn.

   • Ik denk dat ik gewoon teveel mensen ken met te weinig mensenkennis die zich aan een Thaise dame heben verbonden en van een koude kermis terug kwamen. Jij hebt ook gelijk, veel mensen hebben niet de capaciteiten om het daar te redden, dat is ook een belangrijke reden. Ik ben niet teleurgesteld in Thailand, ik vindt het een schitterend land en mij is nog nooit wat echt negatiefs overkomen. Eerder veel positieve dingen. Ik ga er ook zeker een aantal maanden / jaren wonen. Maar ik ben ook geen tourist die na 4 weken denkt de liefde van zijn leven gevonden te hebben omdat hij in Nederland niet aan de vrouw komt 😉 Ik zie veel mensen die het in Nederland niet redden met een eigen bedrijf of met geluk in de liefde, laat staan dat ze het dan in Thailand wel redden. Die denken de liefde van hun leven in Gogo baretjes te ontmoeten 🙂

   • hallo, mijn man en ik gaan wonen op het platteland. Op de grond van mijn Thaise vriendin en haar Westerse man, We worden opgenomen in haar familie. Het huis zou op onze naam staan. Ze zei dat we na enkele jaren Thai kunnen worden en dan zou de grond ook van ons zijn. Haar man is daar landbouwer, samen met haar familie. Mijn man investeert in electriciteit en water voor het dorp en voor ons, plus aankoop 4,5 hectare om te bewerken. Volgens mij kunnen we nooit 100 % eigenaar worden. Ook een ploegmachine zou mn man kopen. Ik had daar graag 2 paarden gekocht doch de Thai vinden dat dit enkel voor Royalty en hele rijken zijn. Wij hebben meer dan genoeg middelen om dit allemaal te doen. Ik zou ook gratis Engelse les geven aan de dorpskinderen. Kan u me raad geven?

    • Je kunt nooit de thaise nationaliteit krijgen!!
     Ben zelf al 15 jaar gelukkig met een thaise getrouwd.
     Maar Thai kan ik nooit worden.
     Ik raad aan om nooit te investeren op thaise grond, deze investering ben je altijd kwijt aan de Thai.

     • Tuurlijk kan je wel de Thaise nationaliteit bekomen… maar makkelijk is het niet.

    • Ik heb een ontzettende hekel aan van die verhalen die naar aflopen. Als u opnieuw reageert dan zou ik er iets over kunnen zeggen.

   • Nou ik woon hier 4 jaar en heb al 4 jaar de zelfde vriendin wij wonen niet samen maar ik heb haar dan ook nooit horen klagen en vragen om geld. Wat het huren van een huis betreft dat slaat ook nergens op wat Peter zegt. Ik heb een leuk huisje met een keuken huiskamer en 2 slaapkamers buiten heb ik genoeg plaats voor 2 auto’s binnen mijn afrastering te parkeren en nog een zooitje bromfietsen ook betaal 3000,00 thb en water gemiddeld 100 thb en electra 450 thb
    buiten dat je eigenlijk alles op je naam kunt kopen behalve wat ik geen huis alleen als de grond van de gemeente is dan gaat het wel (wetten veranderen hier ook) werken mag ook als je minimaal 1 of twee Thaise mensen in dienst hebt en over alle aankopen moet je eerst zelf gaan kijken want in de meeste zaken zijn veel dingen geprijsd en dan doe ik nog handelen. de meeste Nederlanders overdrijven verschrikkelijk wat jammer. wat het visa betreft je hoeft alleen maar aan te tonen dat je 800.000 Thailand bad op je rekening hebt staan en je jaar visum wordt verlengd

  • ‘Als je ruzie met ze hebt zwijgen ze weken lang.’
   .
   Brilliant! 🙂 Iedere man zijn droom..

  • ieder verstandig mens trouwt niet met een belgische want het komt allemaal op hetzelfde neer.is de liefde over dan nemen ze u alles wat ze kunnen.
   overal hetzelfde

  • Ik begrijp je goed, maar (als je wat geluk hebt) heb je misschien een Thaise leren kennen in eigen land, en dat kan/is anders of kan anders zijn.
   Niet alle Thaise vrouwen hebben slechte bedoelingen.
   Het land ik corrupt gezien iedereen geld nodig heeft.
   Investeren in een huis kan wel als je goed uitkijkt wat je doet.
   Grond kan je niet bezitten.
   Huis op grond kan je volledig bezitten.
   Ook al is de grond niet van jou, kan je het huis bezitten en doorverkopen.
   Het is simpel, heb je een Lease dan is de grond herkend door de staat en is er mogelijkheid om een huis al dan niet op je partner (Thaise) of op je eigen naam te hebben.
   En als je dit allemaal hebt kan je een eigen adres hebben en dan ben jij een beetje een Thai.
   Je mag gewoon niet aantonen dat je geld hebt.
   Je doet de moeite om aan hun cultuur te wennen en dat is goed voor iedereen.
   Er zijn slechte dingen, maar je moet de goede dingen laten primeren over je, dan kan je pas echt denken om te leven in Thailand.

 4. Hoi Peter, dankjewel voor je reactie en het lijkt me duidelijk dat je een expert bent. Wat jij zegt kan kloppen. Denk je dat een goed geïntegreerde Nederlander minder corruptie ervaart?

  • Och, André, corruptie is een probleem, maar in Azië onvermijdelijk.  Ik ken een aantal Nederlanders die daar werken. Die hebben het prima naar hun zin. Natuurlijk zijn er cultuurverschillen, maar daar leer je mee omgaan.  

 5. Het lijkt mij logisch dat Thaise mensen van buitenlanders meer geld vragen, veel van hen moeten het immers doen met enkele duizenden bahts per maand; en een betere baan voor een Thai verdient misschien tot 20.000 THB; dus 500 euro. Wij buitenlanders komen daar aan als voornamelijk toeristen en hangen daar een beetje de koning uit; want met geld is alles mogelijk, en de waarde van ons geld is nou eenmaal 40 keer dat van de baht.
   
  Ik ben het ermee eens dat het inderdaad best irritant kan worden op den duur; die hogere prijzen (heb zelf 1 jaar in Thailand gewoont; Bangkok en Hua Hin).. maar over het algemeen is het  nog een stuk goedkoper dan in Europa. Eten kan je overigens echt wel heel goedkoop, mits je de toeristen bestemmingen vermijd. En een expat in Thailand zou toch na een tijd wel tegen het minder hygienische eten kunnen dacht ik… anders niet klagen over de hoge prijzen, je betaalt immers ook voor hygiene.
  Ik moet zeggen dat als men zich de moeite ervoor doet om een beetje Thais te leren spreken, je al een heel stuk verder komt. Een voorbeeld:

  Werd aangehouden in Hua Hin met vriendin (buitenlands) op de scooter, allebei zonder helm. Boete was aanvankelijk 400 baht, maar nadien ik de politie agent met het gebruikelijke Thaise respect en een beetje Thaise taal had benaderd werd de boete opeens 200 baht en was hij trots dat ik Thais kon en respectvol tegen hem was… want de meeste buitenlanders kunnen dat niet… misschien ligt juist daar het probleem?

  • Wat een hard gelach van meneer Harry, en anderen, ik heb ruim 10 jaar gewoond en gewerkt in Thailand van zuid naar North. Van Rayong tot Hua Hin van Bangkok tot Chiang Mai van Burriram tot Khorat, Het maakt niet uit Thailand is Thailand, met haar corruptie of noem het “System from live” als je dat kan accepteren, leef je er als een prins op het witte paard, als je maar net zoals ik, al van ma en pa had geleerd, overal waar gij woont of werkt zijn er minder goede en goede gewoontes, culturen en verlangens. Voor mij heb ik zo’n beetje alles wat hier genoemd is meegemaakt, en toch blijf ik houden van het land, de mensen, en haar natuur, gewoontes en gedachten achter hun glimlach. Zodra ik gepensioneerd ben komend jaar, emigreer ik en pak mijn leven daar op met alles wat erbij hoort, want in Nderland eet ik zeker geen dagmenu voor 40 thb (€1,-) of zoals bv in Pattaya een taxi van zuid naar het centrum voor 10 thb (25 € cent)

 6. Veel zwart-wit redenaties hier. Ik ging me na 12 jaar fulltime in Thailand op een gegeven moment aan steeds meer dingen irriteren, vooral als ik met instanties en call centers te maken had, diverse callcenter medewerksters van internetproviders verrot gescholden en ze gesuggereerd beter in een bar te gaan werken passend bij hun intelligentie. Tot ik me daar op zich aan ging ergeren en bewust mijn instelling heb veranderd, toen had ik nergens last meer van en iedereen werkte weer perfect mee. Het is iets waar je -vooral in dat soort derde wereldlanden- erg je best moet (blijven) doen om er boven te staan. Mental power en geduld is waarmee je in Thailand veel verder komt dan met het te vergelijken met je eigen perfect geregelde landje. Ben je dat kwijt dan moet je jezelf veranderen of vertrekken. Vaak heb je te maken met mensen die er zelf ook niets aan kunnen doen dat het allemaal voor geen meter werkt. Bewaar je respect en sta er boven. Of wordt gewoon een van de vele farang-loosers die zichzelf uit gewoonte een slachtoffer rol aanmeten. Ook ik had mezelf voorgenomen om never ever iets serieus meer met een Thaise te beginnen, ook al had ik nooit slechte ervaringen met paar ex-vriendinnen. Stuk voor stuk types die niets van goud of dure kadoo’s moesten hebben, stuk voor stuk eerlijk, hardwerkend en loyaal.  Maar toch had ik het helemaal gehad met Thaien in het algemeen, op persoonlijk en op zakelijk niveau. Maar ik ben haar onverwacht, vlak voor m’n vertrek naar Nederland toch tegen gekomen, my precious treasure. De grootste onbetrouwbare mafkezen die ik in Thailand ken zij toch enkele expats, en de Thaien… die moet je gewoon nemen zoals ze zijn.

 7. De thai discrimineren dus, ons meer laten betalen. Nederland zou eens extra eisen moeten stellen aan Thai die hier komen, bijvoorbeeld een visum van 100 euro. Of twee keer zoveel toegang voor het rijksmuseum. Kijken hoe de Thai dan zouden reageren of dat ze hard gaan roepen dat ze gediscrimineerd worden. Ik heb in ieder geval geen begrip voor die vorm van discriminatie, ook al zou ik 100 keer zoveel verdienen. Natuurlijk moet je in Thailand respectvol zijn tegen bijvoorbeeld de politie, in Bangkok heb ik weleens toeristen tekeer zien gaan tegen restaurant medewerkers dat ik me bijna schaamde. Ook die dronken toeristen denken soms dat ed Thai hun slaafjes zijn, dan is het geeen wonder dat ze je terug pakken. Ik heb persoonlijke nooit problemen gehad, ik pas me wel aan en zou nooit uitvallen, want dan voelt een thai dat hij gezichtverlies lijdt en venederd wordt.

  Voor ieder weldenkend mens, denk je echt dat een relatie tegenwoordig nog tot de dood is? Of denk je dat de relatie weleens kon stoppen naar 10,20, 30 jaar. Als je dat weet, dan weet je dus dat je niets op naam van je partner moet zetten want huwelijken eindige meestal niet vriendschappelijk, het is dan al snel ieder voor zich.

  Dus een hoop problemen zijn te voorkomen als je maar een beetje verstandig bent en je aanpast.

  • Grappig dat je het zegt: ga eens naar Parijs, alle musea voor Europeanen onder de 26 GRATIS, niet voor aziaten!

   • voila, heb weer bijgeleerd. Volgend jaar het Louvre eens gratis proberen. Ben benieuwd…

  • Hi Bjorn,

   Ik ben in Thailand geboren en getogen, wat jij zegt zit kern van de waarheid in, maar toch niet helemaal waar.. een visum om naar Nederland te komen kost al 65 euro + 460 bath. dat is duur zat, vind jij niet.. als wij (nederlanders) naar thailand gaan kost dat niets( mits max30 dagen). appartement complex mag je echtte wel kopen. Over discriminatie gesproken….. jullie doen dat zeker niet??!!! Ik woon hier al 15 jaar. Ik spreek de taal, dus ook de RRRRRRRRR , maar weet jij wat ik altijd hoorde??? sambaaal bij (sambal) of witte Lijssss .. vaak op straat aangesproken met NI-HOU… ik ben hartstikke bruin.. die mensen is vaak kleurenblind.. hahahaha.. Het maakt echtte niet uit waar je bent. Thailand of hier.. respect moet jij altijd hebben.. tegen wie dan ook… het is norm en waarde weet jij het nog?!! en “Ieder verstandig mens trouwt niet met een Thaise dame. De dames die je ontmoet in toeristenplaatsen zijn voor 95% prostituees” wat een gelul…… dus als jij naar Grand grand palace zou gaan telt dat ook die 95% van jou?? Ik denk dat jij het zelf opzoekt naar dat soort plekken.. Er zijn genoeg vrouwen in Thailand die goed en eerlijk zijn..en het maak echt niet uit waar je vandaan komen en wie/wat jij bent.. er zou altijd iemand zijn die je wilt naaien.. op welke manier dan ook. Gebruikt je verstand… ik had zelf voor 13 jaar een relatie met een Nederlandse vrouw en nu zijn we uit elkaar.. dus het maakt voor geen f… uit met wie/wat je getrouw bent.. kijk ff goed naar je zelf voordat jij iets naar iemand verwijst.. als het iets fout gaan, dan is altijd de andere de schuld.. met zo een jankende verhaald van Harry om het land zwart te maken is absolute geen stijl.. wat een loser, verbaas me niet dat die zo een situaties terecht komen..

   • Panuwat, ik ben het 100% met jou reactie eens. Ik ben al 15 jaar samen met Thaise uit Patthalung. Heb 2 mooie dochters gekregen samen. Ondertussen mooie bungalow gebouwd en ja…die staat 100% op haar naam. Is voor mij, mocht het fout gaan, mijn wisselgeld naar m’n gezin(vrouw) toe. Hou zielsveel van haar en tot aan vandaag ben ik supertrots op deze kleine dappere vrouw die mij veel heeft gebracht. Ze is eerlijk en zorgzaam en werkt hard om samen onze kids alles te kunnen geven. Ook haar familie profiteerd niet van ons, waardoor wij op fijne manier af en toe hun wat kunnen gunnen van de weelde die wij hier hebben. Tuurlijk is het niet allemaal hosanna maar dat is het nergens in de wereld. ieder huisje heeft zijn kruisje. De verbitterde reacties van aantal mensen hier zegt alles over hun…niet echt veel over de Thai in algemeen. Ik praat de taal beetje en krijg idd respect overal terug. Kortom Panuwat…Thailand is geweldige mooi land met normale haken en ogen wat je in elk land wel vind. Gezond boerenverstand en blijven waarnemen maken het dat je niet in 7 sloten tegelijk loopt. En ja, ik vertrouw mijn vrouw vanaf dag 1 en nog NOOIT stelde ze me teleur! SAWADEE KHUP.

