5 redenen waarom SEO-tekstschrijver de ideale baan is voor digitale nomaden

Sinds 2007 werk ik als freelancer vanaf exotische bestemmingen: eerst de Canarische Eilanden, toen Zuidoost-Azië en nu Midden-Amerika. Wil jij zelf ook naar het buitenland, dan is het schrijven van SEO-teksten een goede manier om je reis te financieren.

Het klinkt misschien als abacadabra, maar SEO-teksten zijn simpelweg teksten die zijn ‘geoptimaliseerd’ voor websites. Je hebt er geen technische kennis voor nodig, maar dient wel wat basisregels te kennen. En wanneer je eenmaal op stoom bent, merk je hoeveel vrijheid je als SEO-tekstschrijver hebt. Hieronder geef ik je vijf redenen waarom ik denk dat dit de beste baan is voor digitale nomaden.

1. Je bent locatie-onafhankelijk

Als SEO-tekstschrijver kun je prima per e-mail worden gebrieft. In een zeldzaam geval wil een opdrachtgever kennismaken via Skype, maar fysiek aanwezig zijn is nooit nodig. Je kunt dus prima vanaf een strandstoel aan de andere kant van deze aardkloot je werk doen. Opdrachtgevers doen daar niet moeilijk over. Sterker nog: ze vinden het prachtig, zolang je de deadlines maar respecteert.

2. Je kunt parttime werken

Die goeie ouwe tijd van acht uur per dag werken, ha! Een ervaren freelance tekstschrijver kan makkelijk € 50,00 per uur vragen. Uiteraard moet je wel zelf je pensioen en verzekering regelen, maar dan nog zijn werkdagen van acht uur eerder uitzondering dan regel. Alle begin is moeilijk, maar wanneer je het in de vingers krijgt en tijdmanagement-trucs toepast, kun je met het inkomen uit parttime werkdagen prima in goedkope landen verblijven. Pak je alle projecten aan die je maar aankunt, dan spek je je spaarrekening.

3. Je deelt je eigen werkdag in

Om zeven uur uit bed om na een gehaast ontbijt een overvolle trein naar je werk te pakken? Als je SEO-tekstschrijver bent, is die traditie verleden tijd. Ben je geen ochtendmens, dan rol je gewoon om elf uur uit je bed en werk je in je onderbroek tot het tijd is voor het avondeten. Je ontdekt vanzelf wat je ideale werkritme is. De vrijheid die freelancen je geeft vraagt tegelijkertijd om discipline: goed voor je karakter!

4. Je maakt van je hobby je werk

Voordat je het verkeerde idee krijgt: de tekstschrijverij is niet geschikt voor iedereen. Je moet van schrijven houden en er bovengemiddeld goed in zijn. Ik merk dat vrienden met een academische achtergrond er goed in zijn en heb succesvol klusjes aan hen uitbesteed. Ga je kwijlen van een blanco pagina en hoor je geregeld dat je goed schrijft, dan is het tijd om van je hobby je werk te maken.

5. Je hebt geen vooropleiding nodig

Ik ben het levende bewijs dat je niet journalistiek, communicatie of marketing hoeft te studeren om SEO-tekstschrijver te worden. Zelf heb ik een hbo-opleiding toerisme gevolgd en begon ik me in 2007 te profileren als tekstschrijver. Aanvankelijk kon ik potentiële opdrachtgevers moeilijk overtuigen. Ik had immers nog geen portfolio of referenties. Gelukkig gaf een opdrachtgever mij een kans en had ik meteen beet: het grootste internetmarketingbureau van Nederland bleef me maar opdrachten sturen en was tegelijkertijd de beste referentie die ik me kon wensen.

Leer in 6 weken hoe je zelf SEO-tekstschrijver wordt

Een vooropleiding mag dan niet strikt noodzakelijk zijn, maar kan je wel heel wat onzekerheid en frustraties besparen. Als je jezelf in het diepe gooit, weet je niet hoe je moet concurreren met gevestigde tekstschrijvers, hoe je die SEO-teksten nu precies schrijft en hoe je tijdig betaald krijgt. Het kost je misschien wel een jaar om alle mogelijke situaties een keer mee te maken. De vraag is of je zoveel tijd hebt en financieel voorbereid bent op mogelijk magere maanden.

Het kan ook anders. Tot nu toe bestond er geen cursus die deze vragen beantwoordde, maar ik breng daar nu verandering in. Via mijn cursus Schrijfvrij leer ik jou hoe je zelf SEO-tekstschrijver wordt. Wat ik met vallen en opstaan heb geleerd, krijg jij in hapklare brokken voorgeschoteld, zodat je over enkele weken al vanuit een hangmat kunt werken.

Waar wacht je nog op?

schrijfvrij-online-cursus-seo-tekstschrijven-tekstschrijver-wordenDe cursus, bestaande uit 6 modules, gaat vanaf 1 mei officieel in de verkoop. De prijs is € 297,–. Een prikkie als je hem met andere cursussen vergelijkt, die dan ook nog eens voorbij gaan aan het meest belangrijke aspect: hoe je daadwerkelijk opdrachten scoort. Ook dát ontdek je in Schrijfvrij. Dus waar wacht je nog op? Schrijf je meteen in!

8 reacties op “5 redenen waarom SEO-tekstschrijver de ideale baan is voor digitale nomaden

  • Dankjewel, Dick! Ik hoop je bij de cursus te mogen verwelkomen. Volgens mij kun je wel een extra zakcentje gebruiken daar op Corfu. 🙂

   • Nee joh, ik kom hier mijn deur bijna niet uit vanwege de enorme bergen geld die ervoor liggen. Dan moet ik mijn schep weer halen en mij een pad banen door de stapels honderdjes en vijftigjes en dan denk ik: laat ik maar binnen blijven. 🙂

 1. Hey hallo,

  Leuk artikel om te lezen!
  Zelf ben ik ook begonnen als freelance tekstschrijver. Momenteel sta ik op het punt om een samenwerking aan te gaan met een webdesign bedrijf. Alleen zit ik nog een beetje met de prijzen in de knoop. In het artikel las ik dat €50,- per uur voor een ervaren tekstschrijver niet heel vreemd is. Is dat echt het uurloon dat momenteel gevraagd wordt? Zelf zat ik meer aan de helft te denken. Maar ik heb dan ook nog niet echt een naam voor mezelf gemaakt, wel een portfolio wat steeds rijkelijker gevuld aan het worden is.
  Ik vroeg me dus af of je mij misschien enigzins zou kunnen informeren over een reëel uurloon. 😉

  Met vriendelijke groet,

  Philip

  • Hoi Philip,

   Bedankt voor je reactie! In mijn cursus Schrijfvrij ga ik ook uitvoerig in op deze kwestie. Je vat de overwegingen goed samen: je wilt natuurlijk niet onmiddellijk te hoog inzetten, maar tegelijkertijd wil je jezelf niet tekort doen. Als je met 35-40 euro per uur begint, zul je echter bij veel potentiële opdrachtgever een glimlach op hun lippen toveren. Zodra je wat zekerder van jezelf wordt, kun je aan nieuwe klanten altijd een hoger tarief vragen. Tip: zet jouw prijs niet op je website.

   Groetjes en succes!

   André

 2. We zijn vast tweelingen die bij de geboorte gescheiden zijn, het kan niet anders!
  Ook ik heb een hbo opleiding toeristisch management gedaan en werk ook al een eeuwigheid op een echt, stenen, reisbureau! Nu is dan toch de tijd gekomen om van mijn (verslaving) hobby, mijn werk te maken! Ik ga me verdiepen in de cursus en hoop dan zeker te leren hoe ik die eerste, felbegeerde, opdracht binnen kan halen!

 3. Ik vind 297,- euro behoorlijk duur voor een niet-erkende cursus.
  Volgens mij levert het je ook niet veel op. Je kan beter rond de 50,- vragen, veel hogere omzetsnelheid..?

  • Hoi Nathalie,

   Iedereen mag natuurlijk zijn of haar mening hebben over de prijs. Het gaat alleen wel om een beroepsopleiding. Tuurlijk, ik ben het met je eens dat een prijs van € 50,– voor meer mensen aantrekkelijk zou zijn, maar een ‘hoge omloopsnelheid’ interesseert mij niet. Ik vind kwaliteit belangrijker dan kwantiteit en daarom krijgt iedere student mijn persoonlijke aandacht in de vorm van nagekeken huiswerk, feedback en tips. Ook beantwoord ik vragen die de modules eventueel niet beantwoorden. Hier gaat tijd in zitten die ik anders in betaalde klussen kon steken.

   Niet-erkende cursus? Tja, er is geen overkoepelend en controlerend orgaan voor SEO-tekstschrijvers. Wel krijgen studenten een erkenning van mij – een tekstschrijver met 9 jaar ervaring. Het diploma en het zegel krijgen studenten pas als ze de cursus met succes hebben doorlopen en als ik het gevoel heb dat ze klaar zijn om de markt te bestormen.

   Hopelijk beantwoord dit jouw vragen. 🙂

   Groetjes,

   André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *