De 10 Beste NFTs van 2022
5 March 2022
non fungible token

Ik wil dat je dit artikel beschouwt als de Argos Catalogus van NFTs. Neem ze allemaal door, omcirkel ze met een zwarte markeerstift, en geef ze op tijd terug aan mama voor de volgende kerst. Het is al een paar jaar geleden dat de wereld gek werd van NFT’s, en biedingen uitbracht op die willekeurige meme die in de nissen van je 15-jarige brein leeft.

Maar nu is het veel verder gegaan, van online games, tot profiel specifieke stukken, tot het kopen van prestigieuze kunstwerken die nooit echt aan de muur kunnen worden gehangen om indruk te maken op je hipster vrienden. Als je net wakker bent geworden uit een coma en geen idee hebt waar ik het over heb: nummer één, gefeliciteerd, je bent een vechter en je familie is erg trots op je.

De Beste NFT’s van dit moment

Er is nog wat ander nieuws over de site, gewoon om je ook op de hoogte te brengen van de rest van de wereld. Zonder verder oponthoud, neem een kijkje naar de grootste en/of beste NFT’s in het nieuws op dit moment.

1. Doodles

Doodles, een NFT-project met de toepasselijke naam “community-driven collectibles”, heeft een collectie van 10.000 naar sorbet, snoep en kauwgom ruikende creaties in de vorm van profielfoto’s. Het project is een geniale zet van illustrator Burnt Toast. Snap je het? Omdat het ruiken van verbrande toast een symptoom is van een beroerte? Heh heh. Heh. Oef, moeilijk publiek.

De collectie wordt gerund door een trio van grote namen in de ruimte. Burnt Toast, of zoals zijn moeder hem kent ‘Scott Martin’, heeft kunst gemaakt voor Google, Snapchat en WhatsApp. Hij wordt vergezeld door twee ex-Dapper Labs medewerkers die deel uitmaakten van CrytoKitties – Evan Keast en Jordan Castro.

Na een exclusieve voorverkoop werden de NFT’s geslagen tegen een prijs van 0,123 Ethereum. Toen de publieke munt live ging, sprong het gas op het Ethereum netwerk naar meer dan 1 ETH per munt, dankzij de grote belangstelling. Toch was er een beetje tegenwerking, zoals met alle goede dingen. Sommige geïnteresseerden leerden pas laat over het project.

En sommige publieke crypto handelaren hadden een hekel aan het maximum van vijf munten dat werd aangeboden aan leden in de voorverkoop. Er werden argumenten aangevoerd dat het aantal lager moest zijn. Je vraagt je misschien af waar het ‘community-gedreven’ aspect in het spel komt. Wel, het team heeft een forum gecreëerd voor de Doodles gemeenschap, zodat ze hun voorstellen voor de routekaart kunnen posten.

En feedback kunnen geven op elk idee ter overweging. Of zoals de site het zegt: “Het houden van een Doodle stelt je in staat om deel te nemen aan het coördineren van de Doodles Community Schatkist.” De routekaart voor Doodles is collaboratief en zal worden bepaald door Doodle houders. Met vindingrijke ideeën, voldoende middelen en coördinatie, geloven we dat we Doodles kunnen brengen naar elke verticale van de populaire cultuur!

Axies Infinity

2. Blockchain-gebaseerd spel Axie Infinity

Axie Infinity, gemaakt door het in Vietnam gevestigde Sky Mavis, heeft een heleboel economische mogelijkheden die gebruikers over de hele wereld hebben aangetrokken. En investeerders zien de mogelijkheden ook. Slechts vijf maanden na het ophalen van $7,5M in serie A-financiering, zagen ze een serie B van $152M, met een waardering van $3B. En dat is allemaal te danken aan het onderliggende cryptocurrency systeem.

Axie gebruikt crypto om een nieuw soort videogame te ondersteunen, waarbij spelers een zinvol inkomen kunnen verdienen door gewoon te spelen. De gemeenschap heeft een financieel belang in Axie via de twee munten, die kunnen worden gebruikt om de ontwikkeling van het spel te beïnvloeden. Dus, mensen spelen, en gaan vervolgens de echte wereld in met de gaming tokens van Axie.

Sinds de lancering is Axies geëxplodeerd in populariteit, met bijna 2M dagelijks actieve gebruikers. Maar hoe zit het met de NFTs? Hoor ik jou vragen. Nou, Axies zijn zelf NFTs, met niet alleen een esthetische waarde, maar met een nut in het spel. Axie is een Pokémon-achtig spel waarin je deze Axies met verschillende vaardigheden gebruikt om tegen andere spelers te strijden.

Gebruikers verdienen tokens door een gevecht te winnen, of door ze op een NFT marktplaats te verkopen. Om een Axie te krijgen, moeten spelers er een kopen op de marktplaats, of ze kweken uit bestaande Axies. Naast de AXS-token die nodig is om te beginnen met spelen, heeft het spel ook SLP, of smooth love potion. Dat is ook de naam van mijn Jazz Funk album.

Spelers verdienen SLP als ze een wedstrijd winnen, en hebben beide tokens nodig om hun Axies te fokken.

cryptopunks

3. CryptoPunks

Ja dat klopt, we zijn nog steeds CrytoPunks aan het reppen. Deze 10.000 algoritmisch gegenereerde punks behoren tot de duurste NFT’s die er zijn, en zijn goed voor 3 van de 5 duurste NFT’s ooit verkocht. Een ultra zeldzame buitenaardse punk werd verkocht voor $7,58 miljoen en staat momenteel te koop voor een bedrag van $142,4 miljoen.

Nog krankzinniger is de “Covid Alien”, één van de negen van deze ‘alien punks’, die bij Sotheby’s voor meer dan $11,7M werd verkocht. Wel, hij is de enige in de serie met een masker, dus uiteraard is het een koopje. Het platform heeft bijna $ 2B aan transactievolume gezien sinds de lancering, een stijging van £ 200M in april, en $ 11.500 in 2017.

Nu, ondanks hun 6- en 7-cijferig prijspunt, werden de punks gratis uitgedeeld ten tijde van hun lancering. Ze maken deel uit van de “digital flex”-beweging en zijn door hun prijs en zeldzaamheid een soort statussymbool geworden. Denk aan een Rolex die je nooit kunt dragen. Sommige eigenaars zijn zelfs begonnen hun punks als avatar te gebruiken op sociale mediasites.

Als je naar de CryptoPunks website gaat, krijg je dit bericht:

“CryptoPunks. 10,000 unique collectible characters with proof of ownership stored on the Ethereum blockchain. The project that inspired the modern CryptoArt movement.”

“The first “Non-Fungible Token,” and inspiration for the Ethereum ERC-721 standard that powers most digital art and collectibles.”

 De eerste ‘Non-Fungible Token,’ en inspiratie voor de Ethereum ERC-721 standaard die de meeste digitale kunst en verzamelobjecten aandrijft. Dus deze funky lil jongens eigenlijk begonnen met de NFT-revolutie. En ze zijn zo verdomd schattig. Het internet komt het dichtst in de buurt van verzamelbaar antiek. Voor deze simpele klompjes pixels wordt veel geld gevraagd.

RTFKT Clone X NFT collectie

4. RTFKT Clone X NFT collectie

Opgericht door drie vrienden aan het begin van de pandemie, RTDKT creëert virale sneaker ontwerpen, memes en verzamelbare exclusieve items met behulp van de nieuwste in-game motoren, NFT’s, blockchain verificatie, en AR. Hun nieuwe NFT-collectie, echter, wordt zelf omschreven als hun meest ambitieuze project tot nu toe.

De Clone X collectie bestaat uit wat in feite 3D gebaseerde NFTs zijn. De kopers krijgen toegang tot de 3D-bestanden waar ze kunnen smeden fysicals van hun Clone’s passen. De modellen functioneren in games, zoals Fortnite 3D, wat implicaties heeft voor de metaverse. Medio december 2021 begon Nike zijn uitstapje in de metaverse door aan te kondigen dat het RTFKT had overgenomen.

