Crypto lending
26 February 2021

Leningen krijgen met cryptocurrency kan vaak minder ingewikkeld zijn dan het krijgen van traditionele bankleningen – wat zijn crypto-leningen precies?

Inhoudsopgave

  • Uitleg over cryptoleningen
  • Hoe krijg ik een Bitcoin-lening?
  • Wat is DeFi Lending?

Crypto-enthousiastelingen worden vaak aangemoedigd om hun vermogen te “HODL” – het veilig bewaren in een portemonnee totdat de prijs van hun gekozen valuta stijgt. Maar net zoals u zich ongemakkelijk zou voelen over het laten zitten van uw geld in een bank met een lage rente, is een veel voorkomende vraag deze: hoe kunt u uw digitale valuta laten groeien?

Dit is waar crypto-lenen om de hoek komt kijken. Niet alleen kunnen spaarders rente ontvangen op hun Bitcoin, maar ook kunnen leners de waarde van hun digitale bezit ontsluiten door het te gebruiken als onderpand voor een lening

Uitleg over Crypto-lenen

Een van de grootste uitdagingen bij beleggen kan de cashflow zijn – en er is niets erger dan het kapitaal dat u in activa hebt vastgezet te moeten plunderen voor kortetermijnkosten en een gebrek aan liquiditeit.

Laten we ons voorstellen dat Steve 2 BTC heeft. Hij wil er niets van verkopen omdat hij ervan overtuigd is dat de prijzen aanzienlijk zullen stijgen. Steve is ook bang dat als hij zijn crypto verkoopt, hij minder Bitcoin zal hebben als hij het later terugkoopt.

Crypto-uitleenplatforms kunnen hier te hulp schieten. Normaal gesproken krijgt Steve de kans om zijn Bitcoin als onderpand te gebruiken – en een lening in stablecoins te ontvangen. Vanwege de volatiliteit van digitale activa, moet hij normaal gesproken “overcollateralize”, wat betekent dat hij meer BTC moet vastzetten dan de totale waarde van de fondsen die hij ontvangt.

Eens hij de lening terugbetaald heeft, plus interesten, zal zijn crypto volledig terugbetaald worden – en hij zal een mooie winst maken als de BTC zou appreciëren zoals hij voorspelde. Zijn crypto loopt alleen gevaar als hij zich niet aan de voorwaarden van de lening houdt, of als de waarde van de Bitcoin als onderpand daalt tot onder de waarde van de lening die hij heeft ontvangen.

Dus… wanneer begon het lenen van crypto’s van de grond te komen? Nou, het was rond de tijd dat de economieën tot stilstand kwamen in 2020 als gevolg van de pandemie. Hierdoor werden de rentetarieven verlaagd en nam het lenen van grote aankopen een duik. Veel mensen zochten naar andere manieren om hun activa voor hen te laten werken. Cryptoleningen werden een snelle en makkelijke manier om bijna onmiddellijk toegang te krijgen tot fiatvaluta, allemaal zonder ze te verkopen. Opeens waren de dagen dat Bitcoin en Litecoin stof lagen te verzamelen op een beurs of in een koelcel geteld.

In tegenstelling tot persoonlijke leningen of creditcards zijn leningen op onderpand veel veiliger voor de leninggever, waardoor de lener kan profiteren van goedkope rentetarieven.

Cryptocurrencies kunnen erg volatiel zijn, en daarom zijn deze leningen bijna altijd overgedekt met onderpand. Dit biedt de kredietverstrekker een verzekering voor het geval de prijs van crypto’s keldert. Dit kan echter een negatieve impact hebben op de lener – vooral als het platform dat ze gebruiken vereist dat ze altijd hun loan-to-value (LTV) ratio behouden.

Een van de grote bonussen die velen in een cryptolening zien, is dat je, in tegenstelling tot traditioneel bankieren, niet wordt onderworpen aan een beoordeling van je kredietscore. Dit betekent dat leningen toegankelijker zijn voor mensen die geen financieel verleden hebben, voor consumenten die geen bankrekening hebben en voor zelfstandigen die moeilijk toegang krijgen tot krediet omdat hun schommelende inkomsten niet voldoen aan de strenge leencriteria van een bank. De aflossingen kunnen ook flexibeler.

