Interview met Jody van Dutch Nomads

Bij werkenvanuithetbuitenland.nl zijn wij altijd zeer benieuwd naar de verhalen van andere digital nomads. Vooral nu de wereld zich langzaam begint te herstellen van de corona pandemie ben ik benieuwd om te horen waar alle digital nomads zich nu bevinden, en natuurlijk wat hun plannen zijn voor de toekomst.

Dit maal sprak ik met Jody Op den Buijsch van de Dutch Nomads. Jody reist samen met haar partner Sander als digital nomad over de hele wereld sinds 2019. Op het moment van schrijven vond ik ze dan ook in het verre: Mexico!

Introductie Jody op den Buijsch:

Mijn naam is Jody Op den Buijsch en ik ben geboren en opgegroeid in Weert, Limburg. Voor de liefde ben ik in 2015 naar Breda verhuisd en nu werken en leven mijn vriend Sander en ik sinds 2019 locatie-onafhankelijk. Ik ben SEO copywriter en dat betekent dat ik websites beter maak met SEO-vriendelijke blogs en landingspagina’s.

Hoe ben je er bij gekomen om dit werk te gaan doen en hoe ben je precies begonnen?

Ik heb bijna vijf jaar bij een online marketingbureau gewerkt als online marketeer. Hier deed ik alle facetten van het vak: SEO, SEA, e-mailmarketing en social media. SEO vond ik het leukste en ik miste het schrijven, dat besteedden we meestal uit aan copywriters. Alleen die copywriters wisten vaak weer minder van SEO. Dus besloot ik die twee specialismen te combineren.

In welk land bevind jij je momenteel?

We zitten momenteel in Mexico. In de zomer brengen we een aantal maanden in Nederland door, dat is nog steeds waar we wonen en we komen er graag terug voor familie en vrienden. Maar zodra de blaadjes van de boom vallen, zijn wij ook weer weg. Voor de zomer hebben we hier ook gezeten. Nu wel met als doel om door te reizen naar een ander land, Colombia. Beiden landen stonden op onze bucket list, maar door de huidige corona maatregelen zijn deze landen relatief gemakkelijk om te bezoeken.

Hoe lang bevind jij je al in het buitenland?

Nu pas weer sinds kort, omdat we net van Nederland terugkomen nadat we daar een aantal maanden hebben doorgebracht. Maar deze levensstijl hanteren we sinds september 2019.

Heeft het corona-virus veel impact gehad in jouw bestaan als digital nomad?

Zeker! Toen het virus uitbrak in Europa, gingen we halsoverkop vanuit Thailand naar Bali. Daar zaten vrienden van ons en zo wisten we dat we in ieder geval mensen om ons heen hadden. Je wist nog niet echt wat voor virus het was en in rap tempo sloten de grenzen om ons heen. We hadden graag inmiddels meer van Zuid-Amerika willen zien, maar dat is lastig. Alles op z’n tijd 😉

Hoe ziet  jouw gemiddelde werkdag eruit?

Ik begin meestal rond 8.00 met werken, dan werk ik tot aan de lunch, rond 12.30. Dan ga ik lunchen en de middag is flexibel. Soms is het druk en werk ik door, soms spijker ik m’n Spaans bij, soms lig ik aan het zwembad. Op vaste dagen bel ik, zodat ik niet steeds ‘gestoord’ wordt tijdens het schrijven. Ook door het tijdverschil moet je dat goed plannen, planningen qua werk zijn voor mij heilig. Doordat ik veel minder afleiding heb van collega’s op kantoor of randzaken, werk ik veel efficiënter en productiever. Als ik m’n werk af heb hoef ik niet nog tot 17.00 te ‘rommelen’ op kantoor omdat dat sociaal gewenst is, maar deel ik m’n eigen dag in.

Wat vinden je klanten en of opdrachtgevers ervan dat je vanuit het buitenland werkt?

Dat wisten ze al op voorhand, want ik ben uit loondienst gegaan om ook vanuit het buitenland te kunnen werken. Toen ik het aankondigde kreeg ik super veel leuke reacties en in veel gevallen wilden ze graag samenwerken omdat ze het tof vinden dat ik avontuurlijk ben aangelegd. Sommige klanten wilden destijds graag een collega op kantoor hebben, dat zijn dan niet de klanten voor mij. Maar door de corona crisis maakt dat inmiddels niets meer uit.

Hoe zorg je ervoor dat je nieuwe klanten krijgt? En heb je hierbij tips voor beginnende digital nomads?

