Kan iedereen digitale nomade worden?

Klinkt leuk, als digitale nomade de wereld over reizen en ondertussen je werk doen onder de plaatselijke palmboom. Maar als monteur, banketbakker of chirurg kun je er niet zomaar met een laptop vandoor gaan. Of toch wel?

Na zijn studie psychologie wist Tom Sman (30) al dat hij maar één ding wilde: reizend werken. “Samen met een goede vriend van me, Jurgen Dhaese, fantaseerde ik over deze lifestyle tijdens mijn studie. We werden getrokken door de vrijheid en het avontuur.” Tom studeerde psychologie, Jurgen bedrijfseconomie. Toch reizen ze nu beiden de wereld over als digitale nomaden.

Er zijn beroepen –neem de tekstschrijver en de webdesigner– waarvoor een reizende levensstijl bijna voor het oprapen ligt. Het is niet niks om de lage landen achter je te laten en met een laptop de wereld in te trekken, maar je werk houdt je in ieder geval niet tegen.

Een stuk moeilijker wordt het als je belastingadviseur, dierenarts of leerkracht bent. Is reizend werken dan ook een optie? Ja, zeggen digitale nomaden Tom Sman, Jurgen Dhaese en Diana Vermeij. Op één voorwaarde: je moet het wel héél erg graag willen.

Een sprong in het diepe

Het was 2013 toen Tom Sman zijn studentenkamer opzegde, al zijn spullen verkocht en vertrok naar Berlijn. Inmiddels reist hij rond en verdient hij zijn euro’s als UX designer. “Natuurlijk is het stressvol en onzeker in het begin. Ik kende nog niemand in het internetwereldje en had niet veel geld gespaard toen ik vertrok. Als ik heel zuinig aan zou doen, zou ik het misschien vier maanden volhouden in Berlijn. Maar juist die voortdurende druk om ergens een inkomen vandaan te halen, brengt me verder.”

Jurgen Dhaese (25) pakte het een jaar eerder op dezelfde manier aan. Hij reist nu twee jaar de wereld over en verdient zijn inkomen door websites van anderen te optimaliseren. Jurgen: “Mensen zeggen vaak tegen mij: ‘Wat een mazzel heb jij dat je dit met je werk kan doen’. Maar zo is het niet. Ik heb deze situatie zelf gecreëerd. In het begin had ik geen idee wat ik aan het doen was. Het enige dat ik wist, was dat ik online geld wilde verdienen zodat ik vrij kon zijn. Het duurde lang voordat ik wat inkomen had. Ik begon met het bouwen van websites en na een tijdje ontmoette ik iemand in Berlijn waar ik wat klusjes voor kon doen. Zo heb ik het verder uitgebouwd.”

Het perfecte moment bestaat niet

De jongens hadden ook voorzichtig vanuit Nederland kunnen beginnen. Maar dat is volgens Jurgen de grootste fout die je kunt maken. “Je moet niet thuis gaan zitten wachten tot het je overkomt. Mensen zijn geneigd te wachten tot het perfecte moment maar je moet het juist andersom doen: eerst gaan, dan volgt de rest vanzelf. Ik ben mijn werk nog steeds aan het uitvogelen. Maar ondertussen reis ik wel al twee jaar de wereld over.”

Bovendien ontmoet je op reis mensen die je verder kunnen brengen, weet Tom. “Het reizen levert je opdrachten en connecties op. Sinds ik vertrok heb ik veel mensen leren kennen die ook reizen en met interessante dingen bezig zijn. Die was ik misgelopen als ik thuis was gebleven.”

Carrièreswitch

Waar Tom en Jurgen de keuze al tijdens hun studie maakten, zijn er ook veel digitale nomaden die de switch later pas maken. Diana Vermeij was ooit een rasechte corporate zakenvrouw die bij een groot bedrijf werkte en haar grote schoenenverzameling koesterde. Totdat ze zich realiseerde dat ze haar tijd inruilde voor geld. Diana: “Ik was alleen maar aan het rennen, vliegen en schelden op automobilisten naast me in de file. De mooie dingen in het leven gingen compleet aan me voorbij omdat ik er geen tijd voor had. Op een dag realiseerde ik me: ik wil mijn tijd terug, dat geld mag je houden!

Met steun van haar baas begon Diana in 2009 voor zichzelf. Ze schrijft er een artikel over op haar blog. In 2011 vertrok ze samen met haar vriend Steven in een oud Volkswagenbusje naar Mexico. Wat ze daar doet, vertelt ze onder andere in dit artikel in Opzij en in een blog op deze website.

Droombaan

De levensstijl van Diana en Steven draait zoals bij veel digitale nomaden om werken vanuit je passie. Doen wat je leuk vindt. Geldt dat ook voor reizende ondernemers zoals Tom en Jurgen, die hun werk juist hebben gekozen om hun levensstijl mogelijk te maken?

Tom: “Het eerste doel dat ik voor ogen had, was een locatie onafhankelijk inkomen. Nu ik dat heb, ben ik bezig met de tweede stap: mezelf verder ontwikkelen zodat ik iets kan gaan doen dat meer mogelijkheden biedt en dat ik leuker vind. Ik heb ook nooit een droombaan gehad waar ik van jongs af aan al naartoe werkte. Als je afgestudeerd bent en je weet niet wat je wilt, dan is de wereld een intimiderende plek. Je hebt zoveel keuze dat het moeilijk wordt om te kiezen. Door lifestyle voorop te zetten, valt er veel af. Zo ben ik gekomen waar ik nu ben, en hoe verder ik kom hoe enthousiaster ik over mijn werkzaamheden word.”

