Aangekomen in Chiang Mai!

Het is goed gegaan; we zijn in Chiang Mai aangekomen. Na vier vluchten met een kermende kat kunnen we nu uitblazen in ons gloednieuwe appartement in het centrum van deze Thaise stad.

Al tijden wist ik dat Chiang Mai een ideale basis was voor digitale nomaden. Gisteravond heb ik dat eindelijk zelf kunnen ervaren. Cody McKibben, ‘decaan’ van de Digital Nomad Academy, organiseert hier geregeld een meetup voor locatie-onafhankelijke professionals.

Op Gran Canaria is het een heidens karwei ook maar een handvol laptopondernemers bijelkaar te krijgen, maar hier stonden we met ruim 40 man/vrouw in een kroeg. Bloggers, software-ontwikkelaars, webdesigners, consultants, webwinkeliers, tekstschrijvers: allemaal kwamen ze óf gericht naar Chiang Mai voor het goede leven, óf waren ze al werkend aan het reizen toen ze hier aan kwamen. Sommigen zijn hier al maanden of zelfs jaren blijven plakken.

Ik zal proberen een aantal van hen te strikken voor een interview. Wat dachten jullie bijvoorbeeld van een vraaggesprek met Jan en Heleen, die verschillende eco-webwinkels promoten en daarvan de wereld rond kunnen reizen?

Vliegen met een kat

De reis van Las Palmas de Gran Canaria naar Chiang Mai was geen kattenpis. Over katten gesproken: we hadden besloten om Lima, geadopteerd op Gran Canaria, mee te sleuren op reis. Niet in een koud en donker ruim, maar in een kattentas in de cabine. Dus eerst met Air Europa naar Madrid, daar een nachtje bij mijn schoonouders geslapen, toen met Aeroflot via Moskou naar Bangkok en na drie nachten uitpuffen de laatste vlucht naar Chiang Mai.

Ons appartement in Chiang Mai

We huren een ruim éénkamerappartement voor minder dan € 300 per maand. Het dakterras (zie bovenste foto) nodigt uit tot

Aan het wel en wee van vliegen met een kat zal ik binnenkort een blogpost wijden heb ik een blogpost gewijd. Maar welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt, het blijft een stressvolle onderneming. Niet alleen voor de kat, maar ook voor de baasjes. Het liefst was ik halverwege de vlucht van Moskou naar Bangkok met een parachute naar beneden gesprongen, maar ik besloot door te bijten.

Meteen een appartement gehuurd

De compensatie voor de lange reis mag er zijn. Zoals bij Marta en mij een gewoonte lijkt te worden als we naar een nieuwe bestemming gaan, hebben we alwéér een prachtig huisje weten te scoren. En dat binnen twee dagen! Voor nog geen € 300 per maand zitten we in een gerenoveerd appartement vlak buiten het vierkante stadscentrum van het bedrijvige, gezellige Chiang Mai. Voor wie ook van plan is deze kant op te komen: hou deze site in de gaten voor een artikel over een huis vinden in Chiang Mai. Update: lees hier hoe je een appartement vindt in Chiang Mai.

Sushi op de zaterdagavondmarkt: omgerekend € 0,25 per stuk.

Het prijsniveau: laag!

De geruchten over de schandalig lage prijzen blijken op waarheid gebaseerd. Het is hier goed mogelijk om voor 40 baht of minder een bord vol fried rice of noodles met groente en vlees, vis of garnalen te bestellen. Da’s omgerekend één euro. Voeg daar een flesje water van 15 baht aan toe en je luncht voor € 1,38. Een biertje kost over het algemeen 60 tot 70 baht, maar dan krijg je wel een fles van 600 ml. Ook een gedetailleerder overzicht van de kosten en mijn uitgaven in Thailand staat op stapel. Update: zie hier mijn uitgaven tijdens één maand in Chiang Mai.