Ik had destijds al een groot netwerk opgebouwd. Ik gaf als online marketeer trainingen en kwam in aanraking met veel verschillende bedrijven. Iedereen die mogelijk iets voor je kan betekenen: voeg ‘m toe op LinkedIn. Doordat wij als online marketingbureau opzoek waren naar copywriters die ook SEO in de vingers hadden zag ik: dit probleem moeten andere bureaus ook hebben. Dus ben ik veel bureaus gaan benaderen. En door mijn linkedin-oproep (toen ik voor mezelf ging starten) kreeg ik ook veel opdrachtgevers, waarvan er een groot deel nog steeds met mij werken. Die post werd geloof ik door wel 60.000 mensen gezien. Een groot netwerk is enorm krachtig.

Hoe ben je naar Nederland gaan kijken sinds je niet meer in Nederland woont?

Dat we het over het algemeen niet slecht hebben in Nederland. Geen dagen dat de stroom uitvalt, goede gezondheidszorg, gemakkelijk alles te regelen. Het is goed om je af en toe in een andere omgeving te bevinden om te zien hoe goed we het eigenlijk hebben.

Mensen die in Nederland wonen en werken bouwen automatisch een pensioen op, hoe zie jij jezelf pensioneren?

Tja, daar krijg ik wel eens opmerkingen over. Tegelijkertijd denk ik: moet je nú stoppen met leven en hopen dat je een fatsoenlijk pensioen hebt, op welke leeftijd dan ook? Ik heb een prima spaarpot en ik beleg iedere maand, dat is in principe daarvoor bedoeld. Mijn droom is om een B&B in Spanje te hebben en kamers te verhuren, dat lijkt me een mooie aanvulling op het pensioen.

Wat is jouw favoriete plek ter wereld om te wonen & werken en waarom?

Poeh, dat is lastig want er zijn zoveel mooie plekken. Als digital nomad zou ik zó weer terug gaan naar Koh Phangan in Thailand. Een heerlijk tropisch eiland waar mijn vriend en ik dol op zijn. Begin 2020 zaten we daar drie maanden. En op de lange termijn zou ik wel die B&B in Spanje willen hebben.

Welke landen staan nog op jouw bucket list en wat zijn je verwachtingen hiervan?

Haha, de hele wereld! Maar in ieder geval Australië & Nieuw Zeeland, gewoon omdat het zó ver weg is. Taiwan lijkt me heel tof in Azië. Een safari in Afrika en Patagonië in Argentinië. Maar een tour met een camper door Europa lijkt me ook heel tof.

Wat zijn je plannen voor je bedrijf in de toekomst?

Ik ben blij zoals het nu is. Ik ben langzaam aan het uitbouwen en haak andere freelancers aan om te helpen met opdrachten. Zo hoef ik nooit ‘nee’ te verkopen en kan ik mensen blijven helpen. Uiteindelijk word ik daardoor misbaarder in mijn bedrijf en kan ik opdrachten aannemen die mij het meeste energie geven.

Wat is jouw favoriete boek en welke les heb je eruit gehaald?

Een van de eerste non-fictie boeken die ik las was ‘the art of not giving a f*ck’. Dat veel dingen in het leven je overkomen waar je niets aan kunt doen, maar dat het wel in jouw macht ligt hoe je erop reageert. Alleen jij bent verantwoordelijk voor je geluk. En ‘Rich dad, poor dad’ over een andere kijk op geld.

Veel mensen dromen ervan om naar het buitenland te vertrekken, maar relatief weinig mensen maken deze stap. Wat zou je tegen deze twijfelende groep mensen willen zeggen?

DOEN! Altijd zeggen maar vervolgens geen actie ondernemen zorgt ervoor dat je nergens komt. Boek een ticket, bedenk een spaardoel, of ga bijvoorbeeld zodra je de eerste klant binnenhaalt. Ik heb over onze avonturen een ebook geschreven: de ultieme digital nomad guide. Daarin zeg ik ook dat actie je alleen verder helpt. Want van uitstel, komt afstel.

*Wil je meer weten over de avonturen van Jody? Bekijk dan hier haar ebook!*

Heb je daarnaast nog een tip voor deze mensen hoe ze geld kunnen verdienen en locatie onafhankelijk kunnen worden?

Er zijn zo ontiegelijk veel manieren, daarover schrijf ik ook in mijn e-book. Ik ben zelfs kappers tegengekomen op reis. Veel mensen denken dat ze hun beroep zijn, in plaats van dat het een middel is. Tuurlijk, je moet je werk leuk vinden. Maar misschien is er buiten je spectrum nog meer leuks te vinden. Wat zijn jouw sterke eigenschappen? En hoe kan je die inzetten in een ander beroep? En: netwerk. Onderschat de kracht van een goed netwerk niet.