Als SEO-tekstschrijver vanuit Brazilië werken
19 September 2012

Patrick Bakker is net als ik SEO-tekstschrijver. Omdat hij vanuit Rio de Janeiro werkt, moet hij zijn opdrachtgevers via internet vinden. In dit interview vertelt hij meer over zijn werk en leven in Brazilië.

Hoe ben je in Brazilië verzeild geraakt?

Mijn vrouw is een Braziliaanse. We hebben elkaar in Nederland ontmoet. Nadat we 6 jaar samen hebben gewoond in Rotterdam besloten we dat het tijd was om ook haar land samen te leren kennen. We zijn naar Rio de Janeiro gegaan omdat mij dat een veel interessantere plek leek dan Brasilia, waar mijn vrouw’s familie woont. Wij wonen hier nu al 7 jaar en ik heb geen seconde spijt gehad van onze beslissing.

Wat vinden potentiële of nieuwe klanten ervan dat je vanuit Brazilië werkt?

Bijna iedereen vindt het leuk om te horen. De meesten maken grappen over dat ze jaloers zijn, in het uiterste geval zeggen ze dat ‘het moet kunnen in deze tijd’. Ik heb er nog nooit iets negatiefs over gehoord, al is het een enkele keer gebeurd dat een opdracht niet doorging om deze reden. Het gaat dan om heel grote projecten waarvoor veel interviews gehouden moeten worden, of een handleiding van een systeem gemaakt moest worden waarvoor ik ter plekke achter een computer moest gaan zitten.

Wat doet werken vanuit Brazilië met jouw concurrentiepositie?

Het geeft me zeker geen voordeel omdat ik me niet probeer te onderscheiden als zodanig van collega’s in Nederland. De belasting is hier iets lager, maar de kosten voor levensonderhoud zijn juist weer hoger. Wel is het iets lastiger om alle trends in Nederland te volgen. Zo heb ik eens een naamgevingstraject gedaan voor een bedrijf en een naamsuggestie gedaan die identiek was aan die van een zangeres die opeens heel populair was. Dat stond niet zo netjes. Maar ik houd het Nederlandse nieuws bij en volg veel via de sociale kanalen.

Wat zijn in jouw optiek de voordelen van werken vanuit Brazilië?

Leven en werken zijn voor mij voor een groot deel met elkaar verbonden, sinds ik voor mijzelf werk. De voordelen zijn dus leven in Brazilië. Het klimaat, het eten, de pracht van Rio de Janeiro. Dat ik gelukkig ben heeft een uitwerking op mijn plezier in het werk, hopelijk heeft dat ook een uitwerking op de kwaliteit van mijn werk. Ik denk van wel.

En wat zijn de nadelen?

Misschien valt de stroom en het internet iets vaker uit dan in Nederland. En soms is het erg warm. Dus heb ik een noodstroomvoeding en een airco. En er is het tijdsverschil (het is hier 3 tot 5 uur vroeger dan in Nederland) al heb ik daar niet zoveel last van. Ik werk met Skype, heb ook een Nederlands telefoonnummer, maar doe eigenlijk het meeste via e-mail. Met mijn iPad kijk ik vanuit het bed of er iets belangrijks is binnengekomen. Als dat direct mijn aandacht nodig heeft, loop ik voor het douchen naar mijn kantoor achter in de tuin.

Hoe zie je de toekomst van het ‘telewerken’ voor je?

De toekomst van telewerken is volgens mij hetzelfde als van thuiswerken. Als we al die mensen die ‘s morgens en ‘s avonds op de weg zitten van en naar hun werk gewoon thuis laten werken, lossen we zowel het fileprobleem als een deel van de problemen rond CO2 op. Het maakt daarbij niet uit of ‘thuis’ in Rio de Janeiro, Rotterdam of Sjanghai is. Met de verdere ontwikkelingen van teleconferencing, internetsnelheden en applicaties voor samenwerken op afstand zal telewerken alleen maar makkelijker worden.