Samengevat had de reis niet vlotter kunnen verlopen. We zijn geen bagage kwijtgeraakt, Lima herstelde enorm snel van elke vlucht en we hebben vlug een mooi appartement kunnen vinden. En nu eindelijk weer lekker aan het werk, want mijn klanten smeken om goede webcontent!

18 reacties op “Aangekomen in Chiang Mai!

 1. Blijf het een goede keuze vinden! Zou er zelf ook zo kunnen wonen. Stuk kleinschaliger dan Bangkok (heerlijk), maar groot genoeg om te weten dat er “wat gebeurd”. Tof ook dat de online-community (digitale nomaden) relatief groot is!

  • Dankje! Je slaat de spijker op z’n kop: de stad is niet te groot en niet te klein. Mensen die door Zuidoost-Azië hebben gereisd vinden het verfrissend modern, maar de prijzen zijn nog lekker laag.

 2. Vorig jaar in Thailand niet in Chang Mai geweest, ben erg benieuwd hoe de stad is en hoe je het gaat vinden om niet meer in Europa te wonen. Ben je trouwens van plan om Thai te gaan leren? Vooral dat schrift ziet er zo interessant uit! 🙂

  • Boek een enkeltje, zou ik zeggen! O nee, je hebt net een huis gekocht… 😉 Ik hou je uiteraard op de hoogte. Ik mis Europa nog niet want dit is erg ontwikkeld en er lopen veel Europeanen rond. Thai wil ik zeker gaan leren, het liefst bij een taalschool in de vorm van klassieke groepslessen.

 3. Leuke post al was ik al een beetje op de hoogte! Ben vooral benieuwd wat er uit de vervolg posts gaat blijken, hoe je het ervaart, wat de prijzen doorgaans zijn en wat er nou daadwerkelijk te verwachten is qua huur prijzen en wat je hiervoor terug krijgt.

  Dit alles blijft via Internet een beetje een grijs gebied, veel posts zijn outdated en prijzen zijn heel erg lokaal in Thailand. Wat appartementen betreft; vaak zijn het oude posts, zijn ze reeds verhuurd en vragen ze via Internet tot het dubbele voor zowel huur als verbruik (tarieven van units elektra / water).

  Ik zal dagelijks blijven uitkijken naar nieuwe posts, er kan niet genoeg worden geschreven over Thailand!

 4. Ik heb overigens ook een officiële taalcursus Thais van de NTI, als er interesse is kan ik deze inscannen, kunnen we het nog even over hebben via FB!

 5. Ik ben benieuwd. Ik heb Chiang Mai overgeslagen omdat ik toch liever op een plekje zit met witte stranden. Maar Paramaribo bevalt ook erg goed, en ook hier zijn geen witte stranden.

  •  Als we zo doorgaan als nu met vervuilen zal er nergens meer een wit strand te vinden zijn in de toekomst..

    • Door o.a. de huidige gang van zaken (climate change etc.) neemt het aantal witte stranden in onze bijzondere wereld in een rap tempo af, iets wat zeer spijtig is gezien dit doorgaans het cliché beeld is van een tropische vakantie.
     (Witte stranden, palmbomen, cocktails en een hangmat)

     Bottom line: mijn opmerking verwijst daar naar, het is net zo nuttig of zinloos als jouw toevoeging dat er ‘ook geen witte stranden zijn op Paramaribo’ (buiten het feit om waar jij hiermee eventueel op doelt).

     Het bekritiseren van mijn reactie zonder goede intenties of doel; dat is waar je het woord ‘zinloos’ correct zou kunnen toepassen.

     Bovendien lijkt het mij dat dit soort negativiteit hier ongewenst is.

     • Het is jouw negativiteit, het moralistische ‘als we zo doorgaan zal er geen wit strand meer zijn”die ik eerder als negatief zie. Het opgeheven vingertje waar veel mensen een handje van hebben. Het lijkt mij dat dit een blog is over werken in het buitenland en geen blog over het milieu. Ik zie ook helemaal niet in wat jouw opmerking toevoegd. Als iemand schrijft dat hij/zij een biertje drinkt, plaats je dan een opmerking ‘alcohol maakt meer kapot dan je lief is’? Ik ben niet zo gek op opgeheven vingertjes van negatieve mensen die denken dat de wereld gedoemd is. Het lijkt mij dat je je opmerkingen beter op een blog van Groenlinks kunt plaatsen.

