Internetondernemer in Maleisië

Ilya Houben (34) heeft een aantal succesvolle websites, waar hij vanuit Kuala Lumpur aan werkt. Voor die websites bezoekt Ilya veel bestemmingen in Zuid-Oost Azië. Dáár moest ik natuurlijk meer van weten.

Waarom heb je besloten naar Maleisië te gaan?
Onze keuze om in Maleisie te wonen is niet zomaar ontstaan. Wij kwamen in 2000 voor het eerst in aanraking met het land, de natuur en de mensen. Dit betrof een twee weken durende strandvakantie naar het eiland Penang. Dit smaakte duidelijk naar meer en we zijn over de jaren nog een aantal keer naar Maleisië op vakantie geweest. In 2002 moest ik voor mijn studie een simpele website bouwen en ik besloot Maleisië als onderwerp te nemen. De website kreeg de naam www.veelzijdigmaleisie.nl. Ik had mijn cijfer al binnen, maar ik ging door met het schrijven en bouwen van de website en langzaam werd Veelzijdig Maleisië steeds populairder en vaker gevonden. Het was super om mensen tips te geven en te helpen bij het plannen van hun reis! In 2005 ontsteeg deze website de hobbysfeer en vanaf dat jaar begon de site ineens een leuk extra zakcentje op te leveren. In die tijd begon ik ook andere websites te bouwen.

Mijn vriendin en ik speelden met de gedachte om voor een paar jaar in het buitenland te leven/werken, bij voorkeur in Maleisië of Singapore. Eind 2008 ging het bedrijf waar ik werkte (softwarebouwer in de zorg) failliet en toen werd het mij eigenlijk erg makkelijk gemaakt om de grote stap te zetten. Mijn vriendin wist op voorhand al dat ze redelijke baanzekerheid zou hebben in Azië; halverwege 2009 emigreerden wij naar Kuala Lumpur.

Mijn sites haalden bij ons vertrek al een leuk maandloon binnen voor Maleisische begrippen. Mijn doel is het verder uitbreiden van mijn websiteportfolio om uiteindelijk ook in Nederland van mijn websites te kunnen ‘leven’. Mijn vriendin werkt momenteel hier om de hoek bij een office boven een populaire shopping mall en ik werk vanuit huis aan mijn websites; in het bijzonder aan de doorontwikkeling van mijn website over Maleisië.

Naast de professionele overwegingen om naar Maleisië te verhuizen hadden wij ook persoonlijke redenen. We waren ontzettend gelukkig in Nederland, leuke vrienden, familie, collega’s etc, maar het leek ons heerlijk om voor een aantal jaar in een tropisch land te wonen waar het toch elke dag voelt alsof het vakantie is, met heerlijk eten, een luxe leven en tropische eilanden op minder dan een uur vliegen.

De verhuizing naar Maleisië viel ons overigens enorm mee. Wij huurden wat in Nederland, dus was het makkelijk dit op te zeggen. Wij kochten beiden een jaarticket en schakelden een verhuisbedrijf in dat onze inboedel (was maar een kleine box van 2m3) via een boot naar de haven van Kuala Lumpur vervoerde. Drie weken later stond alles voor de deur.

Hoe kom je rond in Maleisië?
Ik leef hier in Maleisië van mijn websites. Ik ben globaal gezien 5 dagen per week bezig met mijn travel websites, 1 dag per week werk ik aan mijn overige sites en 1 halve dag per week aan alles dat met internet marketing (rond mijn eigen sites) te maken heeft. Je werkt hier makkelijk elke dag van de week; soms wel een uur of 10 per dag. Mijn dagen zijn echter wel prettig; ik deel alles zelf in en word zonder wekker wakker. Wanneer ik zin heb in het trekken van baantjes in het zwembad of een bezoek aan de gym dan doe ik dat. Een filmpje of lunch buiten de deur kan er ook prima tussendoor. Een dag helemaal niet werken komt ook wel eens voor. Het kan allemaal als de druk van het ‘moeten verdienen’ er niet (meer) is.

