Boekrecensie: Neem Ontslag!
25 July 2011

Neem Ontslag! Je laatste honderd dagen - Bertil SchaartWerk jij in loondienst? Ga je met tegenzin naar je werk? Vraag je je steeds vaker af wat de zin van het leven is? Misschien is het boek Neem ontslag: je laatste honderd dagen dan wel wat voor jou. Ik heb hem met plezier gelezen.

De auteur, Bertil Schaart, runt al enige tijd de inspirerende site Neem Ontslag. Daarop verzamelt hij verhalen van Nederlanders die voor zichzelf hebben gekozen en ontslag van hun werk hebben genomen. Het wachten was echter op een boek waarmee zijn lezers hun eigen ontslag konden voorbereiden.

Het aftellen is begonnen
Het boek Neem Ontslag! heeft als ondertitel Je laatste honderd dagen. Met dit boek krijg je dan ook honderd dagen de tijd om één van de belangrijkste beslissingen van je leven te nemen. Elke dag staat een min of meer bekend citaat centraal, waar Bertil vervolgens zijn uitleg bij –of visie op– geeft. Hier zitten echte juweeltjes tussen, zoals de onderstaande:

Van geld dat we niet hebben kopen we dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken om mensen die we niet mogen.

The brain is a wonderful organ; it starts working the moment you get up in the morning and does not stop until you get into the office. — Robert Frost

Alles dat werkelijk groots en inspirerend is, is gecreëerd door een individu dat kon werken in vrijheid. — Albert Einstein

Je staat 50 jaar tegen de deur naar het leven te duwen, tot je erachter komt dat die deur naar binnen opent.

Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn. — George Eliot

De bedoeling is dat je in deze honderd dagen goed gaat nadenken over je huidige baan. Heb je je hart gevolgd om dat werk te kunnen doen of heb je gestudeerd wat je ouders maar beter voor je vonden? Leef je om anderen te plezieren of kies je voor jezelf? Is het nu echt de moeite waard om promotie te maken? Hoe zou je dag eruitzien als je je eigen bedrijf had? Kies je voor saai of kies je voor het avontuur?

Inspiratie van mensen die je voorgingen
Naast de dagelijkse inspiratie, biedt het boek ook mooie verhalen van mensen die je voorgingen. Van mensen die ook opeens het licht zagen en besloten dat het anders kon en moest. Mensen die nu een succesvol bedrijfje runnen en geen seconde spijt hebben gehad van hun beslissing.

Verrassend einde
Aan het einde van de honderd dagen stelt Bertil je voor een keuze: neem ontslag of ‘neem ontslag van het klagen over je baan’. Die laatste optie vind ik een beetje vreemd en was wat mij betreft niet nodig geweest. Het hele boek heeft je namelijk klaargestoomd voor het zetten van die grote stap.

Conclusie
Wie fantaseert of serieus nadenkt over ontslag, kan ik dit boek van harte aanbevelen. Bij sommige pagina’s voelde ik een sterke energie in me opwellen, die mijn handen deed jeuken. Die titel van het boek mag je dan wel tot ontslag nemen aansporen, maar ik denk dat de werkelijke boodschap ervan is om alles uit het leven te halen en jezelf maximaal te ontwikkelen. Aanrader!

Neem Ontslag is voor € 16,99 te koop bij Bol.com.