    • Ik sluit me aan bij jou reactie, ik ben nu 6 jaar met een Thaise getrouwd wat ik tot nu toe met haar heb bereikt heb ik met geen van mijn relaties gehad in Nederland. We hebben 2 schattige kindjes waarvoor zij heel zorgzaam is incl. mijzelf we hebben een huis in Banglamung en daar is niets mis mee mochten we ooit uit elkaar gaan dan gun ik haar die bezitting van harte. Ik heb haar zelf in Pattaya ontmoet zonder bij bedoelingen ik ken haar zowel haar fam als hardwerkende mensen die mij nooit een dag financieel hebben lastig gevallen uiteraard heb ik ze weleens een gift gegeven maar daar is zelfs nooit misbruik van gemaakt. Zij probeert mij te steunen door zelf te gaan arbeiden om een steentje bij te dragen. Is niet veel eisend als de doorsnee vrouw die ik ooit heb ontmoet. Ik ben dolgelukkig met haar.
     De rest wens ik succes in hun relaties en levens jaren.

     • Decennia geleden enkele maanden door Thailand gereisd. Toen al keken Thai met een zekere trots neer op buitenlanders. Met een lach. Niet helemaal onterecht trouwens. De Amerikanen hadden er jarenlang het varken uitgehangen. En later kwam het sekstoerisme op gang. Toeristen met een Neckerman tas werden wel door ons wel eens lachend Neuckermannetjes genoemd. Bezocht een kunstschool na een gesprek met een leerling. Werden er uiteindelijk rond geleid door de directie. Uitgenodigd op een opening van een tentoonstelling. En we kochten een paar werken. De enigste buitenlanders trouwens op die opening in het Museum voor Schone Kunsten in Bangkok. Van toen af kon het niet meer stuk. Werden overal uitgenodigd. Mochten als gasten nergens nog iets betalen. Respecteer hun cultuur en hun volk en ze zij gastvrij als nergens anders. En hun nationale trots en zelfrespect is veel mooier dan de kruiperige onderdanigheid die men soms in andere Zuid-Oost Aziatische landen vindt vanuit een minderwaardigheidscomplex jegens het westen. Overigens werden we op de niet toeristische plaatsen nooit meer aangerekend voor voeding of vervoer en was de theatrale vertoning van bieden en afbieden eerder iets waar we later in Indonesië voortdurend mee geconfronteerd werden. Ook hier bejegenen we een buitenlander heel anders naarmate hij zich meer of minder respectvol opstelt. En aan arrogantie hebben de meeste westerlingen buiten hun westerse wereld geen gebrek. Mijn laatste en mooiste herinnering blijft een arme Thaise familie. Waar we een week bij verbleven. En die, elke keer wen iets voor hen meebrachten, zich uitsloofde om dat in veelvoud terug te compenseren. En met tranen over de wangen afscheid nam toen we moesten vertrekken.

   • Prachtig geantwoord en uit het hart zoals het hoort.
    Natuurlijk is er in Thailand sprake van grote corruptie. Maar welk land op deze wereld is totaal gevrijwaard van corruptie? Geen enkel land lijkt me.
    Natuurlijk is het in het ene land nog erger dan het andere.
    Het is logisch dat de niet Thai meer moeten betalen voor onroerend goed en de wat grotere investeringen dan de Thai zelf. Ook logisch dat het niet kan zonder een Thai.
    Anders was Thailand allang het eigendom van de multinationals en had het haar eigen identiteit al lang verloren. Dus haar gezicht verloren.
    Need i say more??
    Verder weten we allemaal dat veel alleenstaande jonge en oude mannen vooral als sextoerist richting Thailand gaan. Officieel is prostitutie in Thailand verboden geloof ik . Dus is behoorlijk hypocriet, wat we dus ook van de klagende sextoerist kunnen zeggen.
    Ben overal geweest op deze aardbol en werkelijk overal wordt de toerist geld uit zijn zak geklopt.
    Als je het in de wereld in de prostitutie zoekt vermenigvuldig je kosten met de factor 4 omdat dit nog steeds bijna overal in het grijze gebied zeg maar op zijn hoogst in de half illegale sfeer plaats vindt. Kost nu een maal veel geld het kopen van zogenaamde fysieke liefde.
    De Thaise prostituees zijn niet anders dan de andere op deze wereld.
    De klanten zijn de viezerikken als er al sprake is van een viezerik.
    Overleven dat is het magische woord als ik denk aan de vrouw en/of man die de prostitutie in gaat.
    Thailand is vooral boeddhistisch en daar ligt vooral de basis van respect , acceptatie, vriendelijkheid en het positivisme.
    Veel waar wij over klagen hebben we zelf veroorzaakt.
    Hoe meer het land verwesterd hoe rotter het wordt want het zijn Thaise mensen en geen westerlingen.
    Natuurlijk profiteren de Thai van het toerisme maar ze geven ook veel van zichzelf daarvoor terug.
    Als iets voor ellende zorgt is het hebzucht en gebrek aan integriteit, en dit zijn universele waarden en die gelden voor iedereen niet alleen voor de Thaise mensen op deze wereld.
    Persoonlijk heb ik enorm veel respect de manier waarop de Thai zijn leven wenst in te vullen

    • nederland — groningen —- gas —- corruptie—–optie ma forma

   • Als je show verkoopt met je geld heb je prijs. Ik nam mijn vriendin mee naar een ATM en liet haar zien hoeveel ik betaal voor mijn eigen geld uit dat muurtje te halen. 3 keer betalen en dat is irritant. ATM, de Thaise bank en dan nog eens je eigen bank

   • Beste khun Panuwat,

    Je reactie ben ik volkomen met je eens. Ik ben ook geboren en getogen in Thailand. Wat we vergeten zijn hier in Eindhoven, is elkaar respecteren. Het gevoel dat de een belangrijker vinden dan de ander wordt steeds meer en meer.
    Je graag met je contact willen ivm bepaalde vragen. Je kan me bereiken via sammykl@hotmail.com

 8. Als je de situatie van de Thai vergelijkt met die van ons, dan betalen zij naar verhouding hetzelfde of misschien wel meer voor hun levensonderhoud en woning in relatie tot hun salaris, en ik kan dus best wel begrijpen dat ze het niet tof vinden dat wij met onze dure bankrekeningen daar eens lekker komen profiteren van de in onze ogen lage prijzen. Als ik in Thailand zou gaan wonen, dan zou ik me eerst goed verdiepen in de gewoonten, proberen de taal een beetje te leren, en me vooral aanpassen aan de cultuur. Het is gewoon een kwestie van een beetje respect hebben. Ik heb tijdens mijn reizen in Thailand me nog nooit gediscrimineerd gevoeld. En als je het gevoel hebt dat je wat meer moet betalen, dan kan je toch aangegeven dat je dat onterecht vindt en onderhandelen? En als je dan nog het gevoel hebt genaaid te worden, dan ga je toch ergens anders die dienst of dat product afnemen? Waarom je een bedrijf in Thailand wil beginnen….ik denk om te profiteren van de gunstige markt, is het dan zo vreemd dat de Thaise overheid, of de Thai zelf, daar ook van willen van profiteren? Waarom wil je met een Thaise trouwen? Omdat ze zo lekker makkelijk en mooi zijn…Ha, dus niet, en terecht. Het wordt tijd dat mannen eens gaan begrijpen dat Thailand geen luilekkerland is en dat die vrouwen met respect behandeld dienen te worden. En als je dat niet doet, dan profiteren ze van je, net als jij van hen. Tja, such is life. Waarom moeten mensen toch altijd voor een dubbeltje op de eerste rang zitten? 

  Ik ben een positief ingesteld mens en ik geloof in het goede van mensen, en vind de Thaise cultuur prachtig. Ik begrijp niet waarom je niet gewoon terug gaat naar het gave Nederland (of Belgie) als het je daar niet bevalt.  Of je integreert een beetje. Dat kan ook. Elk land en elke cultuur heeft zijn of haar gewoonten en charme.  En ja ook nadelen, goh….

  • De thaise cultuur is inderdaad prachtig maar die is nu in Phuket heel ver te zoeken !    Phuket is de laatste jaren helemaal verziekt.  Wat betreft corruptie hierbij 1 vb.  voor onze dochter hadden we in het Belgisch Consulaat in Antwerpen ongeveer 250 euro betaald voor een 1 jaar educatie visa met multiple entry.  Na enkele maanden zei de immigratie hier in Phuket Educatie Visa niet geldig U moet betalen voor een nieuwe 19.000 baht met multiple entry !!!  

   • Phuket is niet het echte Thailand , het is zo’n beetje als Benidorm voor de Belgen. Waarom is je dochter niet naar de Universiteitsstad Chiang Mai gegaan. Mijn kinderen gaan hier ook naar school…. Geen 20.000 Thb en van die toestanden, maar héél correct ….

    • Philippe,

     Vermits ik van plan ben om binnen 5 jaar naar Thailand te vertrekken en ik nog een klein zoontje heb ( nu 2.5 jr) ben ik zeer sterk geinteresserd naar uw ervaring met de Thaise scholen . Gaan uw kinderen naar scholen met Engelstalig of Thais onderwijs? Kan ik bij u terecht om practische informatie hierover zoals kosten , toelatingsvereisten,…?
     Kunnen wij hierover communiceren?
     groetjes Ludo ( ludoke01@hotmail.com)
     .

     • Ludo waar in Thailand ga je wonen. Ik verblijf in Nong Khai.

  • Ik stoor me bijzonder aan je manonvriendelijke comment: “mannen moeten eens leren dat Thailand geen luilekkerland is”. Zullen we het eens over vrouwelijk sextoerisme naar Afrika hebben.

   • Als ze zien dat je farang bent kloppen ze er toch altijd wel wat bij…. Het eten voor drie personen 80 bath, voor mij alleen 100 bath, en hetzelfde eten! Een kip aan het spit staat 119 bath getekend op een mooie affiche, ze zien een farang 140 bath voor die kip…. Akkoord het blijft goedkoop maar toch erg dat ze er altijd bijdoen… Toch blijven we hier wonen….

   • Afrikaanse vrouwen komen naar Thailand om daar Engelse les te geven. En deze vrouwen worden daar bekeken alsof ze een stuk vuil zijn. De reden dat dit gebeurt is omdat men de donkere huidskleur vergelijkt met deze van de bedelende Thai die niet altijd even eerlijk is en meer dronken dan nuchter

 9. “Thailand Fan” is overduidelijk geen ondernemer. Als ik in Thailand een hotel open, een bar, of restaurant, dan wil ik graag concurreren op dezelfde voorwaarden als collega ondernemers. Onzin om te zeggen dat je daar gaat zitten omdat er gunsige vooruitzichten zijn en dan maar extra moet betalen als farang. Als je dat vegelijkt met Nederland waar buitenlandse ondernemingen vaak gunstiger belastingvoordelen krijgen dan Nederlanders is het helemaal krom. Ja, het is dus inderdaad vreemd dat ze buitenlanders een poot proberen uit te draaien omdat ze in hun ogen zogenaamd rijk zijn. Veel ondernemers zijn namelijk helemaal niet rijk en willen gewoon een onderneming starten, een eenvoduige bar, restaurant, duikschool, of hotel en een gewoon leven lijden in Thailand, ze willen niet ‘rijk’ worden. Wat zou je eravn vinden als we in Nederland de Chinese restaurants eens extra gaan belasten? Of de Thaise restaurants 20% meer belasting laten betalen dan een Hollands restaurant?

  En dan de vooroordelen dat de Thaise dames zo makkelijk en mooi zijn en dat je dan maar moet betalen. Grote onzin natuurlijk die je daar uitkraamt. Jij geeft al aan dat ze je leegzuigen en dat het dan je eigen schuld is. Zoals je kon lezen geef ik ook aan dat de meeste mannen gewoon dom zijn door verliefdheid. Maar om dan maar die piriquetchi gelijk te geven is ook weer een andere insteek. Ik moet je wel gelijk geven op sommige punten, de meeste mannen zijn gewoon mannen die in Nederland niet zouden slagen op het gebied van ondernemen en vrouwen, laat staan in Thailand.

  Overigens is niet zo irritant in Thailand als mensen die gewoon de vraagprijs betalen. Daar kan namelijk gewoon minimaal 40% vanaf. En dan zeggen ze dat het toch goedkoop is, maar op die manier ‘verzieken’ ze de markt.

  • o.k. hoor. En laat ons nu met zijn allen ook gaan afbieden bij AH of Mediamarkt of zo. Je hoeft niet af te dingen. Gewoon rustig uitzoeken waar de prijs het beste is en daar je aankoop doen. Of als dat dan in een eerder onbetrouwbare omgeving is, kun je nog altijd de zaak waar je de aankoop wil doen, uitleggen dat het ginds goedkoper is maar dat je bij hen wil kopen omdat je er meer vertrouwen in hebt. Dan zijn ze nog steeds vrij om met je in zee te gaan of niet en heb je eigenlijk niet afgedongen maar wel hetzelfde resultaat bekomen. En je behoudt hun respect.

 10. Wat een zuurpruim die Harry.
  Woon zelf in Thailand en kan sommige dingen bevestigen waar hij over schrijft , maar vind het verder een negatieve opsomming van een verder fantastisch land en om maar met een voorbeeld te komen , woon midden in Patong in een apartement voor 10.000 baht per maand , daarnaast betaal ik rond de 2000 baht maandelijks voor elekttra , water en internet.
  Harry moet maar lekker in Holland blijven.

