Belastingparadijzen voor digitale nomaden: slim of riskant?

Stel, je reist de wereld rond met je laptop en je verdient je euro’s online. Je komt nog zelden in Nederland en een huis of ander bezit heb je er ook niet meer. Waarom zou je er dan nog belasting betalen? Je kunt je bedrijf dan beter offshore vestigen.

‘Offshore’ betekent letterlijk vertaald ‘van de kust weg’ en in de breedste context wil het zeggen dat je een bedrijf hebt in een ander land dan waar je woont. In de praktijk zijn dat landen of gebieden met een gunstig belastingklimaat, ofwel belastingparadijzen. De voordelen lopen uiteen van complete vrijstelling van inkomst- en kapitaalbelastingen tot extra lage inkomstentaxen of tijdelijke vrijstelling van belasting. Je moet dan denken aan landen of gebieden zoals de Seychellen, Belize, de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, Gibraltar of de Kaaimaneilanden. Kijk hier voor een overzichtje.

Is zo’n offshore bedrijf een goed idee voor digitale nomaden? “Jazeker!” vindt Dennis Vermeulen van de Stichting Internationaal Zakendoen. “Een offshore bedrijf past juist specifiek bij reizende ondernemers. Als je langer dan 183 dagen niet in Nederland bent, vervalt namelijk de heffingsbevoegdheid. Je kunt dan niet meer worden belast in Nederland. Voor een ondernemer die wel in Nederland woont, is het een stuk lastiger om zijn bedrijf offshore te vestigen. Om niet belast te worden, zou hij (op papier) een directeur in het buitenland moeten aanstellen, en zelfs dan blijven er fiscale risico’s bestaan. Voor een digitale nomade is dat allemaal niet het geval.”

Offshore bedrijf oprichten

Volgens Vermeulen is het heel gemakkelijk. “Een offshore onderneming opzetten is in een dagje gepiept. Wat voor bedrijfsvorm je kiest maakt niet uit. Neem bijvoorbeeld de Seychellen: als je je bedrijf daar vestigt, word je een ‘International Business Company’ waarbij het ondernemingsrecht van de Seychellen van toepassing is, ongeacht de bedrijfsvorm die je  achter de bedrijfsnaam zet. Je hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen en hebt ook geen aangifteplicht. Je betaalt alleen 200 euro aan jaarlijkse belasting.”

BTW hoef je in een typisch belastingparadijs ook bijna nooit te rekenen en af te dragen, vertelt Vermeulen. “Wanneer je inkopen of verkopen doet vanuit een belastingparadijs, kan meestal het 0%-tarief worden toegepast. Het kan zijn dat de (ver)koper het lastig vindt dat je geen BTW nummer kunt aantonen, maar op basis van je ondernemingsnummer moet je hem ervan kunnen overtuigen dat je bedrijf buiten de EU gevestigd is.” Anoniem bedrijf oprichten is echter steeds lastiger geworden.

Wereldburger en belasting

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn – waar zit de adder onder het gras? Een belangrijke voorwaarde is volgens Vermeulen dat je je uitschrijft uit Nederland. “Als je een bedrijf in het buitenland hebt maar nog ingeschreven staat in Nederland, wordt het een ingewikkelder verhaal. Dan loop je risico dat de fiscus je toch een belastingaangifte stuurt en jou belast voor je wereldinkomen. Maar zolang je langer dan 183 dagen per jaar buiten Nederland bent én je uitschrijft in Nederland, zie ik geen enkel risico.”

Dat betekent dus dat je nergens ter wereld woont. Kan dat zomaar? Jazeker, en het is beste een luxe dat wij dat kunnen, legt Vermeulen uit. “Er zijn ook landen, waaronder de VS, die je pas ontslaan van je belastingplicht als je kunt aantonen dat je ergens anders woont en belasting betaalt. In Nederland hoeft dat niet. Als je je uitschrijft, zal er waarschijnlijk wel naar een nieuw adres gevraagd worden. Maar als je niets opgeeft, levert dat geen problemen op. Er zijn jaarlijks zo’n 200.000 mensen die zich uitschrijven in Nederland en ze kunnen moeilijk van iedereen uitzoeken wat zijn persoonlijke situatie is.”

Een nadeel is dat je dan geen adres meer hebt. Daar kan wel eens naar gevraagd worden, bijvoorbeeld als je een bankrekening wilt openen. “Wat je dan kunt doen is je vorige bank vragen om een bankverklaring waar je oude adres op staat. Dat voldoet vaak voor een nieuwe bank, ook al woon je nu niet meer op dat adres”, zegt Vermeulen.

De touwtjes in eigen handen

Je verliest niet alleen je plichten, maar ook je rechten als je je uitschrijft in Nederland. Je pensioenregeling of AOW-uitkering pakt dan lager uit. Vermeulen noemt het niet per sé een nadeel, maar wel een gevolg waar je rekening mee moet houden. “Je kunt het AOW-tekort oplossen door bijvoorbeeld vrijwillig premies te blijven betalen in Nederland. Mocht je ooit terugkomen, dan wordt je niet gekort op je uitkering of pensioen.” Deze vrijwillige verzekering voor de AOW en ANW heeft een maximumduur van 10 jaar.

Ook wat je verzekeringen betreft moet je zelf de touwtjes in handen nemen, maar ook daarin ziet Vermeulen geen probleem. “Een voorbeeld van een verzekeraar waarbij je terecht kunt is OOM Verzekeringen, speciaal voor Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. Het is vaak zelfs voordeliger om je vrijwillig te verzekeren dan dat je daartoe verplicht wordt. Dat komt omdat deze maatschappijen bijna alleen maar mensen verzekeren met lagere risico’s op claims; bijna geen ouderen, kinderen of werklozen bijvoorbeeld.”

Tot slot is het verstandig om ook een bankrekening in het buitenland te openen. Vermeulen: “Nederlandse banken zijn heel erg gericht op Nederland en staan niet te springen om een bedrijf dat in de Seychellen of in Belize gevestigd is. Het is simpelweg niet hun markt. In bijna alle andere landen word je wel vrij gemakkelijk geaccepteerd bij een bank, een goede keuze is bijvoorbeeld Zwitserland. De Zwitserse bank staat bekend als een safe haven voor je geld, Zwitserland heeft een sterke economie en valuta.”

Illegaal bezig met offshore bedrijf?

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar kennen we offshore bedrijven niet vooral van rijke belastingontduikers en mensen die iets te verbergen hebben?

Er is om te beginnen niets illegaal of strafbaar aan het oprichten van een offshore bedrijf. Wie in Nederland een offshore bedrijf opricht, doet echter wel aan belastingontwijking. Dat is niet strafbaar of illegaal, maar ook niet heel netjes: je woont, werkt en leeft immers in Nederland dus hoor je daar eigenlijk ook je steentje bij te dragen. Belastingontwijking is echter iets anders dan belastingontduiking, waarbij je de belastingdienst oplicht. Dat is wél strafbaar.

Over die oplichting vanuit belastingparadijzen hoor je wel eens verhalen, maar dat slechte imago is niet helemaal terecht, volgens Vermeulen. “Er worden jaarlijks meer dan honderdduizend legale offshore ondernemingen opgericht en één of twee keer zit daar een rotte vis tussen. Als iemand de boel op wil lichten, doet hij dat toch wel. Of het nu in Nederland is of in het buitenland. Sterker nog, ik denk dat juist de mensen met foute bedoelingen makkelijker in Nederland de boel op kunnen lichten dan in het buitenland, want dat laatste kost veel meer moeite.”

Niets te verbergen

Voor digitale nomaden is het verhaal nog positiever. Je doet niet aan oplichting of ontduiking maar óók niet aan ontwijking van belasting. Je woont en leeft immers niet meer in Nederland en zoals gezegd verlies je ook al je rechten. Er is dus geen enkele reden om je schuldig te voelen dat je je steentje niet bijdraagt in Nederland. Je woont overal ter wereld en wilt ook je bedrijf ergens ter wereld vestigen, dus waarom zou je dan niet voor een voordelige plek kiezen?

De vraag is echter of klanten en opdrachtgevers er ook zo over denken. Gaan er geen alarmbellen rinkelen als zij een factuur zien met een adres op de Seychellen? Vermeulen: “Als ze de situatie van de reizende ondernemer kennen, zullen ze er niet vreemd van opkijken. Maar mocht je de discussie toch willen voorkomen, dan kun je tegen betaling een adres in Engeland op je factuur vermelden. Wij leveren zo’n adres voor 195 euro per jaar. Ook met telefoonnummers is dat mogelijk.”

Waar moet je zijn?

Er zijn zo’n dertig á veertig landen die belastingvoordelen aanbieden aan offshore bedrijven. Er is dan ook geen pasklaar antwoord op de vraag wat de beste optie voor reizende ondernemers is. Het antwoord is afhankelijk van waarvoor het offshore bedrijf wordt gebruikt, van de persoonlijke en professionele omstandigheden van de eigenaar(s) en van de verschillende belastingwetgevingen die van kracht zijn in de landen waar het offshore bedrijf handel zal drijven.

