Steeds vaker starten mensen een webshop. Begrijpelijk, want het is een leuke manier om geld te verdienen. Hoewel het bij een winkel noodzakelijk is om op één plek te zijn, kun je als eigenaar van een webwinkel blijven reizen! Hoe lanceer je een webwinkel en wat komt er allemaal bij kijken? Wij leggen het voor je uit.
Voordat je begint
Voordat je een webshop beginnen kunt moet je van tevoren een paar belangrijke zaken geregeld hebben. Allereerst zul je natuurlijk een naam voor je webshop moeten bedenken en nagaan of die domeinnaam ook beschikbaar is. Als je een talent hebt voor programmeren kun je zelf je website in elkaar zetten, zo niet dan is webshopsoftware een goed hulpmiddel.
Deze software beschikt over templates waarmee je gemakkelijk een website in elkaar kunt zetten. Daarnaast zal de software automatisch updates krijgen, waardoor je website toegankelijk blijft voor je klanten.
Dan rest je nog het meest belangrijke punt: waar ga jij je webshop mee vullen? Wil je je op één specifiek product richten of ga je verschillende categorieën verkopen? Een weloverwogen productkeuze zal je zeker helpen bij de start van je webwinkel.
Je gaat geen succes maken met zomaar een product
De ecommerce ontwikkelt zich snel en er zijn veel spelers op de markt. Door een uniek product te verkopen maak je het meest kans op succes. Je kunt gebruik maken van het feit dat jij in het buitenland zit: waarschijnlijk kom je hier heel andere producten tegen dan in Nederland. Als jij allerlei trends of handige oplossingen ziet die in Nederland nog niet zo bekend zijn, kun je hier vast op inspelen. Deze zou je voor een leuk prijsje kunnen verkopen aan je klanten!
Kijk ook eens rond bij bestaande webwinkels, wat mist er nog in hun aanbod? Speel hier op in door juist dátgene aan te bieden. Steeds vaker worden er webshops opgericht die zich richten op een niche in de markt. Als er nog niet veel aanbieders zijn, moéten klanten dan wel naar je toe komen.
Zorg wel dat je producten kiest die in een keer duidelijk zijn via de foto en die weinig onderhoud of andere ondersteuning nodig hebben. Klantenservice kun je deels uitbesteden maar dan zit je gelijk weer met een flinke extra kostenpost. Als jij werkt vanuit het buitenland kun je misschien een keertje wat klantvragen beantwoorden, maar je zit er vast niet op te wachten om allerlei details van je producten uit te leggen.
Ga je een voorraad aanleggen?
Als je eenmaal weet wat je wil gaan verkopen, moet je dit gaan inkopen. Veel webwinkeliers kopen grote voorraden in bij een groothandel en slaan die dan op in een magazijn. Als digital nomad is het echter een stuk lastiger om een grote voorraad ergens op te moeten slaan en deze steeds te verplaatsen als je wilt reizen.
Je kunt ervoor kiezen om je voorraad uit te besteden aan een bedrijf dat ook fulfilment regelt. Deze slaat het dan voor je op en verzorgt tevens de verzendingen en retouren. Dit verlost jou van een hoop kopzorgen, maar is wel vrij prijzig als je nog niet zoveel bestellingen hebt. Beschik je niet over zoveel startkapitaal, maar wil je ook geen voorraad bijhouden? Dan kun is dropshipping misschien wel een optie voor je.
Bij dropshipping koop je geen voorraad in, maar bestel je een product bij de fabrikant die het rechtstreeks naar de klant stuurt. Bij sommige van deze spelers moeten klanten iets langer wachten op hun bestelling, maar wanneer je dit van tevoren duidelijk aangeeft in je webwinkel zorgt dit er wel voor dat je zelf geen magazijn nodig hebt. Dropshipping heeft ook minder risico’s omdat je het inkopen bij leveranciers pas doet nadat je hier zelf bestellingen voor hebt. Het is hierom een veilige manier om te onderzoeken welke producten goed aanslaan bij je klanten.
Een nadeel van dropshipping is wel dat jij aansprakelijk bent voor schade of een zoekgeraakte levering, terwijl jij daar natuurlijk niets aan kunt doen. Probeer daarom te zorgen dat de rest van de klantervaring op jouw website geweldig is, dan zal de klant het minder erg vinden om een keer iets langer te wachten.
Let op regelgeving!
Bij het starten van een onderneming krijg je al snel te maken met allerlei regels. Wanneer je je onderneming in Nederland wil registreren, zul je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je ook btw-aangifte doen voor je onderneming.
Wil je je onderneming registreren in het land waar je momenteel verblijft? Informeer dan goed naar de regels. Let ook op de btw-regelingen van het land waar je in verblijft én van de landen waar je je producten verkoopt. Het zou zonde zijn om je webshop te moeten stoppen na de eerste paar bestellingen.