5 Verschillen tussen workshop geven op Curaçao en Nederland
5 October 2019

Ik heb als ondernemer zowel op Curaçao als in Nederland workshops Excel gegeven. Hierbij ontdekte ik een aantal verschillen tussen die twee en deze deel ik graag met jou.

 

Regelen vooraf

Zowel in Nederland als op Curaçao gaat het regelen van de workshop locatie op een makkelijke manier. Toch zijn er minieme verschillen. In Nederland wordt er wat heen en weer gemaild en afspraken gemaakt. Op Curaçao wordt ook gemaild en afspraken gemaakt, alleen moet je af en toe een reminder sturen van de afspraken. Doe je dat niet grote kans dat je dan geen deelnemers hebt voor je workshop.

 

Voorbereiding ruimte

In Nederland wordt alles wat je nodig hebt voor je workshop klaar gelegd in de ruimte voor je. Je hebt er geen omkijken naar vaak. Op Curaçao kom gerust een uurtje eerder om opzoek te gaan naar een kabel die ze wel hebben, maar ergens in een doos ligt in een kamer. En als het niet gevonden wordt dan improviseer je maar! Goed voor je creativiteit.

 

Frisse lucht

In de workshop ruimtes die ik heb gebruikt op Curaçao gaan de ramen open en waait de Noordoostpassaat lekker door de ruimte. In Nederland gaat in de winter de verwarming aan en in de zomer dat kleine raampje helemaal boven in. Om even later weer dicht te moeten door het verkeerslawaai die door het raam naar binnen waait.

 

Tijd

Op Curaçao is威而鋼
tijd relatief begrip. Bijna niemand is echt op tijd voor de workshop. Reken gerust een half uurtje tot een uur voordat iedereen er is. Soms ben je al een halfuur bezig als nog iemand aanschuift. Heel gewoon op het eiland. In vergelijking in Nederland is men hooguit 5 tot 10 minuten te laat en dan vaak door een vertraagde trein niet door gewoonte.

 

Uitloop

In Nederland begin je niet alleen op tijd met de workshop. Je eindigt ook op tijd, want mensen moeten hun trein halen vaak of de file voor zijn. Op Curaçao is tijd een breed begrip je kunt gerust uitlopen als het maar interessant genoeg is en alles behandeld wordt. Op het eiland heeft men de tijd!

 

Bonus

En dan heb ik nog een bonus verschil, namelijk het uitzicht. Sorry, maar bij deze categorie wint Curaçao ruimschoots van Nederland. Ookal kan je in Nederland workshops geven op een locatie in het bos of hei. Maar niks zo mooi als in de verte uit het raam de zee zien of zelfs voor de deur het strand hebben. Of de vogels in de bomen horen tijdens de workshop.

 

Ik blijf op beide plekken workshop geven, maar mocht je na het lezen van dit denken. Wauw wil ik ook. Aarzel niet en benader een workshop locatie op Curaçao.

Meer over mijn leven op Curacao? Bonus:

Deze 5 dingen op Curacao kan ik niet zonder

 

Mijn dagelijkse baantjes

Als ik op Curaçao ben komt bijna niets tussen mij en het uurtje zwemmen in het zwembad. Baantjes trekken. Effe jezelf moe maken, effe sporten, effe rust. In augustus is het warm dus is het geen probleem om half 10 het water in te stappen, maar in december/januari is het wat kouder en dan kan het soms effe duren voor ik aan het zwemmen ben, want mijn lichaam moet wennen aan het koude water. Tja dat heb je met een buiten zwembad.

 

Stoba (stoofpot)

Ik ben opgegroeid met Antilliaans eten. Dus voor mij is het een feest als ik dat kan eten op Curaçao, want in Nederland eet ik ze eigenlijk nooit. Te moeilijk verkrijgbaar of te duur. En dan denk ik aan okersoep, stoofpot van komkomer chiki (kleine komkommer), papaya stoba. Eigenlijk wel iedere stoofpot met de lokale groente is aan mij besteed.

 

 

Snacks

In de feestmaand december maak ik of iemand van mijn familie vaak Antilliaanse taarten, kaasballen, pasteitjes of Antilliaanse kroketten. Deze smaken echt heel anders dan de Nederlandse of Surinaamse varianten. Dus die extra baantje zwemmen heb ik er wel voor over.

 

 

Punda

Wat ik ook niet oversla is even naar Punda gaan. Het centrum van Willemstad. Daar heb je een tentje met heerlijke pastechi, maar ook de swinging old lady, de ponton brug. Het is altijd een mooi gezicht die open en dicht te zien gaan zowel overdag als ‘s avonds.

 

 

Strand, natuurlijk

Enja het eiland verlaat je natuurlijk niet zonder het strand te bezoeken. Bij waar ik verblijf zijn er twee om de hoek namelijk Caracasbaai (een gratis strand) en Janthiel baai. Deze laatste moet je betalen, maar is wel steen vrij gemaakt en heb je ligbedden. Caracasbaai is meer een natuurlijke baai met zijn stenen en mooie charme. Door de week zijn ze beide niet zo druk, maar in het weekend oei!

 

Ik hoop dat jullie met deze reeks van drie blogs een inkijkje heb kunnen geven in het leven als onafhankelijke ondernemer op Curacao.

 

Guiselaine (1977) is eigenaar van Databeet sinds 2012. Vanaf 2013 neemt ze haar bedrijf mee op reis en is daar nooit meer mee gestopt. Je kunt haar avonturen lezen op www.wanderingguiselaine.nl. Op de website vind je ook tips over WordPress, Onderzoek en wandelen. Haar nieuwste project is Wandel & Bedrijf, waarbij een groepje ondernemers op een mooie locatie gaan netwerken met elkaar, aan hun bedrijf werken en tussendoor mooie wandelingen maken.

Twitter: Guiselaine