Bakker op de hoek

Iedereen kan dus digitale nomade worden, volgens deze reizende ondernemers. Toch betekent dat niet dat de bakker op de hoek en de leerkracht van groep vijf over een paar jaar ook de wereld rondtrekken. Tom, Jurgen en Diana pasten hun werk aan op hun levensstijl en gaven hun vertrouwde Nederlandse leventje op. Dat zullen weinigen hen na willen doen. Jurgen: “Deze levensstijl is zeker niet voor iedereen. Maar voor de mensen die het écht willen, is het makkelijker dan ze denken.”

8 reacties op “Kan iedereen digitale nomade worden?

 1. Leuk herkenbaar verhaal om te lezen, ik ook op de bonnefooi naar berlijn gegaan met fiets en koffer. Berlijn is ook de ideale stad, doel was ook locatie onafhankelijk te werken.Het geeft een bepaalde druk om te overleven en vanuit daar kom je verder. Onderweg moet je wel een beetje geluk hebben

 2. Ik ben het er helemaal mee eens dat je deze lifestyle helemaal zelf kunt creëren, en dat je het in principe vanuit ieder beroep kunt doen, desnoods met een carrièreswitch of een goed businessplan. Ik word dan ook altijd helemaal gek van mensen die roepen dat ze jaloers zijn. “Doe het dan gewoon ook”, denk ik dan. Wel denk ik dat persoonlijkheid een ontzettend belangrijke rol speelt en dat de levensstijl daarom voor veel mensen niet zou werken. Je moet goed alleen kunnen zijn, jezelf kunnen motiveren en je voortdurend aan kunnen passen aan nieuwe situaties. Bovendien moet je, zoals je al schrijft, de durf hebben om je vertrouwde leventje op te geven. Kortom: Ik denk dat persoonlijkheid een veel belangrijkere factor is dan beroep of achtergrond.

 3. Gaaf hoor. Ik ben net terug van 1.5 jaar reizen en wil niets liever dan alles achterlaten en gaan. Ik heb inderdaad ook nooit een droombaan in gedachte gehad, alleen zeg ik altijd dat het ideaal zou zijn als ik een baan zou hebben waarbij ik kan reizen. Ik weet alleen niet zo goed waar ik moet beginnen. Want wat voor keuze is er allemaal? Ik ben momenteel druk aan het solliciteren, maar eindig vaak stiekem op een reisblog of een vacature pagina in een ander land etc. Misschien heb je nog wat tips voor mij?

  • Hoi Nathalie, momenteel zijn er twee reële opties: freelancer worden of een online business beginnen. In de eerste categorie kan mijn cursus http://www.schrijfvrij.nl je helpen om freelance tekstschrijver te worden. Succes!

   • Hoi Andre Gussekloo,

    Leuk om te lezen hoe je werkt vanuit het buitenland. Ben nu 2 jaar onderweg en ik ben van plan om alleen gedag te zeggen in Nederland volgend jaar en daarna weer terug naar Centraal en Zuid-Amerika om daar eens rond te wandelen. Reizen is mijn leven geworden en ik ben niet van plan om nog in de routine te leven wat heet maatschappij. Ik zou graag wat advies willen hoe en waar ik moet beginnen om misschien de doen wat jij ook doet. Zijn mensen geinteresseerd in reisverhalen? En waarover schrijf je dan? Het is tenslotte gewoon leven maar dan aan de andere kant van de wereld. Ik heb nu nog de capiciteit om een jaar of 2 te reizen maar daarna moet ik toch iets van werk gaan doen. Kan je mij wat ideeen geven? Of kan ik jou helpen met informatie over de wereld? 🙂 ik reis er wel heen..hihihi ik hoop wat van je te horen.

    Groetjes Joyce

    • Beste Andre,

     Ik heb net gelezen waaraan je moet voldoen of welke capiciteiten je moet hebben om goed te werk te gaan maar ik heb er geen 1 op het lijstje staan. Irritaties heb ik nauwelijks dus aan schrijffouten dus ook niet. Wel heb ik een ander idee en ik zou graag je advies willen hebben of dit zou kunnen werken. Ik kan dit samen doen met een familie lid, die wel goed is in schrijven, taalfouten corrigeren e.d. Deze beste man verblijft in Nederland en ik reis rond over de wereld, stuur mijn verlag naar hem, hij corrigeerd en maakt alles netjes in orde en leesklaar. Inkomsten worden verdeeld op een redelijke manier en 2 mensen zijn blij met 1 baan. 🙂 Dit alles na het volgen van jouw cursus! Sorry voor mijn spel en taalfouten 🙂

     • Hoi Joyce,

      Als je geen schrijftalent hebt, denk ik dat de “learning curve” naar een baan als tekstschrijver of journalist eenvoudigweg te steil is. En met z’n tweeën de inkomsten van één freelance baan delen gaat voor frustraties zorgen. Ik raad je aan om in mijn nieuwste artikel te kijken naar een alternatieve vorm van online geld verdienen: https://werkenvanuithetbuitenland.nl/10-manieren-om-online-geld-te-verdienen

      Groetjes,

      André

  • Hoi Nathalie,

   Ik heb dezelfde dromen als jij. Ik zou graag willen weten of je al iets hebt gerealiseerd ivm het werken in het buitenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *