De 11 Beste NFT Platformen van 2022
3 March 2022
NFT collectible

Het kiezen van het juiste NFT platform kan het verschil maken of je NFT-kunst verkoopt of niet. Het gaat niet alleen om het kiezen waar je je kunst verkoopt op basis van de vergoedingen die je zult betalen; je moet overwegen welke van de vele NFT platformen het beste past bij het type NFT dat je maakt, en welke blockchain het gebruikt.

De meeste NFT platformen gebruiken Ethereum, maar sommigen kiezen voor de goedkopere gaskosten (die je moet betalen om je NFT te maken) en de betere ecologische voetafdruk die nieuwere blockchains bieden. In de gids hieronder hebben we een aantal van de beste NFT platformen afgerond waarop je NFT’s kunt maken en verkopen (of kopen en verzamelen als je een verzamelaar bent in plaats van een maker).

Vind de beste NFT platformen

Of je nu koopt, verkoopt, of gewoon nieuwsgierig bent naar NFT’s, een van deze platformen zou aan je behoeften moeten voldoen. Zelfs als je op dit moment niet van plan bent om een NFT platform te gebruiken, zou iedereen in de creatieve industrie op dit moment waarschijnlijk moeten weten wat ze zijn en hoe ze werken.

Alsjezich nog steeds afvraagt wat een NFT is, dan raden wijjeaan eerst onze Wat zijn NFT’s gids te lezen. Als je op de hoogte bent en denkt dat NFT’s een mogelijke uitlaatklep zijn voor je eigen creatieve werk, dan neem je een kijkje in onze gids over hoe je een NFT maakt en verkoopt en onze gids over hoe je de juiste NFT-crypto kiest voor je kunst.

De beste NFT platformen om te gebruiken in 2022

Als je klaar bent, lees dan verder voor onze keuze van 11 NFT platformen. Voor een meer gedetailleerde uitleg van enkele van de termen die in deze gids worden gebruikt, vindtjeveel gestelde vragen aan het einde.

01. OpenSea

Het breedste en meest gevestigde NFT platform OpenSea

Specificaties:

 • NFT type: Kunst, muziek, fotografie, verzamelobjecten, sport, virtuele werelden, en meer
 • Blockchain: Ethereum, Polygon, Klatyn

Redenen om te kopen:

 • Accepteert alle soorten NFT’s
 • Accepteert meer dan 150 cryptocurrencies
 • Gebruikt nu ook Polygon blockchain

Redenen om te vermijden

 • Gebruikt Ethereum, dat hoge gas- en koolstofkosten heeft

OpenSea is een van de oudste en meest gebruikte NFT platformen. Het is ook een van de breedste, met alle soorten NFT, van kunst tot muziek, fotografie en sport collectables. Zie OpenSea als de Amazon van de NFT platformen. Het heeft werkelijk alles in voorraad. Dit wordt ondersteund door zijn ondersteuning van meer dan 150 cryptocurrency betalingstokens.

OpenSea is eenvoudig te gebruiken en je kunt gratis een account aanmaken en binnen enkele minuten beginnen met munten, verkopen en browsen. Bovendien gaat OpenSea er nu prat op dat het een gasvrije NFT platform is door cross-blockchain-ondersteuning. Het platform ondersteunt nu de Polygon cryptocurrency, wat betekent dat je geen kosten hoeft te betalen bij het doen van trades.

Dat betekent dat artiesten “voor het eerst volledig hun weg kunnen verdienen in crypto”, meent OpenSea.

02. Nifty Gateway

Het NFT platform met grote dropsNifty NFT

Specificaties:

 • NFT type: Digitale kunst, geverifieerde en gecureerde drops
 • Blockchain: Ethereum, gesteund door Gemini

Redenen om te kopen:

 • Je kunt kopen met Fiat valuta
 • Maakt gebruik van beperkte Open Edities

Redenen om te vermijden:

 • Gedomineerd door beroemde NFT’s

Nifty Gateway is misschien wel het NFT platform die de meest in het oog springende groot-geld NFT verkopen ziet. Het is waar twee van de duurste NFT’s ooit werden verkocht: Beeple’s CROSSROAD en Pak’s The Merge, die in december 2021 voor US$91,8 miljoen werd verkocht (dat is op het moment van schrijven nog steeds ‘s werelds duurste NFT).

Het platform krijgt veel liefde op Twitter en trekt NFT’s van beroemdheden aan. Maar laat dat je niet afschrikken. Nifty Gateway heeft een paar opvallende punten. Ten eerste maakt het gebruik van ‘open edities’, een onbeperkt aantal edities worden gemaakt voor een beperkte periode, en worden verkocht tegen een basisprijs. Zodra de tijd is verstreken, worden er geen NFT’s meer uitgegeven, nooit meer.

Dit veroorzaakt schaarste en een sterke markt in de secundaire verkoop. Ten tweede stelt Nifty verzamelaars in staat om NFT’s te kopen met Fiat (door de overheid uitgegeven valuta), wat betekent dat kopers aankopen kunnen doen met creditcards en niet met cryptocurrency. Dat maakt het vriendelijker voor nieuwe kopers die niet gewend zijn aan crypto wallets.

03. Rarible

Het NFT platform voor zeldzame media- en sportcollectiesrarible

Specificaties:

 • NFT-type: Kunst, fotografie, games
 • Blockchain: Ethereum, Flow, Tezos

Redenen om te kopen:

 • Kies uit drie blockchains
 • Gemeenschapseigendom
 • Kan lage koolstof- en gasprijzen aanbieden kunt kopen met Fiat valuta

Redenen om te vermijden:

 • Kan gedomineerd worden door grote merken

Rarible is een NFT platform die ontworpen is om zowel losse kunstwerken als collecties te verkopen. Het trekt sport-, game- en mediamerken aan, maar ook kunstenaars die collecties van werken uitbrengen. Rarible is eigendom van de gemeenschap en bevordert decentralisatie. Het gebruikt zijn eigen token, RARI, en de gebruikers van het platform nemen deel aan de moderatie en mogen stemmen over alle upgrades van het platform.

Rarible is een samenwerking aangegaan met enkele grote merken om werk van artiesten veilig te stellen en unieke NFT’s te creëren, waaronder Adobe. Naast Ethereum gebruikt Rarible ook Flow en Tezos blockchains. Wanneer je je NFT slaat, kies je zelf welk token je gaat gebruiken. Welke blockchain je moet kiezen is een interessante vraag. Ethereum wordt het meest gebruikt voor het slaan van NFT’s, maar de CO2-voetafdruk en gaskosten zijn hoog.

Tezos gaskosten zijn laag (rond de $0,50) maar het is gericht op kunstenaars die collecties uitbrengen. Flow gebruikt wat ‘lazy minting’ wordt genoemd, wat betekent dat makers bijna geen kosten betalen en het is een ‘proof-of-stake’ blockchain, die een veel lagere CO2-voetafdruk heeft dan Ethereum.

04. Binance NFT

Een van de grootste en toekomstbestendige NFT platformenBinance NFT Logo

Specificaties:

 • NFT type: Elke
 • Blockchain: BSC, ETH

Redenen om te kopen:

 • Lage kosten, slechts 1%
 • Groot en veilig platform
 • Uitbetaling met Fiat

Redenen om te vermijden:

 • Niet artiest-vriendelijk

Binance is een van de grootste cryptobeurzen, en haar Binance NFT is een van de grootste NFT platformen aan het worden. Het wordt ook ondersteund door zijn eigen blockchain. Om deze redenen wordt Binance NFT gezien als een van de meest toekomstbestendige NFT platformen. Dankzij haar omvang en schaal kan dit platform exclusieve partnerschappen en evenementen aanbieden waar anderen jaloers op kunnen zijn.

Als je Binance tokens (BNB) hebt, is toegang tot het platform nog eenvoudiger, en kun je ETH, BNB, en BUSD gebruiken om te bieden.jekunt ETH of BSC NFTs storten alsjewilt verkopen.

05. SuperRare

Het NFT-platform met een kunstgalerie uitstralingsuperrare NFT logo

Specificaties:

 • NFT type: Digitale kunst
 • Blockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • Gecurateerde en zeldzame kunstwerken
 • Het heeft een fijne galerie stemming
 • Fantastische redactionele blog

Redenen om te vermijden

 • Accepteert laag aantal aanvragers

SuperRare brengt meer een galerie-houding naar de NFT-ruimte. Het is een kunst-eerst NFT platformen die geloofwaardigheid en artistieke intentie boven meme-vriendelijke kunst stelt.jezult SuperRare niet vol vinden met NFT’s van beroemdheden. Naar verluidt accepteert SuperRare slechts 1% van de kunstenaars die zich aanmelden, wat elitair klinkt.

Echter, het betekent dat als je wordt geaccepteerd je weet dat je in een catalogus van zeer gecureerde en interessante kunstwerken zit. Door deze aanpak voelt SuperRare aan als een galerie van topklasse, en dat wordt nog versterkt door de regel dat de kunstenaars één van hun originelen mogen slaan – geen edities hier. Dit betekent dat de stukken schaarser zijn en dus, zoals de naam al doet vermoeden, zeldzamer.

SuperRare is een van de beste NFT platformen voor serieuze kunst en kunstenaars.

06. Async Art

Dit NFT platform is een leider in programmeerbare kunstAsyncArt logo

Specificaties:

 • NFT type: Programmable art
 • Blockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • Vooruitstrevende digitale kunst
 • Ondersteunt meerdere makers en eigenaren
 • Blueprints biedt een nieuwe kans

Redenen om te vermijden:

 • Enige geavanceerde NFT-kennis nodig

Async Art is een NFT platform die bekend staat om ‘programmeerbare kunst’. Elk kunstwerk is opgebouwd uit een Master en Layers; Masters zijn de volledige NFT terwijl Layers afzonderlijke elementen zijn die het kunstwerk vormen, en kunnen worden aangepast. Alles is ‘Tokenized’, wat betekent dat verschillende kunstenaars verschillende lagen kunnen bezitten en kunnen bijdragen aan het transformeren van het kunstwerk.

Programmeerbare kunst is de avant-garde van digitale kunst. Het stelt meerdere makers in staat om een kunstwerk in de loop van de tijd te veranderen, en het is een soort NFT-kunst die niet kan worden gedeeld op meer traditionele galerieplatforms zoals SuperRare. Async Art heeft ook Blueprints gelanceerd, waarmee kunstenaars generatieve projecten kunnen maken in de trant van Bored Apes.

07. MakersPlace

Een NFT platform voor gevestigde, moderne kunstenaars.makersplace

Specificaties:

 • NFT-type: Commerciële en beeldende kunstBlockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • NFT’s kunnen kopen van gevestigde kunstenaars
 • Goede mix van indrukwekkende kunst
 • Zeldzame en unieke NFT’s digitale kunst

Redenen om te vermijden:

 • Kan duur zijn

MakersPlace is een andere interessante NFT platform voor serieuzere kunst. Hier vind je gevestigde kunstenaars, galeries en instellingen die NFT’s van hun werk aanbieden, waaronder die van Damien Hirst, veilinghuis Christie’s en comiclegende Robert Liefeld.

Kunstenaars op MakersPlace signeren hun kunst digitaal, wat wordt vastgelegd op de blockchain. Slechts een beperkt aantal authentieke edities worden geslagen, wat schaarste creëert, en kopers krijgen het volledige eigendom van het kunstwerk – zelfs als de kunst wordt gedownload en gekopieerd, zal het niet authentiek zijn of de digitale handtekening van de kunstenaar dragen.

08. KnownOrigin

Dit NFT platform ondersteunt beperkte oplagen en kunst van hoge kwaliteitknownorigin

Specificaties:

 • NFT-type: Kunst, fotografie
 • Blockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • Beperkte NFT-drops
 • Gekeurde NFT-edities
 • Gemakkelijk te gebruiken platform kunnen kopen van gevestigde kunstenaars

Redenen om te vermijden

 • Kan duur zijn

KnownOrigin is een van de oudste NFT platformen. Het richt zich op het aanbieden van zeldzame en verzamelbare kunstwerken in timed-released evenementen, bekend als drops, die kunstenaars in staat stellen het aantal vrijgegeven exemplaren te controleren. Dit kan schaarste creëren en de prijzen opdrijven. Kunstenaars moeten een aanvraag indienen om lid te worden en moeten worden doorgelicht, wat de exclusiviteit alleen maar vergroot.

Dit platform gebruikt Ethereum om te munten, dus je kunt de kosten en de CO2-voetafdruk overwegen bij het bieden. KnownOrigin ondersteunt ook samenwerkingen op NFTs en doet een grote inspanning om community messaging te ondersteunen en advies te bieden rond drops en verkopen, inclusief het duidelijk maken van secundaire verkopen in een apart platform.

Voorbeeld van een dropping op KnownOrigin is Seth Tillett’s Jean Michel Basquiat fotocollectie.

