Ga aan de slag als freelance vertaler in het buitenland
24 February 2020

Internationale bureaus werken graag met freelancers

Als digital nomad kun je gemakkelijk vanuit het buitenland werken. Je bent niet gebonden aan een vaste werkplek. Een dagje werken in dat ene koffiezaakje? Dat kan. Of werk je liever vanuit huis? Ook geen probleem. Als digital nomad bepaal jij zelf waar je werkt. Je kiest je eigen kantoor, waar ter wereld dat ook is.

Als internationaal contentmarketing- en vertaalbureau werken wij veel samen met digital nomads. Neem bijvoorbeeld ons vertaalbureau. Wij werken met freelance vertalers van over de hele wereld. Als freelance vertaler heb je niet meer nodig dan je laptop en een internetverbinding om je werk te kunnen doen. Hebben we een opdracht voor je? We bellen of mailen je. That’s it.

Wij spreken uit ervaring

We werken ook zelf graag vanuit het buitenland. Zo zat onze Jouke vorig jaar bijna twee maanden lang in Mexico met z’n gezin. Natuurlijk, het grootste gedeelte van de tijd vierde hij vakantie. Maar op vaste momenten per week pakte hij z’n laptop erbij: de Slack-kanalen checken, offertes maken, SEO-analyses uitvoeren. Met niets meer dan zijn Macbook en een goede internetverbinding werkte hij aan het succes van onze klanten. Het was een normale werkdag, maar dan in Isla Holbox. En met een zonnetje erbij.

De voordelen van een digital nomad leefstijl 

Steeds meer mensen kiezen ervoor om freelancer of digital nomad te worden. En we geven ze geen ongelijk; er zitten namelijk heel wat voordelen aan deze leefstijl.

  • Flexibele werkplek. Als digital nomad kun je werken waar je maar wilt. Jij bepaalt de werkplek van die dag. We hebben bijvoorbeeld een paar freelancers in ons bestand die het liefst vanuit hun campervan in Australië werken, maar ook mensen die zes maanden per jaar in Frankrijk zitten.
  • Geen reistijd. De meeste freelancers werken vanuit hun huis. Ze hoeven dus niet elke dag op en neer te reizen naar een werkplek. En geen verkeer betekent geen file. Als digital nomad heb je vrijwel geen reistijd, tenzij je afreist naar een nieuw oord.
  • Bepaal je eigen schema. Een ander voordeel als freelancer of digital nomad is dat jij je eigen werktijden regelt. Wil je een keer later op de dag beginnen? Of neem je een dag vrij, om dit later in de week weer in te halen? Geen probleem, jij bepaalt.
  • Reis de wereld over. Laten we eerlijk zijn, voor de meeste mensen is dit dé reden om digital nomad te worden. Als freelancer met deze leefstijl heb je de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt. Je bent niet locatiegebonden en kunt de landen bezoeken waar je altijd al heen wilde.

Eisen waaraan je als freelancer vertaler moet voldoen

Om als freelance vertaler aan de slag te gaan, moet je bij de professionele vertaalbureaus wel aan een aantal eisen voldoen. We bespreken hieronder kort waar wij zoal op letten bij het samenwerken met freelancers en digital nomads.

  • Als ISO-gecertificeerd bureau verwachten we van onze vertalers dat ze een diploma hebben van een hbo- of wo-(ver)taalopleiding. Een andere opleiding mag ook, maar dan moet je wel twee jaar fulltime professionele vertaalervaring hebben. Heb je helemaal geen opleiding maar wel vijf jaar fulltime vertaalervaring? Ook dan kun je bij ons aan de slag.
  • Een digital nomad in het buitenland moet op afstand een vertaalbureau weten te overtuigen van zijn of haar skills. Een keurig opgemaakt cv laat zien dat je weet hoe jij jezelf moet presenteren. Update je cv ieder jaar, zodat elk bureau op de hoogte is van je meest recente werkervaring.
  • Een vertaalbureau wil graag zien voor wie je werkt of hebt gewerkt in het verleden. Op die manier kunnen we beter inschatten of iemand bij ons past én of we de juiste klanten aan je kunnen koppelen.
  • Het werkveld van een vertaler is heel breed. Er zijn mensen die gespecialiseerd zijn in financiën, juridische vertalingen, maar ook vertalers die alles weten van heel technische zaken. Welke specialisaties heb jij? Laat een bureau dit weten.

Zoals je hebt gelezen, zijn er genoeg redenen om als freelance vertaler aan de slag te gaan. Je kunt werken waar je wilt, zelf je werktijden bepalen en tegelijkertijd alles van de wereld zien. Bezoek je favoriete plekken en geniet van een flexibele carrière. Het leven van een digital nomad is populair en wij snappen waarom.