Dit in de hoop gebruik te maken van de digitale sneakers en collectables die het bedrijf aanbood. Na de aankondiging werd de secundaire verkoop van RTFKT’s Clone X NFT’s een beetje gek, met investeerders op zoek naar een stukje van de virtuele taart. De bodemprijs van de collectie ligt momenteel rond de 6 ETH, een verdubbeling sinds het nieuws bekend werd gemaakt.

5. Pepsi Mic Drop

“Pepsi is altijd een merk geweest met een sterk erfgoed in muziek en popcultuur, dus het is niet meer dan passend voor ons om die erfenis naar de nieuwe wereld van NFT’s te brengen met een ‘mic drop’ van epische proporties,” zegt Todd Kaplan, Vice President of Marketing, Pepsi.

“We hebben de Pepsi Mic Drop genesis NFT-collectie gecreëerd voor onze fans, waarbij we hun belangen en behoeften op de voorgrond plaatsen door ervoor te zorgen dat de NFT’s allemaal gratis zijn en gelijkwaardig worden gepresenteerd als een inclusieve en toegankelijke mogelijkheid voor iedereen om de opwindende wereld van NFT’s te ervaren.

Deze verzamelbare serie microfoons is niet alleen geïnspireerd op onze geschiedenis, maar vertegenwoordigt ook de schaal en reikwijdte van hoe toegankelijk we deze ruimte in de toekomst zien worden.”

Bij de aankondiging van hun eerste sprong in de wereld van NFT’s, bood de Pepsi Mic Drop genesis NFT-collectie 1.893 tokens met bijna 50 unieke attributen in 6 categorieën. Wat deze echter anders maakt, was dat de originele NFTs gratis live werden gezet op de Ethereum blockchain.

Hoewel de oorspronkelijke daling op 10 december was, houdt het merk 50 NFT’s achter van de oorspronkelijke daling, en hebben nog niet onthuld waarom. Dus houd je ogen open.

6. Illuvium

Nog een spel-gebaseerde NFT hier. Illuvium is een open-wereld RPG-blockchain gebouwd op Ethereum, die dit jaar moet uitkomen. In feite is het de eerste play-to-earn AAA NFT blockchain game. Snazzy. Spelers reizen over de wereld en verslaan en vangen wezens die bekend staan als Illuvials. Je kunt ze vervolgens toevoegen aan je verzameling en ze gebruiken in gevechten tegen andere spelers terwijl je je een weg baant door het spel.

Spelers verzamelen deze Illuvials, die hun eigen klassen en affiniteiten, sterktes en zwaktes hebben. Met elke overwinning worden de Illuvials steeds krachtiger. Illuvium heeft twee ERC-20 project altcoins op Ethereum; Illuvium (ILV), en sILV. Token houders kunnen ILV gebruiken om liquiditeiten te delven, deel te nemen aan bestuur, en beloningen te krijgen.

Dit is waar de NFTs in het spel komen. Illuvium gebruikt NFTs om elke Illuvial en elk verhandelbaar in-game item te representeren. Deze items kunnen ook worden verhandeld op een externe NFT-marktplaats.

7. Decentraland

Decentraland wordt op zijn website omschreven als de allereerste virtuele wereld die eigendom is van zijn gebruikers. Decentraland, een software die draait op Ethereum, heeft als doel een wereldwijd netwerk van gebruikers aan te zetten tot het exploiteren en laten groeien van een gedeelde virtuele wereld. Gebruikers kunnen digitaal vastgoed kopen en verkopen, maar ook interageren met het landschap en andere spelers.

Het platform gebruikt twee soorten tokens om de dagelijkse activiteiten te regelen. Deze zijn:

  • LAND – Een NFT gebruikt om het eigendom van landpercelen te definiëren die digitaal onroerend goed vertegenwoordigen.
  • MANA – Een cryptocurrency die aankopen van LAND mogelijk maakt, evenals virtuele goederen en diensten die in Decentraland worden gebruikt.

