De 10 beste landen voor digital nomads: 2011

Wat zijn de populairste bestemmingen onder digital nomads? Hieronder vind je de top 10 van 2011 — samengesteld door bezoekers aan deze site.
>> Klik hier voor de top 10 van 2012 <<

Wie mijn nieuwsbrief ontvangt of deze site via de social media volgt, heeft deze week een link van me gekregen. Deze link voerde je naar een zeer korte enquête. Hierin kon je aangeven waar je graag een tijdje zou willen verpozen. En met een tijdje bedoel ik een periode van bijvoorbeeld een jaar.

Stel dat je genoeg geld hebt gespaard en eindelijk naar het buitenland kunt, om tijd aan jezelf en aan je project te besteden. Waar zou jij dan je ticket naar boeken? Hieronder vind je de plekken die de meeste stemmen kregen.

1. Thailand
De nummer één in deze enquête is Thailand. Sommigen waren iets specifieker en noemden Bangkok en Koh Samui. Hoe dan ook, Thailand oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Nederlandse digital nomads uit. Waarom? Om de Aziatische sfeer en cultuur, de locals en de expats, het heerlijke eten en accommodatie van hoge kwaliteit. Maar misschien wel de belangrijkste reden van het grote aantal stemmen voor Thailand, vormen de extreem lage kosten van het levensonderhoud.

2. Spanje
Met net één stem minder dan Thailand is Spanje de nummer twee in deze ranglijst. Het mooie weer, de vele watersporten en de goede verbindingen met Nederland spelen mee in de keuze voor dit Mediterrane land. Over de economische situatie op een bepaalde bestemming –in dit geval Spanje– maken digital nomads, die met of via internet hun geld verdienen, zich natuurlijk geen zorgen. Concrete plekken in Spanje die worden genoemd zijn o.a. Altea, Málaga en Gran Canaria.

3. Curaçao
Zon, zee en strand. De rust. Deze factoren, in combinatie met het feit dat er Nederlands wordt gesproken, maakt Curaçao tot een geschikte bestemming voor digital nomads. Er is genoeg te doen, de internetverbindingen zijn er betrekkelijk snel en de nabijheid van ‘booming’ markten als Brazilië werd tevens aangestipt. Wat ook leuk is om te weten: wie op Curaçao een internetbusiness heeft en producten of diensten aan mensen buiten het eiland levert, betaalt in het kader van de E-Zone maar 2% belasting op de gemaakte winst.

4. Costa Rica
Costa Rica kent zulke dichte regenwouden dat deze op vele plekken de stranden op kruipen. Natuurliefhebbers, budgetreizigers en surfers, en vaak een combinatie hiervan, komen hier graag. Het ‘Zwitserland van Midden-Amerika’ heeft geen leger, is politiek stabiel, relatief veilig en betrekkelijk rijk.  Eén van de WVHB-lezers zit er nu zelf en laat weten dat het klimaat er lekker is, de internetverbindingen snel genoeg zijn en de inwoners bijzonder vriendelijk zijn.

5. Argentinië
Argentinië staat op het verlanglijstje van vele digital nomads. Met name Buenos Aires wordt door Nederlanders gezien als een uitstekende plek om een jaartje uit te puffen. Deze cosmopolitische stad ademt een Europese sfeer en kent een enorm cultureel aanbod. Een appartementje huur je al voor € 200 per maand en een diner voor twee mét wijn kost € 20 in een eenvoudig restaurant. Een uurtje in een internetcafé kost omgerekend € 0,40 en een pint bier € 1. Het is alleen wel even worstelen met het Argentijnse Spaans.

6. Italië
Niet bepaald de goedkoopste bestemming in deze lijst, maar wel lekker dicht bij huis en gezegend met een goed klimaat, staat Italië op de zesde plaats van de meest begeerlijke landen voor een sabbatical. Uitstekende wijn en volgens velen de lekkerste keuken ter wereld maken dit land tot een favoriet voor wie van het goede leven houdt. Eén respondent noemde Rome als ideale bestemming vanwege de sfeer, de vele bezienswaardigheden en, daar is ie weer: het heerlijke eten.

