Beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit én een vast inkomen, kijken ook in 2025 met interesse naar cumulatief preferente aandelen in 2025. Deze bijzondere categorie aandelen combineert kenmerken van zowel obligaties als gewone aandelen, en kan daardoor aantrekkelijk zijn voor wie zekerheid wil combineren met een stukje groei. Maar zijn ze anno 2025 nog steeds zo voordelig als vroeger?
Wat zijn cumulatief preferente aandelen ook alweer?
Cumulatief preferente aandelen geven je als belegger recht op een vast dividend, dat bovendien wordt opgeteld (‘gecumuleerd’) als het tijdelijk niet uitbetaald kan worden. Met andere woorden: als een bedrijf een jaar geen winst maakt en het dividend overslaat, krijg jij dat bedrag alsnog op een later moment uitgekeerd zodra het bedrijf weer in staat is te betalen. Dat maakt ze aantrekkelijker dan gewone preferente aandelen, waarbij je dit voordeel niet hebt.
Waarom kiezen beleggers hier (weer) voor in 2025?
In een tijd waarin rentestanden blijven schommelen en aandelenmarkten volatiel zijn, zoeken veel beleggers stabiliteit. Cumulatief preferente aandelen bieden precies dat: een vast inkomen met relatief lage risico’s. Bovendien geven ze in de meeste gevallen voorrang bij dividenduitkeringen én – in geval van liquidatie – bij terugbetaling van kapitaal. Voor defensieve portefeuilles blijven ze dus een interessant onderdeel.
Nadelen om in het oog te houden
Natuurlijk is niet alles rozengeur en maneschijn. Het dividendrendement is vaak lager dan bij gewone aandelen, en deze aandelen bieden minder kans op koerswinst. Bovendien is de liquiditeit – zeker bij kleinere bedrijven – soms beperkt. En als een bedrijf structureel slecht presteert, kan zelfs het cumulatieve dividend op de lange baan worden geschoven.
Sectoren waarin je deze aandelen vaak ziet
In 2025 zien we dat met name financiële instellingen, energiebedrijven en vastgoedfondsen opnieuw vaker gebruikmaken van cumulatief preferente aandelen om kapitaal aan te trekken. Beleggers die op zoek zijn naar stabiliteit, keren dan ook steeds vaker terug naar dit type investering – zeker als onderdeel van een gespreide strategie.
Cumulatief preferente aandelen in 2025 zijn geen hype, maar een verstandige keuze voor de belegger die zoekt naar rust en regelmaat in zijn portefeuille. Door ze strategisch in te zetten, kun je profiteren van een stabiele cashflow én bescherming tegen extreme marktbewegingen.