Wonen en werken in Frankrijk, dit komt erbij kijken
15 January 2024

Frankrijk, het land van romantiek, cultuur en voortreffelijk eten. Voor velen is het niet alleen een droombestemming voor vakanties, maar ook een ideale plek om te wonen en werken. Maar voordat je je koffers pakt en een nieuw leven begint in Frankrijk, zijn er belangrijke dingen die je moet weten en stappen die je moet nemen. Laten we eens kijken naar wat er komt kijken bij het wonen en werken in Frankrijk.

Huren of kopen

Denk er goed over na of je gelijk een huis wil kopen of liever eerst wil huren. Soms kan het handig zijn om tijdelijk op een Franse camping te gaan wonen, zodat je je in alle rust kunt oriënteren op het huren of kopen van een huis. Zo maak je niet halsoverkop een keuze waar je op een later moment misschien niet blij mee bent. Neem de tijd om de buurt te verkennen en erachter te komen wat voor soort woning in Frankrijk het beste bij je past.

Op vakantie

Je kunt het beste eerst een aantal keer op vakantie gaan in Frankrijk om te kijken of de Franse levensstijl echt iets voor je is. Ontdek meerdere plekken. Verblijf een keer in het noorden van Frankrijk aan de westkust, een keer in het midden van Frankrijk en een keer in het zuiden. Kies dan voor een camping in het binnenland, bijvoorbeeld campings Gorges du Verdon, zodat je niet alleen de toeristische steden ziet. Zo krijg je een beter beeld van het echte leven in Zuid-Frankrijk.

Sociale zekerheid en gezondheidszorg

Frankrijk staat bekend om zijn uitstekende gezondheidszorg. Zorg ervoor dat je je aanmeldt voor de Franse sociale zekerheid en probeer eerst goed te begrijpen hoe het gezondheidszorgsysteem werkt. Een ziektekostenverzekering is verplicht.

Bankzaken regelen

Open een Franse bankrekening zodra je een permanent adres hebt. Dit maakt het makkelijker om financiële transacties te doen en je dagelijkse uitgaven te beheren. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de lokale belastingregels.

Belastingregels in Frankrijk

Het belastingstelsel in Frankrijk kan behoorlijk complex zijn. Neem de tijd om de belastingregels te begrijpen, vooral als je een eigen bedrijf hebt. Je kunt er ook aan denken om een belastingadviseur in te schakelen om ervoor te zorgen dat je aan alle verplichtingen voldoet. Dit kan een hoop tijd schelen, want je hoeft je dan niet zelf helemaal te verdiepen in allerlei lastige regels in een andere taal.

De Franse taal

Hoewel Engels op veel plaatsen wordt begrepen, wordt het spreken van de Franse taal zeer gewaardeerd en vergemakkelijkt je dagelijkse interacties. Goed Frans spreken is dus belangrijk als je in Frankrijk wil gaan wonen. Heb je het idee dat je kennis van de taal nog niet toereikend is, neem dan een taalcursus en probeer zoveel mogelijk Frans te spreken. De taal goed spreken helpt je ook om de cultuur goed te leren kennen. Zo integreer je makkelijker met je omgeving.

Sociale contacten opbouwen

Goede sociale contacten zijn belangrijk. Nog belangrijker zijn ze als je in het buitenland gaat wonen. Probeer zoveel mogelijk sociale contacten op te bouwen met lokale bewoners zoals je buren, maar ook met andere expats. Het kan namelijk fijn zijn om ervaringen uit te wisselen met andere mensen die pas in Frankrijk zijn gaan wonen.

Onderwijs in Frankrijk

Verhuis je naar Frankrijk met kinderen, dan is het een goed idee om je van tevoren te verdiepen in het onderwijssysteem. In grote lijnen lijkt het op het Nederlandse onderwijssysteem, met hier en daar

École maternelle

Ieder kind in Frankrijk begint op de kleuterschool in de leeftijd van 3 tot 6 jaar. De kleuterschool is verdeeld in drie delen. De petite section, voor kinderen tussen 3 en 4 jaar, moyenne section, voor 4 en 5 jaar en de grande section, voor kinderen tussen de 5 en 6 jaar. De nadruk ligt op de voorbereiding op de basisschool en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

École Élémentaire

In de leeftijd van 6 tot 11 jaar gaan kinderen naar de basisschool. De leerlingen krijgen hier een breed scala van vakken aangeboden zoals taal, geschiedenis, aardrijkskunde, rekenen en kunst.

Collège

Net als in Nederland gaan kinderen na de basisschool naar de middelbare school. Deze duurt vier jaar. Gedurende deze vier jaar volgen de leerlingen een vast curriculum. In de derde klas kunnen ze ook optionele vakken volgen. Hierna volgt een nationaal examen, het Diplôme National du Brevet. (DNB)

Lycée

Na collège kunnen leerlingen ervoor kiezen zich verder te verdiepen en voor te bereiden op het hoger onderwijs. De leerlingen kiezen nu een studierichting, bijvoorbeeld economische, technologische of sociale takken. Het lycée duurt drie jaar en na afloop van deze drie jaar leggen de leerlingen het baccalauréat examen af dat zorgt voor toelating tot het hoger onderwijs.