  • En patong is het meest toeristische deel van Phuket! Woon zelf in een groot huis en betaal 8500 + 500 Electra/water (Chalong)

  • Ik ben met veel minder tevreden. Ik moet rond komen met 20000 Bath ( mijn pensioen)

 11. Als je in toeristengebieden (ver)blijft of in het centrum van Bangkok wilt wonen, ja dan zul je meer moeten betalen, maar dat is overal zo. Ikzelf woon net buiten Bangkok, in Samrong en mijn, ja Thaise, vrouw en ik dineren nooit voor meer dan 200 Baht. Water en energie is niet meer dan 150 Baht per maand.
  Als je als buitenlander grond zou mogen bezitten dan komen er een aantal rijke Amerikanen of Aussies en binnen no time is Thailand niet meer van de Thai. Overigens is het niet meer zo dat een Thaise haar rechten verliest om grond te bezitten als ze getrouwd is met een farang. Wij zijn naar Thais wet getrouwd (ceremonie en op de Ampur) en ja de grond en het huis staan op haar naam. Stom zou je dan misschien denken, tja dat is vertrouwen, daarentegen heeft zij 80% van de hypotheek op haar naam staan (daar ik hier geen hypotheek kan krijgen). Mijn vrouw is een eerlijke, hardwerkende vrouw en zal mij geen poot uitdraaien, dat heeft ze voordat we getrouwd waren ook nooit gedaan. Wij betaalden eten/taxi’s ed om en om. Ook vraagt ze nooit om dure cadeaus of extreme dingen, liever heeft ze dat ik/we het geld sparen. Een Thaise in een bar ontmoeten, dat is vragen om moeilijkheden. Daarover zijn legio verhalen op internet te lezen. Dat zijn ook meestal de vrouwen die je alles laten betalen en steeds meer willen.
  Houd er ook rekening mee dat het wettelijk minimum loon hier nog geen
  7000 Baht per maand is, ja mensen dat is 7000/41 zo’n 170 euro! Deze
  mensen kunnen niet reizen en naar het buitenland zoals wij.
  Als farang mag je hier gewoon een appartement kopen, zolang je maar niet meer dan 50% van het hele pand in je bezit hebt. Met 1 appartement in een complex zal dat dus niet gebeuren. Huren hoeft ook zeker niet duur te zijn, voor minder dan 10.000 baht per maand kun je een leuk appartementje huren op een goeie locatie.
  Ik denk dat de beste ervaring is, zoals iemand al eerder opmerkte, je te verdiepen in het land, de cultuur en vooral ook de taal. Ik spreek het nog niet goed, maar ook toen ik geen woord sprak werd ik altijd met de grootste vriendelijkheid behandeld, zoals iemand al zei: wederzijds respect. In Thailand kennen ze nog service waar dat in Nederland vaak ver te zoeken is. Het enige is de papiermolen dat is hier wel een drama. Als mijn vrouw een nieuw paspoort nodig heeft kan dat zomaar een halve tot hele dag kosten.

  Voorlasnog zie ik geen reden om hier niet te wonen, sterker nog ik voel me hier thuis. Ik denk dat de meeste vakantiegangers problemen hebben om zich aan te passen/ te verdiepen in het land en de mensen. Wat ik soms zie is dat ze het allemaal wel even regelen en beter weten. Zo is de Thai nou eenmaal niet. Die gaat conflicten uit de weg, die doet alles om zijn gezicht te redden. Als hij je niet meeneemt in de taxi kan het zomaar zijn dat hij niet weet waar je heen wilt. Om geen gezichtsverlies te lijden zal hij een smoes verzinnen en dat is echt waar. Overigens als ik een taxi neem gaat in 95% van de gevallen automatisch de meter aan en hoef daar dus niet om te vragen….O ja en taxi’s die je op sightseeing tour nemen vind je overal op de wereld, ja ook in Amsterdam!

  Mijn beleving van Thailand is duidelijk anders dan die van Harry. Gelukkig maar !

  • Water + energie samen 150 baht? Stelen jullie die soms van de buren? Wat een onzin wordt hier verkondigt. Geen airco, geen koelkast, geen fan, geen TV, ja dan zou het kunnen. Ook in Thailand kost een kw geld. Min. loon is trouwens 300 baht per dag. Je kunt alleen een condo kopen en in eigendom hebben als minimaal 60% van de overige kopers/ eigenaars pers Thai is. Anders word je er zelfs nog na 10 jaar uitgegooid. Thais kunnen met een paspoort naar alle Asean landen gaan, zonder visum. En, mits voldoen aan de voorwaarden – net zoals wij, naar de rest van de wereld. Wat een hoop onzin bij elkaar. Maar ik woon zelf pas 10 jaar in Thailand dus ik kan niet meepraten.

   • ik woon 2 jaar zelf in thailand en begrijp niet hoe zij aan al die goedkope prijzen komen.ik betaal alle maanden 1600 bh voor elctriciteit en water.
    Als je een beetje goed wilt eten in Thailand betaal je zoveel als een dagschotel in Belgie.

    • raar, ik eet altijd goed in thailand, en betaal nooit meer dan 3€ en dat is dan incluis een drank.
     ik vind dat er hier zoveel bullshit word verkocht, corruptie is er overal in de wereld maar in de westerse landen word het mooi verbloemd, de thai is dan in mijn ogen veel eerlijker.

  • beste eeluso
   ik ben op pensioen en ga binnen 4 maanden in thyland wonen in een groot huis van vrind van mij met 5 slaap kamers en ik verhuur 4slaap kamers aan toeristen en dat geldt is voor mij hoeveel geldt moet ik maandelijks van buitenland naar daar op de rekening staan
   gr leo

 12. Duidelijk een rancuneuze buitenlander die het niet heeft gered.

  Voord e volledigheid: zijn punten 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 (mits inwoner en geen toerist) zijn onjuist. 11 is een gebrek aan eigen planning geweest van Harry, 10 klopt grotendeels wel maar is afhankelijk van gezelschap, 8 is inderdaad een goed idee en 6 klopt helemaal.

 13. Haal de couleur locale van dit type slachtofferverhalen en ze zijn wereldwijd volkomen inwisselbaar… Naar mijn idee zeggen ze meer over hun vertellers dan over de landen in kwestie. 

  • Wat een vreselijke onzin! Ik ben zelf in Thailand geweest omdat het er zo mooi zou zijn….nou van mij hoeft het geheel niet meer. Ze schieten alles wat leeft af en ze proberen inderdaad iedere keer geld uit je zak te halen. En dan heb ik het niet over alleen over de “toeristische” gebieden.
   Hoe jij het stelt Mariette, is net alsof Harry erom gevraagd zou hebben’ dus, eigen schuld dikke bult”. Wat een vreemde benadering’. Daarnaast vindt ik het heel goed dat Harry zijn ervaring deelt met anderen om zo anderen te kunnen waarschuwen. Ik ben Harry dankbaar, en ik vindt het echt super vervelend voor Harry dat hem dit is overkomen.

   • ik ben al “aan het einde van nergens” geweest, een klein dorpje middenin de Isaan. Nooit ervaren dat ik financieel bedrogen werd. Ik heb alleen diep respect ervaren, maar dat ook zo naar de bevolking toe betoond. Je krijgt wat je geeft, dunkt me.

    • De Isaan is bekend voor eerlijheid,ik leef met mijn vriendien in Thailand en is afkomstig van Isaan.Ik heb geen enkel brobleem
     in verband met geld.Al de broblemen die hier verteld worden hebben te maken met de toeristische streken.

     • klopt Fernand mijn vrouw komt ook van Isaanstreek ik deel u mening
      zelfs daar zijn de poltiemensen vriendelijk

     • Beste,
      Wij hebben vrienden in Isaan, en gaan daar binnenkort op verkenning. We mogen een huis zetten op haar land, mijn man zou investeren in watervoorziening, bouwland, machines… In de buurt van Oedantani.
      Ikzelf zou gratis Engelse les geven aan de kinderen in het dorp. Goede raad voor ons? Mijn Thaise vriendin is getrouwd met een Westerse vriend van ons.

    • Patrick ik volg u hier volkomen in, de meeste mensen van Europa denken een beetje geld te hebben en denken dat ze de man zijn
     je bent en blijft een buitenlander maar als je een fatsoenlijke thaise partner heb doe je veel

 14. Het meeste is wel gezegd over Harry zijn oordeel. Als eigenaar van Thaise restaurants (thaifood punt nl) kom ik samen met mijn Thaise partner (al 23 jaar) veel in Thailand en hoop mij daar in te toekomst te vestigen. Wij hebben 22 van origine Thaise mensen in dienst.
  Alle waarschuwingen op internet ten spijt zijn er nog steeds veel mensen die vinden dat ze in Thailand iets moeten kopen of een bedrijf moeten beginnen. Het klopt dat het wettelijk is vastgelegd dat je geen grond of huis kan bezitten. Waarom mensen dan toch gaan kopen is dan ook een raadsel. In Nederland ben je meestal 50% van je bezit kwijt (en een pak alimentatie). In Thailand ben je je huis kwijt. Er zijn overigens genoeg voorbeelden van succesvolle buitenlandse bedrijven in Thailand. een hoofdvestiging in Nederland met een nevenvestiging is Thailand is misschien ook een oplossing. Als je je toch in Thailand wilt vestigen, verhuur je onroerend goed in Nederland en geniet van de huurinkomsten die maandelijks binnen komen. (box III; als het privebezit is).
  Dan is er een nuance wat betreft de dames in bierbarretjes, karaoke clubs en wat al niet meer zij. De meeste komen uit arme gezinnen en in de Thaise cultuur is de familieband zo sterk dat men ten alle tijden zal zorgen voor de familie indien dit mogelijk is. Dus de zuipende, lallende nietsnut broer die wij in onze cultuur allang verstoten hebben zullen zij toch blijven steunen. Deze dames komen uit harde omstandigheden waar het werk puur om de centjes gaat. Eigenlijk vergelijkbaar met de red light cultuur in de rest van de wereld. Het lijkt alleen veel gezelliger en leuker omdat het open barretjes zijn, vaak gelegen dicht bij het strand en de klotsende zee. Erg romantisch….. Mocht je dan toch “verliefd” worden dan is er maar een mogelijkheid en dat is je geliefde en de familie een vast budget geven; een soort nederlandse huishoudpot.
  Helaas worden alle vrouwen over een kam geschoren; maar ik ken genoeg succesvolle voorbeelden van opgeleide verstandige zelfstandige vrouwen die een uitstekend huwelijk hebben met een “felang”. Deze vrouwen kiezen ook niet de eerste beste onnozel uit om hun partner te worden. Veel vrouwen redden het hier namelijk prima alleen.
  Dat een Thai en een tourist niet hetzelfde hoeven te betalen voor attracties of culturele erfgoed vind ik goed. Zo kan elke Thai toch naar een culturele instelling van zijn eigen land. Lijkt mij sowieso goed om dat in elk land werelwijd toe te passen.
  En dan het geneuzel over geld. Ik ben nu in Bangkok en heb met zijn tweeen uitgebreid geluncht voor 400 bath (10 euro), de auto laten wassen voor 120 bath (3 euro; binnen en buitenkant) en net bij de shopping mall een VIP parkeerplaats kunnen krijgen voor 2 x 20 bath fooi. O ja voor de parkeergarage moest ik na twee uur wel € 0.25 afrekenen.  Gisteren op de driving range gestaan om 100 ballen weg te slaan; € 2,oo (exclusief tip 20 bath). Als je bij Amstelborgh in Amsterdam naar de driving range gaat moet je betalen voor parkeren…. 3 euro. Als je maar iets koopt in Thailand waar je gebruikt maakt van de parkeergarage, dan is het gratis (stempeltje vragen).  Ons geld is ongeveer 5 a 6 keer zoveel waard voor de normale zaken als eten. Kleding is goedkoper; ook merkkleding. Luxe goederen zijn vergelijkbaar in prijs net als alcoholische versnapperingen. auto’s zijn duurder. Dus als je in staat bent om je inkomsten uit Nederland te genereren dan kan je hier lekker leven.
  Alles is hier gebaseerd op service. Je hebt een pak van 20 bath (25 cent) papiergeld nodig om iedereen te tippen: parking boy, waiters etc. Ik ben hier een golf fanaat geworden omdat ik de sport leuk vind, leuke mensen ontmoet, maar ook om de geweldige service, accomodatie, mensen, en omgeving. Tegenwoordig speel ik op bepaalde dagen (sportsday) voor 680 bath (17 euro)  18 holes en op normale dagen voor rond de 30 euro. De caddy krijgt zo’n 6 euro fooi. Hoe werkt dat hier: je komt aanrijden voor de deur (geen parkeerplaats ver weg) en je tas wordt uitgeladen. Je parkeert de auto. Je wordt opgehaald door iemand met een golfkarretje (20 bath tip; heerlijk). Vervolgens koop je je kaartje en kleed je je om in de zeer verzorgde, schone nette kleedruimte met grote lockers zodat je blouse en je pak netjes blijven). Dan is het tijd om naar de tee off te gaan. Geen vastgestelde tijden, want je besluit om nog even een lekker eitje te eten, kopje koffie te drinken en een klein flesje water te bestellen (er zijn namelijk elke drie holes huisjes waar je fijn water, frisdrank, fruit, brood, bier etcetera kan kopen). Dan wordt je ingedeeld in een groep, of je loopt alleen als je dat wilt en knalt de eerste bal heerlijk op de fairway. Je verteld de caddy welke scores ze bij moeten houden, klets wat over Thailand, haar familie, jouw familie leert een paar woorden Thai. Je vraagt om club nummer 8, je slaat te kort of te ver en de caddy weet de rest van de course vrij goed welke club je moet nemen. Je discussiert eventjes of de bal op de green links of rechts van het putje geplaats moet worden en de eerste PAR is geslagen. Elke drie holes een kleine pauze voor wat versnapperingen en je loopt in drie uurtjes fijn 18 holes weg, want je hoeft nooit te zoeken naar je bal. De caddy ziet dat veel beter. Einde van het spelletje worden je clubs schoongemaakt; je schoenen schoongemaakt en terug bij het clubhuis aangekomen krijg je een fijne grote handoek, een plastic zakje om je vuile goed in te doen en ga je onder een goddelijke douche. Sleuteltje van de locker inleveren (15 bath tip). En dan zo’n heerlijk Singha biertje (80 bath; 0.660 L) proost!
  De Thai biedt service, maar het is niet nederig. Als iemand denkt dat het decadent is dan heb je het mis. Er zijn overal mensen die iets voor je doen. Je tipt vrolijk in de rondte en iedereen heeft een zakcentje erbij. Thaise mensen doen dat zelf ook zo.
  Voor diegene die het systeem hier begrijpt, niet kolonistich denkt en zich kan verplaatsen in de lokale mensen en gewoonten is het hier een paradijs. Vandaar mijn interresse in deze website.

