Zo maak je van je caravan of camper een kantoor
21 December 2020

Niet iedere digital nomad is op pad met enkel een backpack en een laptop. Er zijn ook genoeg digital nomads die met een caravan of camper door Europa trekken en af en toe Nederland weer eens aandoen. Zo’n caravan of camper biedt natuurlijk mogelijkheden die backpacken niet biedt, bijvoorbeeld het inrichten van een heus kantoortje. We geven een aantal tips voor hoe je van je caravan of camper een kantoor kunt maken.

Printer

Het grote voordeel van een caravan of camper, is dat je erin gebruik kunt maken van stopcontacten. Dat biedt natuurlijk interessante mogelijkheden voor het inrichten van een kantoortje. Een apparaat dat handig kan zijn, is een printer. Zorg wel dat je voor je uit Nederland vertrekt voldoende inktcartridges inslaat bij Print About, waar je ook goedkopere huismerkcartridges vindt die ook in jouw printer kunnen passen. Heb je een laserprinter, dan moet je in plaats van een gewone cartridge toner kopen.

Accu, zonnepaneel en stekkerdoos

We stelden al dat je in een caravan of camper gebruik kunt maken van stopcontacten. Maar er zijn natuurlijk meerdere apparaten die je van stroom moet voorzien. Je moet immers met je laptop de dag kunnen doorkomen, en ook je smartphone moet in het kader van bereikbaarheid aan kunnen blijven. Om dat allemaal tegelijkertijd te kunnen realiseren is het praktisch om voor extra elektrisch vermogen te zorgen met behulp van een accu en eventueel zelfs ook een zonnepaneel. Uiteraard komt een stekkerdoos ook goed van pas!

Wifi, hotspot of MiFi

Hoe zorg je er nu voor dat je gebruik kunt maken van een internetverbinding in je caravan of camper? Op campings is er vaak draadloos internet waar je gebruik van kunt maken. Dit is vaak wel wisselend van kwaliteit, dus probeer een plek te bemachtigen waar het signaal sterk is. Een alternatief is door je smartphone in te zetten als mobiele hotspot. Deze creëert dan een draadloze internetverbinding waar je met je laptop gebruik van kunt maken. Als je dit actief gaat doen, is het verstandig om een bundel met onbeperkte mobiele data af te sluiten. Pas op: gebruik dit alleen binnen de Europese Unie, waar je gewoon van je Nederlandse belbundel gebruik kunt maken. In andere landen is MiFi een alternatief. Daarvoor heb je een mini-router nodig waar je een lokale prepaid simkaart in kunt plaatsen, zodat je voor lokale tarieven kunt internetten.

Tweede scherm

Wat in ieder geval niet lukt als backpacker, is een tweede scherm meenemen. Toch werk dat een stuk makkelijker als je werk bijvoorbeeld vertalen, videobewerking of vormgeven is. In een caravan of camper kun je hier wel gebruik van maken. Natuurlijk is het even passen en meten en zal je hem als je niet aan het werk bent moeten verplaatsen, maar het is al erg fijn dat je überhaupt gebruik kunt maken van een tweede scherm. Uiteraard neem je een scherm van bescheiden formaat, de ruimte is immers niet onbeperkt!

En zo kan het heel goed mogelijk zijn om een kantoor op wielen te creëren. Zo kun je Europa verkennen en tegelijkertijd inkomen blijven genereren. Is dat geen mooie balans in je leven?