Wat is een NFT?
5 March 2022
nft

Er gaat niets boven een explosie van blockchain-nieuws om je te laten denken: “Eh… wat is hier aan de hand?” Dat is het gevoel dat ik heb ervaren toen ik las over Grimes die miljoenen dollars krijgt voor NFT’s of over Nyan Cat die als een wordt verkocht. En tegen de tijd dat we allemaal zo’n beetje dachten te weten hoe het zat, zette de oprichter van Twitter een gesigneerde tweet te koop als NFT.

Nu, maanden nadat we deze uitleg voor het eerst gepubliceerd hebben, zien we nog steeds krantenkoppen over mensen die grof geld betalen voor clip art van stenen – en mijn moeder begrijpt nog steeds niet echt wat een NFT is. U vraagt zich misschien af: wat is een NFT eigenlijk? Na letterlijk uren lezen, denk ik dat ik het weet. Ik denk ook dat ik ga huilen.

Oké, laten we beginnen met de basis:

Wat is een NFT? Waar staat NFT voor?

Een NFT Staat voor: Niet-fungibele token.

Dat maakt het niet duidelijker.

Juist, sorry. “Niet-fungible” betekent min of meer dat het uniek is en niet kan worden vervangen door iets anders. Bijvoorbeeld, een bitcoin is fungibel – ruil er een voor een andere bitcoin, en je hebt precies hetzelfde. Een unieke ruilkaart is echter niet fungibel. Als je die inruilt voor een andere kaart, heb je iets heel anders. Je gaf een Squirtle op, en kreeg een 1909 T206 Honus Wagner, die StadiumTalk “de Mona Lisa van honkbalkaarten” noemt. (Ik zal ze maar geloven.)

nft uitleg

Hoe werken NFTs dan?

Op een heel hoog niveau maken de meeste NFT’s deel uit van de Ethereum-blockchain. Ethereum is een cryptocurrency, zoals bitcoin of dogecoin, maar zijn blockchain ondersteunt ook deze NFT’s, die extra informatie opslaan waardoor ze anders werken dan, zeg, een ETH-munt. Het is vermeldenswaard dat andere blockchains hun eigen versies van NFTs kunnen implementeren. (Sommige hebben dat al gedaan.)

Wat voor NFT’s zijn de moeite waard om te kopen?

NFT’s kunnen echt alles digitaal zijn (zoals tekeningen, muziek, je hersenen gedownload en omgezet in een AI), maar veel van de huidige opwinding is rond het gebruik van de technologie om digitale kunst te verkopen.

Je bedoelt, zoals, mensen die mijn goede tweets kopen?

Ik denk niet dat iemand je kan tegenhouden, maar dat is niet echt wat ik bedoelde. Veel van het gesprek gaat over NFT’s als een evolutie van het verzamelen van beeldende kunst, maar dan met digitale kunst.

(Kanttekening: bij het bedenken van de zin “mijn goede tweets kopen” probeerden we iets te bedenken dat zo dwaas was dat het niet echt zou zijn. Dus natuurlijk verkocht de oprichter van Twitter er een voor iets minder dan 3 miljoen dollar kort nadat we het artikel hadden geplaatst).

Denken mensen echt dat dit zal worden zoals kunst verzamelen?

Ik ben er zeker van dat sommige mensen dat hopen – zoals degene die bijna 390.000 dollar betaalde voor een 50-seconden video van Grimes of de persoon die 6,6 miljoen dollar betaalde voor een video van Beeple. Een van Beeple’s stukken werd geveild bij Christie’s, de beroemde…

Sorry, ik was aan het rechtsklikken op die Beeple video en downloadde hetzelfde bestand waar die persoon miljoenen dollars voor betaalde.

Wow, onbeschoft. Maar ja, dat is waar het een beetje lastig wordt. Je kunt een digitaal bestand zo vaak kopiëren als je wilt, inclusief de kunst die bij een NFT zit.

Maar NFT’s zijn ontworpen om u iets te geven dat niet kan worden gekopieerd: eigendom van het werk (hoewel de kunstenaar nog steeds het auteursrecht en reproductierechten kan behouden, net als bij fysieke kunstwerken). Om het in termen van het verzamelen van fysieke kunst te zeggen: iedereen kan een afdruk van Monet kopen. Maar slechts één persoon kan het origineel bezitten.

Geen kritiek op Beeple, maar de video is niet echt een Monet.

Wat denk je van de $3,600 Gucci Ghost? En, je liet me eerder niet uitpraten. Dat beeld dat Beeple aan het veilen was bij Christie’s werd uiteindelijk verkocht voor 69 miljoen dollar, wat overigens 15 miljoen dollar meer is dan Monet’s schilderij Nymphéas opbracht in 2014.

Wie die Monet ook heeft, kan het echt waarderen als een fysiek object. Met digitale kunst, is een kopie letterlijk zo goed als het origineel.

Maar de flex van het bezitten van een originele Beeple…

Ik meen me te herinneren dat ik gehoord heb dat NFT’s al voorbij zijn. Is de hausse niet voorbij?

Maar je hebt toch wel gehoord van pinguïn gemeenschappen?

Pinguïn NFT’s?

Juist, dus… mensen hebben lang gemeenschappen gebouwd op basis van dingen die ze bezitten, en nu gebeurt het met NFTs. Eén gemeenschap die buitengewoon populair is, draait om een verzameling NFT’s genaamd Pudgy Penguins, maar het is niet de enige gemeenschap die is opgebouwd rond de tokens.

Men zou kunnen stellen dat een van de vroegste NFT-projecten, CryptoPunks, een gemeenschap om zich heen heeft. En er zijn andere projecten met dierenthema’s, zoals de Bored Ape Yacht Club, die hun eigen kliek hebben. Natuurlijk hangen de gemeenschappelijke activiteiten af van de gemeenschap. Voor Pudgy Penguin of Bored Ape eigenaars, lijkt het te gaan om viben en memes delen op Discord, of elkaar complimenteren met hun Pudgy Penguin Twitter avatars.

Wat is het nut van NFT’s?

Dat hangt er echt vanaf of je een artiest of een koper bent.

Voor de artiesten

Ten eerste: Ik ben trots op je. Goed gedaan. Je bent misschien geïnteresseerd in NFT’s omdat het je een manier geeft om werk te verkopen waar anders misschien niet veel markt voor is. Als je met een echt cool digitaal sticker idee komt, wat ga je dan doen? Verkoop je die in de iMessage App Store? Geen denken aan.

NFT’s hebben ook een functie die je kunt inschakelen om je een percentage uit te betalen elke keer als de NFT wordt verkocht of van eigenaar verandert, zodat je zeker weet dat als je werk super populair wordt en in waarde stijgt, je een deel van dat voordeel zult zien.

Voor de koper

Een van de duidelijke voordelen van het kopen van kunst is dat het je in staat stelt om kunstenaars die je leuk vindt financieel te steunen, en dat is waar met NFT’s (die veel hipper zijn dan, zoals, Telegram stickers). Als je een NFT koopt, krijg je meestal ook een aantal basis gebruiksrechten, zoals de mogelijkheid om de afbeelding online te plaatsen of als je profielfoto in te stellen.

En natuurlijk heb je het recht om op te scheppen dat je de eigenaar bent van de kunst, met een blockchain vermelding om het te ondersteunen.

Voor de verzamelaars

Ah, oké, ja. NFT’s kunnen werken als elk ander speculatief goed, waar je het koopt en hoopt dat de waarde ervan op een dag stijgt, zodat je het met winst kunt verkopen. Ik voel me een beetje vies om daarover te praten, dat wel.

Dus elke NFT is echt uniek?

In de saaie, technische zin dat elke NFT een uniek token is op de blockchain. Maar het kan net als een van Gogh zijn, waar er maar één definitieve versie van is, maar het kan ook als een ruilkaart zijn, waar er 50 of honderden genummerde exemplaren van hetzelfde kunstwerk zijn.

Wie zou honderdduizenden dollars betalen voor wat eigenlijk neerkomt op een ruilkaart?

Nou, dat is een deel van wat NFT’s zo rommelig maakt. Sommige mensen behandelen ze alsof ze de toekomst zijn van het verzamelen van kunst (lees: als een speeltuin voor de mega-rijken), en sommige mensen behandelen ze als Pokémon-kaarten (waar ze toegankelijk zijn voor normale mensen, maar ook een speeltuin voor de mega-rijken).

Over Pokémon-kaarten gesproken, Logan Paul heeft zojuist enkele NFT’s verkocht die betrekking hebben op een miljoen-dollar-doos van de…

Stop alsjeblieft. Ik haat waar dit heengaat.

