De meesten van ons werken minstens 36 uur per week. In loondienst, als freelancer of misschien als zelfstandige. Als het aan de Amerikaanse levensgenieter Tim Ferriss ligt, gaan we maar 4 uur per week werken. En hij weet hoe je dat voorelkaar krijgt.
Wie mijn nieuwsbrief ontvangt, weet dat ik een groot fan ben van het boek The 4-Hour Work Week. Sterker nog: deze hele site is erop gebaseerd, lichtelijk overgoten met mijn ervaringen en die van andere Nederlanders en Belgen die in het buitenland werken.
Té Amerikaans?
Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze klassieker (2007) lange tijd links heb laten liggen. Ik vond de titel te overdreven, te ongeloofwaardig. Waar en wanneer ik nou wél door die verpakking heen durfde te prikken, weet ik niet eens meer. Maar sindsdien heb ik hem vele keren herlezen, want de ideeën in dit boek zijn goud waard.
Waar het boek over gaat
Dit boek helpt je bij lifestyle design: het ‘ontwerpen’ van je ideale leven. Volgens Ferriss past –en daarover verschil ik met hem van mening– werk daar niet in. Je moet er dan ook alles aan doen om je werkweek te verkorten en geld op de automatische piloot te verdienen, zo redeneert hij.
Met dit boek ga je eerst je persoonlijke wensen en doelen op een rijtje zetten. Wat zijn je meisjes- of jongensdromen? Waar zou je graag heen willen reizen? Wat wil je nog leren in je leven? Hoe ziet je ideale dag eruit? Welke gadgets wil je hebben? Vervolgens ga je op zoek naar een muze, dat ene idee waarmee je misschien niet steenrijk, maar wel plaatsonafhankelijk gaat worden en over zeeën van vrije tijd gaat beschikken.
Voor wie is dit boek?
Iedereen die meer uit het leven wil halen, doet er goed aan dit boek te lezen. Het leuke aan The 4-Hour Work Week vind ik dat er zowel voor loonarbeiders als zelfstandigen een traject is. Volg het en je runt binnen enkele maanden een online bedrijfje met passief inkomen. De bedoeling is dat je hierdoor je huidige baan uiteindelijk kunt opzeggen.
Even wennen
Laat één ding duidelijk zijn: Tim Ferriss is geen begenadigd schrijver. Hij klopt zichzelf graag op de borst, verwart lezers door af te dwalen en gebruikt veel slang. Waar mijn vriendin daardoor het boek opzij moest leggen, zie ik het door de vingers. Het boek staat dusdanig vol met slimme tips op het gebied van productiviteit, online ondernemerschap en lifestyle design dat ik het herlezen van sommige zinnen voor lief neem.
Verplichte kost
De eerste druk van The 4-Hour Workweek was in 2007. Aan de nieuwe editie voegt Ferriss de ervaringen van lezers, nóg meer handige website-adressen en de meestgelezen artikelen van zijn blog toe. Ook in een Nederlandse versie verkrijgbaar. Een prachtige bron van inspiratie en kennis voor wie locatie-onafhankelijk wil leren werken.
Heerlijk boek!
Inderdaad zeer inspirerend, maar wel een beste dobber.
De audioversie is al heel wat fijner om te consumeren.
Hoi Patrick, daar had ik nog niet aan gedacht. Sterker nog: ik heb nog nooit een audioboek ‘gelezen’. Goede tip voor tijdens het hardlopen of autorijden!
Dit boek heeft zo’n 3 jaar geleden mijn leven getransformeert. De nieuwe concepten lieten me op een andere manier ‘denken’ over studie en werk. Samen met Rich Dad, Poor Dad was dit boek er voor verantwoordelijk dat ik de motivatie voor mijn HBO opleiding kwijt raakte en dat ik in mijn laatste jaar ben gestopt met mijn opleiding.
Eind goed, al goed. Hulde aan Tim Ferriss!
Ik heb het boek gelezen en was al online ondernemer voor ik het las. Er staan wel goede en bruikbare ideeën in dit boek; met name de tips over outsourcing van taken en time management zijn bruikbaar.
Toch is het gevaarlijk om in dit boek als een soort Bijbel naar een Leuk Leven te zien.
Ook een succesvolle online business start je niet tussen de soep en de aardappelen, maar vraagt tijd en doorzettingsvermogen. En Ferris zegt het zelf, zij het wat terloops: hij heeft zelf enkele jaren keihard moeten werken (met veel meer dan 40 uur per week) om zijn eigen online-onderneming zo ver te krijgen dat ze op automatische piloot draaide en een vorstelijk inkomen opleverde. Maar ja, een boek dat “The 60-Hour Workweek” heet, verkoopt natuurlijk niet…
Bovendien begon Ferriss in een tijd dat op Internet nog veel niches (half) open lagen en de gaten in de markt je als het ware toegaapten. Hij koos zelf de voedinssupplementen. Tien jaar terug lag die markt open en waren er miljoenen te verdienen. Nu is de markt totaal verzadigd en is er online harde competitie tot in de kleinste niche.
Los daarvan, Tim doet alsof hij maar vier uur per week werkt, maar geloof me, alleen al het schrijven van dit boek heeft hem aardig wat tijd gekost…
Bottom line: er staan best aardige ideeën in dit boek, en ja, je kunt online een mooi inkomen verdienen (ik doe het zelf) ALS je het goed doet, maar voor je zover bent moet je even hard werken als iemand die zijn dagen voor de baas slijt.
Hoi Marc, bedankt voor je uitgebreide commentaar.
Ik ben het deels met je eens; er zijn nog steeds nauwelijks geëxploiteerde niches die vaak dicht bij je interessegebieden liggen, in het Nederlands maar ook in het Engels. En als je Spaans kunt, zul je zien dat er in het Spaanstalig gebied nog heel wat niches zijn waar nog niemand in is gestapt, of waar alleen halfslachtige pogingen worden gedaan. Vooral als het gaat om het opzetten van niche-websites.
Nogmaals dank voor je reactie. Ik zie je graag vaker terug op de site! 😉
Ik vind het een leuk boek en het deed me beseffen dat mijn gevoel rond de verplichte 40u week niet misplaatst is. Ik gebruik het als filosofische gids samen met enkele boeken van Anthony Robbins en Larry Winget: ik destilleer de essentie uit de Amerikaanse saus en ga daarmee aan de slag.
Heb nu net een jaar sabbatical achter de rug (zoek nog naar werk) en heb in die tijd meer gepresteerd en persoonlijk geleerd dan in de laatste 10 jaar samen.
Leuke site by the way 🙂