Als goede optie voor digitale nomaden noemt Vermeulen bijvoorbeeld de Seychellen. “Dat is een relatief jong belastingparadijs en het wordt niet op ‘zwarte lijsten’ genoemd waardoor het een goed imago heeft. Tegelijkertijd profiteer je er van het ontbreken van een belasting- én aangifteverplichting.” Op het FSA van de Seychellen (vergeleken met de KVK in Nederland) vind je meer over het ondernemersrecht en de wet- en regelgeving daar.

Een offshore bedrijf oprichten kan vaak al online, je hoeft hier fysiek niet aanwezig te zijn. De kosten zijn vaak een paar honderd tot een paar duizend euro. Ook is het openen van een bankrekening in het buitenland voor je offshore mogelijk. Er zijn verschillende bemiddelaars die je hier bij kunnen helpen.

Meer informatie? Vul onderstaand formulier in en ontvang advies op maat.

 

Leadform

Let op: Iedere situatie is verschillend. Wij moedigen niemand aan om zomaar ergens een bedrijf op te richten en al helemaal niet als je in Nederland woont. Hou je altijd aan de belasting regels van het land waar je woont. Laat je goed inlichten door een  belasting expert en lees je goed in. Belastingrecht is nogal verwarrend en ingewikkeld, maar het is erg belangrijk om als Digtial nomad de belasting op orde te hebben.

Heb je vragen en of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter.

37 reacties op “Belastingparadijzen voor digitale nomaden: slim of riskant?

  • Dankjewel, Ajdin. Alle credits gaan naar Lisette, die dit artikel heeft geschreven. En natuurlijk met dank aan Dennis Vermeulen van de Stichting Internationaal Zakendoen.

   • Petra, bedoel je AOW? Dit is hoe ik het interpreteer: zo lang je bij je Nederlandse gemeente ingeschreven blijft en dus belastingplichtig in Nederland blijft, bouw je voor die uitkering op. Als je emigreert (dus jezelf bij je gemeente uitschrijft) heb je nog steeds recht op AOW, maar bouw je niet langer op. Je bereikt met je uitschrijving dus een plafond.

  • Maak je zelfstandige in Luxemburg en laat de winst van je vennootschap in België als inkomen daar belasten. Kindergeld is veel hoger , lage belastingen. Maar waarschijnlijk is binnenkort al die voordelen op eu schaal gedaan

 1. Jazeker, voor Belgen geldt hetzelfde. Eigenlijk voor de meeste EU- inwoners wel.
  De meeste belastingverdragen zijn gebaseerd op het zogenoemde OESO-Modelverdrag. De meeste OESO deelnemers hanteren de beginselen uit het Verdrag ook in het nationale wetgeving. Kortom, ben je meer dan 183 dagen buiten Nederland (voor tenminste 1 jaar) dan staat de weg open naar je eigen belastingvrije onderneming.

 2. Lisette, bedankt voor het schrijven. Dennis, bedankt voor de info. André, bedankt voor het plaatsen.

  Persoonlijk vind ik belastingontwijking net heel erg mooi. Het verplicht een land om het huishoudboekje op orde te houden, aangezien ze niet onbeperkt kunnen blijven plukken. Dus wel nét even anders dan wat we in B en NL zien.

  Als de belastingsvoet billijk is én de service in ruil kwalitatief hoogstaand, zijn belastingen dus wel aanvaardbaar.

 3. Hallo allemaal,

  Interessant artikel, bedankt! Als freelancer werk ik voor cliënten over de hele wereld. Ik ben sinds 7 jaar niet meer in Nederland ingeschreven en woon voornamelijk ik Australië en Nieuw-Zeeland, geen vaste woon/verblijfplaats. de komende jaren zal ik het grootste gedeelte van mijn tijd doorbrengen in Australië (6+ maanden), verder kom ik elk jaar 1, 2 of 3 maanden naar Nederland en hetzelfde geldt voor NZ. Ik krijg betaald via PayPal en heb ook vaak de neiging te denken dat het allemaal wel los zal lopen, toch zit het constant in je achterhoofd en zou ik het graag goed geregeld hebben om problemen in de toekomst te vermijden. Ook heb ik te maken met het probleem van Cornelis, geen BTW/VAT/GST nummer maakt dat cliënten zich vaak zorgen maken over hoe het fiscaal geregeld is. Ik heb hier ook geen duidelijk antwoord op… Zou het voor mij interessant zijn om een offshore bedrijf te starten?

