Een NFT Maken Doe Je Zo
3 March 2022
NFT maken

NFT’s zijn in 2021 een cultureel fenomeen geweest, en hebben voortdurend de krantenkoppen gehaald door beroemdheden die in de ruimte aan het experimenteren waren en door bedriegerijen, oplichting en juridische gevechten die volgden.

Met sommige makers die miljoenen verdienen met NFTs, is het begrijpelijk waarom je het zelf zou willen proberen of met de technologie zou willen spelen om er een beter gevoel voor te krijgen.

Zelf een NFT maken leer je hier

We gaan bespreken hoe je een NFT maakt met behulp van twee van de meest populaire marktplaatsen, maar voordat we dat punt bereiken, laten we eerst enkele van de basisprincipes van wat een NFT is en de beslissingen die je moet nemen voordat je besluit om er een te verkopen. (Als je relatief op snelheid bent, kun je naar Stap 3 gaan om de reis te beginnen van het daadwerkelijk creëren van een token).

Stap 1: Zoek uit wat een NFT is

Luister, er is geen oordeel als je hier bent aangekomen zonder veel begrip van wat NFT’s zijn. Misschien heeft een vriend gezegd: “Hé, je moet die foto van je kat verkopen als een NFT.” Maar voordat je door het proces gaat om er een te maken en te verkopen, is het waarschijnlijk het beste om enig idee te hebben over wat je aan het doen bent.

NFT maken

NFT’s uitgelegd

We hebben een hele uitleg die ingaat op NFT’s en de cultuur eromheen, evenals een uitleg over de blockchain-technologie die NFT’s gebruiken. Je hoeft niet elk woord in hen te bestuderen, maar de rest van deze gids zal verwijzingen maken naar dingen zoals Ethereum, proof of work, en andere soortgelijke concepten die je beter zult begrijpen door het lezen van onze explainers.

Hier is een korte TL; DR, dat wel. NFT’s, of niet-fungibele tokens, zijn digitale tokens die opgeslagen zijn op de blockchain. In tegenstelling tot cryptocurrencies, waar elke munt hetzelfde is (er is geen reden om een bepaalde Bitcoin te verkiezen boven een andere), is elke NFT uniek en kan verkocht worden als een manier om eigendom te bewijzen over een soort digitaal bestand.

In bijna alle gevallen worden de bestanden niet opgeslagen op de blockchain zelf. In plaats daarvan wordt een link naar het bestand opgeslagen, samen met het token dat fungeert als bewijs van eigendom van datgene waar die link naar verwijst. Er is ook geen regel die zegt dat twee of meer NFTs niet kunnen bestaan voor hetzelfde bestand – je kunt NFTs hebben met edities, een beetje zoals ruilkaarten.

Zeldzaam en schaars

Bijvoorbeeld, een NFT kan zeldzaam zijn omdat er maar 10 exemplaren zijn of gewoon omdat er duizenden van dezelfde NFT zijn “geslagen”, of geschreven naar de blockchain. Er is ook niets dat iemand tegenhoudt om het bestand te nemen dat je hebt gebruikt voor je NFT en er hun eigen NFT mee te maken (hoewel de blockchain entry zal laten zien dat het van hun account kwam, niet de jouwe).

Technisch gezien kan je elk digitaal bestand verkopen als een NFT, maar als je de eenvoudige munttools van een marktplaats wil gebruiken, zal je beperkt zijn tot de formaten die ze ondersteunen. We zullen daar later wat meer over vertellen, maar het is de moeite waard om in gedachten te houden dat je eerste NFT waarschijnlijk een afbeelding, video of audioclip van een soort moet zijn. Als je nog niet weet wat je wilt verkopen als een NFT, kunnen dit soort beperkingen je helpen de mogelijkheden te beperken. Met dat gezegd…

Stap 2: NFT verkopen, weet zeker dat je dit wilt

Als je gewoon het vage idee hebt dat je een NFT wilt maken omdat schijnbaar iedereen het doet, zijn er een paar overwegingen waar je rekening mee moet houden. De eerste grote zijn de transactiekosten. Terwijl de platformen die we vandaag zullen behandelen je gratis NFT’s laten maken, kan het verkopen ervan een andere zaak zijn.

