Hoe je cryptocurrency kan gebruiken bij het reizen

Als je aan tien verschillende ervaren reizigers vraagt wat het meest vervelende is als ze naar een ander land willen reizen, dan komt steevast de kwestie van buitenlandse valuta naar voren.

Naar een land buiten de eurozone trekken komt immers met de vereiste dat je een bepaalde hoeveelheid van de lokale munteenheid moet aanschaffen om toch wat financieel flexibel te zijn als je aankomt op locatie.

Je kan dit op voorhand regelen bij een bank of wisselkantoor, of gewoon in het land zelf. Welke optie je ook kiest, je kan er zeker van zijn dat je hiervoor flink zal mogen betalen. Niet alleen zal je vaak geen voordelige wisselkoersprijs krijgen, je zal ook transactie- en andere kosten moeten betalen.

Ook met je creditcard bij een buitenlandse geldautomaat wat geld afhalen zal niet goedkoop zijn, en je zal vaak van twee kanten kosten mogen betalen: bij de geldautomaat zelf, en vanuit je bank.

Zou het niet leuk zijn als er een internationale munteenheid zou bestaan, waarmee je overal ter wereld gewoon snel en goedkoop transacties kan uitvoeren, zonder veel rompslomp?

Tot een goede tien jaar geleden zou een dergelijk scenario nog toekomstmuziek hebben geklonken, maar vandaag de dag hebben we reeds de mogelijkheid om met allerlei soorten cryptocurrency online te betalen.

Voor jou als reiziger is dat natuurlijk goed nieuws, en in dit artikel leggen we je uit waarvoor je cryptocurrency allemaal kan gebruiken tijdens je reizen.

Even kort: wat is crypto nu weer?

Cryptocurrency slaat op gedecentraliseerde digitale munten zoals Bitcoin, Ethereum en Dogecoin, die gebaseerd zijn op revolutionaire technologie genaamd blockchain.

Het is allemaal een beetje technisch, maar onthou gewoon dat cryptomunten volledig digitaal zijn, en dat er bij transacties geen derde persoon aan te pas komt.

Bij het traditionele financiële systeem moet je om een andere persoon geld te sturen via een bank of andere instantie werken, maar bij crypto gaat dat allemaal rechtstreeks: peer-to-peer, persoon tot persoon.

En wat nog beter is: met crypto kan zeer moeilijk tot zelfs niet gefraudeerd worden. De transacties worden immers opgeslagen op de blockchain, en er moet consensus in het netwerk zijn voordat er nieuwe blokjes kunnen worden toegevoegd.

Je kan met crypto dus internationaal zeer snel, zeer veilig, en zeer goedkoop transacties uitvoeren. Dat is natuurlijk een ideale oplossing voor een digital nomad of iemand die vaak reist!

We kunnen grofweg de volgende 3 grote categorieën onderscheiden bij het gebruik van crypto tijdens je reizen:

Praktische zaken

Cryptocurrency is eerst en vooral een manier om online te betalen, dus je kan er bijvoorbeeld vliegtuigtickets mee kopen, een hotel boeken, enzovoort.

Ook goederen en diensten ter plaatse aankopen behoort tot de mogelijkheden, maar we moeten er wel meteen bij vermelden dat dit nog bijlange geen orde van de dag is.

Betalen met crypto is nog meerdere jaren verwijderd van een standaard manier om financiële transacties uit te voeren te worden, en het hangt ook sterk van af van land tot land.

Ergens in een klein dorpje in de bergen van Peru zal je wellicht geen eten kunnen kopen met je Bitcoin, maar in een restaurant in Dubai, Zwitserland of Singapore is dat al heel wat waarschijnlijker.

We kunnen je aanraden om op voorhand goed onderzoek te doen naar de mogelijkheden in het land waar je heen trekt, en welke websites of lokale bedrijven reeds crypto aanvaarden.

Als het even kan, vermeld dan ook bij die bedrijven dat je voor hen hebt gekozen omdat ze crypto aanvaarden, zo zien ze dat er effectief vraag naar is en zijn we weer een stapje dichter bij crypto een standaard methode van betalen te maken over de hele wereld.

Entertainment

Met cryptocurrency kan je online ook voor tal van entertainment betalen.

Zo kan je je favoriete streamers op Twitch een fooi geven in Dogecoin en kan je bij videogamewinkels zoals die van Microsoft’s Xbox ook met cryptocurrency betalen.

Als je wat meer volwassen vermaak zoekt, is het tegenwoordig zelfs mogelijk om een gokje te wagen bij een Skrill casino en ervoor te betalen met crypto, of kan je zelfs op webcamsites gaan en de dames daar betalen in crypto!

Geld verdienen

Tot slot komen we bij de derde en misschien wel de meest interessante toepassing van cryptocurrency tijdens je reizen: er geld mee verdienen.

Zeker als digital nomad is het vermogen om online geld te verdienen een absolute vereiste, en of je nu in Vietnam gaat wonen en werken en niet meer dan €500 per maand nodig hebt, of ergens in een metropool zoals Tokyo je tijd gaat slijten aan €5000 per maand, je zal manieren moeten vinden om digitaal je boterham te verdienen.

Veel digital nomads hebben hun eigen website, blog of YouTubekanaal, of doen een of andere freelance activiteit zoals vertalen, schrijven of programmeren.

En natuurlijk kan je met cryptocurrency ook heel wat geld verdienen via het internet!

De meest voor de hand liggende vorm is gewoon beleggen, dus cryptomunten aankopen en die later verkopen voor winst.

Dat is natuurlijk geen stabiele vorm van inkomen en het kan vaak een tijdje duren voordat je echt winst hebt, dus je kan ook eens day-trading overwegen, waarbij je van overal ter wereld, met alleen een laptop en een internetverbinding, cryptocurrency kan gebruiken om geld te verdienen.

Dit is vergelijkbaar met op korte termijn aandelen aan te kopen en terug te verkopen aan een hogere prijs.

Andere manieren zijn schrijven over cryptocurrency (voor je eigen website of voor anderen, bijvoorbeeld als freelancer), crypto staking (waarbij je je cryptomunten “uitleent” en hier rente op ontvangt), een eigen webshop oprichten waar je crypto aanvaardt, enzovoort.

Kortom, of je crypto nu gebruikt voor praktische zaken zoals tickets kopen, voor wat online entertainment, of om geld mee te verdienen, het moge duidelijk zijn dat er heel wat mogelijkheden zijn.

Er wordt wel eens gezegd dat cryptocurrency de toekomst van geld is, en als je de praktische toepassingen voor reizigers bekijkt, kan je wel stellen dat er hier wat van aan is.