  • Een kleine nuance. Als je je echt in Thailand gaat vestigen, betaal je ook geen belasting meer in NL, dus ook geen box III…

   Kom eens golfen op mijn golfbaan, Banyan te Hua Hin. PS Neem wel iets meer geld mee de fee is TBH 3.500 (duurder dan bijna alle golfbanen in nL) en een Singha TBH 150 (0,33 ml)
   Zo heeft alles zijn prijs… en het is de moeite waard. “Best new golfcourse Asian Pacific”.

   Thailand, wat een prachtig land

  • Sonny bedankt voor uw uitleg! Voor ons (vrouw en ik) is het heel duidelijk. Wij gaan voor het eerst naar Thailand, ik wilde eerst niet ivm. De sex toeristme. Maar gisteren heeft mijn vrouw mij overkunnen halen. Woonende in Moscow en veel reizende voor mijn werk kan ik mij voledig vinden in wat u zegt.
   Gr Rene

  • dit vind ik nu eens recht in het hart, gewoon de waarheid niets meer niets minder.
   tof tof tof.

 15. CARLOS
   
  we zijn het type harry spijtig al tegen gekomen in het mooie thailand , ik ben reeds lang getrouwd met een geweldige thaise vrouw en hebben drie kindjes.
  sommige zaken komen me bekend voor in Harry zijn verhaal maar om nu zo negatief uit de hoek te komen , daar moet meer achter zitten.
  ik reageer omdat ik vind dat iedereen die een klein beetje gezond verstand heeft zelf wel kan bedenken dat het paradijs zonder negatieve zaken echt wel niet bestaat en indien je naar thailand wil gaan en je niet wil opstellen als de farang die alles beter weet en  je respekt hebt voor de cultuur , gewoonten en levenwijze dan kan je zeker een goed bestaan hebben in thailand
  wat de prijzen betreft die hier aangehaald worden , dat is zéér relatief he ( misschien is dat het wel het grootste probleem van de meeste farang , alles moet kunnen ook al heb je de middelen niet )
  ik wens iedereen met goede intenties veel geluk in het mooie thailand of welke plek dat ook mag zijn op onze kleine bol

 16. opzich herken ik alles uit deze 11 redenen. Ik heb er zelf ook 10 maanden gewoond   en ik zal er niet snel voorgoed gaan wonen. Het is een prachtig vakantie land (mits je goed voor jezelf weet op te komen en kunt afdingen) maar om te wonen word je, vind ik, nogal achtergesteld.

 17. ha, wat een geweldig verhaal. Het doet me bijzonder goed, te lezen hoe hollandse arrogantie ind e praktijk werkt. Niet dus.
  ik ben net terug van 9 weken thailand, na 20 landen was dit de reis van mijn leven/ Fascinerend, wat een sterke cultuur, wat een authenticiteit, en dat terwijlz e werkelijk overstroomd worden door toeristen. Maar, hoe ze ze klein houden, voorkomen dat ze de boel gaan overnemen met hun stinkgeld, dat lees je dus hierboven.Dank.

 18. Helaas is alles wat Harry hier schrijft onzin. Ja een huis kopen kan alleen met een Thai partner maar wil dat zeggen dat alleen de Europese vrouwen heilig zijn, laat je nakijken.
  Kleding kopen is in heel Thailand goedkoop dus hoezo alleen buiten toeristengebied. Hij vergeet dat de gemiddelde Thai zich rot werkt voor 200 euro per maand . mogen ze dan wat meer vragen aan de gemiddelde toerist die 200 euro per dag er doorheen gooit, ze zijn namenlijk niet achterlijk.
  Er zijn zat huizen te huur tussen de 8000 en de 20000 Bath je moet alleen je ogen open doen. Als je ervoor kiest om uit eten te gaan met een Thai of meerdere dan praten ze in hun eigen taal net als wij doen als we met lanfgenoten gaan eten. En tens;otte als Nederland of Europa zo goed is waarom dan jier komen voor je pensioen, misschien voor de kleine meisjes en jongens.
  In een zin een misselijk makend bericht.

 19. Thais zijn lieve EN trotse mensen. Wanneer je je interesseert voor hen, en ze niet in de steek laat, zullen zij dat voor jou ook niet snel doen. Ik denk dat het ‘dumpen’ te maken heeft met het respect dat heen en weer gaat…ik heb goede en slechte voorbeelden gezien in de 5 jaar dat ik er kwam.  Beschouw elke investering als ontwikkelingshulp, vergelijk het met de prijs van een apartement. De Isaan is mooi en nog goedkoop, daar was ik de enige Westerling.   
  Het ‘zomaar’ dumpen zal ze natuurlijk een vervelende faam bezorgen op den duur, maar er zullen altijd wel mannen zijn die denken dat ze de uitzondering zijn die de regel bevestigt. Als je als Falang (vreemdeling) een beetje de taal spreekt en je echt interesseert voor het land, veel vertelt over je eigen land en bij voorbeeld helpt met de lokale economie op te bouwen, of meehelpt aan de tempel, mee voetbalt etc, dan ben je al snel een held in dat prachtige land.         

 20. hogere prijzen vallen best mee, zeker als je in het Thai met de mensen probeert te praten. Ik kreeg de taxi bijna altijd op de meter bijv. Zelfs met mijn Thaise Studentenkaart kreeg ik de Thaise prijs voor Nationaal Park Koh Samui. 

  Land kopen is inderdaad (erg) moeilijk en de regering/bestuur is erg beschermend tegenover het eigen land en volk.. Wel jammer, want het lijkt mij leuk om daar een huis te hebben. 

  Verder is een Apartment goed te huren zou ik zeggen, kopen kan ook. Ik ken verschillende buitenlanders die een apartment bezitten. Huur is goedkoop, voor 200-300 euro in de maand zit je goed in Bangkok.

  Achjah, Nederland kom je ook niet zomaar (meer) binnen toch?

 21. ik denk dat harry niet veel verder dan een bar ,gogo,op zijn appartament is geweest en de verhalen van iemand anders heb gehoord.je kan heel makkelijk een bedrijf beginnen en land of huizen bezitten maar doe er wijs aan om een advocaat die het liefst nederland of engels spreekt en bekend is met de thaise wet en dan is het makkelijk om een verblijfsvergunning en dergelijke te krijgen maar het kost wel geld maar voor de prijs van een kasteel in thailand koop je nog geen kamer in nederland,en de huurprijzen die hij noemt zijn voor grote villa’s met 6 kamers 5 badkamers en zwembad en 6 airco’s in pattaya of bangkok.en wat betreft de vrouwen kan je geluk hebben en pech net zo goed als overal ter wereld. en als je niet wilt worden aangehouden door de politie moet je een helm dragen dat is de wet, in nederland kost je dat per persoon 60 euro.en als je een huis ,bedrijf of iets dergelijks bezit met waarde hoef je helemaal niet zoveel per maand te verdienen als je bent gepesioneerd want als je bezittingen heb in thailand is dat hetzelfde als geld op de bank dus harry voor je weer helemaal loos gaat op iets laat je voorlichten dat bespaart je een hoop woede en stres of blijf lekker in nederland waar ze je ook leeg trekken maar dat was je denk vergeten dat het daar inmiddels onbetaalbaar is geworden en de economie lekker naar de klote gaat met de euro die gelijk is aan een drachme

 22. hmmm, mijn redenen: tropische ziektes, gekut met visa, groot cultuurverschil, maar inderdaad, dat waren de redenen toen we met een baby emigreerden. Inmiddels alweer 10 jaar wonend op het iets minder mooie, maar vooral ‘anders’ mooie, Gran Canaria. Even wachten nog een beetje tot ze de deur uit kunnen dan mag er weer meer risico inzitten 🙂

  En ja, het maakt wel vershcil uit als je van de plek afhankelijk bent om je eigen werk te beginnen. Het is niet fijn natuurlijk als je dan nooit 100% eigenaar kunt zijn en dergelijke. 

  Maar jij in jouw geval André, je zou dom zijn als je het niet zou doen. En misschien komen er nog wel eens bekenden vanuit plekker waar je ooit woonde op visite 😉

  Ga je op Koh Phangan wonen?

  • Ja, met een kleintje zou het allemaal wat anders zijn. En in de visa zullen we ons goed verdiepen. Vooralsnog gaan we het land binnen met een toeristenvisum van 60 dagen, waar we 30 dagen aan vast kunnen plakken.

   Ik voel me bevoorrecht om locatie-onafhankelijk werk te hebben en zou inderdaad dom zijn als ik deze kans niet greep. En je bent natuurlijk van harte welkom! Als eerste bestemming zitten we aan Chiang Mai te denken, alhoewel het strand ook lonkt…

 23. 11 Jaar Thailand met een tussen stop van 1,5 Jaar in NL, dit is de Thai: Een onberkenbaar volk, draait alles om naar zichzelf, zij mogen alles en jij niets,doe zaken met een Thai en geen afspraak die je maakt wordt 100% nagekomen altijd wel iets, nee het land is niet alles en om hier permanent te wonen met de visums en al dat gedoe, zelfs als je getrouwd en een kind hebt en je kan geen geld aantonen in de bank 3 mnd aaneengesloten 400.000 baht(wie heeft er in NL van de buitenlanders 10.000 euro op zijn rekening staan,en 3 mnd niet aankomen?) maar heb je het niet dan kun je via een omweg die wat geld kost toch het benodigde visum krijgen, kind op een internationale school en je vrouw denkt dat het geld van de boom valt want die wil nog geen stap harder doen om aan inkomen te denken of mee te werken het lijkt meer op tegenwerken , nee elke investering is fout omdat ik de farang niet goed denk, de Thai doet het namelijk al jaren zo en is niet te veranderen, dus het ene verlies na het andere, en je vrouw zal geen aanval inzetten op haar eigen volk, nee die draait ook alles om en geeft uiteindelijk jou de schuld dat het mis gaat of ging. Eten TV shopping, en slapen (nu worden ze heel snel wakker als je zegt dat we een nieuwe auto gaan kopen, want de Thai is kooplustig in tegenstelling tot de Thaise Chinees (die dan ook rijk zijn in Thailand ) de Thai Thai is arm en liever lui dan moe.
  Politie heb ik weinig last van en zie dan ook een boete als een soort wegenbelasting en daar wordt je niet armer van, als een Thai zegt dat je dezelfde prijs betaalt als een Thai is dat ook zo, want ze lichten hun eigen volk nog op als ze kunnen, de rechtbanken zitten dan ook vol met zaken van tillen en lichten van jan en alleman. En een Thai lacht en kwaad wordt omdat je de waarheid zegt, ze willen geen waarheid horen, ze horen liever een leugen, hoe gaat het met de zaak, goed? Ja prima, maar al 6 mnd geen inkomen alleen verlies (en dat noemen ze goed) de zaak veranderen om meer geld te verdienen, nee ze denken bij de dag en het liefst bij het uur, waarom Thaien een horloge hebben sta ik nog steeds van te kijken er is niet een Thai die zich aan tijd of een afspraak houdt, de meeste Thaien denken dat de grote ondernemingen van hun zijn maar in werkelijkheid zitten er allemaal westerse landen en bedrijven achter op een paar na, maar dat zijn dan weer Chinees Thai volk. Nu na 11 Jaar ben ik het zat en zie hier in dit land geen brood cq rijst meer. Leuke tijden maar ook veel minne tijden, maar Nederland is helemaal niets. Ze zijn bezig met Mars msschien is dat wat, Pluto is te ver weg.

 24. Weet iemand of dat als je schulden hebt o.a Belasting, achterstallige alimentatie en er in Nederland gewoon al 20 jaar oplos hebt geleefd zo gezegd economisch suïcidaal , je zomaar kan gaan vestigen in Thailand door middel van een huwelijk en iemand zwanger te maken? ik krijg namelijk nog 50.000 euro alimentatie van mijn ex maar hij is nu naar Thailand gevlucht!

  • Da’s een vervelende situatie voor jou. Maar inderdaad: iemand kan gewoon in een ander land gaan wonen en daar een nieuw leven beginnen. Volgens mij gaan de Nederlandse autoriteiten alleen achter zware criminelen aan, maar laten ze schuldenaars met rust…

   •  Klopt, ken een stel in het zuiden van Frankrijk, met grote belastingschuld uit Nederland vertrokken, toedeledokie hebben ze stiekempjes gezegd, leven nu als God in Frankrijk

    • Lijkt me stug ! meet een belasting schuld kom je vanzelf aan de beurt
     als je een nieuw Pasport nodig hebt .en zonder paspoort is GOD ver weg .

 25. Ik hoorde dat ik via het LBIO wel beslag kan laten leggen in Thailand  betreft mijn achterstallige alimentatie van 45.000…. alleen moet je dan wel een adres hebben ….ZUCHT

 26. ik ben wel 20 keer in thailand geweest.. en mijn zoon woont al 6 jaar daar
  nou een huis van 90.0000 dan heb je een paradijs …. de apartementen liggen zo bij 5 a 6ooobht ..en ik vermoet dat hij een beetje kwaad is op mensen daar . vandaar hij ook weer terug is in nederland  moet je kijken hoe het hier aan toe gaat ik zie eder dat nederland langzaam de 3 wereld land word met die voetselbanken…. ik moet zeggen overal zijn boefjes zo als hier en in thailand…… maar als ik zo hoor dat hij daar zo lang heeft geleeft dan weet hij niet  hoe hij dat moet doen met de thai….mijn zoon heeft een huis en 45 hektare grond voor de kweek van vissen en hij heeft 15000 plofkipjes hij boerd goed daar je moet weten hoe of wat …. maar de meeste gaan daar naar toe met een buld met geld en ruig doen .. geen wonder dat de prijsen voor een buiterlander  hoog oplopen… en je moet niet in bangkok gaan zitten en ook niet in pattaya dat is te duur  je moet het binneland in mijn zoon komt met 20,000 bht uit dat is rond 500 euro hij zeg ik leef als god in frankrijk.moet je eens kijken wat je in nederland kwijd bent  dan moet je niet zeuren over thailand sorry

 27. Harry heeft rare ervaringen. Ja een huis kan niet op jouw naam, maar als ie een beetje slim is zijn er constructies mogelijk dat het NIET op naam van zijn vrouw staat.

  Huren kan ook veel goedkoper dan Harry meld. Ik denk dat Harry een beetje dom is of dat ie een erg slechte ervaring achter de rug heft en nu Thailand zwart probeert te maken.

  Er staan ook een hoop dingen in die waar zijn, maar je bent er altijd zelf bij. En leer een beetje Thais dan kan je met die politieagent ook onderhandelen.

  Thailand is niet perfect, maar je zal je ook moeten en willen aanpassen aan een andere cultuur. En dan kan je daar heel prettig leven.

  Marc

  • Hoi Marc ,mijn vraag is hoe steekt die constructie in mekaar .
   Als je een huis of bedrijf niet op je vrouw haar naam wil zetten .
   Of je zelf in wil dekken.

   Groetjes !!

   Michel

 28. Wat een dom gezwam en veel is al achterhaald. Ik begin eind dit jaar zelf in bkk en begin een zaak waarbij ik gewoon voor 90% eigenaar ben. Zodra je een werkvergunning hebt gelden de Thaise prijzen voor je,niks geen falang prijzen. En dan nog wat,als ik al die domme schreeuwende hollanders zie die vroeger naar lloret de mar gingen en nu in Thailand opduiken,die mogen van mij opgelicht worden met de hoop dat ze nooit meer terugkomen!

  • bob , hahaha goed zo
   toch soms nog leuke dingen te lezen hier, zo recht voor de raap

 29. Harry’s verhaal bevat een aantal onjuistheden en laat een niet bepaald onbelangrijk stuk informatie achterwege, ik neem aan dat hij gewoon niet goed geinformeerd is. Een huis kopen in Thailand kan wel, ook op een veilige manier. Je moet echter wel weten hoe je dat kan doen… jezelf vooraf informeren dus…

  Ik ben al een paar jaar betrokken bij een project in Noord Thailand, de ontwikkelaar is ene Nederlander en een vriend van mij. Ik denk dat ik intussen wel weet hoe en wat… Daarnaast organiseer ik al een tijdje individuele rondreizen door Thailand.
  Hierdoor heb ik het land wat beter leren kennen.

  Thai willen aan ons geld verdienen, zonder meer een feit en wij betalen meer dan de localen, ook een feit maar het is nog steeds goedkoop… en dat is ook een feit.
  Als je wilt weten hoe en wat mbt Thailand, neem dan gewoon contact met mij op…

  • Hoi John,

   Mijn ervaringen zijn ook niet hetzelfde als van Harry. Alhoewel ik maar 3 maanden in Thailand ben geweest. Ik heb vrijwilligers werk gedaan en heb zodoende ook veel contact gehad met Thai. En het is mij prima bevallen. Je moet inderdaad je open opstellen en rekening houden met hun gewoontes en gebruiken en natuurlijk de cultuur. Ook met Thai waar ik niet mee heb samengewerkt vond ik open en vriendelijk. Zelfs op Phuket waar ik de laatste week heb doorgebracht. Toch zou ik daar niet willen wonen omdat het erg toeristisch is en er inderdaad meer op je geld uit zijn. Maar als je ook eens stopt bij lokale marktjes waar bijna geen farang komen dan zie je ook weer de andere kant. Ik stond een keer te kijken bij een paar jongens die een oude vespa scooter opgeknapt hadden, voor ik het wist gaven ze mij de sleutel en mocht ik een rondje rijden, dat terwijl ik geen Tahis spreek en zij geen Engels.Ik streef er naar om per 1 januari 2015 in Thailand te gaan wonen, in Chiang Mai.. Ik zou graag van jou tips willen hebben waar ik op moet letten Misschien weet jij ook waar je als farang het beste kunt gaan wonen in Chang Mai?

  • Hallo

   Als gezin met 3 volwassen kinderen willen wij graag in Thailand wonen en werken (tenminste de 3 kinderen). Eerste idee is Koh Samui maar ook ergens anders (dicht bij zee) kan. Wij denken aan een hotel kopen of verschillende guest houses maar zouden ook graag een eigen woning willen kopen.
   Kan je ons helpen of tips geven?
   Alvast bedankt!

 30. Er klopt maar weinig van Harrie’s verhaal. Zie de posts hieronder. Ik woon en werk al twaalf jaar naar volle tevredenheid in Bangkok. Het enige wat me werkelijk stoort zijn de politieke spelletjes die hier gespeeld worden, maar dat zou me waar dan ook storen.

  • Beste Cor,

   zou je me eventueel kunnen/willen contacteren? Ik overweeg ook om naar Thailand te verhuizen. Ik zou je indien mogelijk enkele vragen willen stellen.

   h_planckaert@hotmail.com

   Alvast bedankt.

 31. Beste Harry

  Quote:Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij
  o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort

  Ik weet niet waar jij de onzin vandaan haalt dat als je huwelijk geregistreerd staat in Thailand zij niks meer kan hebben maar mijn vrouw heeft hier gewoon eigen zaak en wij bezitten hier gewoon 2 huizen misschien moet je beter de regeltjes lezen.

  Quote: Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.

  Weet niet waar jij huurt maar al vanaf 6.000 baht per maand mogelijk voor een appartement en huizen vanaf 12.000 baht maar dit alles ligt aan locatie dus je moet hier niet alles zwart-wit maken want dan zit je hier wel verkeerd.

  Met vriendelijke groet,

 32. Harry loopt achter en heeft de wetswijzigingen gemist. Van zijn verhaal klopt niet 1-2-4-5-7-9-11. Na 12+ jaar wonen in Thailand weet ik gelukkig beter.

  Harry, doe de ogen eens open en lees iets meer over dit mooie land.
  Dan zie je dat er veel te genieten is en ook te klagen, jawel, maar niet zoveel hoor….!

  • Beste Erik,

   ik overweeg om naar Thailand te komen wonen. Zou je me eventueel kunnen contacteren, zodanig dat ik je enkele vragen zou kunnen stellen?

   h_planckaert@hotmail.com

   Alvast bedankt!

 33. Als je naar Thailand gaat en jij je niet aan kan passen aan de Thaise cultuur cq respect toont,moet je niet gaan zitten mekkeren als je een keer te veel betaald voor wat dan ook ( ze zijn niet allemaal achterlijk hier in thailand )
  De meeste negatieve verhalen ontstaan als er mensen zijn van oudere leeftijd die zich zelf wijs laten maken dat hun 30 a 40 jaar jongeren vriendin echt van hun houd ( natuurlijk…. )
  dat is op de voor hand al vragen om problemen.
  Ben zelf ook wel van mening dat niet alles perfect is in Thailand …en je een politie agent als farang altijd wel iets moet betalen ( meestal 200 Bath is 5 euro ) in vergelijking met Nederland is dat pienuts want in Nederland word je legaal bestolen door overheid en de belastingdienst voor wel duizenden euro’s per jaar dus waar praten we over.
  We kunnen beter een voorbeeld nemen van de Thaise bevolking de familie en vrienden zorgen voor elkaar in Nederland is het ieder voor zich zelf.
  Zolang ik nog vele malen meer voordelen zie ten opzichten van Nederland waar we onder andere al meer dan 50 soorten aan belastingen hebben en iedereen maar binnen laten komen en gaan onderhouden en alle ouderen ieder jaar meer gekort worden.
  Denk ik toch dat je in Thailand beter af bent met links en rechts wat coruptie.
  Ze zijn hier slim …. ben je buitenlander en heb je geen geld op de bank
  word het hier moelijk gemaakt om te blijven en als je wilt werken een werkvergunning moet kopen van 35.000 Bath op deze manier beschermen ze hun eigen volk wat ook echt nodig is ….
  Dat geld het zelfde voor de grond wat altijd in Thaise handen blijft vind ik ook slim waarom zou je dat uit handen geven voor dat je het weet ben je net zoals in Nederland te gast in je eigen land.
  Ik stop er nu mee kan nog wel een hele tijd zo doorgaan de conclusie is dat als ik in Thailand ben me aanpas en me bewust ben dat ik te gast ben en slapen doe ik s’nachts met e’e’n oog open.

  • he, he… eindelijk iemand die het echt begrijpt! Helemaal mee eens.

  • volledig akkoord met jou dat het niet zozeer aan de Thaise overheid ligt, maar wel aan die van ons waardoor we het gewoon zijn dat àlles kan op de verdiensten van de eigen inwoners. Het contrast is danig groot dat het voor ons bijna onbetamelijk lijkt wat de Thaise overheid doet. Maar die kennen Sinterklaas niet en handelen er dan ook niet naar. Dus hou al dat vreemd gedoe lekker onder de duim, dan kun je nog steeds alle kanten uit. Hier zien we dat de helft van de Lage Landen reeds in handen is van het buitenland dat hier lekker belastingvrij zijn zin komt doen en ook nog eens ons sociaal systeem komt ondergraven. Dat laatste kan in Thailand dan wel niet want sociaal moet je er van de overheid niets verwachten. Dat is dan ook de enige schande voor Thailand, 80 % van de bevolking is arm en moet het maar zelf zien uit te vlooien.

 34. Thailand is een mooi land met alle mogelijkheden om gelukkig te worden. Dit als je niet in de problemen komt. In alle commentaren hierboven lees ik de rozegekleurde en negatieve verhalen. De werkelijkheid ligt ergens in het midden. De cultuurverschillen worden pas echt duidelijk als je kinderen krijgt aldaar. Als je een betrokken ouder bent en je ziet hoe de meeste thaien in de schoonfamilie omgaan met kinderen dan weet je ergens wel genoeg.
  Moreel besef is eigenlijk niet van toepassing aldaar. Wil je een gelukkig leven leiden aldaar …..zorg ervoor dat je geen emotionele binding te snel aangaat.

  Ik ben persoonlijk genaaid en ben mijn kinderen, voorlopig iig, kwijt door manipulatie en vertrouwen wat ik had in hun moeder.

  Zoals ik eerder schreef…als je in de problemen zit aldaar…..of je moet veel geld hebben…..ben je altijd de onderliggende partij.

  Voor vele vrouwen kan je een middel voor hun doel zijn…meestal een ander doel dat jezelf voor ogen had.

  Buyer beware…

 35. Investeer niet in Thailand , ook al heb je de juiste papieren en overeenkomsten ,verdragen, … . Om van uw rechten gebruik te kunnen maken kost het jou zeer veel geld en tijd ,en deze kosten kun je niet verhalen op de beschuldigde !

  Wie gelooft deze mensen nog , overeenkomsten sluiten maar niet na leven. Ik heb er voor gekozen door te zetten en een civil en handels recht zaak op te starten tegen mijn zakenpartner (zakenpartner die de plaatselijke politie elke maand netjes betaald = van die mannen moet IK niet veel verwachten )

  Ik stop niet ! en ga voor gerechtigheid ,dat spelletje moet toch eens stoppen , en stop met te geven aan deze landen. Behandel de Thaise bevolking in Belgie zoals wij worden behandeld in Thailand (de zelfde rechten en de zelfde plichten = simpel gezecht ! )

 36. Tja het is grappig dat mensen die een paar keer in Thailand met vakantie zijn geweest zo alles denken te weten
  Ik ben eiegnaar van een resort sinds 2005 heb een Thaise staf en geen Thaise vrouw om maar met de deur in huis te vallen
  Ik voel me hier bijzonder gediscrimineerd op alle terreinen . We hebben hier visa run land is ingewikkeld te bezitten met altijd risico van list en bedrog . Maar ik ben twee maal in de recht ank geweest tegen een Thai inzake landfraude en beide keren gewonnen zonder onder de tafel te betalen . Nu had ik wel erg gelijk maar gelijk hebben en krijgen zijn twee
  Er wordt redelijk veel gestolen van mij door mijn staf en anderen als je daar niet tegen kunt moet je niet in Thailand willen werken . Ik heb dat gezegd een fantastische staf velen werken al vele jaren voor mij maar ik betaal ze goed. Het noet kunenn hebben van de meerderheid van de aandeln of van land is niet goed voor Thailand maar goed voor de rijken van Thailand corrupte advocaten en de mafia immers die weten hoe ze je onder druk kunnen zetten en je met huis land en onderneming als inzet het leven zuur kunnen maken. Nee ik geloof in een vrij verkeer en die idiote regels vor buitenlanders daar mee schiten ze zich zelf in de voet
  Prijzen mijn ervaring si dat ik betere prijzen uitonderhandel dan mijn Thaise staf. En in Bangkok taxis zijn als je op de meter staat goedkoop en eerlijk en restaurants hebben veelal geen dubbele prijzen tja en met Thaise vrouwen heb ik geen ervaring maar ik ben niet onbemiddeld er zijn meer landen waar men je tracht te verleiden om je geld

  • Ach, vanuit de Thai bekeken zijn deze land – en huizenregels nog niet zo gek. Ook Zwitserland heeft vergelijkbare regels en beschermt zo dat het land in de “uitverkoop” gaat, zoals in Spanje is gebeurd. In mijn laatste Thaise bedrijf (hotel, golfbaan en real estate ontwikkeling) had ik 350 werknemers werken en met een goed Thais management zijn 98% van al je “problemen” opgelost.

   Voor mij als werkgever had “de corruptie” ook zo zijn voordelen: vergunningen kunnen sneller of later met terugwerkende kracht worden aangepast. Ooit eens geprobeerd om een Environmental Impact Accessment te laten goedkeuren bij de bouw van een nieuw resort of condominium complex? Dit kan jaren duren, tenzij je af en toe golf speelt met de Gouveneur van de Provincie.

   Accepteer voor de rest dat de Thai je altijd blijft zien als een wandelende ATM en dat dit pas gaat verdwijnen als je taal spreekt (en de taxichauffeur kan uitleggen wat de juiste weg is in BKK…)

   • Vandaar dat het huidige militaire regime bedrijven als die van jou om buldozert.
    Illegaal gebouwd. Ten koste van de oorspronkelijke bevolking. Je kunt het elke dag in de Bangkok Post lezen. Juist door mee te werken aan corruptie maak je de boel nog zieker.

   • Nog adviezen voor n 50+ blonde vrouw, die nu haar vierde maand dit jaar Thailand geniet en er t liefst wil wonen?

    Persoonlijk heb ik slechts overwegend goede ervaringen met de bevolking, natuurlijk afhankelijk van Mijn eigen uitstraling, respect, glimlach, positiviteit, en niemand gezichtsverlies laten lijden.Ik Ken slechts enkele woorden Thais, maar zelfs dat wordt enorm gewaardeerd.
    Ik Ken al die negative verhalen, en zie veel gebeuren.
    Toch houdt mij dat niet tegen.
    Elke plek op aarde heeft immers voor-en nadelen.

