5 uitdagingen van werken vanuit het buitenland
31 August 2020

Er is iets avontuurlijks en zelfs romantisch aan vertrekken naar het buitenland. Als het niet op voorspraak van je werkgever is, doe je het doorgaans om je hart te volgen en het avontuur aan te gaan. Dat is een mooie, waardevolle ervaring in je leven. Maar het is natuurlijk wel zo dat het leven in het buitenland een grote vakantie is. Je zult moeten blijven werken om rond te kunnen komen. Voor veel digital nomads is het prima mogelijk om vanuit het buitenland hun werk in Nederland voort te zetten, maar zowel het werken als het leven in het buitenland brengt zeker ook uitdagingen met zich mee. We bespreken er hier een aantal.

Verschillende tijdzones

Wanneer je werkt in het buitenland, maar je klanten in Nederland hebt of elders in de wereld, krijg je te maken met verschillende tijdzones. Dit vormt een uitdaging in de communicatie met je klanten, die er waarschijnlijk niet zo’n boodschap aan hebben dat jij in een andere tijdzone zit. Dat betekent goed rekenen op welke momenten jullie werkdagen overlappen, of overlegmomenten plannen die voor jou in de avond of zelfs in de nacht vallen. Dat is een consequentie van de afstand die je gelegd hebt tussen jouzelf en je klanten, en daar zul je een weg in moeten vinden om je klanten te kunnen behouden.

Gescheiden van vrienden en familie

Alle pluspunten van je locatie ten spijt, is het een feit dat je gescheiden bent van familie en vrienden wanneer je werkt vanuit het buitenland. Omdat je dit waarschijnlijk voor langere tijd doet, betekent dat ook dat je mensen die liefhebt voor langere tijd zult moeten missen. Natuurlijk heb je Skype en WhatsApp om met elkaar te communiceren, maar dat is niet hetzelfde als dichtbij elkaar zijn. Dat betekent dat de kans op heimwee zeker aanwezig is. Die heimwee zul je moeten overwinnen om van jouw avontuur in het buitenland een succes te maken. Daarom is het altijd goed om jezelf eraan te herinneren waarom je deze keuze ook alweer gemaakt hebt.

Prioriteiten stellen

Wellicht associeer je Nederland met de sleur en het buitenland met het vrije leven. Maar zoals we al zeiden is het leven daar niet één grote vakantie. Natuurlijk moet je genieten van je tijd daar, maar je moet ook prioriteiten stellen. Vaak moet het werk voorgaan om de continuïteit hiervan te waarborgen. Heb je daar moeite mee, of in het algemeen moeite om je tijd op een goede manier in te delen, dan kan het allicht geen kwaad om eens een time management training te volgen waarin je de tools in handen krijgt om een betere structuur aan te brengen in je leven. Die structuur kan eraan bijdragen om jouw leven als werkende expat zowel privé als zakelijk zo goed mogelijk te laten verlopen.

Omgaan met culturele verschillen

Hoezeer je ook blijft werken voor klanten in Nederland, je krijgt in het buitenland sowieso te maken met de lokale cultuur. Je moet immers een woonplek hebben daar, deelnemen aan het verkeer en omgaan met de locals. Het kan zo zijn dat je terecht komt in een hele andere mindset dan je gewend bent vanuit Nederland, of dat wat eerder op vakantie zo relaxed leek in het dagelijks leven eigenlijk heel storend is. Deze culturele verschillen zul je ontdekken van Brazilië tot Duitsland, er is immers maar één Nederland in de wereld. Aan die lokale gewoontes kun je als eenling weinig veranderen, dus het is aanpassen of toch maar weer vertrekken.

Waar ben je verzekerd voor sociale verzekeringen?

Is jouw werk- en leefbestemming geen onderdeel van de EU of de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan ben je niet meer in Nederland verzekerd voor sociale verzekeringen als de AOW en kinderbijslag. Je wordt immers geacht verzekerd te zijn in het land waar je werkt. Dat betekent dat je dit moet uitzoeken en regelen om problemen op een later moment te voorkomen. Ook als je wel binnen de EU of EER blijft, ben je niet vanzelfsprekend verzekerd in Nederland. Dat kan alleen als je voor vertrek minimaal twee maanden als zelfstandige in Nederland gewerkt hebt. Ook moet het werk dat je in het buitenland gaat doen moet (bijna) hetzelfde zijn als wat je in Nederland deed. Je blijft dan je sociale verzekeringspremies afdragen aan de Nederlandse Belastingdienst via de aangifte inkomstenbelasting.