De meeste NFTs worden verkocht op de Ethereum blockchain (we zullen het hebben over degene die dat niet doen in de volgende sectie), en elke transactie op de Ethereum blockchains kost kosten die worden betaald aan de miners. Deze vergoedingen worden “gas” genoemd, en de hoeveelheid gas die je nodig hebt voor een transactie (en dus hoeveel die transactie zal kosten) kan aanzienlijk variëren.

Bijna alles wat je doet op de blockchain, van het slaan van een NFT tot het overdragen ervan aan iemand anders tot het bieden om er een te kopen, kost gas (hoewel er enkele manieren zijn om dit te omzeilen voor het maken van NFTs, die we zo dadelijk zullen bespreken). Het is ook vermeldenswaard dat het betalen van gas niet 100 procent garandeert dat je transfer doorgaat.

Gaskosten en het milieu

Je kunt meer betalen om jezelf een grotere kans te geven, maar het is nooit een zekerheid. Om duidelijk te zijn, de meeste transacties zullen waarschijnlijk doorgaan. Als er echter iets gebeurt en de transactie wordt niet voltooid, krijg je de door jou betaalde gaskosten niet terug. Dan is er nog het milieuaspect van NFT’s.

De meest populaire (en makkelijkst te gebruiken) NFT-marktplaatsen draaien meestal op de Ethereum blockchain, die een energie-intensief “proof of work” systeem gebruikt (je kunt hier meer lezen over wat dat betekent). Hoewel er discussie is over de vraag of het individueel verkopen van NFT’s een effect heeft op het algehele energieverbruik van de blockchain, als jouw NFT’s zijn gebouwd op Ethereum, maak je gebruik van een systeem dat een grote CO2-voetafdruk heeft.

Er zijn blockchains die alternatieve systemen gebruiken die niet zo veel energie verbruiken, en Ethereum heeft plannen om op een gegeven moment in de toekomst over te stappen op een efficiënter proof of stake-systeem. Dat is echter nog niet het geval, en dat is een van de redenen waarom mensen van streek kunnen raken als anderen besluiten NFT’s te verkopen.

Stap 3: Kies een platform om je NFT op te verkopen

Er zijn tientallen NFT platformen waarop je NFT’s kunt verkopen op een groot aantal verschillende blockchains, dus het is bijna onmogelijk voor een enkele gids om ze allemaal te behandelen, laat staan je te vertellen welke de juiste is voor jouw project. We zullen twee van de populairdere marktplaatsen in deze gids behandelen.

Echter, weet dat er alternatieven zijn als geen van deze platforms past bij wat je wilt doen, zoals AtomicHub, die de Wax blockchain gebruikt, of het op Solana gebaseerde Solsea. Het is ook de moeite waard om op dit punt op te merken dat onze gids je zal laten zien hoe je dingen op de basismanier kunt doen.

Zelfs met NFT markten, zijn er diepe konijnenholen waar je in kunt gaan die niet in deze gids worden behandeld (dingen zoals het verkopen van een NFT geslagen met OpenSea op Rarible, het programmatisch genereren van collecties zoals Bored Apes, enzovoort). Weet dat dit niet bedoeld is als een allesomvattend compendium over het verkopen van NFT’s – het brengt je enkel op het juiste pad.

Welk NFT platform?

Zowel OpenSea als Rarible laten je NFTs creëren op Ethereum zonder iets te betalen, dankzij wat zij “lazy minting” systemen noemen. Met lazy minting kun je een NFT creëren en te koop aanbieden zonder dat het daadwerkelijk naar de blockchain wordt geschreven, waardoor je geen kosten hoeft te betalen. Wanneer iemand het daadwerkelijk koopt, zullen de kosten voor het schrijven van je NFT naar de blockchain worden gebundeld met de kosten om het over te dragen aan de koper.