     • Moralistisch? Hoe verzin je het?
      Het is geen negatviteit, het is realiteit, en heeft niets met politiek of bier te maken.

      Het heeft ook niets met een opgeheven vingertje te maken, het was namelijk een algemene reactie, vingertjes wijzen.

      Dat de wereld gedoemd is? Waar haal je dat weg? Jouw denken vult veel antwoorden in die je niet hebt. Oja, dat politieke geneuzel, totaal ongepast, ik stem overigens ook VVD.

      Daarnaast vraag ik me af hoeveel je van politiek begrijpt, gezien je dat gebruikt om te vergelijken.
      Goed voor natuur & milieu zijn is een grondwettelijke plicht die iedereen heeft en dat bewustzijn is er ook bij elke partij. Wil niet zeggen dat het in de top 5 van hun agenda staan.

      Het verschil binnen politieke partijen is alleen dat ze de nadruk op verschillende onderwerpen leggen, wat ze vervolgens een kleurtje geeft, meer niet.

      Nuff said, André kan ‘t beter opschonen, is nu inderdaad irrelevant geworden maar kan je niet privé mailen. Have a nice day!

      (De mooie natuur, waar witte stranden een deel vanuit maken, zijn
      overigens voor een grote groep die willen werken vanuit het buitenland,
      wel van belang.)

     • René, om eerlijk te zijn begrijp ik jouw reacties niet helemaal. Björn is van de witte stranden, maar geeft aan dat die er in Paramaribo niet zijn. Ondanks dat heeft hij het prima naar zijn zin in de Surinaamse hoofdstad.
      Het is een feit dat het in Suriname sowieso aan stranden ontbreekt: de Caribische kust is er vooral moerassig en de locals moeten het met aan rivieren aangelegde strandjes doen.

      Daarnaast zijn witte stranden niet altijd schoon en donkere stranden  niet per definitie vervuild. Op de Canarische Eilanden zijn prachtige verlaten stranden van zwart vulkanisch zand. 

 6. Ik zou zelf ook meer kiezen voor een locatie bij het strand, wat is de reden voor Chiang Mai en niet bijvoorbeeld een eiland als Phuket?

  • Hoi Bas, een goede vraag want ik heb jarenlang aan het strand gewoond en begin dat toch wel te missen. Chiang Mai komt in allerlei onderzoeken als één van de goedkoopste steden ter wereld uit de bus. Hier kan ik “geo-arbitrage” aan den lijve ondervinden: euro’s verdienen maar bahts uitgeven. 

   Daarnaast is Chiang Mai één van de “digital nomad-hotspots” in de wereld, samen met bijvoorbeeld Medellín in Colombia en Bali. Hier kan ik dus goed netwerken met gelijkgestemde zielen, wat op Gran Canaria nauwelijks mogelijk was.

   De bedoeling is om in februari of maart naar een locatie mét strand te gaan. Dan schijnt het ook geen lekkere tijd meer te zijn in Chiang Mai omdat de boeren in de omgeving hun oude gewassen massaal verbranden en de stad dan letterlijk in rook is gehuld.

 7. Tof 0m te lezen. Allemaal erg herkenbaar. Wij zijn inmiddels weer terug in NL. Ook erg leuk, maar flink wennen. Op termijn zit er vast nog wel eens zo’n avontuur in. Nu is het ook weer leuk om bij fam/vrienden te zijn. Veel fun in Chiang Mai!

 8. Chiang Mai is echt een prachtige vakantiebestemming. Een van mijn vriend bezocht daar en vertelde me zoveel dingen over. Het is geweldige combinatie van culturen en de natuur om je heen ….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *