Tips om te investeren in vastgoed vanuit het buitenland
2 October 2020

Als je wilt investeren in vastgoed, wil je vaak maar één ding: zoveel mogelijk rendement behalen. Het liefst lig je met een wijntje of biertje in de hand onder de Spaanse zon terwijl je zonder te veel moeite toch passief inkomen binnenhaalt. Investeren in vastgoed kan dan een optie zijn. Toch is het kopen van een woning voor verhuur zo simpel nog niet. Want wie een woning of appartement wil kopen om ermee te beleggen, zal waarschijnlijk – tenzij men genoeg eigen vermogen heeft – een hypotheek moeten aanvragen. Alvorens je begint met het investeren in vastgoed vanuit het buitenland, hebben we wat tips op een rijtje gezet.

Tips om te beleggen in vastgoed

Bij investeren in vastgoed komt meer kijken dan alleen een huis kopen, deze opknappen en weer door verhuren. Als je eigenaar bent van een appartement of woning die je gaat verhuren, komen er ook plichten bij kijken. Je bent namelijk onder meer verantwoordelijk voor het onderhoud van de woning. Investeren kan op twee verschillende markten: vanuit het buitenland investeren in vastgoed in Nederland, of investeren in een gebouw in het land waar je je nu bevindt. Je kunt dus vanuit Spanje of Griekenland gerust investeren in woningen in Nederland, maar het kan ook aantrekkelijk zijn om aldaar een gebouw op te kopen en weer te verhuren. We hebben een paar tips uiteen gezet om een stap dichter bij succes te komen.

Wat is het doel?

Bedenk eerst; wat is het doel? Waarom investeren in vastgoed, en bijvoorbeeld niet in cryptocurrency? Het is belangrijk om met een goede onderbouwing te komen. Die onderbouwing is er alleen als de investeerder voldoende informatie heeft over beleggingen, rendement en risico’s. Begin je pas net, dan is het slim je eerst voor te laten lichten door een professional. Soms wordt een investering in vastgoed gezien als een pensioenpotje of een spaarpot voor de kinderen.

Onderzoek de (buitenlandse) markt

Welke markt je ook betreedt, het is belangrijk om de markt te leren kennen. De vastgoedmarkt in Spanje zou maar zo eens heel anders in elkaar kunnen zitten dan je in Nederland gewend bent. Duik dus goed in de markt en de verschillende doelgroepen. Het is ook raadzaam na te denken welke doelgroep je wilt bereiken. Een student is waarschijnlijk sneller tevreden dan een gezin. Maar de prijzen van een huis of appartement zijn dan ook heel anders.

Doe goed onderzoek en lees je in over de wettelijke rechten en plichten die erbij komen kijken. Huurders hebben namelijk recht op woongenot. Dat betekent dat de verhuurder er alles aan moet doen om de woning correct te onderhouden. Voor je begint met investeren, kun je alvast gaan netwerken met mensen in de branche. Denk bijvoorbeeld aan een makelaar, notaris of geldverstrekker.

Hoe zit dat juridisch?

Juridisch en fiscaal gezien kan investeren in vastgoed in Nederland of in het buitenland gevolgen hebben. Inkomsten uit huur worden meestal in Nederland belast in box 1 of box 3. Maar woon en werk je in het buitenland, dan kan het zijn dat je de inkomsten niet bij de Nederlandse Belastingdienst maar bij de belastingdienst in het woonland moet opgeven. Vraag je ook af hoe je inkomsten belast worden, welke kosten aftrekbaar zijn en of dit gevolgen heeft voor (fiscale) partners. Denk ook na over de dood. Wat gebeurt er met het eigendom wanneer je (plots) overlijdt?

Hoeveel kun je je veroorloven?

Verder is het niet raadzaam onbeperkt geld uit te geven. Denk dus na over het budget. Hoeveel kun je je veroorloven met een investering? Neem je bijvoorbeeld een hypotheek om de koop te financieren? Om het risico te spreiden is het bijvoorbeeld mogelijk het totale vermogen over meerdere panden te spreiden. We raden dan ook zeker aan eerst advies van een professional in te winnen, die kan je helpen met het vergelijken van hypotheekrentes. Wanneer je namens een bedrijf een aankoop doet, is een zakelijke hypotheek mogelijk een betere optie. De kosten van de verbouwing van een achterstallig pand kunnen immers al gauw oplopen. Het is dan goed mogelijk dat de huurprijs veel hoger moet komen te liggen om sneller rendement te halen. Maar als de huurprijs te hoog ligt, is de kans groot dat dit potentiële huurders afschrikt.

Houd rekening met beheer en onderhoud

Ten slotte; een verhuurder heeft altijd rechten en plichten. Welk soort vastgoed je ook koopt, onderhoud is altijd nodig. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een cv-ketel of het opnieuw verven van de kozijnen. Hiervoor moet genoeg geld en tijd beschikbaar zijn. Het is eventueel ook mogelijk hierop te besparen door zelf te klussen. Maar in de meeste gevallen zet je hiervoor een klusjesman in. Houd ook een deel van het budget apart, want het kan maar zo voorkomen dat er zich een dure tegenvaller voordoet.