OpenSea

Dat helpt jou de situatie te vermijden waar je $10 tot $30 (of meer!) betaalt om een NFT te slaan die uiteindelijk niemand koopt. Er kunnen addertjes onder het gras zitten – met OpenSea, als je je eerste Ethereum NFT te koop aanbiedt, moet je je account initialiseren, wat een dure transactie kan zijn (tijdens het testen zag ik prijzen in de range van $300 tot $400). Het is een eenmalig bedrag, en nadat je het hebt betaald, kun je NFT’s lucratief maken zonder iets te hoeven betalen.

rarible

Met Rarible, hoef je dit soort kosten niet te betalen tijdens het testen. Als je echter probeert om je NFT uit de verkoop te halen, betaal je een vergoeding (ik zag prijzen rond de $20 tot $30). Zowel Rarible als OpenSea zullen een 2,5 procent vergoeding vragen voor elke verkoop die je doet – als je een NFT verkoopt voor 0,025 ETH, zal je in feite 0,024375 ETH ontvangen.

Er zijn echter alternatieven voor de Ethereum blockchain. Rarible laat je NFTs verkopen via de Flow blockchain (dezelfde die gebruikt wordt door NBA Top Shot) als je je daarvoor aanmeldt met de Blocto wallet, en OpenSea laat je verkopen via de Polygon blockchain. Beide opties hebben veel lagere kosten dan die je betaalt voor het gebruik van de Ethereum blockchain, als er al kosten zijn, dus we zullen op zijn minst het gebruik ervan aanraken.

Voordelen versus nadelen verschillende blockchains

Zoals je misschien al geraden hebt, als er geen nadelen of nadelen zouden zijn aan deze lage/ geen-fee blockchains, zou iedereen ze gebruiken. Op het moment van schrijven, zal de keuze om Flow op Rarible te gebruiken je beperken tot enkele editie NFT’s (één van één), en je zult ze niet kunnen verkopen met een veiling. Bovendien, als je non-Ethereum blockchains zoals Flow of Polygon gebruikt, kunnen mensen geen Ethereum gebruiken om je NFTs te kopen (tenminste, niet zonder door extra, kostenverhogende stappen te gaan).

Hoewel beide platforms kopers toestaan om geld aan hun wallet toe te voegen om een aankoop te voltooien, kan het omzetten of kopen van een andere cryptocurrency om je NFT te bemachtigen sommige verzamelaars afschrikken.

(Opmerking: terwijl Polygon jou Ethereum laat gebruiken, is het eigenlijk Polygon’s versie van Ethereum. Je kunt Ethereum direct overzetten van de hoofd blockchain naar Polygon en terugzetten, maar als je dat doet, moet je gas fees betalen).

Moet ik een NFT marktplaats gebruiken voor NFT minten?

Technisch gezien, nee. Je kunt jouw eigen smart contract maken, het implementeren op de blockchain van jouw keuze, en dan je eigen tokens slaan door het te gebruiken. Maar dat is wel erg ver gaan, en waarschijnlijk niet de route die je wilt nemen, tenzij je erg technisch bent. De meeste mensen zullen een van de hierboven besproken platforms willen gebruiken.

Stap 4: Een NFT wallet opzetten

Een NFT Wallet zijn de applicaties die je gebruikt om je cryptocurrencies op te slaan, evenals alle NFTs die je uiteindelijk slaat of koopt. Coinbase heeft een meer diepgaande uitleg over hoe wallets werken en de verschillende opties die beschikbaar zijn, maar als je net begint, is er eigenlijk maar één ding waar je je zorgen over moet maken: een wallet gebruiken die compatibel is met de blockchain die je gebruikt.

We hebben hier een artikel geplaatst wat dieper op de NFT wallet ingaat.

MetaMask’s wallet is een van de wallets die breed wordt ondersteund door Ethereum-gebaseerde applicaties zoals OpenSea, Foundation, en anderen en kan worden gebruikt als een Chrome/ Firefox-extensie of als een iOS/ Android-app. Coinbase heeft ook een eigen wllet die je kunt gebruiken als een extensie of een app, en het wordt ondersteund door de meeste platforms.

