Boekhouder in Bangkok
7 February 2011

Rob Blok (36) is boekhouder voor Nederlandse ondernemers en freelancers. Maar in plaats van dit vanuit een Nederlands kantoor te doen, doet hij dit vanuit zijn woning in Bangkok. Hoe dit mogelijk is, vertelt hij in dit interview.

Wat bracht je naar Thailand?
Mijn vrouw. Als Thailandfan bezocht ik weleens een Thaise chatbox en daar ontmoette ik mijn huidige vrouw. Haar naar Nederland halen zou alleen maar problemen opleveren. Ik bedoel: hoe vind je werk als je alleen maar Engels spreekt? Ik zag méér mogelijkheden in Thailand zelf. Mijn plan om vanuit Thailand de boekhouding van Nederlandse zelfstandigen te verzorgen blijkt nu te lukken. Ik zit hier al bijna zes jaar.

Waar bestaat je werk uit?
Ik doe de boekhouding voor ZZP’ers, kleine ondernemers en BV’s. De BTW-aangiften en de inkomstenbelasting, maar ook de vennootschapsbelasting. Ook help ik bij de loonheffing. Dat betekent het bekijken en inboeken van facturen en het maken van de juiste berekeningen. Dit deed ik in Nederland al op een boekhoudkantoor, maar nu doe ik dat zelfstandig onder de naam Online Administratie.

Kan dat wel op afstand?
Ja, hoor. Het is goed mogelijk met de nieuwste technieken. Daarom heb ik vooral klanten die in de IT actief zijn. Zij vinden het niet erg om met een documentscanner hun inkoopfacturen in te scannen en naar mij te mailen. En de facturen die ze zelf aan hun klanten uitschrijven zijn vaak al in digitaal formaat. Het kost ze misschien een beetje meer werk, maar in ruil daarvoor betalen ze mij heel weinig.

Hoeveel is heel weinig?
Ik reken maar € 11,50 per uur. Een Nederlands boekhoudkantoor rekent je al gauw € 40,00 per uur. Daarnaast ben ik altijd bereikbaar via MSN of Skype, voor het geval mensen vragen hebben. Die bereikbaarheid ervaren ze als zeer prettig.

Kun je wel goed rondkomen van zo weinig?

Het leven is hier stukken goedkoper dan in Nederland. Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van je instelling. Je kunt het zo goedkoop maken als je zelf wilt. Als ik in mijn eentje thuis ben en geen zin heb om te koken, ga ik hier in de buurt naar een kraampje en heb ik voor € 1,00 een heerlijke rijstschotel.  Ik kan prima leven van wat ik nu verdien.

Waar woon je precies?
In een buitenwijk van Bangkok. Ik zit met mijn vrouw en twee honden in een keurige tussenwoning. Geen kast van een villa, maar groot genoeg voor ons. De buurt is een gated community met een bewaker en een slagboom. Alleen is die niet zo streng als in sommige woonwijken, waar je je paspoort moet laten zien om naar binnen te mogen. Ik ben trouwens de enige buitenlander in deze wijk.

Ken je nog andere Nederlanders in Thailand?
Ja, maar niet zoveel hoor. Vooral andere nationaliteiten: Engelsen, Zuid-Afrikanen, enzovoort. Het is wel fijn om gesprekken op niveau te kunnen houden. In het Engels lukt me dat stukken beter dan in het Thais.

Spreek je Thais?
Ik kan me aardig redden. Inkopen doen, small talk, dat wel, maar geen diepgaande gesprekken. Ik wil nog wel taallessen nemen. Alleen zitten al die taalscholen in het centrum van Bangkok. Nou denk je misschien dat ze in Nederland files hebben, maar dat is hier stukken erger. Dus dat houdt me onbewust een beetje tegen.

Is er iets van Thailand dat je tegen staat?
Het enige nadeel van Thailand vind ik de corruptie. Dan hoor je in het nieuws dat een dochter van een bobo in een verkeersongeluk 9 doden heeft veroorzaakt. Die zou in Nederland meteen de cel ingaan, maar hier is het al snel uit het nieuws verdwenen omdat ze vrijuit is gegaan. Dan weet je dat papa zijn portemonnee heeft getrokken. Belachelijk, want het verkeer wordt daardoor erg gevaarlijk. Als in Nederland je auto overbeladen is moet je alternatief vervoer zoeken. Hier betaal je de agent € 5,00 en kun je weer door.