 37. Veel reacties en veel verschillende. Ik heb jaren in Thailand gewerkt en ruim 12 jaar gelukkig getrouwd met een Thaise. Als Managing Director van grote real estate projecten en hotels heb ik werkelijk van alles meegemaakt. Maar over het algemeen valt de corruptie mee en moet je het accepteren als een feit. Kleine bedragen betalen “onder de tafel” en af en toe een iets hogere boete. Het key woord blijft toch integreren en ja, met een goed opgeleide Thaise vrouw en tweetalig sprekende kinderen gaat dat allemaal veel beter. Als “farang” heb ik nog nooit een rechtzaak verloren (er zijn hele goede advocaten in BKK). Als je valt over het feit dat de taximeter niet aan gaat of een te hoog entree voor de dierentuin, dan ben je inderdaad niet flexibel genoeg. In Amsterdam worden toeristen ook “omgereden” en een biertje is bij veel cafe’s 25 eurocent duurder voor Engels sprekenden…. welkom in A’dam. Thailand is en blijft een fantastisch land en met een gebruiksaanwijzing. Als je deze hebt en je doet je best om te integreren en de taal te spreken, dan kun je er prima leven. Veel beter dan voor sommige buitenlanders die in NL willen blijven en werken…

 38. Thailand is inderdaad een zeer mooi land en zwaar corrupt.
  Hoe kan je hier een gezellig leven leiden als je een normaal persoon iets wat intelligentie persoon bent?
  1) Wanneer je een goed pensioen hebt, invaliditeitsuitkering of
  een ander vast inkomen.
  2) Wanneer je niet gaat samen wonen met een Aziatische vrouw
  En zeker niet uit de prostitutie.
  3) Als je toch gaat samen wonen dan best zeer hard bidden dat
  je heel veel geluk mag herben om een oprechte vrouw te
  mogen hebben die echt van u houdt en je niet leeg plundert.
  Dit is bijna het zelfde als de loterij winnen waar ik geluk in
  heb gehad.
  Wanneer je ingesteldheid is om een jonge kip ( vrouw ) te
  hebben van 20-30 jonger dan mag je er van overtuigd zijn dat
  je met zekerheid voor 99 % geplunderd of geplunderd of
  geruïneerd wordt.
  Ondertussen woon ik hier 8 jaar en heb ik ongeveer na 6-7
  pas mijn weg hier gevonden ondanks ik al bijna 5 jaar bij
  verschillende politie divisionist werk als vrijwilliger en niet
  om de buitenlanders het leven zuur te maken maar trachten
  te helpen. Ik heb hier ook nog geen enkele bath mee verdient
  enkel mijn eigen zaak kunnen veilig stellen tegen corruptie
  van Politie of dergelijke instantie’s.
  Ik heb hier celen zien ten onder gaan en ook al zien
  zelfmoord legen.
  De belangrijkste factoren tot een aangenaam leven hier is
  niet trouwen met een Thaise, geen eigendommen kopen,
  niet investeren en hoe mogelijk ook nooit agressie tonen,
  Rustig blijven en uw fierheid in uw broekzak steken zodat
  uw haren er niet grijs van worden of uitvallen door stress,
  kwaadheid en onbegrip.
  Niet te vergeten dat Thaise echte beesten zijn bij gevechten
  en je start tegen 1 maar enige seconden krijg je slagpennen
  stampen van 5-10 andere tegelijk, supermannen,
  bodybuilders and Bruce Lees zijn hier al veel gesneuveld.
  Een buitenlander verliest bijna altijd tegen een Thaise hier bij
  de politie of rechtbank.
  Buitenlanders zijn hier ook zeer corrupt en gevaarlijk. Tegen
  een buitenlander kan je wel een zaak winnen maar toch
  verlies je nog geld want dan moet je centjes op tafel leggen en
  de juiste contacten hebben.
  Ik zou hier al enige boeken van ervaringen kunnen schrijven
  maar ondanks vele jaren van onzekerheid en onbegrip met de
  twijfels om Thailand terug te verlaten heb ik geluk getroffen
  om mijn weg te vinden en een goed gevoel hier over te
  houden en mij kunnen aanpassen.
  Sterkte toegewenst voor de wonende nieuwkomers in
  Thailand. 🙂

  • Deze post is volgens mij de allerbeste die ik tot nu toe op internetfora met betrekking tot dit onderwerp ben tegengekomen.
   Heb 15 jaar van mijn leven versleten (letterlijk) met Thaise partners (3, uit verschillende regio’s in Thailand) .
   En ben ‘t (helaas) ook even echt he-le-maal zat.
   Zelfs de meest nuchtere rijke, bekende, succesvolle Westerse mensen weten vaak niet waaraan ze beginnen als ze kennismaken met de Thaise cultuur, gewoonten, normen en waarden.
   Meer dan 20 keer ben ik er op vakantie geweest en ik heb er ook wat zaken gedaan, en ik heb dus zo’n beetje dezelfde indruk, Edan.
   Wat mij zo vreselijk teleurstelt in 99% van alle Thais waarmee ik ooit kennismaakte is dat in hun leven werkelijk alles direct of indirect draait om geld, geld en nog eens geld.
   Bijna alle Thaise dames die ik in Nederland heb mogen ontmoeten gok-, drank-, drugs- en/of seksverslaafd.
   Sparen kunnen ze ook niet, elke cent die ze krijgen moet onmiddellijk besteed worden.
   Veel van hen krijgen geld van hun partner/echtgenoot, maar vaak is dat niet genoeg. Er zijn nogal wat dames waarvan hun partner/echtgenoot denkt dat ze in een restaurant werken,”alleen massage” geven in een salon, of stiekem bijwerken als escortdame of in een club.
   Zelfs de meest hoogopgeleide Thais kunnen hier nauwelijks een knappe baan vinden en eindigen dus in een restaurant of achter de kassa bij een supermarkt als ze zelf niet een eigen bedrijfje beginnen (restaurant of massagesalon).
   Er is 1 ding waar de Thai absoluut niet tegen kan en dat is kritiek.
   Ook kunnen ze vreselijk impulsief, eigenwijs en stinkend jaloers zijn en ze kunnen ook liegen dat het gedrukt staat, ook als ze vantevoren al weten dat de waarheid zeker aan ‘t licht komt (ze leven immers met de dag, dus problemen van morgen zijn niet belangrijk).
   Wil je je relatie met een Thaise op de proef stellen, draai dan gewoon even de geldkraan dicht en kijk wat er gebeurt.

   • je haalt een aantal dingen aan die stof tot nadenken geven, namelijk:
    – bij 99 % van de Thais draait alles om geld. Maak er 90 % van en ik ben akkoord. Maar is het hier in België en Nederland anders dan? Alleen wordt dat hier niet zo uitdrukkelijk op tafel gegooid;
    – bijna alle Thaise dames die je in Nederland hebt ontmoet zijn gok, drank, drugs- en/of sexverslaafd. Daar kan ik tegenover stellen: 80 à 90 % van die Thaise dames zijn uit een bar geplukt. Prostitutie, drank, drugs,… wat had je dan verwacht? Dat ze hier plots engeltjes zijn? ;
    – sparen kunnen ze ook niet: hoeveel van die dames weten precies hoeveel hun Belgische of Nederlandse man bezit/verdient en hoeveel alles hier wel kost? Als ze alles op een rijtje zetten, kunnen zij ook rekenen en weten ze wanneer ze teveel van hun partner eisen. Als blijkt dat de balans niet erg positief is, gaan ze er spoedig vandoor, tenminste als het hen daarom te doen is;
    – zelfs de meest hoogopgeleide Thais…: tja, als ze goed opgeleid zijn, hebben ze geen echtgenoot nodig om hier hun boontjes te doppen. Dikwijls huwen ook deze dames gewoon voor de verblijfsvergunning en eens ze hier zijn, gaan ze hun eigen weg, met of zonder goedkeuring van de echtgenoot. Hier kunnen ze immers veel meer verdienen dan in Thailand en zo sneller hun financiële toekomst in Thailand veilig stellen. Maar ‘t kan verkeren…;
    – ze zijn impulsief, eigenwijs en stinkend jaloers: juist, onze eigen vrouwen zijn anders, komen uit onze cultuur, zijn toch ook dikwijls eigenwijs, jaloers en … meer berekend. Ga maar eens uit elkaar na je relatie, je zult spoedig weten hoe laat het is.
    Wat ik gewoon wil zeggen is dat dit allemaal zo veralgemenend en weinig objectief is. De Thaise dames die hier terecht komen, hebben nu eenmaal bijna allemaal een voorgeschiedenis die niet erg positief is en zij hebben – net als wij – ook behoefte aan een “levensverzekering”. Kun je het hun kwalijk nemen? Ieder van ons doet toch ook wat die kan om een rustige, aangename oude dag verzekerd te zien? Nou dan, waar zit het verschil? En geloof me, die Thais hebben ook gevoelens en geven heus wel om hun partner als die hen met het nodige respect behandelt.

 39. Gaat men als toerist dan zie ik geen 11 redenen om niet te gaan> Veel van de problemen waar men mee wordt geconfronteerd komt men ook in andere ontwikkelingslanden tegen.

  Er gaan wonen is een heel ander verhaal
  Goed te doen indien men genoeg geld heeft, of een pensioen heeft bv, voorop gesteld dat men niet “in zaken gaat” :
  meestal een bar beginnen dus, of men koopt land in de Isaan, gaat rubber planten (prijs keldert nu al!) Rijst: levert alleen iets op als je alles zelf doet en geen personeel huurt.
  Een enkeling heeft misschien succes in de horeca of iets anders. Maar dat is het hem nu juist: Een enkeling. Dus begin er niet aan, of u moet een slimme geroutineerde beroeps ondernemer zijn.
  Lees Thaise schatjes: De auteur heeft op de ambassade in Bangkok gewerkt en vertelt al deze Hollandse starter ondernemers een negatief advies te hebben gegeven. “Maar ze luisteren toch niet en gaan vaak hun ondergang tegemoet”

  Een huis kopen? Waarom? Onder druk van uw Thaise echtgenoot waarschijnlijk! Niet doen! Huren is goedkoop, u kunt er makkelijk vanaf, makkelijk verhuizen. Ook Stickman Bangkok, zie zijn internet site/forum, adviseert te huren. Kopen: juridische rimram zeker en helemaal bij scheiding.

  Ben zelf al ruim 14 jaar samen met een Thaise vrouw hier in Nederland. Klopt dat er meerdere Hollanders zijn die het getroffen hebben met hun Thaise vrouw. Maar ook een hele volksstam is getrouwd met Thaise vrouwen die regelmatig dronken thuiskomen (als ze al thuiskomen) Stiekem naar het casino, vreemd gaan, geld verbrassen met eindeloos kaartspelen, hun man na een jaar of zo inruilen voor iemand met meer geld enz.
  Men treft het of men treft het niet.
  Hoe dan ook: steeds zal er toch een bijdrage naar de familie moeten. Daar ontkomt men nauwelijks aan. Hoe hoog die is? Ligt aan u en aan uw vrouw en aan uw schoonfamilie. Sommigen komen er met een paar 100 per jaar van af, anderen zetten daar huizen neer, financieren autos voor hun schoonfamilie enz.

  Verder is er nog een taal en cultuur barrière die nooit helemaal verdwijnt. Welke Nederlandse man kent niet het fenomeen dat wanner hij een Thai feest bezoekt de vrouwen en farang mannen voornamelijk onderling converseren. Vrouwen met vrouwen en de mannen met de mannen? Een Nederlander: Och dat is in Thailand toch ook zo? Daar leven ze toch ook ieder in hun eigen wereld? Bovendien gaat de conversatie in 9 van de 10 gevallen om geld, onroerend goed in Thailand. Men ontsnapt niet aan het materialisme door naar Thailand te gaan. De mensen zijn daar juist extreem materialistisch. Ik spreek redelijk Thai, en ik kan u verzekeren dat het maar al te vaak om geld gaat in de gesprekken. Ook in Thailand. Vaak heeft men het over miljoenen die men nog nooit heeft bezeten of zal bezitten. Of er moet een rijke Nederlander in de familie introuwen……..

  Inderdaad: Meestal maar ook niet altijd is het beste advies: Wilt u voor een prikkie in Thailand leven: Trouw niet, geen duurzame relaties met Thaise vrouwen aangaan, aimabel omgaan met de Thais maar niet te intiem (gaat meestal vanzelf als ze niet op uw geld uit zijn) en u leeft voor een habbekrats!

  • Ik heb geen geld. Mijn Thaise vrienden weten dat. Ik respecteer iedereen. Soms bak ik wafel of een pannenkoek en dan is het feest. Een Thai ( is aan) is tevreden met een klein beetje meer dan wat zij nooit kunnen kopen. En zelf krijg ik meer vriendschap en respect terug

 40. In loondienst gaan in Thailand is zeker een optie. Daar als zelfstandige iets te gaan beginnen is zeker af te raden. Ken er verscheidene die meenden daar een agrarisch bestaan te kunnen opbouwen. Veel investeren: Land kopen, huis bouwen, water putten slaan. Rekenden zich rijk met hun rubberbomen. Toen 100 baht de kilo, nu maar de helft. Omhakken die bomen dan maar? Zou graag willen weten of er hier lieden zijn die kunnen bestaan van hun boerenbedrijf in de Isaan. Ben ze nog niet tegen gekomen. Allemaal komen ze terug van hun aanvankelijke optimisme. De boerderij blijkt een money drain te zijn en winst blijft uit laat staan dat er sprake is van terug winnen van het geinvesteerde kapitaal.

  Meer redenen om niet in Thailand te investeren:

  Je krijgt nooit toestemming er permanent te wonen. Het wordt je bovendien ieder jaar moeilijker gemaakt. Waarom ergens investeren als men geen toestemming krijgt er permanent te wonen?

  Het eigendomsrecht blijft dubieus. Bij een scheiding trekt de farang meestal aan het kortste eind.

  Het gebouwde huis is mooi maar onverkoopbaar want te duur voor de lokale boeren bevolking

  Kortom, wie haalt het nu in zn hoofd om daar te gaan boeren. Antwoord: de meeste Nederlandse mannen zitten onder de plak van hun Thaise vrouwen.
  Een Thai pakt ze dan ook heel anders aan

 41. Waarom is Thailand zo populair en China niet? Dit kan toch niet zijn vanwege dat sex toerisme en dat je geen visum nodig hebt. Er moeten toch nog redenen zijn waarom Thailand de laatste 4 jaar procentueel veel meer Belgen er naar toe reizen.
  Een andere reden die ik zelf kan bedenken is medisch toerisme. De Aziatische carrier die vliegt vanuit Brussel zorgen voor meer populariteit.

