Belastingparadijzen voor digitale nomaden: slim of riskant?
belastingparadijs werken vanuit het buitenland

Stel, je reist de wereld rond met je laptop en je verdient je euro’s online. Je komt nog zelden in Nederland en een huis of ander bezit heb je er ook niet meer. Waarom zou je er dan nog belasting betalen? Je kunt je bedrijf dan beter offshore vestigen.

‘Offshore’ betekent letterlijk vertaald ‘van de kust weg’ en in de breedste context wil het zeggen dat je een bedrijf hebt in een ander land dan waar je woont. In de praktijk zijn dat landen of gebieden met een gunstig belastingklimaat, ofwel belastingparadijzen. De voordelen lopen uiteen van complete vrijstelling van inkomst- en kapitaalbelastingen tot extra lage inkomstentaxen of tijdelijke vrijstelling van belasting. Je moet dan denken aan landen of gebieden zoals de Seychellen, Belize, de Britse Maagdeneilanden, de Bahama’s, Gibraltar of de Kaaimaneilanden.

Is zo’n offshore bedrijf een goed idee voor digitale nomaden? “Jazeker!” vindt Dennis Vermeulen van de Stichting Internationaal Zakendoen. “Een offshore bedrijf past juist specifiek bij reizende ondernemers. Als je langer dan 183 dagen niet in Nederland bent, vervalt namelijk de heffingsbevoegdheid. Je kunt dan niet meer worden belast in Nederland. Voor een ondernemer die wel in Nederland woont, is het een stuk lastiger om zijn bedrijf offshore te vestigen. Om niet belast te worden, zou hij (op papier) een directeur in het buitenland moeten aanstellen, en zelfs dan blijven er fiscale risico’s bestaan. Voor een digitale nomade is dat allemaal niet het geval.”

Offshore bedrijf oprichten

Volgens Vermeulen is het heel gemakkelijk. “Een offshore onderneming opzetten is in een dagje gepiept. Wat voor bedrijfsvorm je kiest maakt niet uit. Neem bijvoorbeeld de Seychellen: als je je bedrijf daar vestigt, word je een ‘International Business Company’ waarbij het ondernemingsrecht van de Seychellen van toepassing is, ongeacht de bedrijfsvorm die je  achter de bedrijfsnaam zet. Je hoeft dan geen inkomstenbelasting te betalen en hebt ook geen aangifteplicht. Je betaalt alleen 200 euro aan jaarlijkse belasting.”

BTW hoef je in een typisch belastingparadijs ook bijna nooit te rekenen en af te dragen, vertelt Vermeulen. “Wanneer je inkopen of verkopen doet vanuit een belastingparadijs, kan meestal het 0%-tarief worden toegepast. Het kan zijn dat de (ver)koper het lastig vindt dat je geen BTW nummer kunt aantonen, maar op basis van je ondernemingsnummer moet je hem ervan kunnen overtuigen dat je bedrijf buiten de EU gevestigd is.” Anoniem bedrijf oprichten is echter steeds lastiger geworden.

Wereldburger en belasting

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn – waar zit de adder onder het gras? Een belangrijke voorwaarde is volgens Vermeulen dat je je uitschrijft uit Nederland. “Als je een bedrijf in het buitenland hebt maar nog ingeschreven staat in Nederland, wordt het een ingewikkelder verhaal. Dan loop je risico dat de fiscus je toch een belastingaangifte stuurt en jou belast voor je wereldinkomen. Maar zolang je langer dan 183 dagen per jaar buiten Nederland bent én je uitschrijft in Nederland, zie ik geen enkel risico.”

Dat betekent dus dat je nergens ter wereld woont. Kan dat zomaar? Jazeker, en het is beste een luxe dat wij dat kunnen, legt Vermeulen uit. “Er zijn ook landen, waaronder de VS, die je pas ontslaan van je belastingplicht als je kunt aantonen dat je ergens anders woont en belasting betaalt. In Nederland hoeft dat niet. Als je je uitschrijft, zal er waarschijnlijk wel naar een nieuw adres gevraagd worden. Maar als je niets opgeeft, levert dat geen problemen op. Er zijn jaarlijks zo’n 200.000 mensen die zich uitschrijven in Nederland en ze kunnen moeilijk van iedereen uitzoeken wat zijn persoonlijke situatie is.”

Een nadeel is dat je dan geen adres meer hebt. Daar kan wel eens naar gevraagd worden, bijvoorbeeld als je een bankrekening wilt openen. “Wat je dan kunt doen is je vorige bank vragen om een bankverklaring waar je oude adres op staat. Dat voldoet vaak voor een nieuwe bank, ook al woon je nu niet meer op dat adres”, zegt Vermeulen.

De touwtjes in eigen handen

Je verliest niet alleen je plichten, maar ook je rechten als je je uitschrijft in Nederland. Je pensioenregeling of AOW-uitkering pakt dan lager uit. Vermeulen noemt het niet per sé een nadeel, maar wel een gevolg waar je rekening mee moet houden. “Je kunt het AOW-tekort oplossen door bijvoorbeeld vrijwillig premies te blijven betalen in Nederland. Mocht je ooit terugkomen, dan wordt je niet gekort op je uitkering of pensioen.” Deze vrijwillige verzekering voor de AOW en ANW heeft een maximumduur van 10 jaar.

Ook wat je verzekeringen betreft moet je zelf de touwtjes in handen nemen, maar ook daarin ziet Vermeulen geen probleem. “Een voorbeeld van een verzekeraar waarbij je terecht kunt is OOM Verzekeringen, speciaal voor Nederlanders die naar het buitenland vertrekken. Het is vaak zelfs voordeliger om je vrijwillig te verzekeren dan dat je daartoe verplicht wordt. Dat komt omdat deze maatschappijen bijna alleen maar mensen verzekeren met lagere risico’s op claims; bijna geen ouderen, kinderen of werklozen bijvoorbeeld.”

Tot slot is het verstandig om ook een bankrekening in het buitenland te openen. Vermeulen: “Nederlandse banken zijn heel erg gericht op Nederland en staan niet te springen om een bedrijf dat in de Seychellen of in Belize gevestigd is. Het is simpelweg niet hun markt. In bijna alle andere landen word je wel vrij gemakkelijk geaccepteerd bij een bank, een goede keuze is bijvoorbeeld Zwitserland. De Zwitserse bank staat bekend als een safe haven voor je geld, Zwitserland heeft een sterke economie en valuta.”

Illegaal bezig met offshore bedrijf?

Dat klinkt allemaal leuk en aardig, maar kennen we offshore bedrijven niet vooral van rijke belastingontduikers en mensen die iets te verbergen hebben?

Er is om te beginnen niets illegaal of strafbaar aan het oprichten van een offshore bedrijf. Wie in Nederland een offshore bedrijf opricht, doet echter wel aan belastingontwijking. Dat is niet strafbaar of illegaal, maar ook niet heel netjes: je woont, werkt en leeft immers in Nederland dus hoor je daar eigenlijk ook je steentje bij te dragen. Belastingontwijking is echter iets anders dan belastingontduiking, waarbij je de belastingdienst oplicht. Dat is wél strafbaar.

Over die oplichting vanuit belastingparadijzen hoor je wel eens verhalen, maar dat slechte imago is niet helemaal terecht, volgens Vermeulen. “Er worden jaarlijks meer dan honderdduizend legale offshore ondernemingen opgericht en één of twee keer zit daar een rotte vis tussen. Als iemand de boel op wil lichten, doet hij dat toch wel. Of het nu in Nederland is of in het buitenland. Sterker nog, ik denk dat juist de mensen met foute bedoelingen makkelijker in Nederland de boel op kunnen lichten dan in het buitenland, want dat laatste kost veel meer moeite.”

Niets te verbergen

Voor digitale nomaden is het verhaal nog positiever. Je doet niet aan oplichting of ontduiking maar óók niet aan ontwijking van belasting. Je woont en leeft immers niet meer in Nederland en zoals gezegd verlies je ook al je rechten. Er is dus geen enkele reden om je schuldig te voelen dat je je steentje niet bijdraagt in Nederland. Je woont overal ter wereld en wilt ook je bedrijf ergens ter wereld vestigen, dus waarom zou je dan niet voor een voordelige plek kiezen?

De vraag is echter of klanten en opdrachtgevers er ook zo over denken. Gaan er geen alarmbellen rinkelen als zij een factuur zien met een adres op de Seychellen? Vermeulen: “Als ze de situatie van de reizende ondernemer kennen, zullen ze er niet vreemd van opkijken. Maar mocht je de discussie toch willen voorkomen, dan kun je tegen betaling een adres in Engeland op je factuur vermelden. Wij leveren zo’n adres voor 195 euro per jaar. Ook met telefoonnummers is dat mogelijk.”

Waar moet je zijn?

Er zijn zo’n dertig á veertig landen die belastingvoordelen aanbieden aan offshore bedrijven. Er is dan ook geen pasklaar antwoord op de vraag wat de beste optie voor reizende ondernemers is. Het antwoord is afhankelijk van waarvoor het offshore bedrijf wordt gebruikt, van de persoonlijke en professionele omstandigheden van de eigenaar(s) en van de verschillende belastingwetgevingen die van kracht zijn in de landen waar het offshore bedrijf handel zal drijven.

Als goede optie voor digitale nomaden noemt Vermeulen bijvoorbeeld de Seychellen. “Dat is een relatief jong belastingparadijs en het wordt niet op ‘zwarte lijsten’ genoemd waardoor het een goed imago heeft. Tegelijkertijd profiteer je er van het ontbreken van een belasting- én aangifteverplichting.” Op het FSA van de Seychellen (vergeleken met de KVK in Nederland) vind je meer over het ondernemersrecht en de wet- en regelgeving daar.

Een offshore bedrijf oprichten kan vaak al online, je hoeft hier fysiek niet aanwezig te zijn. De kosten zijn vaak een paar honderd tot een paar duizend euro. Ook is het openen van een bankrekening in het buitenland voor je offshore mogelijk. Er zijn verschillende bemiddelaars die je hier bij kunnen helpen.

Meer informatie? Vul onderstaand formulier in en ontvang advies op maat.

 

Let op: Iedere situatie is verschillend. Wij moedigen niemand aan om zomaar ergens een bedrijf op te richten en al helemaal niet als je in Nederland woont. Hou je altijd aan de belasting regels van het land waar je woont. Laat je goed inlichten door een  belasting expert en lees je goed in. Belastingrecht is nogal verwarrend en ingewikkeld, maar het is erg belangrijk om als Digtial nomad de belasting op orde te hebben.

 

7 + 12 =