Wonen en werken in Zuid-Korea
6 December 2020

Als je meer wilt weten over werken in Zuid Korea, dan ben je hier aan het juiste adres! Het land bestaat pas sinds 1945, nadat het onafhankelijk werd van Japan. Er zijn zo’n 3.000 eilanden, waarvan Jeju het grootste eiland is. Het land bestaat voor 70% uit berglandschap en de gemiddelde vertraging van de metro bedraagt een paar seconden.

Terwijl de meeste buitenlanders voor het eerst naar Zuid Korea komen als uitwisselingsstudent of om de taal te leren, is het aantal buitenlanders dat in Zuid Korea komt werken de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Zoals je misschien vermoedt, werkt een grote meerderheid van de buitenlanders als Engels docent. De vraag naar Engels onderwijs is erg hoog in Zuid Korea, dus het is meestal niet moeilijk om aan een baan te komen als Engels docent. Maar het is natuurlijk ook mogelijk om ander werk te vinden in Zuid Korea.  

Dit moet je weten over Zuid Korea 

Internetsnelheid  86,7 mbps snelste internet ter wereld 
Luchtkwaliteit  Gemiddeld 
Levenskwaliteit  Redelijk goed 
Engels gesproken  Redelijk 
Nachtleven  Goed 
Gezondheidszorg  Erg goed 
Veiligheid  Heel veilig 
Vrouw vriendelijk  Ja  
Vriendelijkheid naar buitenlanders  Vriendelijk 
Stopcontact  Type C & F (zelfde als in Nederland) 

 

Visum Zuid Korea – Hoe zit dit? 

Nederlanders die voor een periode van maximaal 90 dagen naar Korea reizen, hebben geen visum nodig op grond van de Visa Exemption Agreement tussen Zuid Korea en het Koninkrijk der Nederlanden. Indien je langer in Korea wilt verblijven kun je bij de Ambassade van Zuid Korea in Den Haag een visum aanvragen. 

Voor het aanvragen van een visum is het volgende nodig: een origineel paspoort met twee lege pagina’s naast elkaar, het paspoort moet nog minimaal 6 maanden na afloop van het visum geldig zijn. Bovendien heb je twee recente pasfoto’s in kleur nodig en moeten de pasfoto’s van het officiële paspoortformaat zijn: 35 mm breedte x 45 mm hoogte. Ook heb je een volledig ingevuld en ondertekend visumaanvraagformulier, kopie van het arbeidscontract en een geldige uitnodiging vanuit Zuid-Korea nodig. Dit moet een officiële “Visa Notification Letter” zijn, die aangevraagd moet worden bij de Zuid-Koreaanse overheid. Als laatste heb je een certificaat van de registratie van het bedrijf in Zuid-Korea nodig.  

De kosten voor een visum bestaan uit twee onderdelen, consulaatkosten en afhandelingskosten. Voor het aanvragen van bijvoorbeeld een zakelijk visum brengt het consulaat van Zuid-Korea kosten in rekening. Deze bedragen €32.00 voor een single entry werkvisum en €60.00 voor een verblijf van langer dan 3 maanden. De afhandelingskosten bedragen €45.00 excl. btw per paspoort. 

Werken in Zuid Korea 

Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je graag wilt werken in Zuid Korea. Ten eerste moet je er over nadenken of je tijdelijk in Zuid Korea wilt verblijven en bijvoorbeeld vanuit een prachtige locatie remote werken of wil je een aanvraag doen om echt te gaan werken in Zuid Korea. Wil je, je huis opgeven of tijdelijk verhuren? Laat je, je uitschrijven uit je gemeente of vind je het toch fijn om aan Nederland gebonden te zijn. Dit zijn zeker belangrijke punten om over na te denken.  

Besluit je om voor een Koreaanse werkgever te werken dan kun je rekenen op een werkweek van ongeveer 52 uur. Traditioneel heerst er in Zuid-Korea een cultuur van zeer lange dagen maken, hoewel wetswijzigingen de maximale arbeidsduur hebben teruggebracht van 68 per week naar 52 (40 normale uren en 12 overuren). Het aantal feestdagen varieert van 10 tot 16, afhankelijk van het jaar. Het betaalde vakantieverlof stijgt elk jaar dat je voor je werkgever werkt. Werknemers in Zuid-Korea moeten belasting, ziektekostenverzekering en pensioenverzekering betalen. Het tarief van de inkomstenbelasting varieert van 8% tot 35%. 

Internet in Zuid Korea 

Volgens het rapport State of the Internet, gepubliceerd door Akamai Technologies, had Zuid-Korea vanaf 2017 de snelste gemiddelde internetverbinding ter wereld met 28,6 Mbit/s. De snelheid van Zuid-Korea is vier keer sneller dan het wereldgemiddelde van 7,0 Mbit/s. Met ‘s werelds snelste verbindingen en één van de hoogste percentages internetgebruik, vind je gratis internettoegang via een computer of Wi-Fi in cafés, openbare straten, pensions, hotels en toeristeninformatiecentra. Over het algemeen is internet vrij voordelig voor de kwaliteit die je krijgt. Internet providers zoals KT Corporation, SK broadband, LG U+, CJ HelloVision en t-broad zijn de belangrijkste telecommunicatiebedrijven die supersnelle internetdiensten aanbieden. 

Waarom Zuid Korea

Afgezien van de prachtige Koreaanse cultuur, het geweldige eten en de aardige mensen, blijft de meerderheid van de expats langer dan een jaar in Korea wonen om les te geven omdat de kosten van levensonderhoud ongelooflijk laag zijn. Je kunt dus makkelijk geld besparen terwijl je in Korea woont, zonder enige moeite.  

Het leven in Zuid Korea biedt een verscheidenheid aan unieke kansen. Ondanks dat expats over het algemeen erg flexibel en open-minded zijn kan het soms lastig zijn om je aan te passen aan het land en de cultuur, dit geldt ook zeker voor Zuid Korea.  

Tegenwoordig neemt het aantal buitenlanders dat in Korea woont toe. Dit zal waarschijnlijk blijven stijgen vanwege een aantal redenen. Sommigen zijn gek op K-pop, anderen komen om Engelse les te geven terwijl ze uitzoeken wat ze met de rest van hun leven moeten doen, en de rest wil misschien gewoon ontsnappen aan het comfort van wat ze al weten en in plaats daarvan willen omarmen het nieuwe en onbekende. Maar net als bij verhuizen naar elk ander land ter wereld, is verhuizen naar Korea niet iets waar je gelijk aan denkt 

Hier is een lijst met dingen waarvan ik denk dat je die moet overwegen voordat je naar Korea verhuist! Bedenk waarom je graag naar Korea wilt verhuizen. Neem vooral veel kleding mee, vanwege de Koreaanse maten is het lastig om te gaan shoppen voor kleding. Verdiep je in de taal om je in ieder geval verstaanbaar te kunnen maken in bijvoorbeeld een restaurant en om wat te kunnen leren over de cultuur en je respect te uitten. Bovendien is het eten anders dan je gewend bent en wordt er veel alcohol gedronken. 

Hotspots voor digital nomads/expats in Zuid Korea 

n van de beste aspecten van werken op afstand is dat je precies dat kunt doen: op afstand werken. Het is afgelopen me de dagen van saaie kantoorroutine en lange uren in het verkeer. Of je nu als digitale nomad werkt vanuit verschillende coffeeshops in de buurt van je huis of maandenlang over de hele wereld rondreist, er is een prachtig element van vrijheid dat gepaard gaat met de discipline die nodig is om het te laten werken.  

Modern en traditioneel, stedelijk en landelijk, Zuid-Korea biedt een grote diversiteit aan ervaringen. Het land, een van ‘s werelds meest hightech landen, biedt een geavanceerde werkomgeving met achtergronden van weelderige beboste nationale parken en kleine afgelegen eilanden. 

Doordat Zuid Korea één van ’s werelds meest technologisch geavanceerde landen is met enorm hoge internetsnelheiden is het perfect om vanuit hier remote te gaan werken. Het heeft een goed ontwikkelde infrastructuur en een tal van werkplekken zoals coworking-ruimtes, cafés enzovoort.  

