Wonen en werken in Vietnam
25 January 2021

Vietnam, een enorm populaire plek onder digital nomads, dit vanwege de goede internet verbinding het goedkope leven en de leuke lokale bevolking.

Ben jij toe aan een nieuwe uitdaging in een prachtige omgeving? Dan is Vietnam het absoluut waard om in overweging te nemen. De diversiteit waar dit land over beschikt zorgt er voor dat het voor velen een zeer geliefde bestemming is.Vietnam Natuur

De natuur in Vietnam is werkelijk schitterend. En als je van de gebaande paden gaat, kom je terecht in het echte authentieke Vietnamese leven. Waar mensen威而鋼
nog leven zonder de invloeden van de westerse wereld. In het noorden van Vietnam vind je een prachtige natuur, in het centraal gelegen deel van Vietnam een super leuke cultuur, en in het zuiden van Vietnam vind je de bruisende steden zoals bijvoorbeeld Ho Chi Minh City.

Het leven is Vietnam is enorm goedkoop. Beetje afhankelijk van wat je doet en waar je naar toe gaat natuurlijk maar algemeen gesproken is Vietnam een land met enorm lage levensonderhoudskosten.

 

Waarom is Vietnam zo populair onder digital nomads?

 

De laatste jaren hoor je Vietnam veelvuldig voorbij komen als hotspot in de digital nomad scene, wij zullen je in deze blog precies uitleggen waarom dit zo is en zullen handige informatie en weetjes over Vietnam met je delen om de keuze voor jou digital nomad spot zo te vergemakkelijken. Op onze website hebben we meerdere digital nomad hotspots al behandeld en nu is Vietnam aan de beurt.

Regels omtrent visum

 

Helaas is Vietnam niet een land waar je zonder visum zomaar binnen mag komen wandelen. Maar gelukkig zijn visums voor dit land enorm makkelijk online aan te vragen en zeer goedkoop. Op internet zijn talloze agency’s die deze aanvragen gemakkelijk voor jou kunnen regelen.

In Vietnam is het mogelijk om voor zakelijk of voor toerisme een visum te krijgen van maximaal 1 jaar. Best een lange tijd dus vergeleken met andere land in Azië wat er voor zorgt dat het dus vrij gemakkelijk is om je lekker voor een jaar te settelen in dit prachtige land. Geen onhandige visa-runs meer dus, wat zeer aantrekkelijk is voor veel digital nomads.

Voor mensen die van te voren geen visum aanvragen voor in Vietnam  zijn er 2 visa on arrival opties mogelijk: 30 dagen single entry of 90 dagen single entry. Voor deze 2 visums zijn een visa on arrival mogelijk. In dat geval zal je bij aankomst op de luchthaven in Vietnam nog een stempel moeten halen en het verschuldigde bedrag dien je in dollars te betalen.

Wil jij je visum verlengen dan is dit mogelijk met maximaal 30 dagen, in Hanoi, Ho Chi Minh of Hoi An kun je dit doen bij het desbetreffende immigratie kantoor dat hier over gaat. De kosten hiervan verschillen een beetje afhankelijk van de travel agency en het humeur van de immigratieambtenaar dat op dat moment aan het werk is.

Internet connectie

 

Vietnam is een van de meest internet connected landen ter wereld! Op alle locaties mogelijk is WiFi beschikbaar, van cafés tot restaurants tot zelfs de wachtruimte bij de tandarts. Hoewel de internet connectie niet altijd super snel is, is deze toch over het algemeen heel stabiel en prima om jou online zaken op te regelen.

Ook is het mogelijk in Vietnam gewoon een simkaart te komen dat een internet bundel bevat. Dit is super goedkoop en werkt fantastisch. De internetverbinding en het bereik in Vietnam is super goed vergeleken met de meeste landen in Azië. Dus als de WiFi verbinding in een café waar jij op dat moment zit toevallig niet zo geweldig is, zet je je hotspot aan op je telefoon en verbind je deze met je laptop. Zo ben je gegarandeerd van een super snelle verbinding op welke locatie dan ook, zelfs op het strand of in de bergen!

Een goede WiFi verbinding vinden in Vietnam is absoluut niet moeilijk, maar als je er toch voor kiest om een data bundel aan te schaffen is dit enorm goedkoop. De prijs hiervan is ongeveer 100,000 VND voor een onbeperkte internet data bundel. Probeer dat maar eens ergens goedkoper te vinden!

Digital nomad hotspots

In Vietnam zijn een aantal steden die zeer populair zijn onder digital nomads. Wij hebben ze voor je uitgelicht om je een beeld te geven bij hoe de stad in elkaar zit, wat er te doen is en welke gebieden in de stad nou precies populair zijn en waarom.

Hanoi

Als buitenlander in Hanoi zijn er 3 populaire gebieden om te overwegen. De eerste en duurste plek is de wijk Tay Ho. Dit is waar de meeste expats leven, en je een goede kwaliteit wat betreft infrastructuur vind en duurdere winkels en scholen.Hanoi centrum

De tweede wijk is Ba Dinh. Deze wijk is meer Vietnamees getint dan Hanoi en is een stuk goedkoper om te leven. Je zal er alles wat je nodig hebt vinden maar in een meer low budget stijl! Ook is deze wijk een stuk leuker als je het echte lokale leven wil ervaren, er zullen meer Vietnamese mensen zijn en het bied je de kans om vrienden te maken met de lokale bevolking en meer leren over hun manier van leven.

Co-working spaces

Zodra je een plek hebt gevonden om te leven is het tijd om aan het werk te gaan. Co-working spaces bieden je een werkplek aan in een leuke omgeving met veel soortgelijken om je heen. Handig om contacten op te doen en van elkaar te leren.

Het grote voordeel aan werken in een Co-working space in plaats van een lokaal café is dat het er meestal een stuk rustiger is. Zo hoef je je niet te storen aan luide gesprekken van café bezoekers en kun jij ongestoord met je werk bezig zijn.

In Hanoi vind je bijvoorbeeld Toong, Toong is een moderne werkplek dat van alle gemakken voorzien is. Zo beschikt Toong over privé ruimtes of kantoren maar ook over een open werkplek waar je aan een willekeurige tafel kan aanschuiven met je laptop. Toong organiseert vele evenementen om te socializen met je mede co-workers en leent zich als uitstekende plek om meer van elkaar te leren over welke business of lifestyle onderwerp dan ook. Bij Toong heb je de keuze in verschillende abonnementen, zo kost een eigen bureau 1,5 miljoen VND per maand. Maar heb je ook de keuze om een dag pas te kopen van 120,000 VND per dag.

Hoi an

Hoi An staat bekend als erg populaire plek onder digital nomads vanwege de goede internet verbinding en de goedkope levensonderhoudskosten. Hoi An beschikt over een aantal uitstekende co-working spaces zoals de welbekende, The Hub.Hoi an

The Hub heeft een leuk interieur maar misschien nog wel veel leuker, een leuke groene tuin met banken om lekker in de buitenlucht te kunnen werken. Het is een leuke plek om lekker te kunnen socializen met de vaste klanten van The Hub en ideeën en inspiraties van elkaar op te doen.

De prijs van een maandelijks abonnement bij The Hub is wel aan de dure kant namelijk: 4 miljoen VND per maand. Voor mensen die dit te duur vinden biedt Hoi An talloze mogelijkheden om te werken in gezellige coffeeshops met de beste lokale koffies ooit!

Coffeeshops

Heb je niet persé de behoefte om je aan te sluiten bij een Co-workingspace dan zijn er in Vietnam voldoende koffiehuizen waar je de mogelijkheid hebt om een hele dag te zitten werken en te genieten van Vietnam zijn favoriete drankje, namelijk: Koffie!

Over het algemeen beschikken de Coffeeshops in Vietnam over een uitstekende internetverbinding waarmee je prima je online werk mee kan uitvoeren. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Koffie is relatief goedkoop in Vietnam. Er zijn vele koffie plantages te vinden wat er voor zorgt dat het niet geëxporteerd hoeft te worden en dat drukt natuurlijk de prijs! Gemiddelde prijs van een goede bak koffie in de wat meer luxueuze koffie zaakjes waar ze beschikken over een goede internetverbinding en airconditioning is ongeveer 25,000 VND.

Levensonderhoudskosten

Vietnam is zeer populair onder digital nomads vanwege de relatief goedkope levensonderhoudskosten in vergelijken met Europese landen. Wij hebben wat zaken hierover op een rijtje gezet om je een goed beeld er bij te geven wat het leven in Vietnam ongeveer kost.

Kosten van vliegtickets

Vanuit Nederland gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Vietnam, je krijgt dus altijd ergens onderweg te maken met een overstap.

De duur van deze overstap bepaalt vaak voor een gedeelte de prijs. Zo zijn vluchten met een lange overstaptijd van zelf sprekend goedkoper dan de vluchten met een korte overstaptijd maar natuurlijk een stuk minder comfortabel voor jezelf.

Over het algemeen varieert de prijs van een vliegticket naar Vietnam tussen de 450 en 900 euro afhankelijk van de reisperiode en de maatschappij waarmee je vliegt en de overstaptijd.

Vervoer

In Vietnam maak je voornamelijk gebruik van het openbaar vervoer. Het verkeer in Vietnam is nogal een chaos dus wij raden het je af om zelf achter het stuur te kruipen voor je eigen veiligheid.

Waar wij in Nederland over het algemeen ons wel aan de verkeersregels houden gaat dat in Vietnam een tikje anders

De kosten qua vervoer in Vietnam zijn erg laag. Zo kost een taxi ritje meestal niet meer dan een paar euro. Ook is er in Vietnam de mogelijkheid om een open bus ticket te kopen waarmee je voor een vast bedrag door heel Vietnam kan reizen.

Een alternatief voor een normale taxi is in Vietnam net als in de meeste Aziatische landen, Grab. Dit is een taxi app voor op je telefoon waarop je online een taxi kan bestellen op de door jou aangegeven locatie. Handige hieraan is dat je van te voren precies weet wat de door jou gekozen rit gaat kosten. Zo voorkom je dus dat je wordt opgelicht

Eten en drinken

Voor goedkoop eten en drinken ben je in Vietnam absoluut aan het goede adres. Het eten en drinken is er spotgoedkoop en voor een paar euro krijg je vaak al een bord vol bij de meeste simpele eettentjes. Uiteraard is dit afhankelijk van de plek waar je dit doet. In de grote steden is er uiteraard ook de mogelijkheid om wat meer luxe uit eten te gaan maar nog steeds voor zeer schappelijke bedragen.Eten Vietnam

De verdere kosten voor levensonderhoud in Vietnam liggen erg laag. Als je je een beetje je best doet als budget reiziger zijnde kan je je prima redden met €15 euro per dag. Eet je regelmatig in westerse restaurants, of drink je regelmatig een cocktail of wijntje dan lopen de kosten vanzelfsprekend wat op. Maar dit zijn dingen die je volledig zelf in de hand hebt, je kan het leven in Vietnam zo duur maken als jij zelf wil.

Afdingen

Houdt er rekening mee dat afdingen in veel gevallen gebruikelijk is in Vietnam. Vooral als toerist zijnde moet je dit doen aangezien de prijs van veel producten voor jou ineens een stuk hoger is. In de toeristische gebieden moet je bij de kraampjes altijd met een veel lager tegenbod komen. Scheelt weer in de portemonnee!

Handige tips en weetjes

Ten slotte hebben we nog een aantal handige tips en weetjes over Vietnam voor je op een rijtje gezet.

Valuta

De munteenheid van Vietnam is de Vietnamese dong. De munteenheid wordt afgekort met de letters VND

Omgerekend is € 1,00 euro 25,825 VND waard. Let dus goed op en reken je euro dus altijd om met een simpele rekensom 1×25,000. Voor de niet rekenwonders onder ons. Pak je calculator er bij!

Inentingen

Ga goed voorbereid op reis als je besluit naar Vietnam te gaan door de benodigde inentingen te halen.

Ongeacht verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Vietnam ten strengste aangeraden:

  • Vaccinatie tegen DTP
  • Vaccinatie tegen Hepatitis A&B

Bij een langer verblijf dan drie maanden worden voor Vietnam inentingen aangeraden tegen

  • Buiktyfus
  • Rabiës (hondsdolheid)

Tijdsverschil

In Vietnam is het tijdens onze zomertijd 5 uur later dan in Nederland, tijdens onze wintertijd is het in Vietnam 6 uur later dan in Nederland.

Vietnam valt onder tijdzone UTC+7

Conclusie

Vietnam is een uitstekende plek voor welke digital nomad dan ook. Of je nou op zoek bent naar het ultieme Aziatische gevoel wat betreft de cultuur en natuur. Of lekker wil genieten van het strand en het bruisende leven in de grotere steden voor Vietnam. Voor iedereen met welke verlangen dan ook zijn er vele mogelijkheden aanwezig.

Het land is over het algemeen zeer goedkoop en beschikt over een uitstekende verbinding met het internet. Voor digital nomads 2 factoren die enorm belangrijk zijn en daarom staat Vietnam dus hoog in de lijst van digital nomad hotspots, niet zonder reden dus!