De eerste paar maanden na aankomst kon ik overigens maar moeilijk in het werkritme komen. Ik kon mezelf er nauwelijks toe aanzetten 1 tot 2 uur per dag aan het werk te gaan. Later kreeg ik de draai hier goed te pakken en nu werk ik harder dan ooit tevoren. Mijn inkomen verdien ik in euro’s. Voor Maleisische begrippen verdien ik bovengemiddeld en sommige mensen die ik hier leer kennen zijn soms wel onder de indruk. Natuurlijk speelt hier ook het onderwerp van mijn grootste site een rol; iedereen vindt het hier prachtig dat ik ‘hun’ land zo uitgebreid vertegenwoordig. Wel komt het vaak voor dat ze uiteindelijk toch niet helemaal begrijpen wat ik precies doe en hoe ik ervan kan leven. Ik krijg hier dan ook vaak banen en losse opdrachten aangeboden terwijl ik deze steevast afsla. Ik ben hier met het doel om mijn sites uit te breiden en om nieuwe sites voor mezelf te bouwen. Ik werk tijdens mijn verblijf hier niet voor derden; alleen voor mezelf. Het bouwen van een website voor een ander is een eenmalige klus met eenmalige inkomsten; mijn eigen websites leveren maandelijks mijn inkomen op en elk uur werk dat erin zit verdien ik er op termijn ruimschoots terug.

Wat zijn de kosten van het levensonderhoud daar?
Maleisië is erg goedkoop voor een toerist. Als je in Nederland een gemiddeld maandloon hebt dan kun je tijdens een vakantie van 3 weken flink met geld smijten. De eerste maanden na onze verhuizing deden wij dit ook; vervolgens kwam het besef dat we op die wijze in een half jaar door al ons spaargeld heen zouden zijn. Mijn vriendin had namelijk niet vanaf aankomst een baan. Ondanks de eerder genoemde baanzekerheid binnen haar vakgebied blijkt de overheid van Maleisiëeen flink aantal beperkende regels te hebben ten aanzien van het binnenhalen van buitenlands talent. De werkgevers stonden in de rij haar aan te nemen; diezelfde werkgevers kregen het echter allemaal niet voor elkaar te voldoen aan de eisen die gelden bij het aantrekken van iemand uit het buitenland. Mijn sites deden het gelukkig goed en daarbij hadden wij ons spaargeld waar we het wel even mee vol konden houden.

Kuala Lumpur is grofweg dubbel zo duur als alle andere gebieden binnen Maleisië. De verschillen tussen arm en rijk zijn groter dan in Nederland, dus je kunt hier héél goedkoop leven maar ook héél ultraluxe en duur. Wij waren Maleisië vooral gewend als – redelijk rijke – toeristen en hadden in het begin moeite om ons aan te passen naar een meer normale levensstijl. Je kunt hier namelijk €200 opmaken in een luxe restaurant, of €100 tijdens een standaard avondje uit. Dat zijn al bijna halve maandlonen voor de helft van de bevolking. Na enkele maanden hadden wij een paar wijze lessen geleerd en langzaam sloop het wat meer lokale leven erin. Wij leerden leuke mensen (mix van locals en expats) kennen en eten regelmatig met zijn allen bij de lokale eettentjes. Daar eet je voor €3,50 per persoon incl. een drankje. In buitenwijken van KL of helemaal buiten de stad kan dit makkelijk voor onder € 2,50. De Maleisische, Chinese en Indiase keukens zijn erg lekker en het is niet moeilijk om afwisselend te eten.

De meeste kosten rond levensonderhoud hangen overigens ook samen met eten. In Maleisië draait alles om eten. Wij hebben na ruim een jaar de balans hier opgemaakt en hebben geconcludeerd dat wij hier in KL per maand méér euro’s spenderen aan eten dan in Nederland het geval was! Ook betalen wij qua huur een vergelijkbaar bedrag per maand als in Nederland, maar wij wonen hier dan ook wel erg prettig. Wij betalen €800 per maand en voor dat bedrag heb je een nieuwe en luxe condo van meer dan 150m2, beneden is de infinity pool, fitness, sauna en diverse andere faciliteiten. Je kunt echter ook voor een veelvoud van dit bedrag huren in Maleisie, maar ook voor een fractie van dit bedrag.

Ik ken enkele niet-Maleisiërs (waaronder een paar Nederlanders) die buiten KL wonen en nog geen €75 per maand aan huur betalen. Dan woon je in een gezellige kampung op bijvoorbeeld een eiland als Penang of Langkawi. Als je aan zee wilt wonen op deze prachtige eilanden (of gewoon aan de kust op het vasteland) betaal je doorgaans wel weer wat meer. Ik ken ook wat mensen die hier meer dan € 2000 per maand aan de huur spenderen. Het ligt er maar net aan wat je eigen eisen zijn. In Kuala Lumpur is het erg gebruikelijk om een agent in de arm te nemen, die rijdt je dan de hele stad rond op zoek naar de ultieme woning.

In Maleisië heb je ook nog te maken met overige kosten. Internet kost ongeveer € 12 tot € 40 per maand. Het abonnement van je mobiele telefoon tussen de € 8 en € 50; hoewel je ook prima een prepaid kaartje van €5 kunt kopen. Gas om te koken werkt hier op basis van een tank onder je fornuis; die wordt eenmalig geïnstalleerd (€12) en daar doe je jaren mee omdat je hier weinig thuis kookt. Water kost enkele ringgits per maand. De grootste kostenpost zal waarschijnlijk de verbruikte elektriciteit zijn. Vooral wanneer je warm water bij het douchen gebruikt en wanneer je de airco gebruikt zullen deze kosten flink oplopen. Wij hebben de airco vrijwel standaard aan als we thuis zijn (deels om ongedierte uit het huis te houden) op 26 graden en douchen 1x per dag warm. Onze kosten incl. verbruik door zaken als computers, televisie, koelkast, koffiemachine etc komen neer op zo’n € 50/€ 70 per maand. Als je geen airco gebruikt en ook niet warm douchet, dan zou dit bedrag een fractie daarvan zijn.

Vervoerskosten vallen hier in Kuala Lumpur vaak tegen omdat het openbaar vervoer niet zo goed geregeld is. Natuurlijk kun je de bus nemen, of de LRT (Light Rail Transit); maar in veel gevallen woon je hier niet naast een bushalte of metrostation. Soms kun je er naartoe lopen; maar vaak is dit onmogelijk (en ondenkbaar in de warmte en in een stad zonder normale voetgangerspaden). Is de bus of metro geen optie dan blijft de taxi of een auto over. Taxi’s zijn relatief duur en bij dagelijks gebruik lopen de kosten van vervoer hiermee enorm op. Een eigen auto is nog veel duurder; Maleisië is een van de duurste landen in Azië wat betreft de aanschafprijzen van auto’s. Wij betaalden enkele duizenden euro’s voor een auto waar je in Nederland hooguit € 300 voor zou betalen. Iedereen heeft hier een hypotheek op de auto; en daarom rijdt half Maleisië in moderne en nieuwe auto’s rond (die doorgaans 100 x hun maandloon kosten).

Als je dus zo goedkoop mogelijk in Maleisië wilt wonen, dan leef je tussen de locals in de kampung, eet je elke dag rijst en heeft je huisje geen airco. Voor €350 per maand moet dit lukken. Nogmaals; je kunt het zo duur maken als je wilt; wij zijn aan vaste lasten evenveel kwijt als we in Nederland waren.

Hoe zijn de internetverbindingen en zijn er voldoende hotspots?
Mijn persoonlijke ervaringen met betrekking tot de status van het internet in Maleisië zijn dramatisch, hoewel ik wel erg veeleisend ben; ik leef immers van mijn websites. Ik heb hier sinds kort beschikking tot een 4mbps lijn via de kabel; dat meteen een van de snelste oplossingen in het land is. Ik betaal hier € 37 per maand voor. De lijn is redelijk stabiel en bij een storing is het probleem (na de melding) meestal binnen 78 uur opgelost. Als je hier woont leer je ook wel om te gaan met de typisch Maleisische mentaliteit; je verwacht niet zomaar dat het internet na een belletje binnen het uur weer werkt. Hierdoor heb ik een back-up oplossing; een redelijk stabiele 3G verbinding via mijn telefoon. Ik kan mijn iPhone hier via de persoonlijke hotspot functie als router laten inrichten; waardoor ik dus altijd een back-up internet verbinding heb. Die 3G lijn is overigens wel enorm traag; meer dan simpel browsen zit er niet in. Ik gebruik Skype vooral voor gesprekken met familie en vrienden in Nederland; maar vermijd het zoveel mogelijk bij zakelijke gesprekken vanwege de matige gesprekskwaliteit.

Ik werk vanuit huis. Ik heb hier een kamer omgebouwd tot kantoor. Ik werk het beste van achter mijn desktop pc met groot scherm. Ik ben niet zo productief op mijn laptop; ik werk er echter wel op wanneer ik aan het reizen ben. Langs het zwembad zie je mij meestal met een boek zitten, hoewel ik voor de foto een uitzondering heb gemaakt.

In Maleisië is internet via de lucht (wifi) vooral erg populair. Bijna iedereen heeft hier wel een wireless internet abonnement en aangezien niemand begrijpt hoe je deze lijn kunt beveiligen heb je bijna op elke straathoek wel ‘gratis’ internet. In de shopping malls heb je ook altijd wel wireless internet, zoals in de bekende koffietenten Starbucks, Coffee Bean en San Francisco (beste koffie!). Hetzelfde geldt voor de meeste restaurants en andere eettentjes (ook bij de lokale mamak restaurants). Er zijn hier aanbieders van prepaid internetabonnementen; waardoor je makkelijk tijdelijk een internetabonnement kunt aangaan. Het enige dat je dan meekrijgt is een usb dongel waarmee je met je laptop op het internet kunt. De kosten hiervoor bedragen over het algemeen maar € 15 per maand.

Houd er wel rekening mee dat het gebied waar je gaat wonen ‘bereik’ heeft. Als je ergens afgelegen in een kampung gaat wonen om goedkoper uit te zijn, is het niet vreemd dat je voor internet naar een internet café in het dorp verderop moet. Voor sommigen het einde van de wereld, voor anderen de hoofdreden om naar de kampung te verhuizen.

Heb je een speciaal visum nodig om er te mogen wonen of leef je van toeristenvisum naar toeristenvisum?
Een work permit is zo goed als de enige manier om je hier in Maleisie te vestigen. Andere oplossingen zijn het starten van een eigen bedrijf (erg bewerkelijk), het MM2H (Malaysia My Second Home) programma, een huwelijk met een Maleisisch staatsburger of het doorlopen van de Dependant Pass procedure (wij zitten momenteel in deze Dependant Pass procedure). Maleisië kent een vrij strikte regelgeving met betrekking tot het verkrijgen van een work permit. Zelfstandigen kunnen het in ieder geval wel vergeten tenzij je hier met vele eurotonnen aankomt of de juiste mensen kent (en dan is het de vraag of je op deze wijze bezig wilt zijn).

Een work permit kun je alleen krijgen wanneer je onder contract staat bij een werkgever die aan alle gestelde eisen voldoet. Kun je zo’n werkgever niet vinden, dan blijft alleen maar een verblijf op basis van een toeristenvisum over. Dit is een mooi aspect van Maleisië; elke toerist krijgt hier bij aankomst een toeristenvisum dat 90 dagen geldig is. Dit betekent dat je elke 90 dagen naar het buitenland moet. Bij terugkeer naar Maleisië krijg je dan weer een nieuw stempel. De regelgeving zegt dat een toerist hier niet mag werken. Werken doe je alleen wanneer je hier in Maleisië een werkgever hebt. Als jij hier ‘met vakantie’ bent en niet ‘officieel’ werkt is er feitelijk niks aan de hand. Toch kan immigratie zo nu en dan eens doorvragen naar de reden van je – veelvuldige – bezoek aan Maleisië. Ook dan blijft het een feit dat je hier op reis bent en niet werkt. Omdat ik zelf vooral actief ben met websites binnen het travelsegment grijp ik de verplichte trips aan om de buurlanden van Maleisië uitvoerig te verkennen. Wij maken van elke ‘verplichte’ trip een korte vakantie; meestal minimaal 5 dagen naar een van de buurlanden. Die ervaringen zet ik allemaal uiteen op mijn website www.reisvormen.nl.

Je hoort zo nu en dan verhalen van mensen die vervelende vragen te verduren kregen. Vaak zijn dit mensen die ’s ochtends de bus naar Singapore pakken en een uur later weer de grens met Maleisië oversteken. Dit roept automatisch vragen op; men controleert bij immigratie vooral of je zonder geldig werkvisum werkzaam bent (hoewel ze bij mensen uit Nederland, België, Duitsland en de UK altijd erg aardig zijn). Het is dus verstandig om in ieder geval voor enkele dagen het land uit te reizen. Verder is het verstandig om niet op dag 89 het land te verlaten omdat ook dit opvalt en wanneer je de 90 dagen overschrijdt ben je strafbaar. Mocht je nu net ziek worden dan neem je onnodig risico.

Hoe zijn de Maleisiërs en hoe bevalt het om in Maleisië te wonen?
Maleisië is een prachtig land om te wonen. De lokale bevolking is erg aardig. Wanneer je hier echter niet meer als toerist verblijft dan kom je er wel achter dat de ‘gewone’ bevolking niet altijd bezig is met aardig doen naar buitenlanders. Dan leer je de echte Maleisiërs kennen en dit zijn doorgaans leuke en vooral moderne mensen. Vrienden maken met Maleisiers gaat heel makkelijk, al is er toch altijd de kans dat er (vooral in eerste instantie) een zakelijke reden is waarom ze vriendelijk zijn. Wat leuk is aan Maleisië is dat het afspreken met mensen heel makkelijk gaat. Onder het motto ‘eten moeten we toch’ kun je altijd mensen vragen of ze zin hebben ’s avonds ergens te gaan eten.

Er zijn ook zaken waar ik mij over blijf verbazen, met name het corrupte politieke systeem en dat alles om aanzien gaat (geld en status). Maleisië is een stabiel land, maar er is ongelijkheid tussen de bevolkingsgroepen; de politiek en de mensen zelf houden dit in stand. Toeristen krijgen hier normaal gesproken niets van mee, maar als je hier eenmaal woont zijn dit zaken waar je wel degelijk aan moet wennen.

Ook prettig zijn de vele prachtige attracties en bestemmingen binnen het land. Je kunt hier makkelijk en goedkoop met Air Asia of Malaysia Airlines het hele land door vliegen. Je bent dus ook zo op een verlaten eiland, of midden in een nationaal park. Op een paar uurtjes rijden met de auto liggen ook al enkele superleuke bestemmingen. Ondanks dat wij hier al jaren komen staat ons verlanglijstje nog steeds vol met bestemmingen binnen Maleisië die wij tot nog toe niet bezocht hebben. Het land is zo rijk aan natuur, attracties, eilanden en activiteiten dat we nog lang niet klaar zijn!

Over Ilya
Ilya Houben is een internetondernemer uit Kuala Lumpur, Maleisie. Naast zijn eigen internet marketing onderneming – www.vanilya.nl – heeft hij diverse eigen websites. Hij schrijft verder over internet marketing (affiliate marketing, zoekmachine optimalisatie en social media) op zijn weblog www.wegopro.com. Op zijn Veelzijdig Maleisië website kun je meer lezen over wonen en werken in Maleisië.