Eén van de beste steden om vanuit te werken zijn de hoofdstad Seoul, Daegu of het Jeju-eiland.  Seoul, is een grote stad met meer dan 10 miljoen inwoners en biedt alle voordelen van wonen en werken in een grote stad gecombineerd met de charme van het oude Azië. De infrastructuur van de stad maakt werken op afstand erg handig en het ontwikkelde openbaarvervoersysteem maakt het verkennen van de stad en haar buitenwijken gemakkelijk en efficiënt. De hoofdstad is vooral aantrekkelijk voor diegenen die het gemak van een stedelijke levensstijl willen combineren met de nabijheid van prachtige landelijke uitjes en pittoreske eilanden. 

Het jeju-eiland is één van Azië’s meest opkomende nomadenbestemmingen, omdat het belooft wat elke remote werknemer nastreeft: onverslaanbare internetsnelheid en coworking-ruimtes met de achtergrond van vulkanische bergen, watervallen en strandresorts. 

Daegu is de vierde grootste stad van Zuid-Korea, dat in het midden van een vlakke vallei op 80 km van de zeekust ligt. De stad mist misschien de relaxte sfeer van Jeju en de moderne stedelijkheid van Seoul, en je zult hier geen ‘officiële’ coworking-ruimtes vinden. Maar Daegu maakt dit echter meer dan goed met een balans tussen goed bewaarde oude tradities door middel van festivals en architectuur en gratis Wi-Fi-hotspots die bijna de hele stad beslaan. Bovendien maakt het goed ontwikkelde transportnetwerk van Daegu de stad een handige optie om de rest van het land te verkennen. 

Wonen en levensonderhoud in Zuid Korea  

Er zijn vele redenen om te gaan wonen in Zuid Korea. Zoals al eerder benoemd beschikt het land over een goede infrastructuur, snel internet en heeft het prachtige gebieden. Daarom is het een goede optie om als digital nomad in Zuid Korea te gaan wonen. Bovendien is het levensonderhoud in Zuid Korea in vergelijking tot Nederland erg voordelig. Je betaalt gemiddeld tussen € 200 en € 500 per maand. Voor je levensonderhoud ben je gemiddeld € 750 per maand kwijt, inclusief huisvesting, eten en drinken en recreatieve doeleinden. 

Huur 

Op zoek naar een plek om een paar maanden te verblijven? Dan kun je gemakkelijk een volledig gemeubileerd appartement of een kamer huren. Er zijn verschillende websites voor expats en digital nomads om gemeubileerde appartementen te huren. Zo rond de €300 per maand heb je een prima onderkomen. Wil je groter en luxer verblijven dan zijn er ook genoeg opties te vinden.  

Eten 

Over het algemeen ligt het levensonderhoud in Zuid Korea lager dan in Nederland. Zo kun je bijvoorbeeld voor minder dan €5 uit eten gaan maar kost een biertje vaak meer dan in Nederland. Dus je kunt het zo duur of goedkoop maken zoals jij wilt.  

Vervoer 

Zuid-Korea is een klein land en vervoer is goed en efficiënt. Transport zal daarom niet de grootste uitgave zijn tijdens je reis. Een treinreis met de hogesnelheidstrein KTX van Seoul naar Busan kost je zo’n ₩52.000 (€40), het is goedkoper als je de langzame trein neemt. Reizen binnen de steden is vaak het makkelijkst met de metro en kost zo’n ₩1.000 (€0,75). 

Emigreren naar Zuid Korea 

Werken in Zuid-Korea is één van de gemakkelijkste manieren om naar het land van de ochtendstilte te verhuizen. Het hebben van een baan garandeert je niet alleen een visum, maar helpt ook buitenlanders om te integreren in het land en om de lokale bevolking en expats te ontmoeten. Expats moeten zich er echter van bewust zijn dat basiskennis van de Koreaanse taal cruciaal is om een baan te krijgen. En wie wil er nou niet emigreren naar Zuid Korea! Het heeft indrukwekkende landschappen, het beste internet ter wereld, relatief lage kosten voor levensonderhoud en een interessante cultuur.