Jurist wordt communicatieadviseur én reisblogger
23 June 2016

Suzanne van Duijn is freelance pr- en communicatieadviseur, maar scoort steeds meer gigs als reisblogger. In dit interview vertelt Suzanne hoe zij betaald op reis kan.

Dat het bestaan van een digitale nomade niet alleen over rozen gaat, zal Suzanne als eerste toegeven. Ook bestaat het runnen van een reisblog niet uitsluitend uit overvloedige maaltijden en honeymoon suites. Lees mee voor een kijkje achter de schermen bij één van de meest begeerde beroepen.

Kun je in het kort wat over jezelf en je achtergrond vertellen?

Ondanks mijn 27 jaar heb ik al best wat meegemaakt. Ik ben sinds 1 februari parttime digitale nomade. Dit houdt in dat ik niet het hele jaar door in het buitenland zit, maar wel zo veel mogelijk. In ieder geval ben ik locatie-onafhankelijk. Ik ben freelance pr- en communicatieadviseur en blogger en kan mijn werk doen zolang ik wifi heb! Vóór ik de sprong waagde naar een bestaan als online freelancer/digitale nomade was ik pr-adviseur, redacteur en jurist (allen in loondienst). Ik studeerde vijf jaar geleden af als meester in de rechten. Mijn ‘basecamp’ is Utrecht, waar ik sinds twee jaar samenwoon met mijn vriend.

Waar verdien je nu de kost mee?

Sinds begin dit jaar werk ik als freelance pr- en communicatieadviseur en blogger. Ik schrijf zowel voor bedrijven, zoals Rondreis.nl, als voor mijn eigen blog Artikel255.nl. Helaas verdien ik met mijn eigen blog (nog) maar zeer weinig, maar maak wel veel leuke dingen mee. Het echte brood komt op de plank door mijn pr- en communicatieklussen. Zo help ik modemerk Ebruze met social media en het genereren van publiciteit, ben ik social redacteur bij online juristenkantoor Miss Legal, en werk ik sindskort voor diverse organisaties uit de reisbranche via USP Marketing & PR. Ik heb een aantal ‘vaste’ opdrachtgevers en een aantal tijdelijke of eenmalige klussen. Tot nu toe gaat het goed. Het bevalt uitstekend!

Word je gesponsord? Hoe gaat dat in zijn werk?

Omdat ik mijn eigen blog heb én freelance blogger ben voor Rondreis.nl, krijg ik regelmatig iets gesponsord tijdens mijn (werk)reizen. Ik ging dit jaar – als digitale nomade – al naar Lissabon, Thailand en Nieuw-Zeeland. In Lissabon werd het appartement gesponsord via Belvilla, in Thailand had ik een gesponsorde foodtour, en in Nieuw-Zeeland heb ik diverse activiteiten tegen een gereduceerd tarief mogen doen. Alles dankzij het bloggen! Meestal benader ik zelf reisorganisaties, toerismebureaus of pr-bureaus voor een dergelijke samenwerking, maar ik krijg ook wel eens uitnodigingen in de mail. Die varieëren van een individuele – of groepspersreis tot een activiteit of hotelovernachting in eigen land. Ik merk dat sommige bedrijven goed snappen ‘hoe het werkt’, maar dat een groot deel nog geen idee heeft van influencer marketing of digitale nomaden.

Welke uitdagingen kom je tegen?

Als pr- en communicatieadviseur merk ik dat veel mensen/bedrijven niet zo goed snappen wat pr is, hoe het werkt en waarom het relevant is. Samenwerken met bloggers vinden ze ook vaak nog iets geks.”Bloggers moeten blij zijn dat ze onbetaald leuke content over mijn merk kunnen delen,”, dat soort dingen. Verder wordt zelfs social media soms nog niet als communicatiekanaal gebruikt, wat ik echt onbegrijpelijk vind. Sommige bedrijven hebben nog een lange weg te gaan, maar daar ligt juist ook de uitdaging voor mij.
Als startende freelancer/zzp’er vind ik het nog een uitdaging een goed salaris te verdienen elke maand, maar dat komt vast goed. Mijn klantenkring groeit en de meeste mensen in mijn omgeving weten nu wel dat ik voor mezelf werk en wat ik (ongeveer) doe.

Als digitale nomade zijn de grootste uitdagingen het vinden van wifi en een fijne werkplek (lees: niet te duur, fijne stoel/tafel, etc.). Maar ook het ‘opvoeden’ van bedrijven is een dingetje. Veel werk kan écht makkelijk op afstand worden uitgevoerd, maar dan moeten bedrijven dat wel toestaan en daar een klein beetje op inspelen. Ik niet dat veel bedrijven hun werknemers nog verplichten om op bepaalde tijden en dagen op kantoor te zitten. Er kan toch heel wat geld en tijd en irritatie bespaard worden door mensen meet vrijheid te bieden?
Een uitdaging voor mezelf vind ik het nu om te bepalen wanneer ik mijn eerste grote trip als digitale nomade ga maken. Wat voor mij neerkomt op een paar maanden op reis (slow travel) terwijl ik – hopelijk – gewoon mijn werk kan voortzetten. Heb ik genoeg inkomsten? Kan ik mijn klanten tevreden houden vanaf de andere kant van de wereld? Is de wifi er goed genoeg?

DSC_7140

Welke trends zie je momenteel in de digitalenomadenwereld?

Ik ben nog maar net begonnen natuurlijk, dus ik kan nog niet zeggen of ik sinds begin dit jaar al veranderingen of trends zie. Ik zie alleen wat ik nu zie en weet niet hoe het ‘vroeger’ was. Wat ik nu zie? Ik zie dat de term ‘digitale nomade’ langzaam inburgert: veel mensen hebben er toch wel eens van gehoord. Ik heb ontdekt dat er al best wat online tools en community’s zijn om het digitale nomaden makkelijker te maken, zoals Nomadlist, Workfrom, coworkingspaces en heuse ‘coworkingreizen’. Tegelijkertijd ken ik zelf maar zeer weinig mensen die het digitalenomadenbestaan omarmen. Ook qua regelgeving moet er volgens mij nog heel wat op de schop om het voor digitale nomaden mogelijk te maken volop van hun vrijheid te kunnen profiteren. En uiteindelijk is iedereen daar toch mee gebaat, want je hebt flexibele, gelukkige mensen die gewoon willen ondernemen en hun belasting willen betalen. Ik denk (en hoop) dat de globale trend is dat het digitale nomadenbestaan steeds normaler en makkelijker wordt.

Hoe lang zie je jezelf nog zoveel rondreizen als je nu doet?

Lastig inschatten. Ik ben ermee gestopt om ‘mijn leven te plannen’, want je weet toch nooit wat er gaat gebeuren, en welke mogelijkheden zich over vijf jaar weer voordoen. Als ik het nu zou moeten inschatten, zie ik mezelf mijn hele leven lang veel blijven reizen. En een terugkeer naar een ‘gewone’ kantoorbaan zie ik, in ieder geval nu, niet voor me. Ik zie mezelf vooral níet in een keurig woonwijkje wonen, drie kids krijgen en elke week hetzelfde leven leiden. Ervan uitgaande dat digitale nomaden nog meer zullen inburgeren en het normaler en makkelijker zal worden om deze lifestyle te leven, hoop ik dat ik juist nog meer ga reizen en langer in het buitenland zal zijn om daar telkens tijdelijk een leven op te bouwen.

Welke tips heb je voor mensen die zelf graag digitale nomade willen worden?

Allereerst: doen! Het is geen rocketscience of droom, het kan echt! En als ik het kan, waarom zou jij het dan niet kunnen? Carrièreswitches zijn mogelijk, voor jezelf beginnen is mogelijk, en digitale nomade worden is ook mogelijk. Zoek of creëer een baan die je online kunt uitvoeren, verlaag je vaste lasten in Nederland tot het minimum en ga op reis. Het is natuurlijk wel handig als je voor je ‘digitalenomadenreis’ al enkele opdrachtgevers hebt en hebt uitgezocht of er wel wifi op locatie is. Ook een financiële buffer is natuurlijk handig (en noodzakelijk), maar dat geldt voor iedere ondernemer. Eigenlijk heb ik verder geen tips. Het is niet zo moeilijk als het lijkt. Soms denk ik: waarom doen anderen dit niet?! Het is geweldig! De lifestyle spreekt natuurlijk niet iedereen aan, maar mensen die wel digitale nomade willen worden, moeten dat simpelweg gaan doen. Er is geen addertje onder het gras. De mogelijkheden zijn er, gewoon beginnen!