Freelancen vanuit Scandinavië
10 January 2017
zweden freelancen in scandinavie

Met de spetters rödverf nog op mijn gezicht en handen klap ik mijn MacBook open, pak ik mijn telefoon en bel ik een luxe hotel in Nederland.

Voor een freelance klus heb ik een interview met de eigenaresse. Een half uur lang heb ik mijn hoofd bij prijzige diners en gouden decoraties. Na het interview schrijf ik mijn aantekeningen leesbaar op en ga ik verder met waar ik was gebleven: het kippenhok op een camping in Zweden rood verven.

Let op: dit is een wat ouder blogbericht van André. 

In oktober verliet ik Nederland voor een leven als digitale nomade, voornamelijk in Scandinavië. Via WorkAway ervaar ik op afgelegen plekken het lokale leven. In ruil voor kost en inwoning werk ik een paar uur per dag op een boerderij of camping, de overige uren ben ik vrij om te doen en laten wat ik wil. Een ideale mogelijkheid om freelanceklussen uit te voeren, aan mijn eigen project te werken én de omgeving te verkennen. Dat kan natuurlijk ook in Nederland, maar een omgeving die bestaat uit duizenden vierkante kilometers met bergen, bossen met elanden en meren vol met drinkbaar smeltwater: daar kan zelfs ‘mijn’ Drenthe niet tegenop.

Productiever in minder uren

Een paar uur per dag werken tegen kost en inwoning bleek voor mij de ideale manier om minder uren achter de laptop te besteden en de uren die ik er wel op spendeer, productief te benutten. En bovendien: de enige vaste lasten die ik heb, zijn mijn verzekeringen en daarnaast de kosten voor levensonderhoud als ik ‘in between WorkAway’s’ van een fijne stad geniet. Oké, ik geef toe, op zulke locaties klinkt makkelijker dan het is, wanneer een nieuw te verkennen omgeving lokt. Het idee om mijn reis niet af te kunnen maken door geldgebrek is echter een goede motivator om toch even die bergen te laten voor wat ze zijn. Vanuit diverse plekken in Scandinavië schreef ik artikelen voor onder andere lifehacking.nl, Discover Benelux magazine en mijn eigen site Nordic Vibes.

Spijt dat ik mijn woning in Utrecht op heb gezegd heb ik geen moment gehad. Zeker niet op het moment dat er in Denemarken een lama haar snuit in mijn gezicht duwde, ik op eerste kerstdag de zon op mijn huid voelde branden in Las Palmas de Gran Canaria en een 360-graden uitzicht had over mid-Zweden na het beklimmen van de Suljatten, een berg die boven de boomgrens uitkomt.

3 tips voor digitale nomaden

In het afgelopen half jaar heb ik veel geleerd over een leven als digitale nomade. Over de gebruiken van mensen, landen en mezelf; over een teveel aan sociale contacten en eenzaamheid en over de spullen die mee moeten op reis. En vooral ook: wat níet!

Mijn 3 belangrijkste tips:

  1. Diëten op reis is een uitdaging – bereid je voor. Ik eet volgens het Paleo-principe en kan niet zonder een pot kokosolie en een doos gebroken lijnzaad. Ook qua thee ben ik kieskeurig, dus een grootverpakking groene thee zit altijd in mijn backpack. Niet alles is overal makkelijk te krijgen.
  2. Neem niet teveel werkkleding mee. En daarmee een tekort aan dagelijkse kleding. Of andersom. Ben je 40% van je tijd aan het hiken en 60% aan het chillen? Zorg dan dan 40% van je kleding geschikt is voor hiken en 60% voor chillen. Gelukkig vind je onderweg altijd wel mogelijkheden om verantwoord van je overbodige kleding af te komen en om nieuwe kledingstukken te vinden. Ik had het geluk om in Aarhus een kledingruil-event te vinden. En boeken kun je écht beter digitaal meenemen!
  3. Eenzaamheid hoort erbij. Het is een onderdeel van alleen reizen, net als een tijdelijk teveel aan sociale contacten, omdat je een huis met iemand deelt of op een slaapzaal slaapt. Wil je met anderen in contact komen, zoek bijvoorbeeld een co working space op of sluit je op couchsurfing aan bij een lokale groep. Jezelf afzonderen kun je doen door een wandeling te maken of in een café een boek te lezen, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Overweeg je een dergelijke lifestyle, maar weet je niet of het iets voor jou is? Daar kom je maar op één manier achter: doen! Verhuur je huis een paar maanden, digitaliseer alles wat je tijdens je tijd in het buitenland nodig hebt en boek die reis!