De goedkoopste landen ter wereld: 2011
7 January 2011

Met de laptop aan de rand van je eigen zwembad je werk doen. De huishoudster vragen om een boodschapje te doen. Drie keer per jaar business class naar Nederland vliegen. Voor sommige Nederlanders in het buitenland is dit de normaalste zaak van de wereld. Hun geheim? Wonen in de goedkoopste landen ter wereld.

Eén van de grootste voordelen van werken vanuit het buitenland is dat jouw Nederlandse klanten je gewoon in euro’s betalen. Dankzij deze relatief sterke munteenheid kun je in sommige landen als de spreekwoordelijke God in Frankrijk leven. Maar wat zijn nou de goedkoopste landen ter wereld om in te wonen?

De Cost of Living Survey 2010 van Mercer geeft hier enige inzage in. Het onderzoek focust zich op steden, die in de regel duurder zijn dan het platteland, en houdt rekening met de kosten van o.a. vervoer, onderdak, levensmiddelen, uit eten gaan, alcohol en kleding. Alhoewel de kranten zich vooral bezighouden met de duurste steden, is het ook interessant om eens naar de hekkensluiters op de lijst te kijken. Met andere woorden: de goedkoopste bestemmingen.

Het e-book De Goedkoopste Landen Ter Wereld bezoekt nog eens 10 goedkope bestemmingen. Gratis bij je bestelling van het e-book Werken Vanuit Het Buitenland.

Pakistan
Onroerend goed in Pakistan is verrassend prettig geprijsd. Een villa met 4 slaapkamers kost ongeveer 23 duizend euro in de voormalige hoofdstad Karachi, terwijl de maandelijkse huur van een 2-kamerflat in een ‘gated community’ gemiddeld 272 euro kost. Ook Islamabad behoort tot de goedkoopste steden ter wereld. Een driegangenmenu in een luxe restaurant kost 33 euro.

Nicaragua
Genesteld tussen Costa Rica en Honduras is Nicaragua een interessante bestemming voor de vrije werker. Een machtige vulkaan, tropische droomeilanden en dampende regenwouden maken dit land bijzonder aantrekkelijk voor wie werken graag met ontspanning combineert. Een tweekamerappartement in de hoofdstad Managua kost 210 euro per maand, een biertje 90 cent en een gezonde maaltijd 7 euro.

Turkmenistan
De hoofdstad van Turkmenistan, Ashgabat, valt op door lage woningprijzen. Voor ongeveer 250 euro per maand woon je in een krot van een flat met een uitgewoond trappenhuis. Uitgaan en in restaurants eten is ook erg goedkoop.

Bolivia

In de hoofdstad van Bolivia, La Paz, heb je al een redelijk appartement voor 160 euro per maand. Een kopje koffie op een terras kost 1 euro en een liter benzine maar 50 cent. Een simpele maaltijd in een restaurantje kost 3 euro.

Paraguay
Een appartement in de hoofdstad Asunción huur je al voor  100 euro per maand. Een overnachting in een net hotel kost 4 euro. Een goedgevuld bord met salade en steak in een restaurant kost 2 euro en een biertje maar 40 cent.

De goedkoopste plekken in Europa
Voor de allergoedkoopste bestemmingen moet je dus in Azië, Midden-Amerika of Zuid-Amerika zijn. Maar dat betekent niet dat Europa geen goedkope landen kent. Albanië, Macedonië, Bosnië-Herzegovina en Wit-Rusland zijn ook aantrekkelijk geprijsd.

Uitkijken: de duurste bestemmingen
De duurste bestemming ter wereld is -verrassing- Luanda in Angola. De aanwezigheid van olie en diamanten heeft veel buitenlanders naar het land gelokt, wat zich weerspiegelt in prijzen als 4 euro voor een kopje koffie, 14 euro voor een hamburger en pakweg 5500 euro per maand voor een luxe appartement. Tokio is de nummer twee en Ndjamena, de hoofdstad van Tsjaad, staat op nummer drie, gevolgd door Moskou en Genève.

Foto: Dave Dugdale, Flickr