  Zelf ben ik al naar China geweest en die mensen zijn heel erg vriendelijk. Thailand heb ik nog niet bezocht, zou ik enkel voor cultuur en natuur en misschien voor het eten bezoeken. Maar zeker niet voor de rest.

  • Ga naar Peking en probeer te ademen. Je zal wel merken dat het moeilijker is. China 3 keer bestolen geweest op amper 2 weken. Thailand nu mijn 4de jaar en 0 problemen. De lucht ook niet zuiver in Bangkok maar VEEL beter dan peking

 42. Ik heb 10 jaar in Thailand gewoond / gewerkt en zal eens reageren op dit verhaal…..

  1) Weleens geprobeerd in Thailand een stuk land met een huis erop te kopen? ONMOGELIJK. Ja, op naam van je Thaise dame. En dan maar hopen dat ze je niet dumpt. Dit was Karel Noe overkomen. Hij is een Vlaming die in België met zijn Thaise is getrouwd. Het huwelijk staat niet in Thailand geregistreerd, want dan verliest zij o.a. het recht om land te bezitten, een bedrijf te hebben, enzovoort. Na acht jaar een bar te hebben gerund, moest Karel plotseling een zak geld betalen. Zijn ‘vrouw’ was die dag met een Thai getrouwd. Ze had zijn kleren in een plastic zak voor de deur gezet.

  RE: Land kopen kan inderdaad niet, maximaal 30 jaar lease gegarandeerd, verleng opties van nog eens 30+30 jaar is een grijs gebied. Huis kan wel op je naam. Thaise firma gronden voor land aankoop is niet aan te raden.

  En een appartementje kopen dan? Dat kan alleen als voor DAT PAND een vrijstelling geldt. En dan nog mag maar maximaal 40% in handen van buitenlanders zijn. Bovendien is de prijs voor buitenlanders fors hoger dan de prijs die voor de Thais zelf geldt.

  Re: Incorrect een appartement (condominium) kopen kan wel en is 100%, safe. In zo een condominium mogen niet meer dat 49% buitenlanders geregistreerd zijn. De prijs voor Thais & Buitenlanders is bij gerenommeerde developers gelijk.

  Een bedrijf beginnen kan alleen als je met 7 personen een BV opricht. Minimaal 51% moet in Thaise handen zijn en deze Thais mogen geen aandelen houden voor buitenlanders. De sanctie hiervoor is het confisqueren van de overige 49% en het land uitgezet worden.

  Re: Zwaar overdreven, maar in principe correct.

  Stel je voor: je rijdt lekker op je scootertje, netjes met je helm op, en je wordt aangehouden door de politie. Waarom? Omdat ze je ogen niet konden zien achter het windscherm van je helm. Boete: 300 baht. De Thais betalen maar 200 baht, maar jij als farang hebt geld, dus dan moet dat kunnen.

  Re: Ook overdreven, maar goed inderdaad jaagt de politie af en toe farangs

  Een farang die een rechtszaak wint van een Thai? Heb ik in 17 jaar als eigen ondernemer zaken doen met dat land nog nooit van gehoord.

  Re: Ik ken wel zo een zaak

  Eten, drinken, kleding, openbaar vervoer: tja, dat is goedkoop mits je buiten de toeristengebieden bent.

  Re: Onzin, OOK in de toeristen gebieden kan je zeer goedkoop eten en drinken.

  Appartement of huis huren: 30-90.000 baht per maand. HARTSTIKKE duur voor buitenlanders.

  Re: Onzin, dit gaat al vanaf 10.000 THB (eenvoudig) en voor 25.000 THB heb je al iets moois, ja naar boven zijn geen grenzen…..

  Sta er in de taxi altijd op dat de meter wordt ingeschakeld en zorg dat de chauffeur de weg weet, want anders is een sightseeing tour inbegrepen.

  Re: correct

  Nationaal park in. Toegang voor westerlingen: 200 THB. En in Thaise letters staat: 20 THB.

  Re: incorrect, ja wel zijn er verschillen in sommige parken

  Uit eten gaan met Thais: ze kwekken de hele tijd onderling in het Thais, totdat de rekening op tafel verschijnt.

  Re: Klopt niet, ze willen graag meebetalen…

  Met pensioen: er moet 65,000 THB per maand uit het buitenland binnen komen, anders wordt je retirement visa na één jaar niet verlengd. Heb je een appartement, auto enz. in Thailand, dan verkoop je die toch (voor een habbekrats)? Ieder jaar opnieuw diezelfde onzekerheid. Een handje losse bahts erbij en alle papieren zijn plotseling minder nodig. Hetzelfde geldt voor bedijfsverlenging, BTW en afdrachten voor vennootschapsbelasting.

  Re: Opnieuw onzin, een 1 year visum wordt zonder problemen verlengd mits 800.000 THB op Thaise Bank (bv. Bangkok Bank, SCB, Kasikiorn). Geldt moet minimaal 3 maanden op je naam staan. Ook huurcontact nodig of eigendom.

  Het hele verhaal klingt een beetje gefrustreerd, vermoedelijk veroorzaakt door slechte ervaringen, wat natuurlijk zeer goed mogelijk is in The Land of Smiles, een smile die inderdaad niet altijd eerlijk gemeend is bij velen.

 43. Ach, die Harry is natuurlijk helemaal geen zuurpruim.
  Hij vindt het gewoon leuk om reacties uit te lokken.
  Daar is natuurlijk niks mis mee want de rest is blij dat er op ingehaakt kan worden.
  Hij zal niet eens Harry heten. Bij mij op het werk hebben ze het altijd over simpele Harry. Als simpele Harry al zou bestaan dan was hij getrouwd met Miep.
  Daarvan hebben we d’r trouwens ook ‘n paar voorbij zien komen.
  Nee, de 11 redenen om niet naar Thailand te gaan,
  Ze zijn door degenen die zichzelf geen Miep of Harry zouden willen noemen meteen ontkracht. Daarvoor hoef je niet sinds eind vorige eeuw in Siam te wonen.
  Soms onwaar, dan weer onzorgvuldig of aangedikt en zelden tactvol.
  Het zou best kunnen dat Harry dat allemaal zo ziet dan wel gelooft.
  In dat geval is zijn echte naam misschien wel degelijk Harry.
  Toch knap dat hij bovenaan staat.
  ‘n echte voortrekkersrol. lijkt me wel te kloppen.

 44. Thailand love it ben er enkelle x ren geweest en vind het perfect ben nooit opgelicht of zo goed dat ik het niet door had .
  lekker eten mooi weer maar losser heb je over al die gasten kunnen hier in nl geen vrouw krijgen en denken dat ze daar n mooie vinden ja een die hun direkt door heeft en die trekken ze leeg ,om dat ze totaal geen kennis van vrouwen hebben er zijn ook hele normale thaisse vrouwen waar niks mis mee is en die zeer fatsoenlijk zijn en als het mis gaat lekker kankerren over thailand man spring
  van een brug doe je zelf en je omgeving een plezier

 45. Ik ben het helemaal mee eens met Harry na 10 jaar Thailand ,de groeten met je land van de glimlach.

 46. Harry komt zelf een beetje over als een domme toerist die niet verder kijkt als zijn neus lang is. Er is een cultuur verschil wat hij niet door heeft. De sociale aspecten zijn compleet anders. Een Nederlander die klaagt om te klagen.
  Alsof er alleen maar duidelijke regels zijn in Nederland, en er zijn wat regels. Alsof wij geen buitenlanders misbruiken. Alsof een meter taxi in Nederland altijd de snelste weg neemt.
  Moet je eens op Amsterdam centraal om 6 uur s’morgens komen. Mij niet gezien. De problemen komen op je af en de politie is pleite.
  In Bangkok geen enkel probleem. De Thaise politie is heel wat actiever en succesvoller voor toeristen als hun Nederlandse collega’s.
  Een zuur verhaal omdat de Thai het voor een paar Euro goedkoper heeft.

 47. Zwager van mij al jaren woon en werk in azie, “zeer gelukkig” met zijn thaise popje. Todat een ernstige ziekte hem velde, zonder om hem te bekommeren werd hij verwaarloosd en kreeg niet de verzorging die hij nodig had. Wij als familie hebben hem naar nederland gehaald en allerlei pogingen ondernomen voor revalidatie. Zijn hersenbeschadiging is het gevolg dat hij niet meer zelfstandig kan wonen, tot op de dag van vandaag heeft zijn bruid nooit naar meer naar hem geinformeerd! Terwijl er geld genoeg is om haar ticket te verzorgen. O ja ze heeft laten navragen wat de scheiding haar opleverd. Mannen wees gewaarschuwd, in voor en tegenspoed, dat kennen ze daar niet!

  • lijkt me eerder dat hij samenhokte met “een popje” uit een bar dat hem kon verleiden tot een huwelijk. Als je ziet hoeveel losers er daar met de mooiste meisjes door de straten hotsen, zelfs met de rolstoel en het meisje op schoot… En nadien klagen. Nu ja, die meisjes hebben ook een leven en al de tijd dat ze die mannen gelukkig maken, mogen ze nadien voor mijn part in rekening brengen. Hier ben je dikwijls aangewezen op een hulpverleenster met veel te veel werk en een ochtendhumeur. En dat kost ook behoorlijk wat geld. Wees tevreden dat ze hem gelukkig maakte tot die ziekte hem velde. Voor ‘t zelfde geld kwam hij helemaal niet meer aan de bak en leidde hij een verdomd eenzaam bestaan. Dat ze nadien haar “contractje” niet naar behoren afhandelt is natuurlijk niet netjes maar dat gebeurt ook hier hoor.

 48. Wat een verbitterde zuurpruim die Harry; hij spreekt duidelijk uit eigen ervaring en moet kennelijk wat frustraties kwijt.

 49. Zwaar overdreven helaas allemaal.
  Het leven is mooi in Thailand, je kan alles zo gek maken als je zelf wilt, huur 30-90.000 baht per maand? Voor een kasteel zeker? Huur een mooie villa (3 slaapkamers,2 badkamers,tuin,woonkamer,overal airco) voor 6000 baht per maand, ex, stroom en water. Totaal nog geen 8000 baht….
  Bedrijfsmatig klopt het hele verhaal ook niet meer, ken er zat die het begonnen zijn (in hun eentje met hun vrouw) zonder 7 anderen.
  Nationale parken, ja ”farang” betaald meer, (heeft meer geld) en als je je rijbewijs even haalt hier in Thailand betaal je ook hetzelfde als de locals.
  Taxi’s, altijd de meter aan, staan hoge bekeuringen op als ze die niet aan hebben, erop wijzen niks aan de hand, ach beetje sightseeing erbij en nog heel goed te betalen. 300 baht voor een half uur en 60 km, nee geen geld. Afgezet, vast een beetje.
  Uit eten gaan met een Thai, als ze Engels kennen praten ze het, kunnen ze het niet, ja logisch…
  Zie jou ook niet Chinees lullen als je in Nederland uit eten gaat met Chinezen en jij de taal niet beheerst…
  Rare post, zo zonde want het land is mooi, mensen ook en overal is het wat.
  Sommige stappen die hij beschreef zijn makkelijk te omzeilen met of zonder geld….

  • Hei Ronald,
   Ik woon 2 jaar in thailand,ik ben overal op zoek geweest naar een huis.
   Waar je dat uithaald een villa voor 8000 bh,was je wel nuchter.
   Als je hier alles leest zuo je denken dat het hier allemaal gratis is in Thailand.

 50. Hallo

  even het volgende….wat ik NIET snap is waarom mensen willen wonen in een land waar ze GEEN gelijke rechten hebben????? Met alle respect maar dat wil je dus niet. Moet je in Europa eens proberen…!!

  Het verhaal van Harry is idd erg negatief en tendele is hij het zelf schuld mi. Echter sommige punten zijn toch wel waar.

  Verder idd Thailand is een mooi land en lekker eten en rijke cultuur erg leuk voor een vakantie…maar daar wonen???? NEE. NOOIT. NEVER. (mijn mening)

  Tevens is het idd een slecht idee om met iemand te trouwen die uit het roodlicht milieu komt!! Niet doen dus. Dat is overal zo,niet alleen in Thailand…

  Iedereen zegt Thailand is goedkoop…dat is NIET waar. Het is enkel „goedkoop“ als Westerling zijnde en als je een inkomen of pensioen vandaar hebt. Voor thai zelf is hun eigen land beslist NIET goedkoop…zeker niet als je gemid. 200 euro per mnd verdient. Hallo!! FF nadenken dus wat je zegt.

  Nogthans blijf genieten van Thailand….maar daar permanent willen wonen of zaken doen zou ik niet willen. Veel te riskant. het is idd een erg corrupt land, dat mag wel eens gezegd worden. Als farrang trek je altijd aan het korste eind. Altijd! Bedenk dat goed. Je hebt daar bijna geen rechten. Ten spijt wat enkelen hier beweren op deze site.

  Ik ben al 7 keer in thailand geweest de afgelopen 4 jaar…..telkens voor 3-4 weken…voor de goeie orde. Echter wonen doe ik in Spanje!!!!!:-) Ben ook vaker in Singapore. Dat is voor mij een zeer goeie „combo“…..

  Als je meer rechten wilt(en minder corruptie) in een Aziatisch land…beter zaken wilt doen…en toch wilt genieten kan ik SINGAPORE van harte aan bevelen..!!!! OP bijna elk gebied BETER als thailand.

  Piet

  Alicante/Singapore

  • Ik ben het met je eens dat daar veel corruptie is. Als je geld hebt is alles gemakkelijk te regelen buiten drugsmisdaad. Iedereen vertellen hun eigen ervaringen natuurlijk. Dus niet alles over een kam scheren. Wat wel duur zijn, een smartphone in BE/NL van 500 euro, kost in Thailand 20000 baht, in vergelijking met hun gemiddelde inkomen is dit zeker niet goedkoop. Auto’s, computer’s, fietsen, vooral merk producten zijn duur.
   Ik ben zelf een Thais en vind dat hier veiliger is om te wonen. Maar ik zou toch graag voor een paar jaar in Thailand willen wonen, liefst ver van de stad. Thailand geeft mij het gevoel dat er niet zoveel verplichtigen zijn.

