Wonen in buitenland, sparen in Nederland
11 February 2025

Je woont in het buitenland en vraagt jezelf af: kan ik mijn spaargeld in Nederland houden? Of is het misschien slimmer om een buitenlandse spaarrekening te openen? Veel Nederlanders die in het buitenland wonen, kiezen ervoor om hun spaargeld zowel in Nederland als in het buitenland te stallen. Maar wat is wijsheid? In dit artikel geven we je duidelijkheid!

Sparen bij Nederlandse banken: zekerheid en gemak

Er gaat niets boven thuis, en dat geldt ook voor sparen. Daarom hebben de meeste Nederlanders in het buitenland een spaarrekening in de Lage Landen. Het depositogarantiestelsel van de Nederlandse overheid beschermt je spaargeld. Dankzij deze regeling krijg je namelijk je geld tot € 100.000 per bank terug in geval van faillissement. Nederlandse zekerheid en vertrouwen wegen zwaarder voor veel spaarders dan de hogere rentes in het buitenland.

Wat zijn de voordelen van sparen in het buitenland?

Toch is sparen in het buitenland aantrekkelijk, vooral vanwege de hoge spaarrentes bij sommige banken. Landen zoals Spanje, Zweden en Estland staan bekend om hun gunstige tarieven. Die zijn soms veel hoger dan de rente van Nederlandse spaarproducten. Bij een buitenlandse bank kan het rendement dus hoger zijn, vooral bij grotere bedragen. Benieuwd naar de hoogste spaarrentes? Op onafhankelijke vergelijkingssites, zoals Geld.nl, vind je een actueel overzicht.

Sparen in het buitenland en belasting

Je betaalt in Nederland belasting over je spaargeld, ook als het bij een buitenlandse bank staat. Sommige landen houden bronbelasting in op de rente voordat je het ontvangt. Zorg ervoor dat je deze bronbelasting opgeeft bij de Belastingdienst om dubbele belasting te voorkomen. Spaar je direct bij een buitenlandse bank? Dan regel je via de website van de Belastingdienst de benodigde documenten. 

Wat zijn de risico’s van buitenlandse banken?

Sparen bij buitenlandse banken lijkt aantrekkelijk door hogere rentes, maar het brengt soms extra risico’s met zich mee. Controleer altijd of de bank onder een sterk garantiestelsel valt, zoals het Europese depositogarantiestelsel. Banken zonder zo’n garantie zijn riskant, vooral bij faillissement.

Ook kan een buitenlandse rekening openen best gedoe zijn. Vaak vragen banken extra documenten, en soms heb je een lokaal adres nodig. Het proces kost meer tijd en is lastig als je de taal niet spreekt. Spaar je buiten de eurozone? Dan krijg je te maken met wisselkoersschommelingen, wat de waarde van je spaargeld beïnvloedt. 

Waarom kiezen Nederlanders voor sparen bij buitenlandse banken?

Sommige Nederlanders sparen in het buitenland vanwege de hogere rente en de mogelijkheid om spaargeld in de lokale valuta te bewaren. Vooral als je vaak reist of werkt in Europese landen is een buitenlandse spaarrekening soms handig. Bepaalde buitenlandse banken hebben bovendien meer én aantrekkelijkere spaarproducten. Denk aan deposito’s met langere looptijden en hogere rentepercentages dan de Nederlandse grootbanken.

Waarom kiezen voor sparen in Nederland?

Sparen bij een Nederlandse bank biedt zekerheid en gemak. Je geld staat veilig dankzij het depositogarantiestelsel van de Nederlandse overheid. Daarnaast gaat het openen en beheren van een rekening eenvoudiger, omdat alles in het Nederlands gaat. Dat geldt trouwens ook voor de klantenservice. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over vreemde valuta of bronbelasting, wat bij buitenlandse banken soms wel speelt. Dit alles maakt sparen in Nederland betrouwbaar en makkelijk.

Conclusie: Waar moet je sparen?

Kortom, de keuze tussen sparen bij een Nederlandse bank of in het buitenland hangt sterk af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Het verschil zit vooral in praktische zaken, zoals de taal en bereikbaarheid van de helpdesk. Ook de belastingregels, werkwijze en verwerkingstijden zijn soms anders in het buitenland.

Nog belangrijker: let op het depositogarantiestelsel waar de bank onder valt. En tenslotte, je spaarrente vergelijken is áltijd een goed idee. Dan zie je direct welke banken de hoogste rente aanbieden. Zo, nu is het de hoogste tijd om je spaargeld te laten groeien!