  • Best Nomadina,

   Het belangrijkste stukje uit je verhaal is dit: “Australië (6+ maanden)”. Voor belasting doeleinden wordt je dan aangemerkt als inwoner van Australië.
   Officieel maakt het dan ook niet uit als je een simpele offshore company opzet. Het inkomen dat je genereert is gewoon belast in Australie en als je de vennootschap managet in Australie is de “vaste inrichting” van de onderneming gewoon in Australie = vennootschap ook belast.

   Om het echt goed te regelen zou je misschien resident kunnen worden van de Filipijnen of Maleisië. Die landen belasten inkomen gegenereerd buiten de landgrenzen niet. En zorgen dat je de eerder genoemde 183 dagen niet overschrijdt in een van de landen met hogere belasting (NZ, AU, NL).
   Je zou hier ook kunnen kiezen voor het opzetten in Dubai. De geografische locatie in het midden en het internationale imago zijn goede non-fiscale redenen om je er te vestigen (voor belasting doeleinden, he…).

   Geen BTW betalen is internationaal gezien helemaal niet gek. Nederlandse bedrijven bijvoorbeeld rekenen ook geen btw voor leveringen buiten de EU.
   Klanten die hier raar van opkijken moeten getraind worden.

   Waarom geen Paypal met offshore vennootschappen…

   Paypay is altijd vrij makkelijk met het openen van rekeningen. Maar als je een bedrijfsrekening hebt dan gaan ze bij een bepaalde omzet vragen om extra due diligence.
   In ons geval deden ze het bij 5000 Euro. Na het blokkeren van de rekening vroegen ze om een utility bill van het bedrijf. Een offshore bedrijf heeft geen kantoor, dus geen utility bills.

   En de compliance afdeling die dit verzoekt kan niet direct gesproken worden (ivm veiligheidsvoorschriften) en zolang je de email niet beantwoord met de gevraagde documenten is de rekening bevroren. In ons geval hebben we het geld nooit meer teruggezien.
   Ik heb weleens 45 minuten gesproken met Paypal met vier verschillende medewerkers en niemand kan uitsluitsel geven wat de precieze vereisten zijn.
   De afdeling die het wel in de hand heeft is, zoals gezegd, niet direct te spreken.

   Verder heb je als internationale consultant de ideale mogelijkheid om een structuur op te zetten waar je geen belasting meer hoeft te betalen (en vanuit het schemergebied te treden…)

   Succes!

   Julius
   TheGlobalCitizen.co

   • Julius,
    Net toegetreden tot je website. Interessante artikelen. Even een toevoeging tot dit verhaal om volledig en correct te zijn:
    183 dagen gelden niet voor NL (wel voor OZ en NZ). De belasting stelt dat je belasting betaalt waar je sociale leven zich afspeelt. Dus waar aantoonbaar is dat je daar redelijker wijzen zou wonen. B.v. tijdschrift of kranten abonnementen, huisdieren auto voor de deur enz. Niet aan tijd gebonden dus. Het andere verhaal is dat je je moet laten inschrijven in een gemeente als je langer dan 4 maanden aaneengesloten daar verblijft (ben je dus resident) maar als je langer als 3 maanden weg bent, je moet uitschrijven.

    Nadeel: je kan geen auto op je naam hebben (RDW ziet direct dat je er niet woont, dus kan niet een auto op naam zetten), wel een huis als buitenlander “pied a terre” note; belasting regels zijn anders!!!!

    Het VAT geval is vreemd met buitenlandse klanten. Van bedrijf naar bedrijf betaal je dat niet of het contract stelt dat je er zelf voor moet zorgen en de klant daar geen verantwoordelijkheid voor neemt. Dus no worries…..
    Het zou idd handiger zijn om (offshore)bedrijf te hebben met registratie nummer, dan is dit probleem zeker opgelost.
    Open een buitenlandse bank-rekening in een Offshore land, dan heb je daar geen problemen meer mee. Is wel moeilijker sinds september 2001.

    AOW vrijwillig betalen, heeft volgens mij geen max duur, je kunt het dus van jongs af aan doen tot AOW leeftijd.

    Groet,

 4. Ten eerste mijn complimenten voor het artikel. Erg goed en duidelijk samengevat. Ik ondersteun ten volle de stelling dat als een digitale nomaad je geen belasting hoeft te betalen. Ik betaal zelf namelijk ook al 2.5 jaar geen belasting. En het is inderdaad veel makkelijker dan je denkt.

  Een aantal opmerkingen na aanleiding van dit artikel.

  1. “Uitschrijven en nergens anders inschrijven geen probleem”. Ja, dit kan inderdaad en niemand verplicht je om je ergens anders in te schrijven. Dit levert echter wel praktische problemen op. Tegenwoordig moet je voor het openen van een bankrekening een recente “utility bill” (aansluiting gas, water, licht) overleggen.
  Heb je deze niet omdat je nergens een vaste woning hebt, dan kan het lastig worden om een bank rekening te openen. Bank referentie letters zijn daarvoor vaak niet voldoende.
  Daarbij kun je als je nergens staat ingeschreven je paspoort niet zomaar verlengen. Niet onbelangrijk.

  Een oplossing is om “resident” te worden van een land zonder belasting (Dubai, Cayman eilanden) of een land waar geen belasting wordt geheven op inkomsten gecreëerd buiten de landgrenzen (Bijv: Filipijnen, Maleisie, Costa Rica, Panama)

  2. Bankieren in Zwitserland. Heb meerdere bankrekeningen geopend voor klanten in Zwitserland en ik ken geen bank die nog rekeningen opent voor de echte offshore jurisdicties als Belize en de Seychellen. Daarbij is bankieren in Zwitserland niet goedkoop. Ik ken wel een bank die het doen voor international companies in Ras al Khaimah met een registered office in Dubai.

  3. Als je woont en werkt en leeft in Nederland via een simpele offshore company betaal je gewoon volledige belasting in Nederlands net als je een BV zou hebben. (vaste inrichting is namelijk gewoon in Nederland).

  4. Het is waar dat je je kunt blijven verzekeren voor de AOW. Maar de kosten worden berekend als percentage over je inkomen en zijn als snel gigantisch hoog. Veel hoger uit dan als je nog in NL zou blijven en veel meer dan dat je er ooit voor terug krijgt.
  Ik maak me daar totaal niet druk om. Bedenk wat je spaart als je al het geld dat je nu aan de belasting betaald in je eigen pensioen stopt…

  5. Het is inderdaad waar dat offshore companies niet altijd goed zijn voor je imago. Maar je kan dit ook in je voordeel gebruiken. Hong Kong en Dubai staan in heel veel landen voor degelijkheid buiten Europa.
  Een ander nadeel dat je met offshore companies niet makkelijk gebruik kunt maken van standaard betaal systemen als Paypal en accepteren van creditcards.

  6. In de Seychellen moet sinds vorig jaar een jaarlijks eindbalans worden aangeleverd.

  Nogmaals complimenten voor het artikel en ik raad elke digitale nomaad aan om zo snel mogelijk belasting vrij te worden.

  Succes!

  Julius
  TheGlobalCitizen.co

 5. Beste Julius,

  Het is absoluut niet waar dat er sinds vorig jaar een eindbalans in Seychellen moet worden ingeleverd.
  Het enige wat sinds vorig jaar dient te gebeuren is dat de locatie dient te worden aangegeven, waar de administratie wordt bijgehouden. Maar dat hoeft niet in Seychellen te zijn.

  Wij kunnen merchant accounts openen voor offshore companies en kunnen creditcardbetalingen worden ontvangen. Voor Paypal dient inderdaad wat handige trucs te worden toegepast.

  Het openen van zakelijke bankrekeningen voor offshore companies is geen enkel probleem in vele interessante landen, maar in Zwitserland wordt het inderdaad lastig. Eventueel kan het aan te raden zijn om een Europese holding te gebruiken, zoals een Engelse LTD, die wel in Zwitserland kan worden gebruikt voor een bankrekening.

 6. Interessant artikel. Bij mij is de interesse in een offshore bedrijf ook gewekt en heb er een aantal vragen over, ik hoop dat iemand hier het e.e.a. voor mij zou kunnen toelichten.

  Momenteel koop en verkoop ik (kleinschalig) digitale producten (in-game spullen, digitale game codes, etc.) dit doe ik wereldwijd en doe ik momenteel nog zwart. Ik voorzie groei en wil natuurlijk ook graag groeien, ik wil dit daarom graag legaal maken. Als ik me nu bij de KvK zou registreren zou dat een enorme administratieve druk opleveren en bovendien zou ik doordat ik dan btw over mijn verkopen moet gaan berekenen mezelf helemaal uit de markt prijzen, dus een Nederlands bedrijf oprichten is simpelweg geen optie. Voor deze problemen lijkt een offshore bedrijf me echt perfect, maar hier heb ik enkele vragen over.

  Klopt het dat ik nu een offshore bedrijf kan oprichten (een IBC op de Seychellen bijvoorbeeld) en ik vervolgens door kan gaan waar ik mee bezig was? Dus ik hoef geen administratie bijhouden en kan mijn digitale producten belastingvrij (zonder btw) verkopen.

  Wat ik me vervolgens afvraag is hoe dit met mijn inkomen gaat en de belastingaangifte hier in Nederland. Ik blijf namelijk gewoon wonen en leven in Nederland en voer mijn werkzaamheden natuurlijk ook op de computer in Nederland uit. Kan ik de gemaakte winst gewoon vanaf mijn offshore bankrekening overmaken naar mijn persoonlijke bankrekening en dit opgeven als “wereldinkomen” bij de belastingdienst in Nederland? Is het daarmee geregeld? Of wil de belastingdienst dan ook een arbeidscontract zien o.i.d.?

  En ook belangrijk, als ik dat zo zou doen, is dat dan geheel legaal of zie ik nog wat over het hoofd?

  Trouwens, ik weet ook dat er websites zijn waar ze je helpen met het opzetten van zo anoniem mogelijke offshore bedrijven en bankrekeningen om zo de belasting in zijn geheel te ontduiken. Daar ben ik dus niet naar op zoek, ik wil gewoon legaal inkomen genereren en heb er geen problemen mee over mijn uiteindelijke inkomen belasting te betalen.

 7. Kun je met een offshore in de Seychellen nog wel je oude Nederlandse privére-bankrekeningen aanhouden?

  • Hoi Joris, een offshore bedrijf vraagt om een zakelijke bankrekening. Jouw privé-bankrekening mag je daar dus niet aan koppelen, maar je kunt die voor jezelf natuurlijk gewoon aanhouden.

 8. Dus even samenvatten…

  1. Je “schrijft je uit”, je bedoeld hiermee je woonplaats adres . (Je id-kaart blijft behouden of reis je verder op je paspoort…)

  2. Wat als je na x jaar of maand terugkeert (Gewoon met je id-kaart of paspoort je terug ergens inschrijven waar je dan gaat wonen…)

  3. Ook alle BE of NL bankrekeningen opzeggen had ik ergens gelezen…

  Voordelen :
  – Geen belastingen
  – Geen btw op de winstmarge
  Nadelen :
  – Geen pensioenopbouw
  – Geen ziekteverzekering
  (Beide nadelen kan je met besparingen uit de voordelen dan zelf aanleggen).

  Je blijft maw wel belg of nederlander maar je “woont” er niet (je komt hoogstens paar maanden terug voor familie)

  • Hoi Dirk,

   1. Dat heb je goed begrepen. Met je geboorte in Nederland of België heb je jouw leven lang recht op een paspoort van dat land, ook al ben je er niet langer woonachtig. Nederlandse en Belgische paspoorten zijn benijdenswaardige reisdocumenten, want je komt er visumvrij heel veel landen mee binnen. Je zou maar de pech hebben dat je in Afghanistan of Noord-Korea bent geboren!

   2. Dat is uiteraard mogelijk; je wordt met open armen ontvangen.

   3. Ik zie daar geen voordelen van. Als je toch al buiten Nederland of België woont, heb je niets meer met de belastingdienst te maken. Even voor de duidelijkheid: jij mag overal ter wereld bankrekeningen hebben, zolang je die maar netjes opgeeft bij de belastingdienst waar je op dat moment aan afdraagt.

 9. Hallo,

  Ik verkoop online tekeningen dat kunnen concept art zijn voor games of design voor kleding. Ik wil dit ook gaan doen. Alleen heb ik wel vragen.

  1. Kan ik een offshore bedrijf starten/opzetten zonder daar aanwezig te moeten zijn bijv.( online ) Id etc scannen en sturen.

  2. Als ik me uitschrijf, kunnen ze me vinden als ik toch wel wat langer in nederland ben.

  Bedankt!

 10. Is het dan misschien handig om de seychellen ibc een UK ltd of Cyprus ltd te laten oprichten zodat het wat betrouwbaarder overkomt op klanten?

  Je hebt dan een btw nummer en europese entiteit, en de winst kan gewoon naar de seychellen toch?

  En hoe zit dat met een Ezone in Curacau? Kan dat ook als je nergens geregistreert bent?

 11. Mijn man en ik hebben een lange tijd in Zwitserland gewoond maar nu zijn we verhuisd naar Italië ,mijn man heeft een Zwitserse bankrekening en op elke verrichting die hij doet staat een Zwitsers adres in clarens ?ik vraag me af hoe hij dit gedaan heeft want hij is uitgeschreven in Zwitserland

 12. Hallo,

  Ook ik woon overal en nergens. Heb mij 3 jaar terug ingeschreven in Portugal. Maar stel ik zou een offshore vennootschap openen in de Seychelles moet ik me dan uitschrijven uit Portugal? Ik verdien mijn geld online. Is het mogelijk om online alles te regelen (dus het openen van een offshore IBC en het openen van een zwitserse zakerekening)?
  En is er eigen kapitaal nodig om een vennootschap te openen? Want wat mij bijstond bij belastingparadijzen is dat je vaak 50.000 of 100.000 eigen kapitaal moet hebben.

  Graag hoor ik van u.

  Daniel

 13. Hey!

  Misschien kan je me helpen! Ik woon officieel nergens 😉 ben namelijk een nederlands, maar ben al jaren uitgeschreven. Heb daarna jaren in Oostenrijk gewoont en woon nu sinds 3 jaar in Nieuw Zeeland. Maar ik kom niet in aanmerking voor recidensy, tenminste voorlopig nog niet. Ik heb mijn eigen blog en ben sinds zondag een NLP coach en wil daar nu mee aan de slag! Maar met mijn werk visum kan ik alleen bij mijn huidige baan werken en en al helemaal niet mijn eigen bedrijfje opzetten. Ik kan dus niet als NLP Coach aan de slag. Een vriendin heeft het zelfde, woont hier al 2 jaar, maar staat nog in NL ingeschreven en haar bedrijfje dus ook, zij mag hier gewoon haar producten verkopen.
  Kan ik een bedrijf offshore beginnen? En vanuit daar werken? Veel sessies zullen sowieso internationale klanten zijn die ik over skype coach. Maar natuurlijk ook lokaal. Er moet toch iets mogelijk zijn!

  Groetjes!

 14. Ik heb een vraagje ,ik overweeg om te emigreren naar gran canaria ,nu lees ik dat je daar maar 20 % belasting betaald ?
  Maar ik heb een wia uitkering en ben voor 100% afgekeurd door het uwv ,en het schijnt dat je in Spanje dan geen inkomsten belasting hoeft te betalen , wie kan mij hier meer over vertellen .
  Ik mag mijn uitkering meenemen van het uwv ,
  alvast bedankt voor een eventueel antwoord

 15. Hallo Krystle,

  Misschien kun je hier iets mee :
  Laat je op Malta inschrijven als Ordinary Resident, je bent dan daar belasting verschuldigd over de bedragen die je naar je Maltese bankrekening overboekt. Dus dit kun je zelf bepalen. Heb je echter geen bankrekening betaal je ook niets. Tegenwoordig kun je overal digitale rekeningen openen dus hoef je niet naar Zwitserland. Het enige waar je op moet letten is dat je in géén enkel land in één kalenderjaar meer dan 183 dagen verblijft. Dus voldoende documenten (vliegtickets etc.) bewaren. Controle vanuit Malta is er niet, wel waarschijnlijk in de andere landen.
  Een voorbeeld : Verblijf in Nederland van 2 januari tot en met 18 juli,langer dan 183 dagen, belastbaar in Nederland. Verblijf van 1 september 2015 tot en met 1 mei 2016, weliswaar langer dan 183 dagen, maar niet in hetzelfde kalenderjaar, dus niet belastbaar.

 16. Vraagje,

  Hoe verhuis ik mijn bedrijf( eenmanszaak, zzp ) naar het buitenland? KvK opzeggen??

  Aangezien in alleen maar in het buitenland werk, wil ik deze stap gaan maken, zit nog wel met een koop huis. Ik weet dat ik mijn hypotheek rente verlies. Verkoop zal lastig worden gezien de markt. Wat als ik mijn huis aan hou. Hoe ziet de belastingdienst dit als ik mezelf heb uitgeschreven en mijn bedrijf vanuit het buitenland run( Fiipijnen in mijn geval) en werk overal behalve in Nederland.

  Alvast bedankt voor de reactie(s)

  • Dit vraag ik me ook af ik wil de wereld rond als digital nomad en heb een koophuis wat ik tijdelijk (sowieso 1 jaar) wil verhuren.

   Benieuwd naar de reactie(s)

  • Hallo Marcel,

   Was jij al tot een oplossing gekomen voor jouw situatie? Ik adviseer en help ondernemers met het opzetten en beheren van hun organisatie structuur in het buitenland. Ik kom graag met je in contact.

   met vriendelijke groet,
   Freddy

 17. Hoe zit het dan met een online Webshop waarbij Software wordt verkocht?

  Kan deze ingeschreven worden bij een belastingparadijs terwijl je woont in Nederland?

 18. Hallo,

  Ik ben NL staatsburger en heb een offshore LTD in Belize.

  2 vragen:
  – wat is het risico dat ik belasting in NL moet betalen als ik een opdracht in NL doe via een agent uit de UK en uitgeschreven ben in NL?
  – wat is het risico dat ik belasting in NL moet betalen indien ik niet ben uitgeschreven en opdrachten buiten Europa doe ?

  Groeten!

  • – Je woont niet in NL dus je bent ook niet belastingplichtig in NL.
   – Zeer groot, woon je in NL dan staat de BD dat soort constructies simpelweg niet toe.

 19. wie kan mij van informatie voorzien betreffende het opstarten van een bedrijf op de seychellen? Geen offshore bedrijf.

 20. Ik doe dit al zo’n 18 jaar, Engeland was vroeger ook een belastingparadijs als je niet Engels was. Ik weet niet hoe dat tegenwoordig zit maar destijds betaalde je daar geen belasting op je wereld inkomen, uitsluitend op wat je daar verdiende en wat je het land in bracht. Zuid Afrika idem dito maar dan alleen de eerst vijf jaar. Ik lees dat iemand hier zegt dat er in Nederland wordt gekeken naar je sociale situatie. Dat lijkt me sterk als je verder toch echt het merendeel van je tijd feitelijk in het buitenland door brengt en uitgeschreven bent. Enkelen hierboven willen graag weten wat je kunt doen als je wel in Nederland woont en een offshore wil. Volgens mij kun je dan al het geld laten accumuleren in de offshore entity en dan vanuit Nederland een factuur of inkomen halen uit die entiteit. Dan betaal je alleen belasting op dat deel. Geen VPB dus en als er genoeg geld is schrijf je je uit, ga je een jaar of langer weg en pak je dat hele bedrag als inkomen onbelast. Vanuit Monaco bijvoorbeeld. Als je daarna weer terug wil naar NL dan leg je het voor aan de belastingdienst en vraag je een ruling aan samen met een belasting expert. Doen ze het niet dan ga je lekker even in Belgie wonen. Ben benieuwd of er iemand is die hier een gat in wil schieten. Oh en natuurlijk wel een getrapte structuur met een stichting er tussen zodat je ook niet echt aanwijsbaar UBO bent. Dat is dan even mijn eigen schot.

 21. Hallo,
  Zeer boeiend artikel!

  Ik vraag me eigenlijk af wat het voordeel is van je te registreren als (off shore) bedrijf? Stel je bent digital nomad (uitgeschreven uit NL en nergens langer dan 6 maanden achtereen), wat is dan het voordeel van je inschrijven als bedrijf? Ik begrijp dat het goed is voor je ‘geloofwaardigheid’, maar zijn er daarnaast nog belangrijke voordelen te noemen? Nadelen als veel papierwerk en eventuele belasting zijn er natuurlijk sowieso 🙂

  Thanks en verder interessante discussie!

 22. Mijn dochter woont en werk freelance vanuit Hanoi, zij moet factureren van landen buiten Hanoi (bv Europa). Zij heeft geen eenmanszaak oid en is formeel uitgeschreven in Nederland.
  Wie kan helpen om haar offshore inschrijving te ondersteunen? Welke locatie (land) is daarvoor het meest geschikt. Zij verricht diensten, verkoopt geen producten oid.

  Zou een inschrijving in Seychellen raadzaam zijn of is een andere locatie inmiddels beter.

  Dank voor jullie reactie.

 23. Werkt deze constructie ook als je wel een huis bezit in NL of BE?

 24. Dit artikel over vestigen van je bedrijf in het buitenland heb ik met veel interesse gelezen. Ik heb een aanvullende tip voor vestiging: Ierland is relatief ongecompliceerd voor vestiging. Je hoeft je, wanneer je ergens woont, je niet te melden bij de burgerlijke stand, zoals bijvoorbeeld in Nederland of in Duitsland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *