Buitenland verzekering
1 November 2019

Hoe je jezelf goed verzekerd als digital nomad

De beste buitenlandse verzekeringen voor wie zich uit moet schrijven

Iedereen wil natuurlijk goed verzekerd op reis, maar wist je dat je een andere zorgverzekering nodig hebt als je langer dan 8 maanden per jaar buiten Nederland verblijft? Voorkom boetes en onnodige kosten. Met deze verzekeringen zit je goed als digital nomad.

 

Niet iedereen is bekend met de Nederlandse regelgeving met betrekking tot zorgverzekeringen en sociale voorzieningen bij langdurig verblijf in het buitenland. Ben je echter langer dan 8 maanden aaneengesloten buiten Nederland, dan dien je jezelf uit te laten schrijven bij de gemeente. En dit heeft consequenties voor je verzekeringen.

Geen Nederlandse verzekering na uitschrijving bij het BRP

Verplichte uitschrijving voor vertrek naar het buitenland

Je bent verplicht je uit te laten schrijven bij het BRP (Basisregistratie Personen), voorheen beter bekend als het GBA, als je voor meer dan 8 maanden naar het buitenland vertrekt. Doorgaans dien je dit 5 dagen voor je vertrek te regelen. Dit kan zowel schriftelijk als persoonlijk bij de gemeente waarin je woonachtig was. Je vult een formulier in, voegt een kopie toe van je paspoort en klaar ben je. Er zijn bij sommige gemeentes ook mogelijkheden om je uitschrijving te regelen via Digi-D, maar dat verschilt per gemeente.

Verschillen tussen gemeentes

Dat niet elke gemeente even goed op de hoogte is van de regelgeving omtrent verblijf in het buitenland blijkt uit het feit dat de ene gemeente een limiet van 6 maanden hanteert, terwijl je van de andere gemeente wel 12 maanden mag wegblijven. De landelijk bepaalde tijdslimiet is echter 8 maanden zonder dat dit gevolgen heeft voor je persoonlijke en financiële situatie.

Waarom is uitschrijven bij het BRP verplicht?

De reden van de verplichte uitschrijving bij het BRP is niet helemaal bekend. De Belastingdienst geeft aan te willen voorkomen dat er gesjoemeld wordt met het sociale systeem door mensen die meer dan de helft van de tijd in het buitenland wonen, maar wel inkomsten genereren uit bijvoorbeeld een huis in Nederland.

Door de verplichte uitschrijving bij het BRP kan de Belastingdienst duidelijk zien wie er langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft.

Gevolgen van uitschrijving uit het BRP

Als je je uitschrijft bij het BRP betekent dit niet dat je daarna geen Nederlander meer bent; je houdt gewoon je Nederlandse paspoort en je sofinummer. Maar een uitschrijving bij het BRP heeft wel behoorlijk wat andere gevolgen, met name voor je verzekeringen, AOW en de Belastingdienst.

Gevolgen voor je zorgverzekering

Zodra je bent uitgeschreven uit het BRP kun je geen reguliere Nederlandse zorgverzekering meer aanhouden. Om je ziektekosten te verzekeren kun je een speciale internationale reisverzekering of een permanente internationale zorgverzekering afsluiten. Vertrek je voor bepaalde tijd, dan is de eerste optie het meest geschikt. Ben je (voorlopig) niet van plan naar Nederland terug te keren, dan is een permanente expatverzekering voor jou waarschijnlijk beter (zie onderstaand).

Gevolgen voor overige verzekeringen

Andere verzekeringen, zoals een aansprakelijkheidsverzekering of doorlopende reisverzekering, dienen ook omgezet te worden bij uitschrijving uit het BRP. Niet elke verzekeraar gaat hier even flexibel mee om. Kijk dus goed naar de voorwaarden in het geval van vertrek naar het buitenland en oriënteer je ook hiervoor op internationale alternatieven.

Gevolgen voor je AOW

De opbouw voor je AOW wordt voor ieder jaar dat je volledig in het buitenland verblijft stopgezet. Je kunt je indien gewenst wel vrijwillig verzekeren bij de Sociale Verzekeringsbank. Dit dien je echter wel binnen een jaar na vertrek te regelen. De premie hiervoor is afhankelijk van je inkomsten in het buitenland.

Gevolgen voor de Belastingdienst

De Belastingdienst wordt door de gemeente ook op de hoogte gesteld van jouw vertrek. Deze  stuurt je dan een formulier ‘Opgaaf informatie over verhuizing naar het buitenland’. Je kan dit formulier ook bij de Belastingdienst opvragen en opsturen zodra je vertrekt.

Voor de eerstvolgende belastingaangifte zal je dan een M-formulier ontvangen, waarop je je situatie (inkomsten) in het buitenland kunt toelichten. Indien je in het buitenland geen inkomsten hebt, zijn er verder geen significante gevolgen.

Zorgverzekeringen en verzekeringen voor nomaden

Uitschrijven uit Nederland betekent natuurlijk niet dat je onverzekerd hoeft rond te lopen. Er zijn verschillende verzekeringen die geschikt zijn voor jou als digital nomad. Je kunt zowel kiezen voor Nederlandse aanbieders of aanbieders in het buitenland. Welke optie voor jou het beste is, is afhankelijk van hoe lang je in het buitenland verblijft, of je een vast woonadres hebt in het buitenland (als expat), welke verzekeringen je wilt en naar welke landen je reist.

 

Wij vergeleken vier verzekeraars die je van dienst kunnen zijn: Safetywing, Goudse Expat Verzekering, Oom Verzekeringen en World Nomads.

4 geschikte verzekeringen voor digital nomads

 

Safetywing Goudse Expat Verzekering OOM Verzekeringen World Nomads
Zorg & reisverzekering Alle verzekeringen mogelijk Zorg, Reisverzekering & meer Zorg & Reisverzekering
Globale dekking mogelijk Globale dekking Globale dekking Globale dekking
Geen Nederlands bedrijf Nederlands bedrijf Nederlands bedrijf Geen Nederlands bedrijf
Positieve reviews Positieve reviews Wisselende reviews Positieve reviews
Geen vast woonadres nodig Meer geschikt voor expats Geen vast woonadres nodig Geen vast woonadres nodig

 

1.        Safetywing

Safetywing is een voordelige optie. Vanaf $36,96 per maand kun je als digital nomad verzekerd door de wereld trekken. De hoogte van de premie is afhankelijk van je leeftijd en de landen die je bezoekt. Dekking in de Verenigde Staten verhoogt de premie aanzienlijk, maar voor elk land waarin je buiten Nederland verblijft ben je met uitzondering van Cuba, Iran en Noord-Korea verzekerd voor medische kosten tot 250,000 USD.
樂威壯

 

Ook heb je met Safetywing direct een verzekering voor vluchtvertragingen en verloren ingecheckte bagage. Routine-controles, preventieve behandelingen en kankerbehandelingen zijn niet inbegrepen. Je kunt jezelf maximaal 364 dagen verzekeren via Safetywing.

2.        Goudse Expat Verzekering

Wil je ook graag in Nederland behandeld kunnen worden en/of verblijf je langer dan 364 dagen buiten Nederland, dan is de Goudse Expat Verzekering wellicht een geschikte optie. Deze verzekering is bestemd voor iedereen die in het buitenland werkt voor een werkgever of als zelfstandig ondernemer/freelancer buiten Nederland werkt.

 

De Goudse Expat Verzekering biedt uitgebreide dekkingsopties. De premies zijn ook hier afhankelijk van het reisgebied, de leeftijd van de verzekeringnemer en de hoogte van je eigen risico. Je hebt als 19- tot 28-jarige al een zorgverzekering vanaf 850 euro per jaar.

 

Je kunt bij deze verzekeraar ook een aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandverzekering en tandheelkundige verzekering in je pakket opnemen.

3.        OOM Verzekeringen

OOM Verzekering biedt zowel voor tijdelijke (wereld-)reizigers als permanente nomaden diverse verzekeringspakketten aan. Hieronder vallen indien gewenst eveneens aansprakelijkheidsverzekeringen, reisverzekeringen en inboedel- en rechtsbijstandsverzekeringen.

 

Voor zorgverzekeringen biedt OOM drie pakketopties: Regular, Comfort en DeLuxe. Hiermee kun je jezelf voor noodzakelijke medische kosten verzekeren (Regular) of ook voor preventieve zorg (Comfort) of uitgebreide preventieve zorg (DeLuxe).

 

Ook hier geldt dat de premie verschilt op basis van de hoogte van jouw eigen risico en het dekkingsgebied. Met een eigen risico van 1000 euro kun je jezelf als 18- tot 28-jarige voor een premie vanaf 766,83 per jaar van een Wonen in het Buitenland-verzekering voorzien. Voor een tijdelijke verzekering ben je in de leeftijd tot 29 jaar vanaf 277,43 per jaar verzekerd.

4.        World Nomads

Net als Safetewing biedt World Nomads interessante pakketten aan voor digital nomads die slechts voor bepaalde tijd (tot maximaal 364 dagen) in het buitenland verblijven.

 

De World Nomads-verzekering heeft twee varianten: Standard en Explorer. Laatstgenoemde biedt een uitgebreidere dekking. De premies zijn met ongeveer 1000 euro per jaar aanzienlijk hoger dan de premie van Safetywing, maar de dekking en service is ook uitgebreider.

 

Zo biedt de Explorer-variant van deze verzekeraar ook dekking in het geval van persoonlijke aansprakelijkheid, het verlies van de sleutels van je huurauto, of het missen van een aansluitende vlucht door overmacht of vertraging. Ook zijn voorgeschreven kosten voor fysiotherapie (deels) gedekt en kosten in het geval van overlijden.

Voorwaarden voor behandeling in Nederland bij ziekte

We gaan er natuurlijk niet vanuit, maar indien je op reis ernstig ziek wordt, wil je waarschijnlijk in Nederland geholpen worden. Dekking in Nederland door buitenlandse verzekeringen of expatverzekeringen is echter gekoppeld aan de Nederlandse wetgeving. Je kunt daarom maximaal 120 dagen aaneengesloten in Nederland behandeld worden als Nederland niet geheel is uitgesloten (zoals bij Safetywing het geval is).

 

Ga je voor een behandeling naar Nederland en duurt het verblijf langer dan 120 dagen? Dan ben je wettelijk verplicht om je vanaf de eerste dag weer in te schrijven in Nederland en hier weer een basisverzekering af te sluiten.

Reisduur en reisgebied belangrijkst bij overweging

De duur van je reis en je bestemmingen maken een groot verschil voor de mogelijkheden die je hebt en de premies. Je doet er dus verstandig aan om hier goed bij stil te staan als je je verzekeringen gaat regelen.

 

Safetywing is vooral voordelig als je tijdelijk vertrekt, niet naar de VS reist en je tussentijds niet terugkomt naar Nederland. World Nomads en OOM Verzekeringen bieden de meest uitgebreide opties voor de tijdelijke nomad.

 

Vertrek je echter voor onbepaalde tijd of ga je je permanent vestigen in het buitenland, dan zijn de Goudse Expat Verzekering of OOM Wonen in het Buitenland-verzekering voor jou beter geschikt. En vestig je jezelf permanent in een ander land dan kun je uiteraard ook een lokale verzekeraar overwegen.