Je hebt een goed idee en droomt ervan om dat idee werkelijkheid te maken. Met je eigen startup kun je de zakenwereld gaan veroveren, maar hoe ga je geld verdienen als startup? Zonder een eerste investering is het vaak ontzettend moeilijk om jouw bedrijf van de grond te krijgen. Hier vind je een paar praktische tips om geld te verdienen als startup, zodat je jouw dromen kunt realiseren.
Eigen vermogen en familie-investeringen
Misschien heb je de afgelopen jaren al redelijk wat geld kunnen sparen of investeren. Dit is het moment om dat geld te gaan benutten. Met je eigen vermogen kun je (een deel van) de eerste kosten opvangen en investeren in je eigen startup. Is dat niet voldoende om de eerste kosten te dekken? Vraag dan eens rond in je familie. Misschien heb je wel familieleden die interesse hebben in een investering in jouw onderneming. Zet alles goed op papier: wat is de investering, wordt deze terugbetaald (en wanneer?) en wat voor rendement krijgen je familieleden?
Subsidies en overheidsregelingen benutten
De overheid vindt het belangrijk om startende ondernemers te steunen. Omdat het ontwikkelen van een nieuw product tijd (en dus geld) kost, heeft de overheid meerdere regelingen die je kunnen helpen met het financieren van jouw startup. Zo kun je in sommige gevallen Vroegefasefinanciering (VVF) aanvragen of gebruikmaken van Innovatiekrediet. Dit zijn subsidies waarmee je de ontwikkelingsfase deels bekostigt. Via de Wet Bevordering Speur en Ontwikkelingswerk kun je de arbeidskosten voor onderzoek deels gesubsidieerd krijgen.
Investeringen van business angels en venture capitalists
Heb je een startup in de technologiesector? Dan is de kans groot dat je een investering van business angels kunt krijgen. Dit zijn investeerders die vaak een deel van de kosten financieren door aandelen in jouw bedrijf te kopen. Soms vullen ze dit aan met een lening met gunstige voorwaarden. Venture capitalists doen hetzelfde. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een investering van de overheid te krijgen. Het nadeel van deze regelingen is dat je altijd een deel van je startup uit handen geeft. De investeerders kopen een deel van je bedrijf, waardoor toekomstige winsten ook deels voor hen zijn.
Crowdfunding en alternatieve financieringsopties
Misschien heb je een goed idee waar veel mensen bij gebaat zijn of al een enthousiast publiek voor te vinden is. Dan is crowdfunding misschien wel een uitkomst. Via websites als Leetchi Corp kun je mensen oproepen om geld te doneren voor jouw startup. Daar kun je weer een bedankje tegenover stellen, zoals een gratis product wanneer je startup verder ontwikkeld is of een uitnodiging voor de opening van je bedrijf. Het helpt om een groot netwerk te hebben en vergeet niet om social media te benutten. Zo krijg je de meeste donaties voor jouw startup.
Financiering op jouw manier
Wanneer het om jouw startup gaat, is het belangrijk om financiering te vinden die bij je past. Combineer de genoemde opties of vind een nieuwe vorm die je meer aanspreekt. Zo vind jij het geld om jouw onderneming een succes te maken.