7. Brazilië
Brazilië is méér dan eindeloze stranden en wulpse bikinimeisjes. Ook biedt het dampende regenwouden en ontspannende bossa nova. Dit land is één van de stormachtig groeiende BRIC-landen (samen met Rusland, India en China). Het is niet alleen een prima plek om zaken te doen, maar ook om ontspannen te zitten. De huurprijzen van onroerend goed houden helaas gelijke tred met de economische groei, maar wie goed zoekt kan nog steeds voor een prikkie direct aan het strand wonen.

8. Mexico
De Stille Oceaankust van Mexico is nog relatief onbekend en nog niet zo erg ontwikkeld als bijvoorbeeld Yucatan, waar toeristen massaal heengaan. Aan de westkust van Mexico, een populaire plek bij Amerikaanse digital nomads, zijn nog genoeg kleine plaatsjes te vinden waar je heerlijk tot rust kunt komen. “Het eten komt vers uit de boom, grond of zee en de mensen zijn heel erg relaxed.” Voor wie van het buitenleven houdt en een bestemming met een aantrekkelijk prijsniveau zoekt, is dit land een waar paradijs.

9. Suriname
Nederlanse bedrijven beginnen Suriname te ontdekken. Niet alleen is het een goede plek om administratieve werkzaamheden naar uit te besteden, ook zijn er volgens één stemmer nog “genoeg kansen om een nieuwe business op te zetten.” Andere selling points van Suriname zijn natuurlijk de tropische levensstijl, het enorme regenwoud met haar inheemse bevolking, de Nederlandse taal en de nabijheid van de Caribische eilanden, waaronder de Nederlandse Antillen.

10. Belize
Onbekend maakt onbemind, en dat is zelden terecht. Zo ook bij Belize, een Engelssprekend land in Midden-Amerika dat ongeveer de helft zo groot als Nederland is. Het ligt aan de Caribische Zee en is beroemd om zijn eilandjes en  koraalriffen. Volgens een stemmer is dit land op geen enkel vlak een topper, maar tegelijkertijd op elk gebied een middenmoter. “Na de wereld te hebben rondgereisd was dit liefde op het eerste gezicht.” Een bijkomend voordeel is de status van Belize als belastingparadijs.

Overige stemmen
Het mag duidelijk zijn dat niet alle stemmers de top 10 hebben gehaald. Plekken die geen vermelding hebben gehaald zijn Tunesië, Uruguay,  Bali en Lombok in Indonesië, de staat Sarawak op het Maleisische gedeelte van Borneo, het Caribische eiland Trinidad en de badplaats Goa in India. Minder verrassend is het feit dat al deze plekken een prettig klimaat hebben, wat uitnodigt tot uitgebreide hangmatsessies.

Hoort deze er tussen te staan?
Een bijzondere vermelding krijgt Key West in Florida, waar de blauwe zee en de zon volgens één respondent voor heel wat inspiratie zorgen. De exotische en soms zelfs spannende sfeer trekken allerlei artiesten, waaronder bekende schrijvers, aan. Ik zet hem op mijn persoonlijke lijstje!

Wat vind jij?
Als je zelf niet gestemd hebt, maar toch  een bestemming wilt aandragen, laat dan hieronder een reactie achter. Ook als je dingen wilt toevoegen die volgens jou in de landeninfo ontbreken, nodig ik je uit om die met andere lezers te delen. Ik ben erg benieuwd waar volgens jou het goede leven wordt geleefd, en volgend jaar doen we deze enquête gewoon weer over!

14 reacties op “De 10 beste landen voor digital nomads: 2011

 1. Hi André,
  Niet gestemd (tijdgebrek? geen zin? druk met wijn drinken?) maar alsnog dan: Na jarenlange ervaring in VS, Canada, Spanje en Frankrijk kies ik voor twee plekken: Granada voor de ongelooflijke mix van cultuur, historie en studentikoze levensvreugd en de Franse Alpen voor de rust van het ‘platte’land.

