Langer dan een half jaar geleden was het nog zo dat je eenvoudigweg naar het reisbureau stapt om jouw vakantie naar of werkbezoek aan Bali te boeken. De Coronapandemie heeft het nu allesbehalve eenvoudig voor ons gemaakt. En al compleet niet voor de Balinezen, want ruim 80% van de inwoners leeft van wat het toerisme opbrengt.
Het afgelopen half jaar heeft het toerisme weinig tot niets voor deze groep opgeleverd. Maar er is wel een lichtpuntje aan het einde van de tunnel. Het ziet ernaar uit dat we binnenkort weer kunnen reizen naar ons favoriete Indonesische eiland. Echter, waarop moeten wij nu letten? Hoe gaat het er nu aan toe met boekingen en visum?
De Coronapandemie en lockdowns
Zoals we weten, hebben grote delen van de wereld een complete lockdown ingevoerd om verdere verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan. Zo ook had Indonesië vanaf april 2020 zijn grenzen volledig afgesloten en dus was internationale toerisme stopgezet. Momenteel heeft het land zijn lockdown opgeheven en is reizen weer mogelijk voor ingezetenen en buitenlanders.
De huidige situatie voor reizen
Alhoewel vanaf april 2020 buitenlanders op doorreis of met een toeristenvisum niet zijn toegelaten, kunnen buitenlanders nu wel naar Bali afreizen. Hiervoor hebben zij een speciaal sociaal of zakelijk visum nodig die zij voor aankomst in Bali in orde gemaakt moeten hebben. Er worden nu nieuwe regels toegepast voor reizigers. Indonesische ingezetenen bijvoorbeeld moeten de vereiste documenten overleggen en een gezondheidscertificaat met als resultaat COVID-19-vrij.
Je kunt de volledige regels ook natrekken door te googelen op Bali COVID.
Kun je als toerist weer reizen naar Bali?
Ja, dat kan maar niet volgens de regels die eerder golden voor internationaal toerisme. Indonesië had namelijk bekendgemaakt op 1 september 2020 dat Bali weer toegankelijk zou zijn voor buitenlanders. Echter, het openstellen van dit prachtig eiland is verschoven naar januari 2021 doordat het land opnieuw te maken kreeg met toenemende aantal COVID-19 besmettingen. Hou er rekening mee dat er geen officiële datum aangegeven is door de Indonesische regering.
Voor nu is het wel mogelijk voor buitenlanders om ernaartoe te reizen onder bepaalde voorwaarden. Gedurende de afgelopen periode was reizen naar Bali alleen mogelijk voor buitenlanders met een officiële Indonesische werkvergunning, de kitas. Nu is het ook mogelijk met een sociaal (familie) visum en een zakelijk visum. Hiermee is het mogelijk om maximaal 6 maanden te verblijven op Bali zonder verplichting voor vertrek. Deze nieuwe manier van afreizen naar Bali wordt ook door hotels in Bali en reisagenten gepromoot.
De nieuwe manier van reizen naar Bali
Belangrijk is dat je weet dat er nieuwe regels gelden voor jou als buitenlander tegenover de lokale bevolking en de omgeving. Verder wordt van je verwacht dat je alle geldende gezondheids- en veiligheidsprotocollen naleeft. De huidige manier van afreizen naar Bali voor buitenlanders is niet officieel bekendgemaakt door de Indonesische regering.
Alhoewel diverse visumagenten dit wel promoten en buitenlanders al afgereisd zijn. Voor alle zekerheid is het beste contact op te nemen met de Indonesische ambassade in Nederland, te Den Haag. Je kunt ook terecht bij jouw vertrouwde visumagent of luchtvaartmaatschappij voor meer informatie.
Als je je wil laten testen voor COVID-19 op Bali is dat te doen bij het Siloam Hospitaal in Denpasar of bij de Siloam klinieken. Voor alle andere officiële berichten zul je de website van de Indonesische autoriteiten moeten raadplegen.
Wat nu bekend is over een visum voor Bali
Om nu af te kunnen reizen naar Bali, moet je een betrouwbare visumagent kennen in Bali. Ken je die niet, dan kun je eentje regelen via hotels in Bali waar je kunt verblijven. Een visum regelen, was eerder alleen mogelijk via de Indonesische ambassade in Nederland. Nu kan dat via jouw visumagent. Deze zorgt voor een sponsor die jij nodig hebt voor het verkrijgen van het speciaal sociaal of zakelijk visum.
De visumagent zorgt verder voor een officieel aanvraagformulier en waar nodig hulp met vereiste documenten voor jouw vlucht. Vele van deze visumagenten staan jou persoonlijk bij, bij aankomst, wanneer je langs immigratie en de douane moet. Een vertegenwoordiger zal dus op je wachten bij aankomst om jou persoonlijk te begeleiden.
De kosten voor het visum
Het sociaalvisum kost je rond 5 miljoen IDR, minus de kosten voor het verlengen hiervan voor de periode van 6 maanden. Het zakelijkvisum kost ongeveer 10 miljoen IDR eenmalig, maar je zult wel verlengingskosten moeten betalen. Het voordeel van deze nieuwe situatie is dat je tot 6 maanden kunt verblijven op Bali zonder Indonesië te moeten verlaten. Eerder waren het 2 maanden.
Belangrijk is dat je bij aankomst in zelfquarantaine moet bij het huis, het hotel of de villa waar je verblijft.
Hoe zit het met toeristen die nog in Bali vastzitten?
Voor toeristen die in Bali zaten gedurende de lockdown, heeft Indonesië gezorgd voor gratis verlenging van het toeristenvisum. Normaliter zouden deze toeristen na 30 of 60 dagen moeten vertrekken uit Indonesië. Vanwege de pandemie is verblijf toegestaan en kosteloos. Zij die afgereisd waren naar Indonesië met een visum bij aankomst, moeten maandelijks dit verlengen via een visumagent bij het immigratiekantoor in Denpasar. Je dient online een afspraak te maken voordat je gaat.
Deze informatie is afkomstig vanuit de toerismesector in Indonesië. Officieel zijn er geen berichten vanuit de Indonesische autoriteiten. De situatie is heel onzeker vanwege de Coronapandemie. Daarom is het verstandig informatie over reizen in te winnen bij de Indonesische ambassade in Nederland. Of jouw reisagent in Nederland. Vanwege de Coronapandemie is informatie over reizen sterk onderhevig aan wijzigingen.
Zijn de uitgaansgelegenheden open?
Ja en nee. Veel gelegenheden zijn gesloten, simpelweg omdat er geen klanten zijn. Toch zijn een groot aantal wel open voor klanten. Uiteraard volg je als klant de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen op. Buiten je verblijfplaats en in het openbaar heb je dus jouw mond- en neuskapje op. In een restaurant mag je deze afzetten om te eten en op het strand is het alleen verplicht wanneer je loopt. De lokale politie beboet overtreders van deze regels.
Voor de lokale bevolking is het tot nu toe een zware periode. Ongeveer 20% van de lokale bevolking is niet aangewezen op inkomsten uit het internationaal toerisme. Het overig deel van het volk wordt ondersteund door liefdadigheidsprojecten. De meesten verlangen dus weer naar de drukte die het eiland de afgelopen jaren heeft gekend door toerisme. Zodat zij hun leven weer op rolletjes kunnen hebben.
Voor de buitenlanders die van rust houden is het nu wel heel aangenaam. De stranden zijn vrijwel leeg, de restaurants niet druk bezocht en geen verkeersopstoppingen. Voor zij die naar rust verlangen, rustig willen zonnen op het strand en rustig door de straten willen rijden, genieten met volle teugen.
Nu boeken voor 2021. Verstandig of juist niet?
Voorlopig is het officieel bericht van Indonesië dat reizen vanaf januari 2021 weer mogelijk zal zijn. Er is geen exacte datum aangegeven. Door de Coronapandemie is het moeilijk voor autoriteiten om een exacte datum aan te geven omdat de situatie snel kan veranderen. Toch is het nu al mogelijk onder bepaalde voorwaarden ernaartoe te reizen.
Als je geduldig wil wachten op 2021 dan kun je nu al boeken zonder extra kosten. Sommige luchtvaartmaatschappijen bieden reizigers de optie de vertrekdatum kosteloos te wijzigen voor hun boeking. Garuda Airlines bijvoorbeeld bied je de optie om de vertrekdatum of vliegroute te wijzigen zonder enige omboekingskosten. En mocht je nog geen vertrekdatum hebben, kun je de geldigheidsduur van je ticket verlegen tot en met december 2021.
Tot besluit over het reizen en verblijf in Bali
Officieel is er geen bericht vanuit de Indonesische autoriteiten over het reizen naar Bali. De informatie die nu beschikbaar is over reizen naar Bali komt van visumagenten, luchtvaartmaatschappijen en vanuit de toerismesector in Bali. Het gaat erom dat zij weer op normaal kun draaien en daarvoor zijn er toeristen nodig. Ruim 80% van Bali leeft van toerisme.
Onder bepaalde voorwaarden en met een speciaal sociaal of zakelijk visum kun je afreizen naar Bali. Dit visum en alle andere vereiste documenten dien je voor aankomst in Bali in orde te hebben. Hiervoor heb je een betrouwbare visumagent in Bali nodig. Als je die niet kent, kun je hierom vragen via hotels waar je kunt verblijven. De visumagent zorgt ervoor dat het visum en alle andere benodigde documenten gereed zijn bij aankomst.
De meeste visumagenten komen je ook persoonlijk ophalen op de luchthaven zodat je vlot door immigratie en de douane heen kunt. Het sociaal visum kost ongeveer 5 miljoen IDR terwijl het zakelijk visum ongeveer 10 miljoen IDR kost. Ook de verlenging in beide gevallen moet je vooraf betalen. Bij aankomst moet je in zelfquarantaine voordat je je als toerist in het openbaar kunt.
Zorg er verder voor je te houden aan de lokale gezondheids- en veiligheidsmaatregelen. In het openbaar is het verplicht een mond- en neuskap op te hebben. De politie beboet overtreders. Verder hou je de algemene maatregelen in acht zoals de sociale afstand. Jezelf schoonhouden en de handen regelmatig wassen met water en zeep. Als je die niet hebt, reinigen met handreinigingsmiddel.
Eet en drink gezond, zodat je gezond bent en blijft. Nuttig voldoende fruit, groenten en water. Neem extra vitamientjes mee en laat je testen bij twijfel. Dat is te doen bij het Siloam Hospital in Denpasar en de Siloam klinieken. Geniet ze en blijf veilig.