Wat is het rijkste land ter wereld
15 July 2022
Rijkste land

Om te bepalen welke landen de rijkste ter wereld zijn, wordt vaak gekeken naar de sterkte van de respectieve economieën in termen van bruto binnenlands product (BBP). De meeste economen kijken tegenwoordig echter naar de koopkrachtpariteit (KKP) van een land. U weet dat overheidseconomen de gegevens voortdurend manipuleren om aan hun eigen behoeften te voldoen. Met KKP weerspiegelt het vermogen van een inkomen om essentiële goederen en diensten te kopen de werkelijke waarde van dat inkomen.

Met deze metriek kunnen we de rijkste landen op aarde duidelijker zien.

Het is interessant op te merken dat de top vijf van rijkste landen allemaal kleine staten zijn. Ondanks hun relatief kleine omvang hebben deze sterk geïndustrialiseerde landen een aanzienlijke impact gehad op de wereldeconomie. Bovendien geniet de meerderheid van de plaatselijke bevolking er van een hoge levensstandaard.

Laten we eens kijken naar de vijf rijkste landen ter wereld, van Europa tot Azië, met een paar verrassingen ertussen.

5. Brunei: BBP per hoofd van de bevolking (KKP) van $71.185

Brunei

Het op vier na rijkste land ter wereld is op dit moment deze kleine Zuidoost-Aziatische republiek, die ongeveer zo groot is als Delaware. Het BBP (KKP) per hoofd van de bevolking bedraagt meer dan 71.000 USD in een land waar de olie-inkomsten zijn gebruikt om gratis onderwijs, gesubsidieerde huisvesting en geen inkomsten- of omzetbelasting te financieren.

Er wordt echter niet verwacht dat de natie haar dominante positie zal kunnen handhaven nu de olieprijzen op een recorddieptepunt staan. Meer dan 95% van de export van Brunei is afkomstig uit de olie- en gassector, wat verklaart waarom de economie van het land in de afgelopen drie jaar is gekrompen. Verwacht wordt dat de regering voor het begrotingsjaar 2015-2016 een begrotingstekort van 16% van het bbp zal hebben. (Ter vergelijking: op het hoogtepunt van de wereldwijde financiële crisis bedroeg het tekort van Griekenland 15,7% van het bbp.

Hoewel Brunei een ontwikkelingsplan heeft gelanceerd om zijn economie te diversifiëren en minder afhankelijk te maken van olie, is er tot dusver weinig bereikt. De kleine natie heeft echter haar economische betrekkingen met China aangehaald en bereidt zich voor om in de komende jaren een aandelenmarkt te openen.

De nieuwe minister van Energie en Industrie werkt aan het verhogen van de Brunei Doing Business ranking in een poging de aantrekkingskracht van het land voor overzeese bedrijven te vergroten. Momenteel staat Brunei op de 84e plaats, terwijl het regionale gemiddelde voor Zuidoost-Azië en de Stille Oceaan 61 is. Het doel is om binnen enkele jaren in de top 50 te staan.

4. Koeweit heeft een BBP (KKP) per persoon van $73.246

Koeweit

Koeweit is het land waar ongeveer 10% van de oliereserves van de wereld worden gevonden. Gezien de overvloed aan olie is het niet verwonderlijk dat aardolie goed is voor meer dan de helft van het BBP van de natie. Koeweit heeft, in tegenstelling tot Brunei, weinig inspanningen geleverd om zijn economie te diversifiëren buiten de olie-industrie. Ongelooflijk genoeg is olie goed voor 95% van Koeweits overheidsinkomsten en exportopbrengsten.

De export van Koeweit is vorig jaar dan ook met ongeveer 50% gedaald als gevolg van de daling van de olieprijzen. En dit jaar zal Koeweit naar verwachting voor het eerst sinds 1992 een tekort op zijn lopende rekening hebben. Hoewel Koeweit momenteel de op drie na rijkste natie ter wereld is, ziet het er dus niet veelbelovend uit.

Naast de energieproblemen zijn er ook grote politieke spanningen in het land. De regering heeft afwijkende meningen onderdrukt door op te treden tegen individuen, organisaties en media van de oppositie. Hoewel ik over het algemeen positief ben over de beleggingsmogelijkheden in het Midden-Oosten, is het verstandig om voorzichtig te zijn wanneer een land zich in zo’n precaire politieke en economische situatie bevindt.

3. Singapore heeft een BBP (KKP) per persoon van $82.763.

Singapore

Singapore, een piepkleine stadstaat en eiland, gaat verder op het thema van kleine, extreem rijke naties. Singapore is het op twee na rijkste land op onze lijst met een BBP per hoofd van de bevolking van bijna 82.000 USD. De kosten van levensonderhoud behoren er tot de hoogste ter wereld.

Ook al koop je in Singapore misschien dure flats die nauwelijks groter zijn dan een bezemkast, toch vind ik het land aantrekkelijk om een aantal andere redenen. Het heeft een gunstige belastingstructuur en is een prachtige plaats om goud offshore op te slaan.

De economie van Singapore is zeer geavanceerd en wordt beschouwd als de meest transparante en ongecorrumpeerd markt ter wereld. Handel en bedrijven die door de overheid worden gesteund, staan voorop.

2. Luxemburg heeft een BBP (KKP) per persoon van $97.662

Luxemburg

De rijkdom van Luxemburg is afkomstig uit diverse sectoren, waaronder het bankwezen, de staalindustrie, telecommunicatie en toerisme. Luxemburg is het op één na rijkste land ter wereld en heeft een BBP per hoofd van de bevolking van bijna 97.000 USD.

Het is opmerkelijk dat hier bijna 9.000 holdings zijn gevestigd, evenals de Europese Investeringsbank, in een stad met slechts 500.000 inwoners. Bedrijven zijn al lang naar Luxemburg getrokken om te profiteren van de lage belastingen in het land en om die besparingen aan hun klanten te geven.

Hoewel de Europese Unie een aantal van de meer aantrekkelijke elementen van dit plan heeft gedwarsboomd, heeft Luxemburg geprofiteerd van zijn concurrerende kleine staatsstructuur en lage belastingdruk.

1. Qatar heeft een BBP (KKP) per persoon van $140.649

Qatar

Qatar is de rijkste natie ter wereld, volgens het IMF. In 2016 bedroeg het BBP (KKP) per persoon in deze olierijke natie meer dan 140.000 dollar. Meer dan 180 verschillende nationaliteiten zijn vertegenwoordigd op het kleine eiland in de Perzische Golf, dat bekend staat om zijn multiculturele en multinationale karakter.

Qatar heeft slechts een oppervlakkige band met voetbal, hoewel het onlangs werd uitverkoren om de FIFA-wereldbeker van 2022 te organiseren. Het zal dit als eerste van de Arabische landen doen. Voorafgaand aan het wereldwijde evenement is Qatar van plan meer dan 200 miljard dollar te investeren in binnenlandse infrastructuur.

In de stabielere landen op onze lijst kan het een verstandige beslissing zijn om een bedrijf te openen, een baan aan te nemen of gewoon een jaar in het buitenland te gaan wonen. Wonen in een land dat heeft uitgedokterd hoe het moet slagen in een geglobaliseerde wereld kan een belangrijk perspectief bieden voor expats of jonge professionals. Bovendien kan het je inkomen verhogen en je tegelijkertijd in staat stellen om enkele van de meest interessante en plezierige locaties op aarde te zien.

Zou u er ooit aan denken om naar een van de rijkste landen ter wereld te verhuizen?