Ja, hij verkocht NFT-videoclips, dat zijn gewoon clips van een video die je op YouTube kunt bekijken wanneer je maar wilt, voor maximaal $20.000. Hij verkocht ook NFT’s van een Logan Paul Pokémon kaart.

Wie heeft er 20.000 dollar betaald voor een videoclip van Logan Paul?!

Een gek en zijn geld zijn snel gescheiden, denk ik?

Het zou hilarisch zijn als Logan Paul zou besluiten om nog eens 50 NFT’s van exact dezelfde video te verkopen.

Linkin Park’s Mike Shinoda (die ook een aantal NFT’s verkocht waar een liedje bij zat) had het daar zelfs over. Het is echt iets wat iemand zou kunnen doen als hij, in zijn woorden, “een opportunistische kromme eikel” zou zijn. Ik zeg niet dat Logan Paul dat is, alleen dat je voorzichtig moet zijn van wie je iets koopt.

Zijn NFT’s nu mainstream?

Dat hangt ervan af wat u bedoelt. Als je vraagt of, laten we zeggen, mijn moeder er een heeft, dan is het antwoord nee.

Maar we hebben grote merken en beroemdheden zoals Marvel en Wayne Gretzky hun eigen NFT’s zien lanceren, die eerder gericht lijken te zijn op meer traditionele verzamelaars dan op crypto-enthousiastelingen. Hoewel ik denk niet dat ik NFT’s “mainstream” zou noemen op de manier waarop smartphones mainstream zijn, of Star Wars mainstream is, lijken ze toch, tenminste tot op zekere hoogte, enige blijvende power te hebben getoond, zelfs buiten de cryptosfeer.

Maar wat vindt de jeugd ervan?

Ah ja, uitstekende vraag. Wij hier bij The Verge zijn geïnteresseerd in wat de volgende generatie doet, en het lijkt er zeker op dat sommigen van hen hebben geëxperimenteerd met NFT’s. Een 18-jarige die FEWOCiOUS heet, zegt dat zijn NFT-drops meer dan 17 miljoen dollar hebben opgebracht – hoewel de meesten natuurlijk niet hetzelfde succes hebben gehad.

The New York Times sprak met een paar tieners in de NFC-ruimte, en sommigen zeiden dat ze NFTs gebruikten als een manier om te wennen aan het werken aan een project met een team, of om gewoon wat zakgeld te verdienen.

Kan ik dit artikel kopen als een NFT?

Nee, maar technisch gezien kan alles wat digitaal is worden verkocht als een NFT (inclusief artikelen van Quartz en The New York Times, mits je ergens tussen de $1.800 en $560.000 hebt). deadmau5 heeft digitale geanimeerde stickers verkocht. William Shatner heeft ruilkaarten met Shatner-thema verkocht (een daarvan was blijkbaar een röntgenfoto van zijn tanden).

Gatver. Zou ik iemands tanden kunnen kopen als een NFT?

Er zijn enkele pogingen geweest om NFT’s te koppelen aan objecten in de echte wereld, vaak als een soort verificatiemethode. Nike heeft een methode gepatenteerd om de echtheid van sneakers te verifiëren met behulp van een NFT-systeem, dat het CryptoKicks noemt. Maar tot nu toe heb ik nog geen tanden gevonden, nee. Ik ben bang om te kijken.

Te kijken? Waar?

Er zijn verschillende marktplaatsen opgedoken rond NFT’s, waar mensen kunnen kopen en verkopen. Zoals OpenSea, Rarible, en Sorare, en Binance NFT, maar er zijn er nog veel meer.

Ik heb gehoord dat er kittens bij betrokken waren. Vertel me over de katjes.

NFT’s werden technisch pas echt mogelijk toen de Ethereum blockchain er ondersteuning voor toevoegde als onderdeel van een nieuwe standaard. Een van de eerste toepassingen was natuurlijk een spel genaamd CryptoKitties, waarmee gebruikers virtuele kittens konden verhandelen en verkopen. Dank u, internet.

Ik hou van poesjes.

Niet zoveel als de persoon die meer dan 170.000 dollar voor één betaalde.

Arrrrrggggg!

