Een leven als digital nomad: denk eerst aan deze dingen
11 November 2020

Het klinkt allemaal ideaal en idyllisch, al geld verdienend de wereld verkennen. De mogelijkheden zijn er absoluut naar, alleen is niet iedereen ervoor in de wieg gelegd. Hoe kom je daarachter? Waar en hoe moet je beginnen?

Essentieel: internetverbinding

Vanzelfsprekend is een fatsoenlijke internetverbinding het eerste waar je aan denkt. Je gaat op zoek naar het goedkoopste sim only abonnement om overal te kunnen bloggen, vloggen of schrijven. Maar ga er vooral niet vanuit dat je er met een laptop, tablet of telefoon alleen al bent. Je zult eerder een beroep moeten doen op je flexibiliteit en/of aanpassingsvermogen, je doorzettingsvermogen, je reislust en de kracht om alleen te kunnen zijn. Als je het ergens een weekendje fijn hebt gehad, wil dat niet zeggen dat het leven er altijd luilekkerland is. Ook niet als je er geld verdient.

Buffer en Proeftijd

Het beste is om eerst een buffer op te bouwen, een lief sommetje geld voor wanneer het financieel tegenzit. Je campertje kan zomaar opeens nieuwe remschijven nodig hebben. Een laptop kan kapot gaan. Naast je verzekeringspakket is een spaarcentje op je rekening niet alleen welkom en nodig, het geeft ook een fijn gevoel. Verder moet je jezelf de tijd gunnen om aan jezelf te wennen als digital nomad. Dat mag zweverig klinken, maar wie weet bevalt het je helemaal niet. Ga dus eerst een maandje rondtrekken in dichtbij gelegen landen bij wijze van proeftijd. Mocht het tegenvallen, dan ben je zo weer thuis.

Op jezelf aangewezen

Want het leven als digital nomad valt of staat niet enkel met een inkomen via internet-werkzaamheden en van stad naar stad reizen. Je zult je taal-technisch moeten zien te redden, zult te maken krijgen met cultuurverschillen en bent geheel op jezelf aangewezen. Om een al te groot verschil te overbruggen is het daarom niet verstandig om direct in pakweg Ulan Bator te gaan zitten, met je laptopje. Ook al is het niet gezegd dat het daar per definitie niet zou lukken.

Kies je ideale vervoermiddel

Hij werd net al genoemd: je campertje. Laat deze uitgebreid nalopen voordat je op pad gaat. Dat geldt uiteraard ook voor andersoortige eigen vervoermiddelen. En wanneer je kiest voor het openbaar vervoer, houd er dan rekening mee dat een laptop alleen al op den duur een aardig gewicht is om de hele dag mee te torsen, laat staan wanneer je ook nog kleding en andere spullen bij de hand wilt hebben. Dit stuk is niet bedoeld om je schrik aan te jagen, maar op social media krijg je van digital nomads meestal alleen de lusten te zien, nooit de lasten. Weet waar je aan begint, bereid je goed voor en onderschat het nooit.