Dubai wordt gezien als het financiële centrum en de sterkst groeiende stad van het Midden-Oosten. De ontelbare wolkenkrabbers, het luxe winkelcentra, luxe hotels en clubs zorgen voor een zeer luxueus stadbeeld. Wanneer de meeste mensen over geld in Dubai praten, denken ze gelijk aan één ding, namelijk: Olie! Toch speelt olie nog maar een marginale rol binnen Dubai. Het geld wordt momenteel vooral verdiend door de IT-sector en de enorme groei in de toeristenindustrie. Vorig jaar bezochten zo’n vijftien miljoen(!!) toeristen de stad en dit aantal is nog steeds groeiende per jaar.
Dubai staat bekend als belastingparadijs, dit is dan ook de reden waarom er zeer veel Westerse expats naar toe zijn getrokken in de afgelopen jaren. Inmiddels is dit ruim grote aantal Westerse expats 20 procent van de gehele bevolking geworden in Dubai. Het is dan ook niet lastig soortgelijken hier te ontmoeten om mee te socializen.
Ondanks dat Dubai een erg dure stad is om te gaan leven, trekken er steeds meer digital nomads die het zich kunnen veroorloven hier naar toe. De reden waarom is simpel. De stad is enorm modern en is van alle gemakken voorzien. In de avond uren veranderd Dubai in een plek met een geweldig en zeer fancy nachtleven met diverse luxueuze clubs.
In dit artikel zullen we een verdere uitleg geven over Dubai en belangrijke informatie voor de digital nomad in Dubai verder toelichten. Veel lees plezier!
Visumregelingen Dubai
Wanneer je beschikt over een Nederlands of Belgisch paspoort is het niet nodig om van te voren een visum aan te vragen om Dubai binnen te komen. Voor digital nomads uit één van deze twee landen is dit een zeer aantrekkelijk punt. Je hoeft van te voren geen langdurige en ingewikkelde visum aanvraag procedures te volgen. Het enige waar je over moet beschikken is een geldig paspoort wat minimaal nog 6 maanden geldig moet zijn bij aankomst.
Bij aankomst op één van de twee luchthavens in Dubai krijg je bij de douane een stempel in je paspoort, dit wordt een VOA genoemd (Visa on arrival). Dit is geheel gratis en geldt als je inreisvisum. Met het VOA mag je 30 dagen in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven. Indien je langer dan 30 dagen wil verblijven is het mogelijk dit visum eenmalig te verlegen bij een immigratie kantoor voor een periode van nog 30 dagen. Op het moment dat de 60 dagen verstreken zijn dien je het land te verlaten.
Een andere optie naast het VOA is een bezoekersvisum. Het bezoekersvisum is 60 dagen geldig en geldt voor een verblijfsduur van maximaal 90 dagen. Wanneer je gebruik wil maken van een bezoekersvisum dien je een sponsor te hebben die inwoner is van de Verenigde Arabische Emiraten of een bedrijf. Na de 90 dagen dien je het land te verlaten
Voor meer informatie over de voorwaarden van het visum kun je het beste de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in den haag contacteren.
Aantrekkelijke punten voor digital nomads in Dubai
Ondanks dat Dubai een zeer duur land is om in te leven in vergelijking met andere digital nomad hotspots, beschikt Dubai absoluut over een aantal zeer aantrekkelijke punten voor digital nomads. Deze zijn als volgt.
- Het klimaat
Het klimaat in Dubai heeft de reputatie dat het vaak zonnig en warm is. Het regent er zelden en zelfs in de wintermaanden is het er aangenaam warm met temperaturen van om en nabij de 20 graden. In de zomermaanden kan je in Dubai extreme hitte verwachten en hoef je niet gek op te kijken van temperaturen van ruim boven de 40 graden.
De digital nomads die van warmte houden zijn in Dubai dus absoluut aan het goede adres.
- De internet connectie
De internet connectie in Dubai is uitstekend vanwege het feit dat Dubai een zeer welvarend land is met een uitstekende infra-structuur. Gezien het feit dat een goede internet connectie een absolute must is om een hoge productiviteit te kunnen waarborgen is dit absoluut een aantrekkelijk punt voor digital nomads in Dubai.
- Hoge levens kwaliteit
Dubai is een zeer welvarend land en de kwaliteit van het leven ligt er erg hoog. In Dubai ben je van alle gemakken voorzien en beschikt de stad over goede medische faciliteiten wanneer nodig. Ook op het gebied van sport is Dubai van alle faciliteiten voldoende voorzien en zijn hier voldoende mogelijkheden voor.
Werken in Dubai als digital nomad
Wanneer je besluit om als digital nomad aan de slag te gaan in Dubai is het belangrijk dat je voorzien bent van een goede werkplek. Gelukkig biedt Dubai daar voldoende mogelijkheden toe in de vorm van Co-working spaces in Dubai. Wij hebben de beste Co-work spaces in Dubai voor je op een rijtje gezet.
Nasab by KOA is een exclusieve members-only community met een co-work space. De co-work space is zeer luxueus en beschikt over een sportschool, twee zwembaden en een privékantoor. Het is niet gemakkelijk hier lid van te worden en je moet een soort sollicitatie procedure volgen om hier lid van te kunnen worden.
Kosten voor deze co-work space zijn: voor niet-leden 750Dhs voor 10 dagen. Voor leden zijn de kosten 1500Dhs per maand.
Deze co-work space in Dubai is voor de meeste digital nomads een absolute winnaar. Je kan er heerlijke organische producten krijgen en fantastische koffie. In de bovenverdieping van deze co-work space vind je kleine bureaus waar je kan plaatsnemen om aan te werken..
Een groot voordeel aan deze co-work space in Dubai is dat deze geheel gratis is om gebruik van te maken. De enige kosten die je hier dus maakt, zijn je lunch of koffie om de zaak draaiende te houden. Perfect voor digital nomads met een beperkt budget.
Astrolab is een fijne co-work space met een mooie ruimte en een goede lichtinval. Het is een echte community en dat gevoel voel je direct wanneer je hier binnen stapt. De co-work space beschikt over een enorm aantal succes verhalen van mensen die van deze plek gebruik hebben gemaakt.
De tarieven van deze co-work space zijn als volgt: Voor 750Dhs per maand kan je een flexibel abonnement afsluiten waar je buiten de piekuren gebruik van de co-work space mag maken. Voor 1500Dhs kan je een flexibel abonnement afsluiten waarmee je 24/7 toegang krijgt tot de werkplek en hier gebruik van kan maken op de tijden dat jij zelf wil.
Levensonderhoudskosten Dubai
Het voornaamste struikelblok waarom Dubai minder aantrekkelijk is om heen te gaan voor digital nomads, zijn de zeer hoge levensonderhoudskosten. Deze zijn zeer hoog in vergelijking met andere digital nomad hotspots zoals bijvoorbeeld Bali. Toch is Dubai voor diegenen die het zich kunnen veroorloven een prachtige plek om een tijdje te vestigen. Dit is vanwege de hoge kwaliteit van het leven in Dubai.
Afgaand van de info op Nomadlist, zijn de levensonderhoudskosten in Dubai gemiddeld zo’n 4000 euro. Een immens hoog bedrag natuurlijk, zeker in vergelijking met plekken in Azië waar je voor minder dan 1000 euro prima maandelijks kan rondkomen.
Wanneer je besluit om naar Dubai te gaan is het belangrijk om op je uitgavepatroon te letten en niet op een heel dure locatie te gaan wonen. Levensonderhoudskosten in Dubai zijn iets hoger dan in Nederland alleen de verschillen zijn hier enorm. Wanneer je bij een lokaal restaurant uit eten gaat, kan dat bijvoorbeeld voor 15 euro. Maar ook zijn er gevallen van extreme luxe waar je duizenden euro’s voor een maaltijd kan betalen.
Wonen in Dubai als digital nomad
Huisvesting is absoluut de aller hoogste kostenpost in Dubai. Huizenprijzen zijn er enorm hoog en ook hotels en appartementen zijn enorm aan de prijs voor maandelijkse huur. Voor een 1-kamer appartement in het centrum betaal je al gauw om en nabij de 2000 euro (!).
Voor huisvesting mogelijkheden via het welbekende en zeer betrouwbare Airbnb betaal je een weerzinwekkend bedrag van om en nabij de 3200 euro voor maandelijkse huur. Dit is dus alleen bestemd voor slechts enkele meer welvarende digital nomads onder ons.
Een andere optie om huisvesting te vinden is de site Dubizzle.com. Dit is een website dat in elkaar zit als een soort Funda en Marktplaats tegelijk. Over het algemeen geldt dat hoe dichter je bij het strand woont, hoe duurder het is. Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je in veel gevallen de huur een aantal maanden vooruit moet voldoen. Of soms zelf al voor een geheel jaar.
De meeste jonge expats kiezen er voor om zich te huisvesten in de hoge appartementenflats bij het strand rond Burj Khalifa. Gezinnen daarentegen kiezen vaker voor een villawijk met wat meer ruimte. Deze villawijken vind je zowel bij het strand als meer landinwaarts.
Eten in Dubai
Als je besluit om voor een tijd te gaan wonen en werken in Dubai hoef je je om lekker eten in ieder geval absoluut geen zorgen te maken. In Dubai kun je genieten van de meest heerlijke gerechten van overal over de hele wereld, die samenkomen in dit emiraat.
De prijzen voor eten in Dubai zijn over het algemeen redelijk gunstig. Natuurlijk staat Dubai bekend om zijn exclusieve en zeer luxueuze hotels en restaurants waar je voor duizenden euro´s uit eten kan gaan. Maar wie echter een normaal, gemiddeld restaurant zal bezoeken zal over het algemeen minder kwijt zijn dan in Nederland of België.
Vervoer in Dubai
Wanneer de meeste mensen denken aan Dubai, denken ze aan de zeer exclusieve en peperdure sportauto’s die alom bekend staan vanwege de foto’s en filmpjes die overal op verschillende social media kanalen verspreid staan. Nu is deze luxe helaas alleen slechts voor een enkele weggelegd. Wij zullen ons richten op de andere manieren om jezelf te verplaatsen in Dubai.
Een rondrit met de toeristenbussen van Big Bus Dubai is zonder twijfel de meest ideale manier om Dubai voor een betaalbare prijs te verkennen. In de afgelopen jaren zijn deze bussen zeer bekend geworden in een groot aantal wereldsteden. Eén de reden waarom deze Big Bus rondritten zo populair zijn geworden in de afgelopen jaren, is omdat je op een eenvoudige manier de stad snel leert ontdekken. De vooraf uitgestippelde route van de bus komt langs alle grote bezienswaardigheden waardoor je snel alle hoogtepunten van Dubai hebt gezien en bewonderd!
De bussen werken met een zogeheten Hop-on, Hop-off systeem. Dit systeem werkt als volgt: Je kan zo vaak uitstappen en instappen als je zelf wil. Zie je bijvoorbeeld een bezienswaardigheid die je beter wilt bekijken? Dan stap je uit, en kan je hier uitgebreid de tijd voor nemen. Na het bekijken van een bezienswaardigheid wacht je vervolgens op de bus om weer in te stappen, heel eenvoudig en goedkoop!
De bussen zijn vooral erg geschikt voor toeristen die in een kort tijdsbestek zo veel mogelijk hoogtepunten van Dubai te willen hebben gezien. Prijzen en tijden van de Big Bus Dubai tours en aanvullende informatie vind je op hun website.
- Auto huren in Dubai
Het jezelf kunnen verplaatsen wanneer je zelf wil naar plekken die jij zelf wil geeft een enorm gevoel van vrijheid, zeker op vakantie. In een stad als Dubai zijn de onderlinge afstanden soms erg groot, een huur auto is dan een ideale manier om de stad zo veel mogelijk te kunnen verkennen en ontdekken. Maar een belangrijk punt hierin om rekening mee te houden, is dat het verkeer in Dubai voor buitenstaanders soms nogal chaotisch en hectisch kan zijn.
Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden is dat erg goed moet opletten dat je geen verkeersregels overtreed. De boetes voor verkeersovertredingen zijn in Dubai zelfs nog een stuk hoger dan in Nederland! Houd je dus goed aan de toegestane snelheid en zorg er voor dat je ten alle tijden veilig rijdt.
Er zijn in Dubai veel aanbieders van huurauto’s te vinden. De prijzen en voorwaarden voor huur van een auto kunnen per aanbieder nogal uiteenlopen. Een goede en veilige plek om een auto bij te huren is Sunny cars. Bij Sunny cars is de auto altijd volledig verzekerd en heb je geen eigen risico, daar naast rekenen ze geen kilometer restrictie waardoor je niet voor onverwachte hoge kosten komt te staan wanneer je ‘’te veel’’ zou hebben gereden.
- Taxi in dubai
Taxi’s zijn in Dubai een uitstekend en goed betaalbaar vervoersmiddel. De reden waarom de taxi’s zo goed betaalbaar zijn in Dubai is omdat de taxitarieven in Dubai wettelijk zijn vastgesteld. Iedere taxi hoort zich hieraan te houden. Een rit van om en nabij 20 kilometer kost je gemiddeld ongeveer een tientje. De taxi’s in Dubai zijn gemakkelijk te herkennen vanwege de crèmekleur. Taxi’s met een roze dak zijn alleen bedoeld voor vrouwen. Deze taxi’s hebben dan ook altijd een vrouwelijke bestuurster.
Veiligheid en cultuur in Dubai
Over het algemeen is Dubai een erg veilig land en hoef je je er absoluut geen zorgen te maken hier om. Wel is het belangrijk om te onthouden dat het een traditioneel islamitisch land is en dat de islamitische cultuur hier meespeelt in de regelgeving.
Voor de vrouwelijke digital nomads onder ons is het goed om in gedachten te houden, dat het niet verplicht is om een burka of hoofddeksel te dragen maar dat het wel wordt aangeraden. Het is over het algemeen vrij veilig om alleen de reizen in de meeste gebieden en taxi’s te nemen.
Toch moet je er goed rekening mee houden dat je ongewilde mannelijke aandacht kan krijgen of ongemakkelijk kan worden aangestaard. Dit is mede vanwege het feit dat voor een gedeelte van de bevolking, er verwacht wordt van vrouwen van Emiratische afkomst wordt verwacht dat ze maagd zijn voor het trouwen. In de ogen van sommige Arabische mannen zijn buitenlandse vrouwen zonder burka daarom een goede kans om volgens cultuurnormen verboden dingen mee te doen zonder consequenties.
Ook al zie je veel toeristische vrouwen in korte rokjes en hemdjes lopen, moet je er absoluut niet van uit gaan dat dit acceptabel is om te doen. Ook wanneer je reist met het openbaar vervoer, moet je in het vrouwen gedeelte gaan zitten voorin de bus en wanneer je om welke reden dan ook, iemand wat moet vragen, is het gebruikelijk dit aan een vrouw te doen.
Handige tips en informatie over Dubai
Tot slot zullen we een aantal handige tips en weetjes over Dubai met je delen. Dit betreft bijvoorbeeld over de valuta in Dubai en of je bijvoorbeeld inentingen nodig hebt wanneer je naar Dubai afreist.
Valuta in Dubai
In Dubai en de Verenigde Arabische Emiraten is de munteenheid de Dirham. De officiële afkorting van deze munteenheid is AED. Maar in veel winkels kom je de afkorting DHS tegen. De wisselkoers van de Dirham t.o.v. de Euro is nogal wisselend. Houd deze dus goed in de gaten
De huidige wisselkoers (26-1-2020) is 4,0490 ten opzichte van 1 Euro. De meest actuele koersen vind je hier!
Inentingen voor Dubai
Ongeacht de verblijfsduur worden de volgende inentingen voor Dubai aanbevolen:
- Vaccinatie tegen DTP
- Vaccinatie tegen Hepatitis A
- Wanneer je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad wordt een BMR inenting aanbevolen
Voor langer verblijf dan drie maanden worden de volgende inentingen ook aanbevolen voor Dubai:
- Hepatitis B
- Rabiës (hondsdolheid)
Tijdsverschil en vliegtijd
In Dubai is het in de zomertijd 2 uur later dan in Amsterdam. In de wintertijd is het in Dubai 3 uur later dan in Amsterdam.
Dubai valt in de tijdzone UTC+4
Op vluchten vanaf Amsterdam naar Dubai wordt je in circa 6,5 uur naar de hoofdstad Dubai gebracht. Je vertrekt dan vanaf Schiphol Airport en komt aan op de internationale luchthaven Dubai International Airport.
De gemiddelde prijs van een retourvlucht naar Dubai bedraagt zo’n 400 euro.
Conclusie Digital nomads in Dubai
Over het algemeen is Dubai geen absolute hotspots onder digital nomads en de redenen waarom hebben we al uitgelicht, namelijk: De ontzettend hoge levensonderhoudskosten in vergelijking met andere digital nomad hotspots.
Maar, voor de digital nomads die het zich kan veroorloven is Dubai zeker een aanrader. Dit vanwege de hoge kwaliteit van het leven dat je hier leeft en de uitstekende faciliteiten waar Dubai over beschikt.