5 onmisbare grafische tools voor online ondernemers
21 May 2013

Foto’s, boekomslagen en afbeeldingen van andere digitale producten vragen om grafische tools. Dit zijn de on- en offline programma’s die ik zelf gebruik.

Don’t judge a book by its cover is een Engels gezegde. Maar allemaal weten we dat de presentatie wel degelijk belangrijk is. Daarom besteed ik hier zoveel mogelijk zorg aan. Toegegeven, deze site kan nog een beurt gebruiken, maar er zijn ook andere projecten die om aandacht schreeuwen. Zoals mijn Kindle-boeken. De onderstaande tools gebruik ik voor allerlei grafische klussen.

1. Gimp

Ik heb mezelf nooit de tijd gegund om mij Photoshop of een concurrerend pakket eigen te maken. Daarnaast kosten deze grafische programma bakken met geld. Gimp is wat dat betreft een prima alternatief. Dit programma is freeware en biedt dezelfde basisfuncties als bijvoorbeeld Photoshop. Ik ben niet zo veeleisend: ik wil vooral aan kleuren en afmetingen kunnen sleutelen.

2. Fiverr

Al sinds 2011 besteed ik allerlei digitale klusjes uit op Fiverr. Een gig kost normaalgesproken $ 5. Zo kun je voor $ 5 een omslag laten ontwerpen voor je e-book. In ruil voor 20 gigs schrijft iemand nu een Kindle-boek van 10.000 woorden voor me. Het logo dat je bovenaan deze site ziet is ook door een Fiverr-gebruiker gemaakt.

Ook controversiëlere gigs als Facebook-fans kopen en video-testimonials laten opnemen, bestel je voor $ 5 op Fiverr. Als ik nog geen Spaans sprak, zou ik deze schone Argentijnse als mijn lerares aanstellen. Dit is een prachtige site voor wie wil experimenteren met uitbesteden.

3. Go On Write

Deze service wordt gerund door een jong Engels gastje dat in zijn nieuwsbrieven graag zijn favoriete indie-muziek en eigen Kindle-boeken promoot. Ik vergeef het hem, omdat hij prachtige e-bookcovers aanbiedt, die de omslagen van Fiverr het nakijken geven.

Het gaat hier om ‘pre made covers’, wat inhoudt dat hij minimale veranderingen aan bestaande ontwerpen maakt. Wees niet bang dat andere uitgevers er mee aan de haal gaan. Zodra jij een cover ($ 30) uitkiest, wordt hij van de site gehaald. De verzamelbox hiernaast kostte me iets meer: $ 55.

4. Remove The Background

Remove The Background is een handige tool voor het wegpoetsen van de achtergrond op foto’s. Dit is handig als je de aandacht op één zaak wilt vestigen. Op die manier kan iedereen een webwinkel van professionele afbeeldingen voorzien. Het prettige is dat je hier nog minder betaalt dan op Fiverr. Al voor € 0,79 gaan de Vietnamese grafisch ontwerpers achter dit concept voor je aan de slag. Het is evenmin nodig om een pakket of strippenkaart te kopen; je betaalt

Dit initiatief van professionele productfotografen is natuurlijk ook handig voor niet-webwinkels. Zo heb ik een aardige foto voor mijn tekstschrijverswebsite ‘vrijstaand’ laten maken voor € 1,29 (€ 1,56 inclusief BTW). Handig voor wie onregelmatige en kleine hoeveelheden foto’s wil laten uitsnijden.

5. MyEcoverMaker

Bedoeld als boekomslagontwerp-programma, waarbij je een achtergrond kiest of uploadt en er stoere letters bij zet. Ik gebruik MyEcoverMaker ergens anders voor: ik pimp er mijn op Fiverr en bij Go On Write bestelde 2D-covers mee. Zet je tweedimensionale boekomslag in een Mac-monitor, smartphone of tablet, of geef je video’s een professioneel jasje. De packager stelt je in staat om, zoals hiernaast, meerdere producten in een pakket te presenteren.

Deze tool is wat mij betreft onmisbaar voor wie niet zo goed thuis is in Photoshop en ook geen zin (of geld) heeft om dit werk uit te besteden. De prijs? $ 14,95 per maand of $ 99 per jaar voor onbeperkt ontwerpen en downloaden.

En jij?

Dat er slappe Nederlandse aftreksels van Fiverr zijn, weet ik. Maar er zijn ongetwijfeld veel méér grafische tools die nog niet in mijn virtuele gereedschapskist zitten. Ik hoor graag welke jij gebruikt en waarvoor. Laat je hieronder een reactie achter?