7 tips voor vliegen met een kat

“Jullie zijn gek dat jullie de kat meenemen,” hoorden we regelmatig toen Marta en ik aankondigden naar Thailand te gaan. Maar is dat wel zo?

Toegegeven, het is zeldzaam dat mensen met katten in de cabine vliegen. Van alle vluchten die ik gemaakt heb (grofweg ergens tussen de vijftig en honderd), kan ik me maar één passagier met een poezenbeest heugen. Honden zie je vaker aan boord worden gebracht of van de bagageband rollen.

Je hebt vast weleens de vergelijking gehoord: honden zijn stukken beter geschikt voor reizen, omdat ze zich hechten aan het baasje. Een kat daarentegen hecht zich meer aan zijn huis en kan al in de war raken als je meubels verschuift. Een vlucht kan veel stress veroorzaken; niet alleen bij de kat, maar ook bij de eigenaar.

1. Zorg dat je het papierwerk rond hebt

Laat je kat niet langer lijden dan nodig is. Voor jezelf is het ook stukken prettiger als je snel en succesvol door de douane en langs de quarantaine kunt. Dankzij de informatie in deze blogpost hadden we zoveel mogelijk formulieren ingevuld en zelfs per e-mail een ‘importvergunning’ gekregen. Het resultaat? Slechts 100 baht hoeven betalen bij aankomst in Bangkok en nog wat formulieren moeten invullen die niet per e-mail verstuurd konden worden.

Naast twee stukken ruimbagage, namen we als handbagage een rugzak en een kat-in-tas mee naar Thailand.

2. Inchecken of meenemen als handbagage?

Bij onze reis van Gran Canaria naar Chiang Mai, die uit vier vluchten bestond, besloten we om Lima mee te nemen in de cabine. Niet alleen pakt dit goedkoper uit, ook is het in de cabine warmer en konden we haar af en toe een knabbeltje toestoppen. Ook vermoedden we dat het voor Lima prettiger was als we in de buurt waren en ze niet in een compleet vreemde, lawaaiige omgeving moest vliegen.

Vantevoren was ik bang voor eindeloos gemiauw tijdens de vluchten, maar dat viel reuze mee. Alleen aan het einde van de negen uur durende vlucht van Moskou naar Bangkok miauwde ze zich schor. Ik wijt dat aan een combinatie van mijn weigering om haar voor die (derde) vlucht een pilletje te geven en het feit dat de vlucht gewoon erg lang was. De trucs die je hieronder leest, hielpen Lima te ontspannen aan boord.

3. Dien een pilletje toe

De reispil maakt een kat loom…en scheel. De onderste oogleden van Lima trokken omhoog en het beestje bewoog zich onbeholpen voort. De dierenarts beweerde dat Calmosedan pas twee uur na toediening zou gaan werken, maar dat bleek niet altijd waar: vóór de eerste vlucht kon Lima al na vijf minuten nauwelijks meer op haar poten staan. Daarom besloot ze maar half tegen de muur te gaan liggen.

Pilletje geven lastig? Prak hem fijn en kneed het poeder in stukjes kattensnack. Een kind kan de was doen.

Ik vind het nagenoeg onmogelijk om een kat een pil te geven. De dosis van een half tabletje prakte ik daarom fijn om wat van het poeder in een stukje snackreep te drukken. Dat is stukken makkelijker en minder stressvol voor een kat dan een hermetisch gesloten bekkie open te wrikken, met het gevaar dat je kat het pilletje toch weer uitspuugt.

4. Eerst langs de ticketbalie

Ga op het vliegveld niet meteen in de rij staan voor het inchecken. Afhankelijk van de maatschappij waar je mee vliegt, word je gevraagd om langs de ticketbalie te gaan en de ‘boete’ voor het vliegen met een kat te betalen. Daarna moet je met het betaalbewijs weer terug naar de incheckbalie. Ben je met z’n tweeën, laat je medereiziger dan bij de incheckrij aansluiten staan terwijl jij met je viervoeter langs de ticketbalie gaat.

Dit kastje-naar-de-muur-gedoe voorkom je door meteen bij aankomst op het vliegveld naar de ticketbalie van jouw maatschappij te lopen en te betalen. Dit kantoortje vind je meestal in dezelfde ruimte als jouw incheckbalie. Bij Aeroflot horen ze officieel eerst de kat en de kattentas/kennel te wegen, maar in Madrid knepen ze een oogje dicht.

Teveel gemiauw op het vliegveld? Laat de kat er even uit om te snuffelen aan medereizigers en meubilair.

5. Laat je kat uit

Na het inchecken moet je met de kat langs de security. Dit is een heel gedoe omdat de kat uit de tas en in je armen door het veiligheidspoortje moet. Als je alleen bent heb je eigenlijk de hulp nodig van een veiligheidsbeamte om de verraste kat weer terug in de tas te stoppen.

Zelf zochten we zo snel mogelijk de gate op. Wanneer deze nog niet bekend was, gingen we naar een rustig plekje en lieten we Lima –aan het riempje– een beetje rondsnuffelen. Het gemiauw hield meteen op wanneer ze er even uit mocht.

6. Negeer je kat aan boord

Het klinkt als iets wreeds, maar je vliegt een stuk rustiger als je de kattentas afdekt met zo’n dun dekentje dat je bij langeafstandsvluchten cadeau krijgt. Een jas of trui kan als alternatief dienen. Als je kat jou ziet, zal hij net zo lang miauwen tot je hem eruit laat. Een kat geruststellen alsof het een bang kind is, werkt niet. Met een deken over de tas blokkeer je het zicht en geluiden enigszins en komt de kat iets makkelijker tot rust. Dat wil niet zeggen dat er geen krab- en miauwsessies meer plaatsvinden, maar je minimaliseert ze wel.

7. Beloon je kat na aankomst

Na aankomst heeft je kat, schor van het miauwen, waarschijnlijk heel wat honger en dorst. Lima wilde onderweg niets drinken, zelfs niet tijdens de tussenstops op het vliegveld. Pas in het appartement in Bangkok, toen we tot rust waren gekomen, slobberde ze de nodige centiliters weg. Uiteraard kreeg Lima ook heel wat kattensnoepjes en knuffels als dank voor haar moedige gedrag. 😉

29 reacties op “7 tips voor vliegen met een kat

 1. Fijn dat jullie én Lima goed en wel zijn aangekomen 🙂 Ik heb ook met een kat en een hond gevolgen en die pilletjes zijn idd erg handig!

 2. Heel erg handig deze informatie.
  Gezien ik over een tijdje ook een lange vlucht naar Azie ga maken met mijn twee katten van nu anderhalf jaar.
  Ik wist echt niet hoe dit zat en dacht ga eens even zoeken.

  Uiteindelijk heb ik  nog wel een vraag.
  Hoe heb je het gedaan met de behoefte van een kat? 

  • Ben blij dat je hier wat aan hebt! Voor de behoefte hadden we matjes aangeschaft die volgens mij eigenlijk voor honden bedoeld zijn. Die legden we onderin de mand. Alleen in de taxi naar het vliegveld moest Lima een plasje doen, maar de rest van de reis hield ze alles (van de schrik?) binnen. Ook na aankomst duurde het minstens een dag voordat ze weer de behoefte had om naar ‘de wc’ te gaan…

 3. Hallo ,

  Ik ben altijd al een katten liefhebber geweest maar als er iets is wat ik een kat niet zou willen aandoen is die mee nemen op een vliegtuig. Ik vindt dit haast gelijk staan aan misshandeling. Je kan volgens mij je kat veel beter onder brengen bij iemand die er wil voor zorgen of je laat die gewoon thuis. Of geen huisdier is misschien nog beter zeker als je op reis gaat bedoel ik dan.

  Ik vermoed dat een kat toch heel wat stress ondervind met reizen op een Vliegtuig iets wat ze niet gewoon zijn en heb daar geen echt goed gevoel bij en zou dit mij kat niet willen aandoen zo iets.

  Bezin eer je begint is de raad die ik wil mee geven

  Groeten

  Herman

  • Hoi Herman, ik ben het daar wel enigszins mee eens. Er komt heel wat stress bij kijken en de kat wil steeds het mandje uit, wat ik dan ook zoveel mogelijk deed. Lima was bij aankomst in de nieuwe hotelkamer, het nieuwe huis of appartement wel altijd meteen genezen van de “aanstelleritis” om het maar even oneerbiedig zo te noemen. Meteen pruttelend en kopjes geven het nieuwe interieur dopen. Ik heb nu net de vlucht van Amsterdam naar Lanzarote met haar volbracht; hopelijk de laatste ooit.

   Bij iemand anders onderbrengen is beter, maar we hadden deze ex-straatpoes juist geadopteerd met het idee om de rest van haar leven voor haar te zorgen. Haar dan weer aan iemand anders geven vonden we tegen onze principes ingaan. Het was even afzien tijdens de vluchten, maar Lima heeft erg uiteindelijk genoten van de gecko’s, de vlinders, de vogels, de slangen en de eekhoorntjes in Thailand. 😉

 4. Hallo Allen,
  Ik ga emigreren naar Spanje en neem mijn mijn twee poezendames mee in de cabine, beide zijn tien maanden, en de reis is niet zo lang als naar Azië…
  Maar ik kom alleen maar tassen tegen welke 3 cm te lang of te hoog zijn volgens de regels van transavia.
  Iemand een tip?

  Bedankt, Saskia.

  • Hoi Saskia, ze bestaan echt wel kleiner. Heb je online gezocht? Ik heb zelf trouwens wel gelogen over de afmetingen, maar er werd door het personeel nooit een meetlint langs gelegd. Het feit dat je een poes meeneemt brengt ze meestal al behoorlijk van hun stuk – vooral als het er twee zijn!

  • Hello Saskia,
   I’m worried about same subject, I need to travel with my cat with Transavia, and my cat has to be in the cabin, but the draagtas I just got ( ordered from internet) has different dimensions…its too high, 🙁 3 cm higher then Transavia proposition, so I’m curious, how was your experience. I hope well!
   Thank you for your answer ( if you see this, and if you remember how it was 🙂 )

 5. Bedankt voor de tips! Wij gaan voor onze kat nu een zo’n mandje halen met zo’n dekentje, op een goede reis!

 6. Bedankt voor de tips! Ik ga mijn katje ook meenemen naar zuid Frankrijk. Denk je dat het voor zo’n korte vlucht ook nodig is hem een pilletje te geven?
  Ik ga meteen een Kattenriempje aanschaffen wabt ik zie die kat al schiphol doorracen op het moment van security 😉

  • Hoi Josephine, geen dank. Ik denk dat de lengte van de vlucht niet uitmaakt; zolang hij in de cabine mee mag vliegen (dus niet in het bagageruim) kan hij een pilletje goed gebruiken vanwege de stress die het reizen naar het vliegveld, het door de security moeten en het gedoe bij de gate met zich meebrengen. En het helpt als je tijdens die relatief korte vlucht denkt dat er mensen zijn die hun katten mee naar Thailand slepen! 😉

 7. Hallo,
  Ik heb een vraag.. mijn kat is 1,5 jaar en in augustus ga ik voor twee maanden naar Spanje toe waar mijn ouder een huis hebben gehuurd. Ik vind het een groot verantwoording als een kennis van mij op mijn kat past aangezien mijne zeer nieuwsgierig is en echt een jager.. Verder vind mijn kat het geweldig in de auto en (heel soms ligt ie op m’n hoede plank stiekem) maar vaak genoeg in zijn mand.
  Nou is mijn vraag als ik ga vliegen met hem moet je dan een stevige reismand of een reistas hebben waar je hem in kan vervoeren ik wil hem gewoon mee de cabine in zodat ik kan zien hoe het met hem gaat etc.

  Gr sharita

  • Hoi Sharita, als de luchtvaartmaatschappij het toestaat dat je de kat meeneemt in de cabine, dan moet dat in een enigszins zachte kattentas. Elke maatschappij heeft andere regels m.b.t. de afmetingen, dus let daar goed op bij het aanschaffen. Door het gaas in die tas kun je je kat bekijken en geruststellen.

   • Ik heb 3 weken geleden 3 jonge kittens geadopteerd in Australie. De bedoeling was hier te blijven maar de zaken hebben een andere wending genomen. Aangezien ze hier 20000 katten gaan dood spuiten wil ik ze niet achter laten. De vlucht is zeer lang een minimum van 25u met minimaal 1 stop. De kittens zijn volledig in orde met hun vacinatie`s dus dat zou geen probleem moeten zijn. Al maak ik me wel zorgen om eten, plassen en de stress die dit met zich meebrengt. Zoek ik toch beter een nieuwe thuis voor ze hier in Australie terwijl ik toch al zeer erg aan hun gehecht ben of kan ik ze meenemen zonder egoistisch te zijn

 8. Wij gaan voor twee jaar naar Londen en ik wil heel graag mijn kat meenemen. Maar waar laten ze de kat als hij in de cabine mag meereizen? Tussen de rest van de handbagage lijkt me niet echt fijn. Moet je een ticket voor hem kopen? Of kan je ergens aangeven dat je met een kat reist? Of is dat alleen die ‘boete’ op t vliegveld zelf?

  Groetjes

  • Hoi Aileen, ik zie dat ik dat nog niet had duidelijk gemaakt in mijn artikel. Foei! De kattentas moet bij je voeten staan.

 9. Hoi Andre,

  Ik twee katten en woon nu nog in Amerika. Volgend jaar wil ik mijn huis verkopen en terug naar Nederland, remigreren dus. Weet jij of ik allebei mijn katten in de cabine mee mag nemen? Ik vlieg een rechtstreekse vlucht vanaf San Francisco.
  Ik lees dat het mandje onder de stoel voor je moet, hoe gaat dat met twee katten? Kan ik bijvoorbeeld een extra zitplaats kopen en ze daar in zetten?

  • Hoi Peggy, goede vraag! Volgens mij staan maatschappijen maar een beperkt aantal katten of kleine hondjes in de cabine toe. Dat zouden er zomaar twee kunnen zijn, dus boek dit tijdig. Ik durf niet te zeggen of je twee stoelen moet boeken. Ik zou denken van wel, maar ik raad je aan om toch even direct met de maatschappij te praten. Het is in elk geval mooi dat de vlucht rechtstreeks is!

 10. Ik verhuis eind dit jaar naar Marokko vanuit Brussel. Hoe kan ik de afmetingen v de kattenmand weten en welke vliegmaatschappijen is de beste en voordeligste,
  Linda

 11. Hoi,

  Hoe gaat het eigenlijk met het miauwen in de cabine? Worden anderen om je heen er niet gek van?

  Dat is iets wat mij nu nog tegenhoudt om ze mee naar Korea te nemen.

  Gr!

  • Is nauwelijks te horen. Misschien alleen de rijen vóór en achter ons hoorden iets, en dan hebben we nog een redelijk luidkeelse kat!

 12. Mijn vraag (en antwoord dus) stonden er helaas niet bij. Kort: kat is te zwaar voor cabinevervoer. Moet in het ruim in grotere bench, dan ‘ie gewend is. Dat is al stress.
  Kat 7.2 kg, bench ca. 1.86 kg. Op zich niet belangrijk.
  Wél belangrijk: kat is 13 jaar en Calmosedan wordt afgeraden of is zelfs verboden.
  Heeft geloof ik te maken met luchtdruk en bloeddruk. Reis duurt ca. 2 uur. Wie heeft ervaring? Please help.

 13. ik ben me toevallig net aan ‘t informeren over vliegen met de kat.
  Onze kat gaat altijd mee op vakantie en heeft het altijd enorm naar zijn zin. Tot nu toe waren dit steeds auto vakanties. In de eerste jaren huurden we vakantiehuizen of chalets op campings/vakantieparken. Dat ging prima, voor de kat wel hard werken, want én het huis én de omgeving zijn steeds nieuw (hij mag buiten loslopen).
  Sinds vorig jaar hebben we een caravan en gaat de kat ook weer mee. Het voordeel van een caravan is dat zijn ‘huis’ vertrouwd is maar de omgeving steeds wijzigt.
  Nu gaat mijn vriend binnenkort echter eerder op vakantie met de caravan en de honden en ik volg met de kat een paar weken later. Hij gaat dus voor het eerst vliegen.

  Wat me in elk geval opviel is dat de kilo’s van reistas met kat per maatschappij verschillen. Bij de een is dit 8 kilo, bij de ander 10. Bij de grotere kattenrassen kan dit kritisch zijn.
  De afmetingen van de reiskooitjes verschillen ook per organisatie.
  Wat wel belangrijk is, is dat er een beperking kan zitten op het aantal dieren die per vlucht mee gaan in de cabine. De maatschappij die wij nu gekozen heeft, hanteert 4 stuks (in totaal dus).
  Je moet dus tijdig melden dat je met een kat komt.

 14. Ik wil met mijn poes gaan vliegen naar Nice ivm emigratie. Poes is 16 jaar oud, nog heel erg fit. Vind het wel vervelend als je haar optilt, is erg gehecht aan haar tuintje. Vind het super vervelend maar ze zal toch mee moeten verhuizen. Ik vraag me af of de andere luchtdruk kwaad kan bij katten. Ik wil het haar niet aandoen om in de bagage te reizen ivm nog meer stress.

 15. Het is inderdaad gevaarlijk in sommige gevallen uw kat verdovende medicatie te geven, wat wel kan is Zylkene 75 mg. Ook is het beter uw kat op de schoot te nemen da onder de Seats te stoppen vanwege de ijle lucht daar tijdens stijlen en landen. Laat uw kat tijdens de vlucht gerust en rustig slapen of rusten tenminste en alles zal vlot verlopen. Het énige stress moment is de douane declaratie waarbij uw kat uit de reistas MOET , wij pleiten eerder voor een scannen van Detam met kat erin met de handscanner … Mvg, Kattenadvies iVZW of worldcatnonprofit.org

 16. Beste,
  Ik wil met mijn twee katten emigreren naar Amerika en zal naar alle waarschijnlijkheden vliegen met condor. De afmetingen voor de transporttas mogen max (H)55x(B)40x(D)20 zijn. Daarnaast zouden de katten moeten kunnen staan zonder met hun oren tegen plafond van transporttas te staan. Ik kan sowieso géén transporttassen vinden met deze afmetingen die IATA approved zijn (vereiste voor intercontinentaal vliegen). Daarnaast vraag ik me af of dit een reeel formaat is voor een kat om in getransporteerd te worden.
  Kan iemand mij hier wellicht bij helpen/ meer over informeren.
  Alvast dank.

 17. Hoi allemaal,

  Ivm nieuwe baan moet ik naar Istanbul verhuizen en neem mijn 18 jarige kat mee, maar helaas ben ik al weken gestresst hierover. Ze is nogal oud en ben bang dat ze het niet haalt door zo veel stress. Ze gaat wel mee in de cabine. Mijn vraag is, hebben jullie ooit iets ergs mee gemaakt of gehoord hierover? Hoe kan ik haar onderweg voeden? Dank!

 18. Hi André,

  Na al die jaren staat je artikel nog online, en lees ik er goede tips in terug! Wat ik maar niet kan uitvinden is welke reispil je voor je kat hebt gebruikt? de reispil levert geen antwoord op in Google. Weet je nog wat dat voor pil was, en of je deze via de DA hebt gehaald? Super bedankt, mocht je nog antwoord geven. Ik ga over 2 weken 2000 km rijden met mn katten ivm verhuizing. ;-0

 19. Hallo André!
  Idd…..na al die jaren worden jouw adviezen nog gelezen…leuk!

  Wij wonen in HK en gaan binnenkort voor bijna 06 weken naar Nederland. Normaal gesproken blijft onze, nu 5-jarige, poes thuis in HK en komt er iemand 2 x per dag haar verzorgen. De poes vind het altijd vreselijk om zoveel weken achter elkaar alleen thuis te zijn daar zij altijd in mijn buurt is wanneer ik thuis ben….echt een gezelligheidsdier. Vandaar dat we dachten haar nu dan maar eens mee te nemen…is dit een goed idee of is de reis stress in een kennel onderin het vliegtuig nog veel erger voor haar? Ze is niets gewend….haar wereld is ons appartement! Ik hoor graag wat jullie vinden!
  Bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *