Hoe je passief inkomen creëert
9 January 2011

Werk je nog in loondienst? Dan doe je iets goed verkeerd. Want als je voor een baas werkt, krijgt je alleen maar betaald wanneer je aan het werk bent. Met een passief inkomen verdien je ook loon wanneer je niét werkt, bijvoorbeeld wanneer je slaapt of eet. Of wanneer je in een zeiljacht de wereld over reist.

Tijd voor geld ruilen
Als je in loondienst werkt, ruil je in feite tijd om voor geld. Je baas betaalt je immers voor de tijd die jij op je werkplek doorbrengt. Maar wie kan het nu werkelijk schelen hoeveel tijd je achter je bureau of in de fabriek doorbrengt? In deze wereld draait het allemaal om resultaat. Om waarde. En zolang jij een dienst of product levert dat waardevol is voor anderen, zijn zij bereid jou daarvoor te betalen. Dus waarom zou je ervoor kiezen om alleen betaald te krijgen als je fysiek op je werkplek aanwezig bent, terwijl er zoveel manieren bestaan om 24 uur per dag en 7 dagen per week een inkomen te genieten?

Wat is passief inkomen?
Stel je eens voor hoe relaxed het zou zijn om ook een inkomen te hebben wanneer je slaapt, in het vliegtuig zit of door de jungle van Borneo trekt. Het is heel goed mogelijk om, door in een beginstadium wat tijd te investeren, jarenlang een inkomensstroom te genieten. Met een passief inkomen doe je vrijwel niets, terwijl je er toch periodiek geld voor terugkrijgt.

Hoe je passief inkomen verdient
Er is een aantal manieren om een passieve inkomensstroom te genereren. Enkele hiervan zijn erg voor de hand liggend, en aan andere had je misschien nog niet eerder gedacht. Ik zet ze hieronder op een rijtje en link -waar dat van toepassing is- naar artikelen waarin ik wat dieper op elke optie in ga:

  • Creëer een affiliate-website
  • Zet een webwinkel op en besteed de logistiek uit
  • Verkoop informatieproducten zoals cursussen en Kindle e-books
  • Doe een uitvinding en laat een ander bedrijf jou royalties betalen
  • Ontvang royalties uit de verkoop van je CD of film
  • Zet een bedrijf op, hou hier een aandeel in en trek je terug
  • Plaats een windmolen of zonnepanelen in je tuin en verkoop de energie die je niet gebruikt aan je electriciteitsmaatschappij
  • Koop onroerend goed en verhuur dit

Mijn eigen ervaringen
Voor mij blijft de makkelijkste manier om passief inkomen te verdienen het onderhouden van een blog. Op die manier lever ik waarde aan een potentieel groot publiek. Hiervoor dien ik wel een tijdsinvestering te doen, namelijk wanneer ik een artikel schrijf. Maar wanneer het artikel eenmaal af is, kunnen bezoekers zoals jij hier jarenlang profijt uit trekken. Zo probeer ik door middel van affiliatelinks op een nieuwe website boogie woogie sheet music te verkopen. (Zoekmachine-experts zullen begrijpen waarom ik dat stukje tekst in het Engels schreef.) Volg hier het verloop van deze deelname aan een wedstrijd.

Een andere populaire optie in het verlengde hiervan is het schrijven en verkopen van een e-book. In het jaar 2002 schreef ik mijn eerste e-book, een gids voor jongeren die in Australië wilden backpacken. Het was een experiment in een tijdperk waarin mensen nog huiverig waren om online aankopen te doen en maar weinigen eigenlijk wisten wat een e-book was. In drie maanden verkocht ik 10 exemplaren à € 7,95. Geen vetpot, maar het verraste me desalniettemin.

E-books zijn met de komst van de iPad definitief doorgebroken, en de markt ervoor is enorm. Als auteur kun je je boek in eigen beheer uitgeven, zonder tussenkomst van één of meerdere redacteuren. Manuscripten naar uitgeverijen sturen is er dus niet meer bij. Een ander groot voordeel hiervan is dat je tot wel 100% van de verkoopprijs in je eigen zak steekt.

Foto: MrB-MMX, Flickr