Je kunt de wallet van Coinbase overwegen als je van plan bent om in crypto breder te stappen, omdat het ondersteuning heeft voor blockchains die niet op Ethereum zijn gebaseerd, zoals Bitcoin. De installatieprocessen van MetaMask en Coinbase Wallet zijn vergelijkbaar. Zodra je de browserextensie of app hebt geïnstalleerd (MetaMask kan hier worden gedownload, Coinbase Wallet hier), klikt of tik je op de knop “Maak nieuwe wallet”.

Metamask versus Coinbase

Coinbase zal je vragen om een gebruikersnaam, en beide zullen je vragen om een wachtwoord, waarvan je zeker wilt zijn dat het veilig is (bij voorkeur door het te genereren met en het op te slaan in een wachtwoordmanager). Ten slotte geven zowel MetaMask als Coinbase je een zogenaamde “seed phrase”, dat zijn 12 willekeurige woorden.

Het is erg belangrijk om deze niet te verliezen, omdat het je in staat stelt je account te herstellen als je bijvoorbeeld de app verwijdert of je wallet op een nieuw apparaat moet instellen. Het is een goed idee om het te kopiëren en op te slaan op een zeer veilige locatie, zoals een fysieke kluis of wachtwoordmanager (of beide).

NFT walletMetaMask zal je vragen om de zin terug te herhalen, terwijl de Coinbase Wallet zal vragen of ke een versleutelde kopie ervan wilt opslaan in de cloud als je het instelt via de app. Als je Coinbase instelt met de extensie of je kiest ervoor om handmatig een back-up te maken in plaats van het op te slaan in de cloud, zal het hetzelfde proces zijn als MetaMask, waar je de zin handmatig opnieuw moet invoeren.

Als je je wachtwoord en/ of beveiligingszin verliest, heb je pech met zowel MetaMask als Coinbase Wallet – geen van beide bedrijven kan iets doen om je te helpen. Dat betekent dat je toegang verliest tot alle cryptocurrency of NFT’s die in die wallet zijn opgeslagen, evenals de accounts die je ermee hebt ingesteld. Dus serieus, bewaar je wachtwoord en geheime zin veilig.

Tot slot heb je toegang tot de wallet, waar nog niets in zit!

Stap 5: Sluit een NFT wallet aan

Nadat je de wallet hebt ingesteld, wil je deze verbinden met de NFT-marktplaats die je van plan bent te gebruiken. OpenSea en Rarible maken dit gemakkelijk – door op de Creëer knop linksboven te klikken, wordt je gevraagd jouw wallet te verbinden. Je krijgt dan een lijst van compatibele wallets te zien, en als je de jouw kiest, wordt je gevraagd het verbindingsproces te doorlopen.

Als je Metamask of de extensie van Coinbase hebt geïnstalleerd, zie je een pop-up waarin je wordt gevraagd of je de wallet wilt verbinden, wat kan worden gedaan met een paar klikken op de knop. Als je de Coinbase Wallet app gebruikt, kun je ook verbinding maken met de marktplaats door de QR-code scanner te gebruiken (die je rechts van je saldo kunt vinden op het hoofdscherm van de wallet).

Een woord van waarschuwing voor de toekomst: wees voorzichtig als ke een verzoek ziet om verbinding te maken met jouw wallet wanneer je het niet verwacht, omdat oplichters zouden kunnen proberen om toegang te krijgen tot jouw fondsen of NFT’s. Zolang je op een vertrouwde site bent, zou het over het algemeen in orde moeten zijn (tenminste, zolang er niet iets heel erg mis is – controleer transacties om er zeker van te zijn dat ze kosjer zijn).

Maar als een onbekende site vraagt om verbinding te maken met de waller, moet je waarschijnlijk twee keer nadenken voordat je dit accepteert.

NFT verkopen

Stap 6: NFT minten

Nadat de de wallet hebt verbonden, kom je op de pagina die je gebruikt om een NFT aan te maken (en als je daar niet uitkomt, kun je er komen door op de Creëer knop te klikken die beide platforms in de rechterbovenhoek zetten). Voordat we beginnen met het maken van onze NFT’s, een woordje over collecties – beide platforms ondersteunen collecties, die zijn wat ze lijken te zijn.

Als je een reeks NFTs wil maken, kan je een collectie gebruiken om dat te doen – op Rarible, kan je er een maken rechtstreeks vanuit het NFT-creatiescherm, waaraan de NFT die je aan het maken bent zal worden toegevoegd. Op OpenSea moet je naar je profielfoto rechtsboven gaan, en dan naar Mijn Collecties > Maak een collectie.

We zullen collecties niet behandelen in deze gids, maar OpenSea zal de NFT die je maakt automatisch in een naamloze collectie plaatsen als je er geen opgeeft (je kan de collectie later bewerken of de NFT naar een andere collectie verplaatsen), en Rarible laat je een NFT verkopen als een Rarible Single zonder een collectie.

Laten we nu eindelijk aan de slag gaan met onze NFT.

Een NFT op OpenSea zetten

Nadat je op de Creëer knop hebt geklikt, kom je op de Creëer nieuw item pagina. Om te beginnen klik je op het vakje met het afbeeldingsicoontje erin, waarmee je het bestand kunt uploaden dat je als NFT gaat verkopen (let wel op de beperkingen voor bestandsgrootte en -type boven de selector).

Nadat je het bestand hebt toegevoegd, geef je het een naam, of titel. Je kunt ook het Externe Link veld gebruiken om een URL toe te voegen die verwijst naar bijvoorbeeld jouw website of Twitteraccount, en je kunt het Omschrijving veld gebruiken om potentiële kopers een beter idee te geven van wat jouw NFT is.

Onder deze velden, kan je een collectie kiezen voor je NFT als je er een hebt opgezet, alsook eigenschappen, levels, of statistieken toevoegen die kunnen dienen als metadata. Als je een NFT verkoopt die kan dienen als een videogame karakter, bijvoorbeeld, dan is dit de plaats waar je de informatie invult.

Als je een kunstwerk verkoopt, kun je het eigenschappen paneel gebruiken om informatie over het kunstwerk toe te voegen, zoals het medium, jaar, etc. Al deze velden zijn echter optioneel, dus veel mensen zullen ze waarschijnlijk kunnen negeren. OpenSea staat jou ook toe tekst toe te voegen die fungeert als ontrgendelbare inhoud, die de koper/eigenaar van de NFT zal kunnen zien.

Je kan dit uitschakelbaar veld gebruiken om bijvoorbeeld een link naar een private Discord te plaatsen, een code om iets in te wisselen op een externe website, of zelfs gewoon een boodschap om hen te bedanken voor de aankoop. Je kunt ook de expliciete en gevoelige inhoud toggle gebruiken als de NFT NSFW van aard is.

opensea mint NFT

NFT minten

Na deze opties en velden is er de dropdown die je gebruikt om te selecteren op welke blockchain je jouw NFT mint – de Ethereum keten of het Polygon keten. Je kunt Stap 3 bekijken voor meer informatie over de voor- en nadelen van elk, maar we gaan voor Polygon voor ons voorbeeld, omdat het momenteel niet nodig is om kosten te betalen. Als je munten slaat met Polygon, heb je ook de optie om meerdere exemplaren van de NFT te slaan.

Nadat je je blockchain hebt gekozen, wil je alles nog eens controleren. OpenSea laat je de metadata achteraf wijzigen zolang je het nog niet te koop hebt gezet, maar het is een goede gewoonte om ervoor te zorgen dat alles in orde is voordat je iets blockchain-gerelateerds doet. En merk op dat je niet in staat zult zijn om achteraf te veranderen op welke blockchain de NFT staat.

Als ke klaar bent, kunt je op de knop Aanmaken klikken. Afhankelijk van de opties die je hebt geselecteerd en wat voor soort bestand ke verkoopt als een NFT, kan er een beetje wachttijd zijn bij het uploaden. Als dit klaar is, zie je een scherm waarin staat dat je NFT is aangemaakt.

De NFT staat echter nog niet te koop op OpenSea – om dat te doen, moet je van het felicitatie scherm naar de pagina van je NFT klikken (je kan er ook geraken door op je profielfoto te klikken, op de tab Created te klikken, en de NFT te selecteren). Op de NFT’s pagina, zal er een Verkoop knop zijn.

NFT aanbieden

Met NFTs genoteerd op Ethereum of Polygon, heb je de optie om een aanbieding te maken voor een vaste prijs, en op Ethereum, heb je ook de optie om een getimede veiling te maken. Voor een vaste prijs, vul je gewoon het bedrag in waarvoor je het item wilt verkopen (vermeld in Ethereum, maar het geeft je een geschat bedrag in dollars hieronder) en kies je hoe lang je de listing beschikbaar wilt houden.

Aangezien de NFT beschikbaar zal zijn voor aankoop zodra je het op de lijst zet, kun je het ook alleen beschikbaar maken voor een specifieke koper door de “Meer opties” dropdown te gebruiken. Om de NFT te koop aan te bieden, klik op de “Volledige listing” knop. Je moet een paar transacties met de wallet bevestigen, of ondertekenen, met behulp van de browser extensie of de app.

Op Polygon zijn de transacties gratis, en je krijgt een scherm dat zegt dat het item is genoteerd. Op Ethereum, als het jouw eerste NFT is, moet je een eenmalige goedkeuringstransactie doen om de wallet te “initialiseren”, wat we hierboven hebben besproken. Om dit te doen, moet je Ethereum in je wallet hebben. Crypto kopen zou een aparte uitleg kunnen zijn, maar hier is een gids om je op weg te helpen.

Het geld voor deze transactie gaat alleen naar gas, niet naar een ver犀利士
goeding voor OpenSea, dus hoeveel het kost hangt volledig af van hoeveel Ethereum’s gaskosten op dit moment zijn. In mijn tests zag ik prijzen van rond de $240 tot $3000, dus als het erg hoog is, wil je misschien wachten tot de prijs daalt – je kunt een site als Ethereum Gas Station gebruiken om de transactiekosten in de gaten te houden.

Nadat je alle transacties hebt goedgekeurd en ondertekend, zal je NFT te koop worden aangeboden op OpenSea.

Een NFT op Rarible zetten

De eerste vraag die Rarible zal stellen is of je een single-edition NFT of een multiple-edition NFT wilt maken – met andere woorden, of je een één-op-één NFT wilt maken, of één die gelimiteerd is maar door meerdere mensen gekocht kan worden. De schermen waarop je terecht komt zijn grotendeels gelijk (hoewel je alleen Ethereum kunt gebruiken als je een meervoudige editie maakt.

En je moet het aantal exemplaren opgeven dat je wilt verkopen), maar voor dit voorbeeld kiezen we voor enkelvoudig.

Na het kiezen van single op Rarible, kom je terecht op het NFT-creatiescherm. Het eerste wat je moet doen is het digitale bestand uploaden dat je hoopt te verkopen als een NFT, met behulp van de Choose File knop. Uiteindelijk zal het terechtkomen op het InterPlanetary File System, of IPFS, wat een gedecentraliseerde manier is om media op te slaan.

Zo zal de NFT niet van het internet verdwijnen als een bedrijf besluit te stoppen met het hosten ervan. Net als OpenSea, kan Rarible ke vragen om een aparte preview afbeelding voor bepaalde soorten media, zoals video’s of muziek – zie dit als een video thumbnail of album art, die zal worden weergegeven wanneer de NFT op de site verschijnt. Vervolgens moet je jouw verkoopopties instellen.

Als je jouw NFT nog niet wilt verkopen, kun je de “Zet op marktplaats” schakelaar uitzetten, die standaard aan staat. Als je jouw NFT wel wilt verkopen, dan heb je opties. “Vaste prijs” is net als het maken van een winkel aanbieding – je stelt een prijs in voor je NFT, en als iemand die prijs wil betalen, kunnen ze het gewoon kopen. “Open voor biedingen” laat mensen een bod doen op jouw NFT, die je kunt accepteren of afwijzen.

Timed auction

Een “Timed auction” is een veiling – je kan een minimumprijs instellen en kiezen wanneer de veiling start en hoelang ze duurt. Je kunt de NFT aanbieden voor een vaste prijs, die je kunt invullen in het veld. Je kunt ook kiezen welke valuta je wilt ontvangen (mensen kunnen echter biedingen sturen in verschillende valuta’s). Wanneer je jouw prijs instelt, vergeet dan niet dat Rarible 2,5 procent krijgt als de NFT wordt verkocht.