  • Hey Ed, geen probleem dat je niet gestemd hebt. Granada is inderdaad fantastisch, hè! Enorme hamburgers gratis bij je drankje, nauwelijks een dresscode in het nachtleven, enzovoort. Studentikoze levensvreugd, mooier had je het niet kunnen verwoorden! Ben nog nooit in de Franse Alpen geweest, maar de bergen trekken me zeker. Kun je niet eens een lange werkvakantie houden om te kijken of het haalbaar is?

 2. Momenteel zit ook ik in Thailand. Ik vond Bangkok (ongezond, druk, vies), Koh Samui (plaatjes zijn mooier dan in het echt) en Koh Phi Phi van de afbeelding (teveel dronken Britten) wat tegenvallen.

  Momenteel zit ik in Chiang Mai, wat bij deze mijn #1 keus is
  + prachtige natuur
  + gezond klimaat
  + snel internet
  + goedkoper dan Bangkok en de Eilanden
  + ontzettend veel dingen om te doen
  + veel health food restaurants
  + alles binnen handbereik
  + etc.

  • Hoi Tim, dat klinkt inderdaad als een paradijsje. Daar moet ik ook maar eens gaan kijken! Wat kost een huisje daar per maand?

   • Momenteel betaal ik 530 BHT = €10,- per nacht voor een grote kamer met redelijk snel internet in een Guesthouse in een rustige buurt in het Noord-Westen van het centrum van Chiang Mai.

    Mijn kamer heeft airco, koelkast, groot bureau, grote badkamer met warm water, kledingkast en het beste bed waar ik ooit op gelegen heb. Je mag ook gebruik maken van de keuken, zodat je zelf goedkoop eten in kunt slaan en bereiden indien je niet in de goedkope restaurantjes wilt eten.

    Voor verblijven van meerdere weken kun je vaak makkelijk 20-30% korting krijgen. In het centrum moet je rekenen voor €250,- tot €350,- per maand voor een redelijk luxe appartement. Op bijv. een half uurtje rijden vanaf het stadcentrum gaat er al snel zo’n €100,- van de prijs af.

    Hopelijk kun je hier wat mee!

  • Ben zojuist teruggekomen van een 4weekse vakantie in Thailand. Precies wat je zegt, Chiang Mai is erg mooi rustig en goedkoop maar het mist wat mij betreft de allure van een westerse stad. Bangkok is inderdaad vies en druk maar doordat het zon enorme stad trekt het mij meer dan Chiang Mai. Ieder zijn ding uiteraard. Wanneer ik genoeg inkomen haal uit mijn online bezigheden ben ik van plan hier een tijdje te gaan wonen. Als antwoord op Andre, ik las op http://www.erikvanderwal.nl dat hij al een villa had voor 175 euro per maand, vlakbij het centrum. Niet duur uiteraard. In Bangkok is het iets duurder maar niet veel.

   Gr.

   Kaj (www.vensun.nl)

 3. Top lijst van je. Dank je. Zal het delen.

  Ga Binnenkort naar Buenos Aires als Digital Nomad. 🙂

  Weet je toevallig waar ik het  200 euro appartement kan vinden?

  Dank je voor de moeite! Groet, Stijn

  • Hoi Stijn, ik kan me even niet herinneren welke site dat was (zit nu op het netbookje van mijn vriendin in Turkije), maar google eens op “alquiler departamento”!

 4. He Andre, niet gestemd maar ik ben het helemaal eens met de lijst. Zit nu in Spanje
  voordelen: warm, dicht bij NL
  nadelen: marktmogelijkheden beperkt voor mijn business (digitale marketing)

  Maar Thailand trekt me ook enorm
  voordelen: prachtig, warm, eten, goedkoop, gekwalificeerd personeel, goed engels
  nadelen: te ver van NL. En heb me nog niet verdiept in de opleidingsmogelijkheden van m´n kids daar.

  Misschien Argentinie eens toevoegen aan het lijstje. Had er nog niet over nagedacht als potentiele woonplek.

