Werken in het buitenland? Hoe zit het met belasting?
18 May 2022
NFT wallets

Denk je erover in het buitenland te gaan werken? Geweldig! Maar vergeet de belastingen niet. Of je nu een Nederlander bent of niet, er zijn een aantal dingen die je moet weten om aan de goede kant van de wet te blijven. In deze blogpost bekijken we wat je moet doen om je belastingen correct in te dienen als je in het buitenland werkt. Lees verder voor meer informatie.

Wat zijn de fiscale voorwaarden om in het buitenland te werken

Iedereen die ooit een 9-5 baan heeft gehad weet dat belastingen een verwarrend en ingewikkeld proces kunnen zijn. Stel je nu voor dat je belastingaangifte moet doen in een vreemd land. Voor wie erover denkt in het buitenland te gaan werken, is het belangrijk zich bewust te zijn van de belastingvoorschriften van je gastland. Afhankelijk van het land kun je inkomstenbelasting, sociale zekerheid, en andere heffingen moeten betalen.

Je kunt ook onderworpen zijn aan verschillende belastingtarieven, afhankelijk van je verblijfsstatus. In sommige gevallen kun je zelfs verplicht worden om meerdere belastingaangiften in te dienen. Dus voordat je je koffers pakt en naar het buitenland vertrekt, moet je eerst je onderzoek doen en de belastingvoorschriften van je land van bestemming begrijpen. Anders kun je in het belastingseizoen met een forse rekening komen te zitten.

Hoe dien ik mijn belasting in als ik in het buitenland werk

Als je in het buitenland werkt, vraag je je misschien af hoe je je belastingen moet indienen. Het goede nieuws is dat het proces niet zo ingewikkeld is als je zou denken. Het eerste wat je moet doen is bepalen of je een ingezetene of een niet-ingezetene bent voor belastingdoeleinden. Dit kun je meestal doen door naar je visumstatus te kijken. Als je een resident bent, moet je al je wereldinkomen opgeven op je belastingaangifte. Ben je echter een niet-ingezetene, dan hoef je alleen inkomsten op te geven die je verdient in het land waar je werkt.

In beide gevallen is het belangrijk een gedetailleerde administratie van je inkomsten en uitgaven bij te houden om het aangifteproces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Als je alle nodige informatie verzameld hebt, kun je beginnen met het opstellen van je belastingaangifte. Als je hulp nodig hebt, zijn er online of via de website van de IRS veel hulpmiddelen beschikbaar. Met een beetje moeite kun je ervoor zorgen dat je belastingen correct en op tijd worden ingediend. Door boekhouders Amsterdam vergelijken kun je deze proces makkelijker maken.

Welke aftrekposten kan ik claimen als ik in het buitenland werk?

Of je nu een digitale nomade bent of gewoon een langere werkreis maakt, het is belangrijk te weten welke aftrekposten je kunt claimen als je in het buitenland werkt. De eerste aftrekpost die je altijd kunt claimen zijn je reiskosten. Dit omvat vliegtickets, hotels, vervoerskosten, en alle andere uitgaven die te maken hebben met van en naar je werk te komen.

Je kunt ook de kosten aftrekken van werkgerelateerd materiaal dat je moet aanschaffen, zoals een laptop of printer. Als je zelfstandige bent, kun je ook de kosten aftrekken van zakelijke uitgaven die je doet terwijl je in het buitenland werkt, zoals marketing- of reclamekosten. Zorg er dus voor dat je al je uitgaven bijhoudt, zodat je het meeste uit je aftrekposten kunt halen als je in het buitenland werkt.