 51. Na 26 jaar Nederland, 27 jaar Belgie, 5 jaar Portugal woon ik nu 7 jaar in Thailand.
  Onder de punten 1, 5 en 7 staan diverse onwaarheden.
  Het is een voorrecht om in dit land te kunnen wonen.

 52. Het leven in Thailand is absoluut niet makkelijk als je vasthoudt aan de westerse denkwijze. Echter als je dat kan loslaten en kan accepteren dat er dingen gebeuren die in jouw ogen, dom, oneerlijk, onlogisch zijn dan kom je al een heel eind.

  Ik kom al bijna 30 jaar in Thailand, ben 10 jaar samen met een lieve vrouw, getrouwd en we hebben samen een 5 jarig zoontje. Het is niet altijd makkelijk om je papierwerk op orde te krijgen zoals visum, de regels veranderen elke keer weer. Maar goed als je in Nederland een dakkapel op je huis wilt ben je ook maanden bezig om je vergunning te krijgen, als je hem al krijgt.

  Ik heb Thailand vervloekt door situaties waarin afspraken niet nagekomen worden, prijzen na een afspraak in 1 keer hoger worden en er gelogen word.

  Je moet echter rustig blijven en niet boos worden dat heb ik met de tijd wel geleerd. Daarbij is er ook een verschil waar je in Thailand zit. In Pattaya bijvoorbeeld waar veel toeristen zitten werken heel veel mensen uit de Isaan streek. Ze verbouwen je huis, schilderen, doen elektriciteit, loodgieterswerk maar verwacht geen vakwerk. Ze zijn ongeschoold weten van elektriciteit niets anders dan 2 draden door te lussen. berekening van stroom en aarding is ze onbekend wat vaak tot gevaarlijke situaties kan leiden. Echter wanneer je niet voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten en goed om je heen vraagt kan je best vaklui vinden dan vaak bij bedrijven die in buitenlandse handen zijn.

  Dan over alles kwijt raken aan je Thaise vrouw, dat verhaal heb ik al honderden keren gehoord. Maar hoeveel mannen zijn in Nederland niet kaal geplukt door hun ex? Daarbij moet je gewoon je kop gebruiken en zorgen dat je niet in zo een situatie terecht komt. Mijn vrouw heb ik uitgelegd dat als ik kom te overlijden alles naar haar gaat. Echter heb ik haar gezegd dat ik niet alles op haar naam zet omdat we niet in de toekomst kunnen kijken en ik niet de kans wil hebben dat als de relatie kapot gaat ik alles kwijt ben. Zie het als huwelijkse voorwaarde, mijn vrouw heeft daar alle begrip voor immers had ik al spaarcenten voordat ik haar ontmoette dus daar heeft zij niet aan bijgedragen.

  Maar sommige mannen zijn gewoon oliedom, ze zijn zo lelijk als de nacht, zuipen, roken zijn ontrouw en hebben dan een jong vrouwtje en dan denken ze dat het huwelijk uit liefde is voorgekomen. Tja en als dan alles op haar naam staat en ze die vent zat is dan raakt ie alles kwijt.

  Er zijn een heel hoop lieve trouwe Thaise vrouwen en je moet het echt heel bont maken als die je verlaat. Maar als je een doortrapte bardame neemt die al dollartekens in haar ogen krijgt als ze naar je kijkt dan kan je verwachten dat het haar alleen maar om de poen te doen is. daarbij spoort de hele familie haar aan om zo veel mogelijk geld uit je zakken te kloppen.

  Kortom lang verhaal, Thailand is prachtig, alleen je hersens gebruiken en niet denken en oordelen zoals we gewend zijn in Nederland.

  Alan

 53. Het klopt wel en het klopt niet. Ik kom al 10 jaar in thailand (ik heb er 1 jaar gewoond) en spreek de taal een beetje.

  Maar weinig hebben door dat ze opgelicht worden. Als het iets langs de weg is (dus geen grote shopping mall of plaatsen waar prijzen duidelijk zijn aangegeven).
  dan betaald De farang (bijna) altijd meer. Dit is gewoon en geaccepteerd. Dat is natuurlijk anders als je ergens al jaren in een dorp woont waar ze je kennen.

  Mijn vrouw is hier ook open en eerlijk over. Veel zouden het niet altijd zeggen. Soms is het beter als mijn vrouw eerst gaat, en pas later verschijn ik op het toneel.

  We hebben het verschillende malen getest!!!! Ook dat we apart langs kwamen en dat we elkaar niet kenden.

  Het blijft natuurlijk een land waar dingen spotgoedkoop blijven.

 54. Andre is een gefrustreerde persoon die vermoedelijk een tijd gelukkig was in Thailand en opeens is er niets meer goed. Eigenlijk zou dit artikel naar de Thaise ambassade gestuurd worden teneinde aktie te ondernemen. Dat er hier dagelijks dommerikken aankomen dat is een feit maar als je je verstand houdt waar het hoord en niet in je broek dan zijn er niet meer problemen hier dan in europa.
  Ik ben hier meer dan 10 jaar en wij moeten ons aanpassen aan het systeem,cultuur en mentaliteit. Andre jonge blijf in Belgie!

  • Dag Eric wij ( mijn thaise vrouw , dochter en ik ) zijn plannen aan het maken om naar thailand te emigreren . Kan ik voor informatie bij u terecht ?
   Groetjes Danny

 55. Ben momenteel in Thailand. Nu op Koh Pangang. Vorige dagen en de komende dagen heb ik pech met …. het weer. Veel regen.

  In Chang Mail was het zo dat er een tuk tuk taxi chauffeur me vroeg : “How much do you want to pay?”

  Vond ik wel vriendelijk 🙂

 56. Ik kom zelf al meer dan vijftien jaar in thailand. Na diverse relaties met THaise vrouwen ben ik een stuk wijzer geworden. Veel wat ik lees in de positieve en negatieve reacties herken ik terug. Het maakt mijns inziens weinig uit in welke grote stad je verblijft. Het gedrag of de punten opgesomd door de schrijver kloppen. Zelf maak ik mij niet meer boos. Wel verbaast mij de onbeschoftheid van sommige Thais (met name in Chiang Mai) jegens Westerlingen. Vooral als je niet als een standaard toerist gekleed bent (niets mee mis) en jij hen de indruk geeft wel al trucjes te kennen gunnen ze je geen blik waardig meer. Op het platteland blijven mensen vriendelijk. Hoe het verder moet met Thailand weet ik niet gezien de grote groep jongeren die geen enkele opleiding heeft afgemaakt en tracht op allerlei exotische manieren snel rijk te worden. Dit gaat niet werken en baart mij zorgen. Vooral omdat uiteindelijk een zondebok gezocht moet worden en wellicht wij westerlingen hierop aangekeken gaan worden. Ik benadruk dat ik Thailand niet haat maar wel zie hoe alles zienderogen achteruit holt en hoe weinig toeristen in vergelijk met tien jaar geleden met name het noorden bezoeken. UItgezonderd de Chinese mensen. Daar loopt de bevolking voor een deel mee weg. Helaas not my cup of tea.

 57. Haha, ik denk dat deze man nog nooit in Thailand is geweest. Jongens toch. Van zijn verhaal klopt 90% ABSOLUUT NIET.
  Ik woon al 20 jaar in Thailand en ben gehuwdmet een Thaise.
  Andre, ik wijs nu met mijn vinger naat mijn voorhoofd als ik dit lees. Shame on you man.

 58. overal ter wereld moet je oppassen voor oplichters ook in europa zijn er maar een thai is eerlijk en zal je nooit oneerlijk behandelen ik ga al jaren naar thailand en spreek ook de taal wat het een stuk makkelijker word en blijf altijd vriendelijk tegen een thai je woont namelijk niet in je land aanpassen en je zult geen problemen krijgen.

 59. Wat meneer zegt in het artikel klopt dus niet volledig hoor dat het bv zeer duur is om iets te huren in Thailand, als je natuurlijk super de luxe wil en in bv Phuket zelf dichtbij alles wil wonen dan moet je wel meende ik 500 euro en meer betalen ja dat klopt en dat is idd al even duur als hier in Belgie. Maar je moet wel als uw inkomen niet super hoog is wel slimmer zijn en er net buiten gaan wonen dan betaal je voor iets degelijks rond de 350 euro huur per maand + je zit max 3 minuten wandelen vh strand en dergelijke meer, kwestie van goed zoeken he, en wie zoekt die vind iets heel goeds voor een zeer degelijke huurprijs.

  Maat van mij heeft 4 jaren in Thailand gewoond en er een paar zaken gehad, die is er dit jaar nog op reis gegaan, via hem weet ik al het ene en andere.

  Ik heb ook op YouTube gekeken naar mensen die nog vrij recent in Thailand zijn gaan wonen en zij hebben dat dus verteld dat ze ong 350 euro huur betalen en ze hebben hun huurhuis laten tonen, awel, dat is juist hetzelfde als mijn appartementje die ik hier nu huur in Belgie en alle voorzieningen zijn er, nog straffer, bijna alles stond er al zelf in ;). Gewoon kwestie van heel goed te zoeken en niet knal in het centrum te willen zitten want dan ga je uiteraard meer betalen.

  Trouwen met een Thaise dat is weldeglijk een risico hoor, der zijn er die volledig gepluimd zijn en noem maar op, daar zit zeker waarheid in maar ook hier weer moet je naar iets kijken dan waarbij je dat allemaal niet kan tegen komen he, het ligt telkens aan jezelf hoor, je moet ervoor zorgen dat jij niet in de zak kan gezet worden, anders moet je er gewoon niet aan beginnen aja. Ga eerst alles heel goed na op het internet of bij instanties in Belgie die je kunnen helpen en die van alles op de hoogte zijn. Ik vrees dat de persoon die dit artikel hier schreef dat die zich niet goed heeft laten informeren en zich gewoon in de zak heeft laten zetten.

  Het klopt wel dat politie en noem maar op zo corrupt als de pest zijn, zorg ervoor dat je een klein aantal belangrijke zinnen kan zeggen in het Thais voor het geval dat ze je tegen houden, als je dat doet + toont dat je er zou wonen ook dan gaan ze zeggen gogo haha, waarmee ik niet zeg dat dat altijd het geval is he maar als je er woont en je kan een bepaalde zin zeggen om hen dat duidelijk te maken dan heb je een voordeel tegenover de toeristen :).

  In Thailand draait alles rond en om geld; je kan der nauwelijks iemand vertrouwen, dus je moet Thailand goed kennen, je goed informeren of ze gaan u bij je pietje hebben :).

  Wat nog is is als je met een brommerke zou rijden; stel je rijdt zonder helm, ze houden u tegen, u zal meer boete moeten betalen dan de Thai, maar nu komt het grappige; je betaald die boete, die is niet zo hoog hoor en dan krijgde een papierke mee vd politie en nu komt het; je mag dankzij dat papierke diezelfde dag een hele dag zonder helm rijden haha, zot e :). Houden de flikken u nog eens tegen dan moede dat papierke tonen als bewijs en ze laten u gaan.

  Onthoud ook; de Thai komt altijd op de 1ste plaats; er zijn hier mensen in Belgie die er zich aan ergeren als een bepaalde partij zegt; eigen volk eerst maar in Thailand is dat zeer extreem, daar is het dus echt eigen volk eerst, je zal er niet zo snel winnen van een Thai, dus gedraag je maar een beetje daar of als je der voor een rechter ofzo moet komen, tja… zelfs al ben je in je recht, als het tegen een Thai is dan maar hopen dat je een zeer goede advocaat hebt gevonden of je hebt het aan je rekker, onthoud dat, Thaise mensen komen op de 1ste plaats, het eigen vol eerst daar is er zeer hoog.

  Ook als je er eten en dergelijke meer wil gaan kopen of gaan uit eten dan doe je dat het beste buiten de toeristen plaatsen, dan ga je zeer zeer goedkoop af zijn. Zoals ik al zei; het ligt aan jezelf, jij maakt het zelf zo duur of goedkoop als je zelf wil.

  Dan is electric, water en internet veel goedkoper in Thailand dan bij ons, het probleem is dat het internet daar niet echt goed is en dan kan wel ergerlijk zijn als je weet hoe snel en hoe goed ons internet hier is en het kan daar ook vaak uitvallen, en dan valt alles weg, dus ook uw frigo en diepvries kan uren niet werken omdat er weer eens iets fouts was aan een buitenstuk of kabel enz… Maat heeft dat een paar weken geleden vaak tegen gekomen op de plaats waar hem zat in Thailand. Mss hangt het ook hier weer af op welke plaats je zit.

  Het is in ieder land wel iets hoor; in Belgie nu vind ik het een groot probleem hoe duur hier alles is, ik ben een alleenstaande persoon met geen hoog werkinkomen en je moet maar eens proberen rondkomen, ik heb veel geluk dat ik in een sociale woning woon en de huurprijs dik oke is maar waren die sociale woningen er niet dan zou ik nog steeds bij de ouders wonen omdat hier een gewoon degelijk appartement gewoonweg niet betaalbaar is, dan moet je al een vrij hoog werkinkomen hebben om alles te kunnen betalen.

  Of ik ooit in Thailand ga gaan wonen , geen idee, ik sta er wel voor open omdat Belgie te duur is en werkelijk niks mee ga kunnen doen met dat kleine pensioentje ppfff, stel dat ik bv 1350 euro pensioen zou kunnen hebben, daar zijde in Belgie dus niks mee he laat staan binnen 20 jaar, amaai, je zal iedere dag 24/24 7/7 thuis moeten blijven want je zal iedere euro 2 keer moeten omdraaien dus daarmee ben ik er nu al mee bezig om mij te informeren in welke landen het goedkoper is of hoe ik het goedkoper kan houden en dan binnen een dikke 20 jaar zal ik een beslissing nemen, het kan evenzeer een ander land zijn waar ik naartoe zal gaan en in het slechte geval blijf ik in Belgie wonen maar toch liever niet, ik wil nog wat genieten vh leven.

  Mijne grote voorkeur blijft Spanje maarja, dan gaade toch ook op uw tellen moeten passen en zeer goed zoeken naar iets deftigs en betaalbaars, zal zo simpel toch niet zijn, het is bv niet mijn bedoeling om 30 min bv van het strand enzo te gaan wonen, dat is tever.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *