Werken in de kinderopvang, is dat wat voor jou?
16 September 2022

Met het tekort van ruim 5000 werknemers – oplopend tot 29.000 in 2031 -in de kinderopvang, is er plek genoeg voor jou als nieuwe werknemer. Maar, wil je het eigenlijk wel en wat staat er je allemaal te wachten?

Werknemers tekort

Er zijn drie grote problemen momenteel, die ervoor zorgen dat de kinderopvangbedrijven grote problemen hebben met het verkrijgen van personeel 

Vergrijzing

Iets waar de deskundigen van ons land ons al jaren voor waarschuwen. De grote vergrijzing waar Nederland op dit moment volledig in zit. En dat is direct te merken, niet alleen bij de kinderopvangbedrijven, maar ook bij de overheid en het transport. Er gaan nu al een aantal jaar simpelweg meer mensen met pensioen, dan dat erbij komen.

Flexwerkers

Het Nederlandse werk-landschap is verdeeld in twee groepen, je hebt de mensen met een vast contract en de mensen zonder. De mensen zonder een vast contract noem je ook wel flexwerkers. Vier op de tien werkende Nederlanders is een flexwerker. Daaraan zitten trouwens ook een aantal grote nadelen, zo hebben flexwerkers een minder goede pensioensopbouw, worden ze minder betaald dan mensen met een vast contract én worden ze sneller ontslagen tijdens een crisis.

Dit is voor het werken in de kinderopvang een probleem. Voor ouders en de kinderen zelf is het namelijk zo prettig mogelijk om een aantal vaste gezichten te hebben. Op het moment dat je als ouder je kind voor de zoveelste keer afgeeft bij een onbekend persoon, is dat niet een prettig gevoel. Hierover komen daardoor dus ook vaak klachten over binnen.

Deeltijdwerkers

Nederland heeft alweer een wedstrijd met overmacht gewonnen, dit keer niet een sportwedstrijd, maar een wedstrijd over de meeste deeltijdwerkers in de EU. Onder de werkende vrouwen is 73,3% in ons land een deeltijdwerker. Ter vergelijking, de nummer twee op de lijst, Oostenrijk, heeft een totaliteit van 47,8% vrouwelijke deeltijdwerkers. Een gigantisch groot verschil dus.

Onder de mannen staat Nederland ook ver bovenaan, 23,3% van de werkende mannen in Nederland doet dat als deeltijdwerker, hier volgt Duitsland ons, met 9,5%.

Diploma’s

Je hebt natuurlijk wel een diploma nodig om aan de slag te mogen binnen een kinderopvang. Bij het mbo zijn dat de volgende twee opleidingen: Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (niveau 3) en de opleiding tot Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (niveau 4)

Binnen het hbo is de keus ruimer. Als je een diploma hebt behaald in: Sociaal Pedagogisch Werk, Pedagogiek of als je de Pabo hebt afgerond kun je aan de slag. Je kunt ook als student al gaan werken bij een kinderopvang, dan moet je wel een bepaald aantal studiepunten hebben, verschillend per opleiding.

Dingen die het werk leuk maken

Nooit hetzelfde

Tuurlijk, het is een klein cliché, maar het werken met kinderen zorgt vrijwel altijd voor onverwachtste dingen. Natuurlijk heb je elke dag een planning, maar de kinderen bepalen zelf uiteindelijk hoe de dag verloopt. Zo mag je jezelf rijk rekenen dat je niet élke dag van negen tot vijf hetzelfde moet doen.

Gesprekken voeren

Het praten met kinderen, is vaak dat jij antwoord geeft op de duizenden vragen van een kind. Zo zal het kind meermaals tijdens het gesprekje vragen: ‘wat is dit, waarom is dit, hoe werkt dit?’ Het mooiste zou dan natuurlijk zijn dat jij samen met het kind opzoek gaat naar het antwoord. En zo kom je daardoor uit op de meest gekke dingen.

Samen ontwikkelen

Niet alleen de kinderen ontwikkelen zich op de kinderopvang, ook jijzelf bent bezig met ontwikkelen. Terwijl de kinderen steeds beter leren omgaan met elkaar, zul jij ook meer leren van hun.

Altijd samen

Je bent er natuurlijk voor de kinderen, hierdoor ben je nooit alleen. Samen met de andere gespecialiseerde begeleiders ben je altijd met elkaar. Op het moment dat je dus liever niet alleen bent, is dit een hét beroep voor jou! 

Waardering krijgen

Na een dag lang samen zijn met de kinderen, is het mooiste moment natuurlijk om de glimlach van de ouders te zien, op het moment dat de kinderen vrolijk naar ze toe rennen. Als de ouders ondertussen tegen je vertellen hoe blij ze zijn met de groei, die het altijd vrolijke kind doormaakt, is dat natuurlijk het leukste wat je kunt horen.

Dingen die het werk minder leuk maken

Werkdruk

Door het grote tekort aan werknemers binnen de Kinderopvangbedrijven moet je soms dubbel zoveel werk doen, hierdoor lopen sommige werknemers sneller tegen burn-out klachten op.

Te grote groepen

Ook dit valt weer samen met het tekort aan personeel. Hierdoor zitten de groepen soms wel vol met 25 kinderen, terwijl er maar twee begeleiders zijn. Aangeraden is om een maximum te hebben van 16 kinderen en twee begeleiders.