En terwijl het in de ouderwetse financiële wereld een paar dagen kan duren voordat een lening is afbetaald, kan een BTC lening vrijwel direct worden afgelost. Je kunt je activa ook liquide maken zonder een belastbaar feit te veroorzaken – en je kunt de lening aanpassen aan je behoeften. Gebruikers kunnen ook schakelen tussen crypto-activa, dus je kunt Ether storten en Tether lenen, allemaal op hetzelfde platform.

Hoe kunt u een Bitcoin-lening afsluiten?

Als een BTC lening u aanspreekt, maar u niet zeker weet waar te beginnen, dan heeft u twee opties – gecentraliseerde en gedecentraliseerde leenplatformen.

Gecentraliseerde ecosystemen zoals BlockFi, Nexo en Binance moeten bepaalde regels en procedures volgen om aan de regels te voldoen. Je moet een account aanmaken door je aan te melden bij het platform van je keuze en de Know Your Customer-procedures doorlopen die er zijn om fraude en het witwassen van geld te voorkomen.

Deze platforms hebben doorgaans protocollen om ervoor te zorgen dat uw onderpand veilig is. Sommige beschermen crypto-activa via verzekeringen of houden het merendeel van de digitale activa in hun bewaring in koude opslag, wat betekent dat ze weg zijn van een internetverbinding.

Gecentraliseerde crypto-platforms voor leningen registreren nog steeds alle stortingen en opnames met behulp van blockchain-technologie, zichtbaar voor iedereen, en bieden een geweldige manier om rente te verdienen op Bitcoin, naast vele andere cryptocurrencies en stablecoins zoals USDC en DAI. Om het in perspectief te plaatsen: de beste spaarrekeningen in USD komen nauwelijks boven de 1% APY uit, maar veel platforms bieden tot wel 8% aan cryptorente. Het is de moeite waard uw huiswerk te doen om de beste deal te krijgen – en te voorkomen dat u bovengemiddelde kosten betaalt.

Het verkrijgen van een lening via een CeFi-platform brengt meer papierwerk met zich mee, maar het feit dat er een gereguleerde omgeving is – en een klantenservicemedewerker die slechts een klik of een telefoontje verwijderd is – zou deze platforms aantrekkelijker kunnen maken voor traditionele investeerders.

De tweede optie voor crypto-leningen zou zijn om via een gedecentraliseerd platform te gaan, kortweg DeFi genoemd.

Wat is DeFi Lending?

DeFi leenplatformen zijn volledig gedecentraliseerd, en transacties worden afgehandeld door code in plaats van door mensen. Op diensten zoals Aave, Compound en dYdX, gebruiken slimme contracten algoritmen en protocollen om uitbetalingen van leningen te automatiseren.

Iedereen heeft toegang tot de protocollen op een gedecentraliseerd financieel platform, waardoor ze volledig transparant zijn, aangezien niets kan worden verborgen op de blockchain. In tegenstelling tot CeFi-platforms is er geen tussenpersoon of financiële regulator, wat betekent dat je niet door een verificatieproces zoals KYC hoeft te gaan. DeFi rentetarieven voor crypto-leningen verbleken echter vaak in vergelijking met wat gecentraliseerde rivalen kunnen bieden.

Het krijgen van een BTC- of ETH-lening – of een ander type crypto-lening op een DeFi-platform – is erg snel omdat je geen enkele vorm van due diligence hoeft te doorlopen. Dankzij slimme contracten hoeft een gebruiker alleen een aanvraag voor de lening in te dienen en vervolgens de crypto die ze als onderpand willen gebruiken naar een gespecificeerde portemonnee te sturen die is gekoppeld aan het leenplatform.

De gebruikers van gedecentraliseerde leenplatformen kunnen een lening van elke grootte aanvragen zonder hun identiteit aan een derde partij te moeten bevestigen. Leningen kunnen worden ondersteund in stablecoins zoals USDC, fiatvaluta’s, of cryptocurrencies zoals Ethereum of BTC.

Op veel gecentraliseerde en gedecentraliseerde leenplatformen heb je de mogelijkheid om een spaarrekening te openen met je crypto, maar ook om tokens te verhandelen of leningen af te sluiten.

Met beide soorten leenplatformen nog in hun vroege stadia, is het duidelijk dat dit een spannende ruimte is om in de gaten te houden. Er is veel ruimte voor groei, en het potentieel om toegang te krijgen tot leningen zonder de gebruikelijke formaliteiten zou een game changer kunnen zijn voor zowel de mensen als de financiële dienstensector.