Geld Verdienen Met Online Poker? Sure. Check Eerst Deze 3 Valkuilen
geld verdienen met online poker spelen

Wauw. Ik kan haast niet geloven dat ik je na al die jaren over geld verdienen met online poker ga vertellen. Heel mijn studententijd heb ik op 2 grote monitoren naar 12 tafels tegelijkertijd gestaard…

Voordat ik je meer vertel maak ik graag even het volgende duidelijk:

 • Met poker online bedoel ik No-Limit Texas Holdem
 • Online Poker is een vaardigheidsspel met een kanselement, geen kansspel
  (Hoe vaak ik dit wel niet uit heb moeten leggen…)

Ik droomde van grote toernooien zoals de World Series of Poker waar de buy-ins oplopen tot $100.000 en een podiumplaats je in één klap miljonair maakt. Ik zag mezelf daar al staan met zo’n grote cheque en een brede lach op mijn gezicht.

Ondertussen studeerde ik in Maastricht en woonde ik in een goedkope buitenwijk (voor de sjengen: het was Limmel. Nee, daar wil je inderdaad niet dood gevonden worden). Ik skipte al mijn colleges en haalde rustig mijn tentamens wanneer het moest, waardoor ik onverstoord verder kon pokeren.

Dit is Limmel. Go figure.

Daar speelde ik de $16 entree, 18-mans Turbo Sit ‘n Go’s op Pokerstars. Het ging dus nog niet om grof geld (toen was het wel veel), maar ik speelde wel veel en minstens 12 tafels tegelijkertijd.

Je betaalt bij deze spellen dus $16 om mee te mogen doen en speelt door met blinds die elke 5 minuten omhoog gaan totdat je als laatste over bent. De eerste 4 plaatsen krijgen uitbetaald volgens een top-heavy structuur (de eerste plaats krijgt verreweg het meest).

Pokeren voor geld, hoeveel verdien je?

Rond de $20 per uur. Ik zal het uitleggen.

Mijn ROI (return on investment) lag rond de 11% in glorietijden, hetgeen vrij hoog is voor dit limiet. Van de $16 voor elk spel ging er $1 naar Pokerstars en $15 de prijzenpot in. Een ROI van 11% houdt dus in dat ik (15*0,11) $1,65 per tafel winst maakte, wat goed is voor (12*1,65) $19,8 als je 12 tafels in een uur speelt.

Er zijn nog meer factoren die meespelen zoals:

 • het heropenen van tafels als je er ergens uitgaat (waardoor je dus meer dan 12 tafels per uur speelt)
 • het feit dat sommige tafels langer dan een uur duren
 • het krijgen van rakeback (bonuspunten voor elke dollar die je aan Pokerstars betaalt, die je uit kunt cashen of waarvoor je items in de shop kunt kopen zoals truien of toernooi tickets)
 • of het unlocken van speciale bonussen

Maar je zou die $19,8 als uurloon kunnen zien. Niet slecht vergeleken met medestudenten die voor €7,50 per uur in de horeca werkten.

Pokerstars Battle of the Planets

De Battle of the Planets Leaderboards van Pokerstars die inmiddels niet meer bestaan.

Mijn ziekste prestatie met online pokeren

Het hoogtepunt van mijn pokercarrière was wel toen ik 1e eindigde in de Weekly Leaderboard van het $10-20 limiet. Die week streden er wereldwijd 4,5 miljoen (!) mensen om die eerste plaats. Ik maakte hierdoor in één keer een ontzettende klapper en kon het me veroorloven om 1-2 limieten hoger te gaan spelen. Ook won ik toernooi tickets voor grotere online toernooien waarin ik helaas (net) niet in het geld kwam.

Klinkt romantisch toch?

Ja, maaaarrr…

3 Redenen Waarom Je Eigenlijk Geen Poker Wilt Spelen

Hier een aantal hele belangrijke maars waarvan ik wil dat je zo nooit vergeet. Ik heb ze the hard way moeten leren namelijk.

 • Online poker spelen maakt je asociaal. Je zit alleen in je donkere kamer met laptoplicht op je gezicht vierkante ogen te krijgen. Iedereen die je kamer binnenkomt (ja, zelfs je nieuwe vriendin) negeer je compleet omdat er geld op het spel staat en je gefocust moet blijven. Als het internet uitvalt dan is de wereld te klein en zou je hem het liefst CRTL + A + DELETEN. Believe me, I know.
 • Je voegt absoluut NIETS toe aan de samenleving, maakt er niemands leven beter mee (eigenlijk alleen maar slechter hoe beter je in poker bent 😉 ) en verdient er alleen zelf geld mee, mits het goed gaat.
 • Je bouwt ook niet veel op qua carrière of zekerheid en je vaardigheden zijn waardevol, maar heel erg specialistisch en vertalen zich dus niet altijd naar andere vakgebieden of banen.

Waarom de meeste pokerspelers falen…

Maar misschien geef je niet veel om de rest van de wereld en wil je gewoon snel rijk worden (red flag!). Houd dan het volgende in de gaten:

“Het allermoeilijkste aan poker spelen is bankroll en mindset management.”

laptop frustratie

Hoe je je voelt zonder bankroll management

Bankroll management houdt in dat je, in verhouding met hoeveel geld je in totaal hebt om mee te pokeren, het juiste limiet speelt om de variantie mee op te kunnen vangen.

Voorbeeld: Je hebt een bankroll van $1.000 om mee te spelen. Om de swings van het kanselement van poker op te vangen wil je eigenlijk (afhankelijk van het limiet dat je speelt en de sterkte van je tegenstanders) een bankroll van 100-200 buy-ins hebben.

Ik speelde spellen van $16, wat inhoudt dat ik dus een bankroll van (16*150) $2.400 nodig had om de downswings mee op te vangen. Want ondanks dat mijn ROI op 11 procent lag en de eerste 4 van de 18 plekken ITM (in the money) waren, kwam het voor dat ik 30 tafels achter elkaar niet één keer 4e werd. Dit overkomt iedereen als je maar genoeg speelt.

En dit is waarom dat fucked up is…

Je krijgt het in je hoofd niet bij elkaar dat je je A-game aan het spelen bent maar geld aan het verliezen bent.

Hier komt die mindset management om de hoek kijken. Hierin verschillen de pro’s van de amateurs. Pro’s begrijpen dat het niet om de korte termijn winst gaat, maar om de lange termijn. Het gaat om het maken van de juiste beslissingen, niet om het directe geld dat daaruit voortkomt. Als je dat in gedachten houdt, dan zul je winnen op de lange termijn.

En er zijn zelfs voldoende pro’s hun volledige bankroll kwijtgeraakt omdat ze een te hoog limiet gaan spelen.

Waarom?

Omdat wij mensen hebberig zijn, altijd meer willen, maar al helemaal niet willen verliezen wat we hebben.

The Poker Mindset

Het boek ‘The Poker Mindset’

Daarom zie je ook vaak dat als iemand $100 verliest, dat deze persoon dan hogere limieten gaat spelen om de verloren $100 terug te krijgen, in plaats van lagere limieten te gaan spelen om zo op een solide manier, low-risk, de $100 uiteindelijk weer terug te verdienen.

Meer hierover leren?

 1. Als je meer wilt leren over bankroll management, check dan deze tips op PokerNews.com.
 2. Als je meer wilt leren over de mindset management, lees dan het boek The Poker Mindset. Het laatste hoofdstuk van dat boek heeft me doen besluiten om te stoppen met poker.
tulum mexico

Tulum, Mexico. Eén van de mooiste plekken op aarde.

Hoe mijn pokercarriere geëindigd is?

Na mijn grote klapper ben ik met mijn beste maatje (die toen ook pokerde) samen naar Mexico gegaan. Daar zaten we 10 dagen in zo’n ultra all-inclusive resort.

Was echt episch.

Voor het eerst dat ik buiten Europa kwam en voor het eerst dat ik echte luxe ervoer. Luxe die ik in mijn jeugd nooit zo gekend heb. (Wij gingen gewoon keurig naar de camping in Frankrijk, waarmee ik overigens ook helemaal happy was hoor.)

Achteraf gezien ben ik heel blij dat ik mijn geld op die manier heb besteed toen. Het heeft me laten zien wat er allemaal mogelijk is op de wereld en wat ik zelf vanachter mijn laptop kan bereiken. Dat was heel erg powerful.

Een ervaring zoals die Mexico-reis is iets dat me altijd bij zal blijven.

De beste besteding van geld is altijd in ervaringen, niet in het maken van meer geld of het kopen van spullen.

De rest van mijn bankroll heb ik weggedonkt (vakterm, betekent ‘als een noob verloren’) toen ik terug kwam. Ik ging te hoge limieten spelen waar de spelers veel beter waren dan ik gewend was. Voordat ik mijn spel daarop kon aanpassen was ik weer terug bij af. Toen ging ik tilten en nog hogere limieten spelen om mijn geld weer terug te winnen.

Toen verloor ik alles.

Toen ben ik gestopt.

Zal ik er nog maar een moraal tegenaan gooien dan?

Ok, daar gaan we:

Als je online geld wilt verdienen, doe dan iets waarmee je waarde toevoegt aan de wereld, waarmee je problemen oplost en andere mensen helpt.

Uiteindelijk zal je verrast worden door het feit dat hoe meer mensen je helpt, hoe meer geld je verdient.

There are no shortcuts to any place worth going.

Op jouw online succes,

Bekijk onze complete gids voor online geld verdienen .

Toch proberen om te pokeren? Gratis te goed via: 888poker