Nadat je je verkoopmethode en details hebt gekozen, heb je de optie om ontgrendelbare inhoud toe te voegen, die aan de koper zal worden verstrekt. Dit kan iets zijn als een uitnodigingslink voor een privé Discord, een code om iets in te wisselen op een externe website, of zelfs gewoon een berichtje om te bedanken voor het kopen.

De volgende twee opties laten je je verzameling kiezen (we gaan voor Rarible Singles voor ons voorbeeld), en de Free Minting optie, die je laat kiezen of je Rarible’s luie muntsysteem wilt gebruiken, waar we het in Stap 3 over hebben gehad.

Als je het uitschakelt en de Ethereum blockchain gebruikt, moet je aan het eind van dit proces een gasprijs betalen om je NFT te slaan – toen ik aan het testen was, was de prijs ongeveer $120. Vervolgens geeft je jouw NFT een naam – of titel – en een beschrijving als je dat wilt. Tenslotte kun je het royalty percentage kiezen. Dit zal veranderen hoeveel van elke volgende verkoop naar jou teruggaat in de toekomst.

Bijvoorbeeld, als iemand jouw NFT koopt voor 0.2 ETH en het vervolgens verkoopt voor 1 ETH in de toekomst, dan krijgt je ook een percentage van die verkoop – standaard is het 10 procent (dus 0.1 ETH in ons voorbeeld). De laatste optie is de Geavanceerde Instellingen, die je toelaat eigenschappen toe te voegen aan je NFT (wat volledig optioneel is, maar nuttig kan zijn als je een reeks personages maakt met verschillende eigenschappen) en alternatieve beschrijvingstekst, die zal helpen je NFT toegankelijker te maken.

Nogmaals controleren

Dubbelcheck dat alles precies is zoals je het wilt, want het kan duur of onmogelijk zijn om het later nog te veranderen. Als je zeker weet dat je NFT in orde is, klik je op de “Create Item” knop. Als je dit doet, start er een reeks acties, waarbij je een aantal transacties met de wallet moet goedkeuren. Als je een browserextensie gebruikt, zou je een pop-up moeten krijgen wanneer Rarible om jouw handtekening vraagt (zo niet, kunt je op het pictogram van de extensie in de browser klikken, en het zou je alle verzoeken moeten presenteren).

Als je een app gebruikt, kun je deze openen op de telefoon, waar je het verzoek gepresenteerd krijgt. Na het goedkeuren van een paar wallet verzoeken en een moment wachten, krijg je een bericht dat de NFT is aangemaakt. Je kunt op de “Bekijk NFT” knop klikken om het te zien, en je kunt de collectie zien door naar jouw profielfoto rechtsboven te gaan en op “Mijn Profiel” te klikken.

NFT uiteindelijk te koop gezet

Als alles goed is gegaan, heb je nu een NFT te koop op ofwel Rarible, OpenSea, of beide. Verkopers hebben me echter verteld dat je daarmee waarschijnlijk niet ver zult komen – zoals je hebt gezien is het proces relatief ingewikkeld, maar de gold rush-achtige omgeving rond NFT’s heeft velen ertoe aangezet om te proberen er een te maken.

Als je wilt dat de creatie echt verkoopt, zul je waarschijnlijk een manier moeten vinden om boven het lawaai uit te stijgen, ofwel door een flitsende marketing of door de kunst absoluut uitzonderlijk te maken (en dan waarschijnlijk een flitsende marketing te doen). Die taak laat ik echter aan jou over.

PS: Maak je geen zorgen als je wallet een NFT-sectie heeft, de NFT die je hebt gemaakt met behulp van deze gids is daar niet in te zien. Je wallet leest gegevens van de blockchain om uit te vinden wat hij moet weergeven, en lui geslagen NFTs worden niet echt naar de blockchain geschreven totdat iemand ze koopt – ze zullen dus niet in je NFT wallet verschijnen nadat je ze gemaakt hebt.

Ruil jij liever NFT’s dan dat je er zelf één maakt? Check dan ons artikel over de 10 beste NFT’s van 2022.