Boekrecensie: Slimmer Werken Met Het Kantoor In Je Tas
13 April 2011

Toen ik Slimmer werken met het kantoor in je tas op Bol.com zag, dacht: die is voor mij geschreven. Een boek speciaal voor mensen zoals ik, die regelmatig on the road zijn en, zoals de titel al aangeeft, slimmer willen werken.

Prettig geschreven
Het eerste wat opvalt is dat de auteur, Gerald Essers, een luchtige schrijfstijl hanteert. Hij spreekt de lezer met jij aan, en dat vind ik altijd prettig. Het is niet nodig om het boek van kaft tot kaft te lezen, want het is opgedeeld in negen delen die je gemakkelijk afzonderlijk kunt lezen. Ik som ze hieronder op.

  1. Niet harder, maar slimmer werken. Het eerste deel is vooral een inleiding, waarin het begrip nomad worker en de voordelen hiervan worden aangehaald. Steeds meer bedrijven vertrouwen hun werknemers een mobiel kantoor toe, waarmee zij de productiviteit en het welzijn van hun werknemers verhogen. De vraag is niet óf, maar wannéér nomad working de nieuwe standaard wordt.
  2. Van kantoorwerker naar nomad worker. Als nomad worker sta je niet langer in de file en kun je werken volgens jouw bioritme. Als je een avondmens bent, werk je gewoon ‘s middags en ‘s avonds en slaap je ‘s ochtends lekker uit. Je hoeft trouwens niet per se vanuit huis te werken. Pas je werkplek aan op je activiteit: zoek bijvoorbeeld een koffiebar op als je inspiratie wilt of werk thuis of in een bibliotheek als je je wilt concentreren.
  3. Maak je kantoor draagbaar. Wat hoort er in je draagbare kantoor thuis en wat vooral niet? Dit deel vertelt je aan welke eisen je tas hoort te voldoen en zet de voordelen van netbooks, tablets en smartphones tegen elkaar af. Ook verkent de auteur de mogelijkheden van mobiel internet: USB-modems, WiFi, MiFi en tethering.
  4. Maak van je laptop een oase. Uit dit deel heb ik de tip om een map genaamd In op je bureaublad te maken, waar je alle icoontjes en bestanden die normaalgesproken op je bureaublad rondslingeren heen sleept. Om die map vervolgens zo vaak mogelijk te verschonen. Daarnaast geeft Essers tips over het voorkomen van afleiding, het sneller terugvinden van documenten en het maken van backups.
  5. Papierloos of (nog) niet? Volledig papierloos werken is nog niet mogelijk. Ook hier raadt de auteur je aan om een In-map te maken, maar ditmaal een fysieke. Hierin steek je alle papieren, visitekaartjes, bonnetjes, brieven enz. die je op een dag tegenkomt en die je aandacht eisen. Eens in de 24 of 48 uur zet je tijd opzij om deze map te legen.
  6. Bereikbaarheid, communicatie en samenwerken. Ook al heb je de vrijheid, persoonlijk contact blijft essentieel. Kies hiervoor wel de juiste communicatievorm om te voorkomen dat je teveel teveel tijd kwijt bent aan nutteloze gesprekken. Een goede tip is om minder vaak je mails te checken en hier een autoresponder op te zetten. Zo word je niet de hele tijd afgeleid. Voor echt urgente zaken kun je met klanten, zakenrelaties en collega’s afspreken dat ze je een sms sturen.
  7. Toolbox voor de kenniswerker. Essers somt in dit deel een groot aantal handige programma’s op die je helpen om ideeën te verzamelen en uit te wisselen, bestanden te delen, relevant nieuws te ontvangen en je werkschema te maken.Veel hiervan kende ik nog niet en gebruik ik nu met groot plezier.
  8. Een lichtgewicht timemanagementsysteem. Dit is mijn favoriete deel van het boek. Efficiënter werken volgens een strak plan, waar vrije tijd een grote rol in speelt, geeft zó veel voldoening. De auteur leert je om je mailbox helemaal onder controle te hebben en in blokjes van 25 minuten (met daarna 5 minuten pauze) te werken, geholpen door een kookwekker en op de achtergrond een duidelijk dagschema. Ook is het verstandig om een wekelijkse reflectie in te plannen, zodat je op koers blijft.
  9. Aan de slag met nomad working. Na zoveel voorbereiden is het tijd om eindelijk je tas in te pakken en locatie-onafhankelijk te gaan werken. In dit deel een aantal traditionele en inspirerende werkplekken en tips over het omgaan met afleidingen. Ook signaleert de auteur, heel raak, een vervagende grens tussen werk en privé.

Als ‘bonus’ is er nog een tiende deel, waarin Essers een aantal checklisten heeft gezet, onder andere voor het overtuigen van je baas over de voordelen van thuiswerken. Ook voor managers is er een checklist. Op die manier kun je tijdens een gesprek met je manager dit boek op tafel leggen en hem of haar uitnodigen om het eens door te nemen.

Voor wie is deze gids bedoeld?
Slimmer werken met het kantoor in je tas is er voor kenniswerkers. Dat wil zeggen: mensen die meer met hun hoofd dan met hun handen werken en ter ondersteuning een pc gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of je ZZP’er bent of in loondienst op kantoor werkt. Voor beide groepen zijn er erg bruikbare tips, die neerkomen op het uitbannen van afleidingen, het concentreren op één taak en het werken volgens een strakke planning met voldoende pauzes. Ook leer je hoe de nieuwste technologie je daarbij kan helpen.

Wat je niet in dit boek aantreft
Deze gids is niet direct een handleiding voor wie vanuit het buitenland wil gaan werken. Toch vind je sporadisch wat relevante suggesties, bijvoorbeeld over het kopen van een internationaal bruikbaar USB-modem of het werken in de lounges van hotels. Veel van de tips zijn ook over de grens toepasbaar. Ik heb er zelf in elk geval veel meer van geleerd dan ik aanvankelijk verwachtte. Werk jij ook voornamelijk met een computer en wil je efficiënter en mobieler werken, dan beveel ik je deze gids van harte aan.

Managementboek: € 19,95 (alleen bezorging binnen Nederland)
Bol.com: € 19,95 (ook bezorging in het buitenland)