Dus, de 3D ruimte binnen het platform wordt LAND genoemd, een NFT onderhouden in een Ethereum smart contract. Land is verdeeld in percelen geïdentificeerd door coördinaten, en zijn permanent eigendom van leden van de gemeenschap, en worden gekocht met behulp van MANA. Dit geeft gebruikers controle over hun omgevingen en toepassingen.

Deze percelen kunnen vervolgens verder worden georganiseerd in themagemeenschappen, of districten. De gemeenschap kan dan gedeelde ruimtes creëren met gemeenschappelijke interesses en gebruiken.

8. The Galaktic Gang Collection

“Welcome to the “Eternal Now” on the 5th dimension! In this mystical realm an army of alien spirits are joining forces to combat a vibrational war. The goal of “Galaktic Gang” is to bring balance back to the Universe, one planet at a time! “

Als die wilde beschrijving je niet heeft overtuigd om te investeren, weet ik niet wat wel. Gecreëerd door Chris Dyer, een beeldend kunstenaar die ooit begon als skateboard art, en later als grafisch ontwerper voor enkele van de grootste merken in de industrie, is de Galaktic Gang collectie de laatste maanden aanzienlijk in populariteit gegroeid.

Deze NFT biedt iets meer dan het kunstwerk – het biedt gemeenschap. Elk nieuw geactiveerd lid krijgt verschillende attributen, met behulp van een in-house gemaakte generatieve randomiser. Plus, elk lid krijgt exclusieve rechten op de gemeenschap. In tegenstelling tot de Bored Ape Yacht Club, is Dyer niet geïnteresseerd in het aanbieden van royale extraatjes of penthouse feestjes voor zijn community leden.

 In plaats daarvan voorziet hij zijn leden van limited edition prints en schilderijen, workshops en producten. Plus, 10% van alle winst gaat naar een goed doel dat bomen plant in Peru. Mooi. “Ik wil dat mijn gemeenschap anders is dan alle anderen die deze ‘levensstijl van de rijken en beroemden’ aanbieden,” zegt hij.

“Ik ben super down met mensen die crypto en NFT’s gebruiken om mondiger te worden en een hoger niveau te bereiken in een wereld die oneerlijk voor ons is geweest… maar ik ben hier niet om te zijn zoals die ene procent die ons allemaal heeft genaaid. Ik wil dat mijn gemeenschap anders is dan alle anderen die deze ‘levensstijl van de rijken en beroemden’ aanbieden,” zegt hij.

“Ik ben super down met mensen die crypto en NFT’s gebruiken om empowered te zijn en een level omhoog te gaan in een wereld die oneerlijk voor ons is geweest… maar ik ben hier niet om te zijn als de één procent die ons allemaal heeft genaaid.”

In plaats van een gemeenschap te creëren om mee te pronken, zegt Dyer dat de nutsbedrijven van de Galaktic Gang meer down to earth zullen zijn (hoewel feestjes niet van de tafel zijn – hij zal DJ zijn op het officiële NFT-lanceringsfeestje aanstaande zaterdag in Denver). Andere voordelen zijn gelimiteerde oplage prints, originele schilderijen, kortingen op workshops en andere Positive Creations producten met zijn kunstwerken.

Bovendien doneert Dyer tien procent van alle winst aan een goed doel dat bomen plant in zijn geboorteland Peru. Dyer werkte maanden met animators en muzikanten om zijn eerste NFT’s te maken en zag dat zijn collectie op de eerste dag uitverkocht was, om vervolgens op de secundaire markt te worden doorverkocht. En aangezien de waarde van een NFT met elke volgende verkoop stijgt, verdiende Dyer elke keer meer en meer.

Dit biedt een nieuwe manier voor artiesten en makers om te verdienen, buiten de traditionele kanalen om. Lees voor meer hierover ons artikel over hoe NFT’s de makerseconomie opschudden, hier. Wat Dyers werk echt onderscheidt, is zijn creatie van een collectie die zich richt op PFP NFT’s of Profile Picture NFT’s. Oftewel Profile Picture Non-Fungible Tokens.

Deze NFT’s kunnen worden gebruikt als avatars op sociale media, om je virtuele vrienden echt te laten zien hoeveel virtueel geld je hebt uitgegeven aan je virtuele kunstwerk. Dyer suggereert dat de reden voor zijn uitstap naar PFP NFTs is dat ze sterk geworteld zijn in een gemeenschap. Wanneer iemand een NFT koopt van een bepaalde PFP-collectie, is dat een toegang tot de club of gemeenschap die bij de collectie hoort.

En brengt het blijvende voordelen met zich mee (zelfs als de koper besluit zijn NFT door te verkopen).

9. Refik Anadol

De Turkse kunstenaar Refik Anadol staat bekend om zijn meeslepende, digitale kunst. Momenteel werkt hij samen met de Reel Store in Coventry, om de eerste permanente ruimte gewijd aan interactieve digitale kunst in het Verenigd Koninkrijk te openen.

“Deze tentoonstelling [Machine Memoirs: Space] is het resultaat van een langdurige samenwerking met Nasa en maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om twee miljoen publiek beschikbare beelden van de ruimte, genomen door NASA-satellieten en -telescopen en het internationale ruimtestation, opnieuw te visualiseren, waarbij de diepste regionen van de ruimte worden vastgelegd”, aldus een verklaring van de organisatie.

Zijn vorige werk Machine Hallucinations: Coral Dreams NFT werd gelanceerd als onderdeel van een tentoonstelling georganiseerd door het NFT-platform Aorist.

“Anadol en zijn team verzamelden 300 miljoen op natuurthema’s gerichte gegevens en gebruikten 1.742.772 afbeeldingen van koraal van publiek beschikbare sociale mediaplatforms en verwerkten deze met machine learning classificatiemodellen,” aldus het platform.

“Terwijl het machinebrein zijn eigen verbanden tussen datapunten begint te leggen en ‘hallucineert’ over alternatieve koraalvormen en -kleuren, breidt het data-universum zich uit tot een latente kosmos waarin vloeistofdynamica de belangrijkste inspiratiebron wordt van Anadols artistieke creativiteit.”

De bijbehorende NFT werd op 30 november vorig jaar op het platform uitgebracht.

10. MonkeyBall

Volgens hun site, “MonkeyBall is een next-gen esports game op de metaverse die spelers in staat stelt om te creëren, spelen, concurreren en verdienen”.

Het spel combineert multiplayer gaming met Solana Blockchain, NFTs, en De-Fi. Dus, hoe speel je? MonkeyBall is een turn-based, Play-to-Earn voetbal spel (voetbal voor alle Amerikanen die er zijn). Als speler bestuur je een team van vier apen, dat het opneemt tegen de teams van andere spelers. De winnaar van het spel verdient $MBS, die kunnen worden gebruikt om stadions te kopen, of andere wedstrijden te bekijken die worden gespeeld.

Elke NFT-aap heeft een uniek ‘DNA’ dat bestaat uit zijn uiterlijk, trainbare vaardigheden en speciale elementen. Het ‘DNA’ en de zeldzaamheid van een aap heeft invloed op zijn vermogen om te presteren in wedstrijden en deze te winnen. MonkeyBucks ($MBS) kunnen worden gekocht bij beurzen en worden gebruikt om apen te fokken en in-game items te kopen in de game store.

Het spel bevat ook een andere token – $SCORE. Het platform zal worden bestuurd door een gedecentraliseerde autonome organisatie, of DAO. De token is de DAO-token, en spelers kunnen stemmen over economische beslissingen die van invloed zijn op de schat van het spel met behulp van deze token. De eerste versie van het spel zal naar verwachting in Q1 van dit jaar uitkomen.