De goedkoopste steden ter wereld: 2011
7 July 2011

Als je locatie-onafhankelijk bent, kun je als een koning leven door vanuit het buitenland te gaan werken. Maar waar moet je zijn om het meeste uit je euro te halen? De Economist Intelligence Unit (EIU) zette de duurste en goedkoopste steden ter wereld op een rijtje.

In een eerder artikel had ik het al over geo-arbitrage: je geld op één plek verdienen en uitgeven op een plek waar het leven veel goedkoper is. Al zijn niet alle goedkope bestemmingen meteen de aantrekkelijkste plekken om te wonen, tussen de onderstaande resultaten zijn heus wel interessante plekken te vinden. En denk erom: het kan vaak nóg goedkoper door niet in de stad, maar erbuiten te gaan wonen.

De goedkoopste steden ter wereld
De EIU zette de kosten van voedsel, gezondheidszorg, huisvesting, scholing en vervoer in 140 steden tegen elkaar af. De steden waarin deze zaken het minst kosten, zijn:

 1. Karachi, Pakistan
 2. Tunis, Tunesië
 3. Mumbai, India
 4. Teheran, Iran
 5. New Delhi, India
 6. Jeddah, Saoedi-Arabië
 7. Algiers, Algerije
 8. Panama-Stad, Panama
 9. Manila, Filippijnen (zie foto)
 10. Dhaka, Bangladesh

Interessant voor wie geo-arbitrage wil toepassen: het boek The World's Cheapest Destinations.

De duurste steden ter wereld
Uit het onderzoek rolt een ranglijst met de duurste steden ter wereld. De steden hierboven waren de hekkensluiters op die lijst. Tot de koplopers behoren verrassend veel Australische steden, door de astronomische stijging van de Australische dollarkoers:

 1. Tokyo, Japan
 2. Oslo, Noorwegen
 3. Osaka, Japan
 4. Parijs, Frankrijk
 5. Zürich, Zwitserland
 6. Sydney, Australië
 7. Melbourne, Australië
 8. Frankfurt, Duitsland
 9. Genève, Zwitserland
 10. Singapore
 11. Kopenhagen, Denemarken
 12. Helsinki, Finland
 13. Perth, Australië
 14. Brisbane, Australië
 15. Londen, Groot-Brittannië

Dit zijn dus de steden die je dient te mijden als je zoveel mogelijk waar voor je euro wilt. Tokyo staat trouwens al 20 jaar eenzaam op nummer 1.

Foto: william & khym, Flickr