Ruil je een dienstverband in loondienst in voor een bestaan als zelfstandig ondernemer? Dan komt er behoorlijk veel op jou af. Dingen die voorheen allemaal voor jou geregeld werden, moet je nu ineens zelf regelen. Neem bijvoorbeeld verzekeringen. Als je in loondienst werkt, is jouw werkgever hier verantwoordelijk voor. Nu je zelfstandig ondernemer bent, moet je zelf verzekeringen afsluiten. Om het jou wat makkelijker te maken, zetten wij hier 3 verzekeringen op een rijtje die onmisbaar zijn voor beginnende ondernemers.
1. Arbeidsongeschiktheidsverzekering
Wanneer je als zelfstandige zonder personeel (zzp’er) arbeidsongeschikt thuis komt te zitten, verdien je geen geld. Als je lange tijd niet kunt werken, kan dit grote gevolgen hebben. Zo kun je mogelijk niet meer voldoen aan jouw betalingsverplichtingen. Hier zit je uiteraard niet op te wachten. Daarom doe je er goed aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Hiermee verzeker jij jezelf namelijk van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt.
De hoogte van de uitkering is afhankelijk van een aantal factoren. Zo speelt het verzekerde bedrag mee. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je zelf welk bedrag je wilt verzekeren. Hoe hoger dit bedrag, des te hoger de premie uitvalt. Daarnaast is de mate van arbeidsongeschiktheid van invloed op jouw uitkering. Als een arts jou voor 80% arbeidsongeschikt verklaart, ontvang je 80% van het verzekerde bedrag als uitkering.
2. Aansprakelijkheidsverzekering
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Ook als zelfstandig ondernemer kun je fouten maken. Een klein foutje is vaak nog wel te herstellen, maar dit geldt voor een grote fout niet altijd. Als een fout niet hersteld kan worden, stelt een klant jou hier waarschijnlijk voor aansprakelijk. Heb je geen aansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan moet je de schade uit eigen zak betalen. De kosten kunnen in dat geval behoorlijk hoog oplopen, zeker als het om een grote fout gaat.
Heb jij jezelf verzekerd voor aansprakelijkheid? Dan hoef je letselschade aan anderen en schade aan de spullen van anderen niet zelf te bekostigen. Nee, want in dat geval kun je namelijk een beroep doen op jouw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je kunt deze verzekering overigens nog aanvullen met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Hiermee verzeker je schade die je veroorzaakt door een beroepsfout of een verkeerd advies.
3. Rechtsbijstandverzekering
Een derde verzekering waar je als beginnend ondernemer eigenlijk niet onderuit kunt, is een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Dankzij deze verzekering kun je juridische hulp inschakelen bij een zakelijk conflict zonder dat je zelf opdraait voor de kosten. Denk niet dat je nooit te maken krijgt met zo’n conflict, want een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan een klant bijvoorbeeld weigeren om jou te betalen. Daarnaast kun je een conflict krijgen met één van jouw werknemers. Reden genoeg om deze verzekering af te sluiten. Wil je de beste rechtsbijstandverzekering afsluiten? Dan raden wij je aan om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Vergelijk bijvoorbeeld de verzekering van Interpolis met die van andere aanbieders. Kijk hierbij niet alleen maar naar de kosten, maar let ook goed op wat wel en niet gedekt wordt.