09. Foundation

Een door kunstenaars gerunde NFT-marktplaats met zeldzame en exclusieve projectenfoundation NFT

Specificaties:

 • NFT-kunst: Beeldende kunst, digitale kunst, fotografie, 3D-kunst
 • Blockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • Gecurateerde en gelimiteerde NFT’s
 • Door kunstenaars gerunde NFT-marktplaats
 • Hoge kwaliteit kunst en projecten NFT-drops

Redenen om te vermijden

 • Beperkte en exclusieve lijst van makers
 • De tarieven zouden lager kunnen zijn

Foundation wordt gerund als een kunstenaarsclub waar weinigen een uitnodiging voor krijgen; het is een community-curated platform gerund door een select aantal kunstenaars. Het bestaat pas een jaar, maar de makers hebben al samen $163.263,94 verdiend. Om lid te worden van Foundation heb je een uitnodiging nodig van een huidige artiest, en elke artiest heeft maar één uitnodiging om te gebruiken.

De verkoop van een NFT op Foundation levert de artiest 85% van de waarde op, en de secundaire verkoop 10%. Dit is lager dan sommige andere NFT-marktplaatsen, maar je zult zien dat NFTs op Foundation gemiddeld hoger geprijsd zijn en hun waarde behouden. Makers zijn over het algemeen authentieker en echt artistieker dan je op sommige andere marktplaatsen vindt.

10. Zora

Een NFT-marktplaats die kunstenaars en ontwerpers van allerlei pluimage ondersteuntZora NFT

Specificaties:

 • NFT-type: Kunst, muziek, animatie, web, tekst, media
 • Blockchain: Ethereum

Redenen om te kopen:

 • Ondersteunt kunstenaars en ontwerpers
 • Run je eigen veilinghuis
 • Koop NFT’s van echte wereld collecties

Redenen om te vermijden

 • Kan complex aanvoelen

Zora begon als een platform voor alleen uitgenodigde kunstenaars, vergelijkbaar met Foundation, maar heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een open marktplaats die iedereen kan gebruiken. Het is gewijd aan het geven van kunstenaars en makers meer eigendom en macht over hun kunst. Het is ook makkelijk te gebruiken en maakt eeuwigdurende biedingen mogelijk, dus iedereen kan bieden in elke valuta.

Deze marktplaats is uitgegroeid tot een goede ruimte voor muziek NFT’s en een platform dat een brug slaat tussen de echte en de digitale wereld. Zora veilde digitale en fysieke exemplaren van RAC’s Boy-album op cassette. In deze geest wordt Zora de marktplaats om fysieke items te vinden die aan superfans worden verkocht, zoals Nike-ontwerper Jeff Staple die limited edition sportschoenen op het platform verkoopt.

11. Mintable

Een nieuwkomer die het maken en verkopen van NFT’s zeer eenvoudig maaktmintable NFT

Specificaties:

 • NFT-type: Kunst, muziek, animatie, games, video, media
 • Blockchain: Ethereum, ImmutableX

Redenen om te kopen:

 • Zeer gemakkelijk te gebruiken
 • Brede en gevarieerde NFT-selectie
 • Gratis Mintable universitaire cursussen

Redenen om te vermijden

 • De kwaliteit varieert sterk

Als OpenSean de Amazon van de NFT-platformen is, dan is Mintable Etsy. Deze nieuwkomer op de NFT-marktplaats wordt gesteund door miljardair Mark Cuban en heeft als doel een brede inhoud aan te bieden en makkelijk in gebruik te zijn. In de praktijk betekent dit datjeeen NFT kunt maken van bijna elk digitaal bestand – afbeelding, gif, video, audiobestand, tekstdocument en meer – en dit kunt toevoegen aan de winkel op het platform.

Het is heel eenvoudig en vereist weinig kennis van NFT’s, crypto wallets of blockchains. Hoewel Mintable standaard Ethereum ondersteunt, kun je ook munten met behulp van Immutable X voor gratis gaskosten. Om het leven nog makkelijker te maken, is Mintable University een gratis bron op de marktplaats met handige videocursussen om beter te worden in NFT’s.

De top NFT platformen: veel gestelde vragen

Er is veel jargon in de wereld van NFT-marktplaatsen, en enige controverse rond NFT’s zelf. Veel NFT-marktplaatsen proberen hun platformen gemakkelijker in gebruik te maken, en sommige accepteren nu zelfs bankpassen en creditcards, evenals crypto-portemonnees, dus het creëren, verkopen en kopen van NFT’s wordt eenvoudiger. Hieronder vindtjede antwoorden op enkele veelvoorkomende vragen die veel nieuwkomers in de NFT-scene nog steeds hebben.

 • Wat zijn gaskosten?

Dit is de vergoeding die je moet betalen op de Ethereum blockchain om een functie uit te voeren, waaronder in het geval van het creëren (minting) van een NFT. Gas fees worden gemeten in gwei, en ze kunnen op en neer gaan afhankelijk van hoe zwaar het gebruik van de blockchain is. Gemiddeld word je 0,0042 ETH per transactie in rekening gebracht. Je kunt lagere tarieven vinden vroeg in de ochtend, tussen 1 uur en 3 uur (UTC) of laat in de nacht, tussen 9 uur en 11 uur (UTC).

 • Kan ik gas fees vermijden?

Ja, sommige NFT-marktplaatsen bieden gasloze muntslag aan. Deze omvatten OpenSea en Rarible. Deze aanpak legt in wezen de gaskosten bij de koper en niet bij de maker, dus het zal te zien zijn in de verkoop (een beetje zoals BTW, of de brandstofbelasting die door sommige luchtvaartmaatschappijen wordt toegevoegd). Er zijn een aantal blockchains die geen of in ieder geval lagere gasprijzen hebben.

Deze omvatten Polygon op Opensea, of ImmutableX op Mintable. Alvorens een NFT te slaan of te kopen, kijk naar de fees en naar welke blockchain en token worden gebruikt.

 • Wat is NFT minten?

Net als bij fysieke valuta, is “minting” de term die wordt gebruikt voor het proces van het creëren van een munt en NFT’s op een blockchain. Bij NFT’s is dat meestal op Ethereum. Het proces van het slaan van munten legt gegevens vast in een openbaar grootboek dat onveranderlijk en fraudebestendig is, en dat de NFT kan volgen en volgen als toekomstige verkopen worden gedaan.

Het slaan van munten heeft meestal een kostprijs – de gasprijs die we hierboven vermeldden. Maar zoals we al zeiden, worden sommige marktplaatsen creatief over hoe, wanneer en aan wie de kosten in rekening worden gebracht.

 • Wat is een blockchain?

Investopedia beschrijft een blockchain als: “een gedistribueerde database die wordt gedeeld door de knooppunten van een computernetwerk.” De kracht van blockchain tech is dat het veiligheid en vertrouwen garandeert zonder de noodzaak van een derde partij, waardoor datatransacties worden versneld. De ingevoerde gegevens zijn onomkeerbaar, waardoor ze permanent zijn. Voor NFT’s betekent dit dat de artiest zijn NFT kan traceren en zich kan verzekeren van een percentage op toekomstige verkopen.

 • Heb ik een crypto wallet nodig?

In de meeste gevallen, ja. In de meeste gevallen zul je in cryptocurrency moeten betalen om een NFT te maken, of om een NFT te kopen. Als gevolg hiervan vereisen de meeste NFT-marktplaatsen datjeeen crypto-portemonnee aanmaakt om NFT’s te slaan en te verhandelen. Een veel voorkomende is MetaMask, hoewel Coinbase een andere veilige portemonnee is.

Sommige nieuwere NFT-marktplaatsen, zoals Nifty Gateway, zijn begonnen met het toestaan van het gebruik van Fiat valuta betalingen (US-dollars, etc) via credit- en debitcards, waardoor de toegang tot NFTs makkelijker wordt.

 • Kan alles een NFT zijn?

✓ Ja. Elk soort digitaal bestand kan worden opgeslagen als een NFT. De meeste marktplaatsen zijn opgezet voor digitaal artwork, maar er zijn er nu ook meer die video, game assets en muziek ondersteunen. Fysieke items worden nu ook gedigitaliseerd als NFT’s, bijvoorbeeld fysieke limited edition Nike sportschoenen. Verwacht dat NFT’s in de toekomst zullen bestaan op en tussen de digitale en fysieke ruimte.

 • Zijn NFT’s controversieel?

Ja. Je ontkomt niet aan het feit dat het slaan van Ethereum een hoge CO2-voetafdruk heeft, maar misschien niet zo hoog als sommigen denken. Toch accepteert iedereen dat er een probleem is. Ethererum 2.0 zou dit probleem moeten oplossen, en wordt dit jaar verwacht.

 • Zijn er energie-efficiënte blockchains?

Ja, en NFT-marktplaatsen bieden nu alternatieven voor het energie vretende Ethererum met een betere koolstofvoetafdruk. Deze omvatten Flow, Tezos, en Polygon. Nieuwe blockchain Solana beroemt zich erop koolstofneutraal te zijn. Controleer op je NFT-marktplaats welke wordt gebruikt en kies voor een die bij je geweten past.