Hetzelfde. Maar volgens mij laten de kittens zien dat een van de interessantste aspecten van NFT’s (voor degenen onder ons die niet op zoek zijn naar het NFT maken van een digitaal drakenhol van kunst) is hoe ze kunnen worden gebruikt in games. Er zijn al spellen die je NFT’s als items laten hebben. Eén game verkoopt zelfs virtuele stukken land als NFT’s. Er zouden mogelijkheden kunnen zijn voor spelers om een uniek in-game geweer of helm of wat dan ook te kopen als een NFT, wat een flex zou zijn die de meeste mensen ook echt zouden kunnen waarderen.

Het zijn in ieder geval geen digitale dierenstenen… toch?

Er zijn zelfs mensen die tienduizenden of honderdduizenden dollars uitgeven aan NFT-stenen (waarvan de website zegt dat ze geen ander doel dienen dan verhandelbaar en gelimiteerd te zijn).

Mag ik op je schouder uithuilen?

Alleen als ik op de jouwe kan huilen.

Kan ik een museum overvallen om NFT’s te stelen?

Dat hangt ervan af. Een deel van de aantrekkingskracht van blockchain is dat het een record opslaat van elke keer dat een transactie plaatsvindt, waardoor het moeilijker te stelen en om te draaien is dan bijvoorbeeld een schilderij dat in een museum hangt.

Dat gezegd hebbende, cryptocurrencies zijn al eerder gestolen, dus het zou echt afhangen van hoe de NFT wordt opgeslagen en hoeveel werk een potentieel slachtoffer bereid is te doen om zijn spullen terug te krijgen. Opmerking: Gelieve niet te stelen.

Moet ik me zorgen maken dat er over 500 jaar nog digitale kunst is?

Waarschijnlijk wel. Bitrot is een reëel iets: de beeldkwaliteit gaat achteruit, bestandsformaten kunnen niet meer worden geopend, websites gaan plat, mensen vergeten het wachtwoord van hun NFT wallet. Maar fysieke kunst in musea is ook schokkend kwetsbaar.

Ik wil mijn blockchain gebruik maximaliseren. Kan ik NFT’s kopen met cryptocurrencies?

Ja. Waarschijnlijk wel. Veel van de marktplaatsen accepteren Ethereum. Maar technisch gezien kan iedereen een NFT verkopen, en ze kunnen vragen om welke valuta ze maar willen.

Zal het verhandelen van mijn Logan Paul NFT’s bijdragen aan de opwarming van de aarde en het smelten van Groenland?

Het is zeker iets om voor uit te kijken. Omdat NFT’s dezelfde blockchain-technologie gebruiken als sommige energievretende cryptocurrencies, gebruiken ze uiteindelijk ook veel elektriciteit. Er zijn mensen bezig om dit probleem op te lossen, maar tot nu toe zijn de meeste NFT’s nog steeds gekoppeld aan cryptocurrencies die veel broeikasgassen uitstoten.

Er zijn een paar gevallen geweest waarbij artiesten hebben besloten om geen NFT’s te verkopen of om toekomstige drops te annuleren nadat ze hadden gehoord over de effecten die ze zouden kunnen hebben op klimaatverandering. Gelukkig heeft een van mijn collega’s er echt in gegraven, dus je kunt dit stuk lezen om een vollediger beeld te krijgen.

Kan ik een ondergrondse kunstgrot/bunker bouwen om mijn NFT’s in op te slaan?

Nou, net als cryptocurrencies, worden NFT’s opgeslagen in digitale portemonnees (hoewel het vermeldenswaard is dat de portemonnee specifiek NFT-compatibel moet zijn). U kunt de portemonnee altijd op een computer in een ondergrondse bunker zetten, dat wel.

Wat als ik een tv-programma wil bekijken dat op de een of andere manier met NFT’s te maken heeft?

Geloof het of niet, maar je hebt opties! Steve Aoki werkt aan een show gebaseerd op een personage uit een eerdere NFT-drop, genaamd Dominion X. De site van de show zegt dat het een episodische serie zal zijn die gelanceerd wordt op de blockchain (de eerste korte video is op OpenSea), en er zijn al honderden NFT’s geassocieerd met de show.

Er is ook een show genaamd Stoner Cats (ja, het gaat over katten die high worden, en ja, het heeft Mila Kunis, Chris Rock, en Jane Fonda in de hoofdrol), die NFTs gebruikt als een soort ticketsysteem. Momenteel is er slechts één aflevering beschikbaar, maar een Stoner Cat NFT (die natuurlijk een TOKEn heet) is vereist om hem te bekijken.