  Goed lijste. Thx

 5. Als eerste Andre, leuke site, leuke tips. Mag mijzelf sinds kort dus ook een digitale nomad noemen. Ikzelf zit momenteel in Campinas (Sao Paulo / Brazilie). Als je goedkoop wilt wonen en leven in Brazilie dan moet je in het Noord Oosten zijn (Natal, Recife, etc) Echter zijn de sociale voorzieningen vele malen minder. In regio Sao Paulo en zuid Brazilie heb je toch al gauw europese prijzen. Was de eerste keer toch wel verrast met de prijzen hier, was niet zo goedkoop als ik dacht.
  Daar tegenover staat het heerlijke klimaat (veel zon, gem. jaar temperatuur van 25 C, vriendelijke mensen en de economie is sterk groeiende. Echter spreken zeer weinig Brazilianen de Engelse taal. Kortom, portugees spreken is wel een vereiste hier als je iets wilt opbouwen.

  Begin volgend jaar ga ik 4 maanden in Costa Rica zitten en daarna ben ik op zoek naar zonnig, goedkoop “Engelstalig land” om te verblijven voor een paar maanden. Iemand suggesties? Curacao is trouwens ook wel interessant qua belasting om er te wonen. Ik hoor graag de ervaringen van anderen over Curacao.

  Tchau

  • Hoi Jerome, dankjewel voor je complimentje en leuk om een nieuwe “nomad” op de site te hebben.  Wat voor werk doe je vanuit Brazilië? Sprak je al Portugees toen je er aankwam? Wat een goedkope Engelstalige locatie betreft: al aan Belize of de Filippijnen gedacht?

 6. Hoi Jerome,
  ik woon sinds October 2010 weer op Curacao. Ik werk op Sint Maarten. Ik vlieg er elke maand 1 keer voor een week ernaar toe en verder doe ik alles vanuit Curacao. Curacao heeft eigelijk een beetje de Nederlandse wetgeving. Dus inkomstenbelasting, winstbelasting etc. lijkt allemaal op die van Nederland, dus de berekeningen gaan ongeveer gelijk. Je hoeft je niet echt in de belastingwetgeving te verdiepen als je de Nederlandse al kent. Daarom is het handiger voor Nederlanders om hier te zitten. Als je exporteert dan kan je via de E-zone wetgeving in aanmerking komen voor die 2% winstbelasting. Maar daar moet je langere tijd voor zitten en een bv hebben. Dat kan je dus niet echt als freelancer of als eenmanszaak doen. 

  Wat ik doe p

  Wonen op Curacao is prachtig. Nu staat er af en toe wat negatiefs in de krant. Er zijn wat spanningen tussen Nederland en de Curacaose regering, een land dat net is ontstaan. Maar mijn ervaring, ook uit het verleden, is dat dat soort dingen toch wel goed op hun pootjes terecht komen. Er is een boekje dat alles aangeeft over wonen en werken op Curacao, volgens mij heet het ook zo Wonen en Werken op Curacao.
  Op Curacao spreekt bijna iedereen Nederlands. Velen Spaans en Engels. Officiele taal is Nederlands.

  Op Curacao moet je wel een verblijfsvergunning hebben, als je langer dan 3 maanden hier bent. Dus als je langer dan 3 maanden hier komt werken moet je het een en ander regelen. 

  Voor wonen moet je tussen de 1500 a 2000 NAfl bereken. 1 Euro is 1.4 dollar en 1 Dollar is 1.78 NAfl. Dan heb je een huis met 2 kamers. Als je een studentenhuis neemt waar studenten zitten dan ben je goedkoper uit, want je deelt met z’n tweeen of drieeen zo’n huis. Eten is hier zo’n 600 gulden per maand voor 1 persoon. Water en elektra zijn hier duur zo’n 300 Nafl per persoon per maand. 

  Curacao is een paradijs. Vele mooie stranden. Altijd zon. Ik loop bijna elke dag vanuit mijn huis langs het strand een uurtje en geniet van de natuur. Ik voel niet dat ik vakantie nodig heb want ik ben permanent op vakantie. Laatst heb ik een cursus zeilen van 10 weken gedaan en nu zeil ik op het Spaanse water. 

  Neem je zwemspullen mee.
  websites:

  http://www.amigoe.com
  http://www.antilliaansdagblad.com
  http://www.versgeperst.com

  succes,

  Runy

 7. Pingback: 11 Redenen Om Niet Naar Thailand Te Gaan | Werkenvanuithetbuitenland.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *