Door geo-arbitrage toe te passen kun je veel luxer leven dan je nu gewend bent. Maar wat betekent geo-arbitrage en hoe werkt het?
Met geo-arbitrage haal je méér uit je geld. Deze term is populair gemaakt door Tim Ferriss, de auteur van The 4-Hour Work Week. In dit boek raadt hij de lezers aan om creatief te zijn met hun geografische spreiding. Bij geo-arbitrage, zo legt hij uit, verdien je je geld op één plek, terwijl je het op een andere plaats uitgeeft. En dan het liefst in de goedkoopste landen ter wereld.
Jij hebt er al ervaring mee
Ook al woon en werk je misschien in Nederland, de kans is groot dat jij al enige ervaring met geo-arbitrage hebt. Denk maar eens terug aan je vakantie. Je bleef tijdens je vakantiedagen gewoon je Nederlandse loon ontvangen, terwijl je dat loon op een andere plek uitgaf. Bijvoorbeeld in het goedkopere Oost-Europa, Zuid-Amerika of Zuidoost-Azië.
Hoe je geo-arbitrage in jouw leven toepast
Wie het hele jaar door meer wil kunnen sparen of luxer wil kunnen leven, heeft twee opties: verhuizen naar een belastingparadijs of verhuizen naar een goedkoper land. Dit betekent in elk geval dat je het relatief dure Nederland dient te verlaten. Emigreren, dus. Het kan al door vlak over de grens, in België, te gaan wonen. Daar is de loonbelasting lager, waardoor je meer te besteden hebt. Maar misschien trekken belastingparadijzen als Curaçao of Vanuatu je meer?
De tweede optie is gaan wonen in een land waar je geld meer waard is, terwijl je gewoon euro’s blijft verdienen. Dit kan door als freelancer of online ondernemer aan de slag te gaan. In Nicaragua kun je voor € 600 per maand goed rondkomen. In Zuidoost-Azië ben je een soortgelijk maandbedrag kwijt. Neem eens een voorbeeld aan Rob Blok, die in Thailand prima kan leven doordat hij via internet voor Nederlandse klanten werkt en dientengevolge euro’s verdient.
Foto: crlbvi, Flickr