Zo maak je jouw telefoon klaar voor het digital nomad bestaan
7 January 2020

Heb jij het wel gehad met Nederland? Reizen is natuurlijk heerlijk, maar zonder geld kun je ook in het buitenland niet overleven. Wanneer je als zzp’er een aantal opdrachtgevers aan je hebt weten te binden, kun je er eens over nadenken of je jouw werk ook op afstand zou kunnen uitvoeren. Is dit het geval, dan lacht een bestaan een digital nomad je toe. Het is immers een mooi bestaan wanneer je naar hartenlust kunt reizen en het werk kunt blijven doen wat je leuk vindt. Maar voor je vertrekt moet je wel goed nadenken over hoe je gaat communiceren met je opdrachtgevers. Om alles op orde te hebben, moet je er ook voor zorgen dat je telefoon klaar is voor het bestaan als digital nomad. We geven je daarom een aantal tips.

Werken op een laptop

Simkaart

Welke simkaart je het beste kunt gebruiken, is afhankelijk van waar je gaat reizen. Blijf je binnen de Europese Unie, dan kun je gewoon gebruik maken van je Nederlandse abonnement. Bevind je je buiten de EU, dan is het het overwegen waard om lokaal een simkaart te kopen. Dit kan prepaid zijn of een abonnement, afhankelijk van hoe lang je in het land denkt te blijven. Dit is vooral van belang omdat je soms misschien binnen dit land moet telefoneren, bijvoorbeeld om een slaapplaats te regelen of om te communiceren met lokale contacten. Heb je een telefoon waarin je twee simkaarten kwijt kunt, dan kun je ook overwegen om beide te doen. Helaas is het wel zo dat bij sommige telefoons je óf een tweede simkaart óf een microSD-kaart kunt plaatsen, dus wanneer je veel gebruik wilt maken van de camera op je smartphone is wellicht die tweede optie aantrekkelijker.

Werken op afstand

Hotspot

Zorg dat je weet hoe je van je smartphone een hotspot kunt maken voor wifi. Soms zal je namelijk op plekken komen waar er geen wifi is waar je gebruik van kunt maken, terwijl je er wel graag wilt kunnen werken op je laptop of tablet. Wanneer je een mobiele internetverbinding hebt op je telefoon, kunnen veel smartphones zoals een Samsung Galaxy telefoon tegenwoordig fungeren als soort router om van die mobiele dataverbinding ook een wifi-netwerk te maken. Je kunt dan met je laptop of tablet inloggen op dat netwerk. Het zal je niet de allerbeste wifi-verbinding geven, maar iets is beter dan niets. Uiteindelijk gaat het er ook om dat je je werk moeten kunnen versturen en opdrachten moeten kunnen ontvangen. Doe dit buiten de Europese Unie overigens niet op je Nederlandse simkaart, want je betaalt handenvol geld voor elke MB die je dan verbruikt. Zorg voor een goedkoop lokaal prepaid krediet of abonnement.

Hoesje

Kunnen communiceren met je opdrachtgevers is van levensbelang wanneer je zzp’er bent. In het buitenland kan het zo zijn dat je erg aangewezen bent op je eigen mogelijkheden om te kunnen communiceren, dus je eigen telefoon en internetverbinding. Je kunt immers niet verwachten dat men jou zomaar een duur telefoontje naar Nederland toestaat op hun apparaat. Daarom is het ook van belang dat je telefoon heel blijft. Zorg dus voor een goed hoesje dat je telefoon kan beschermen tegen valschade, en eventueel een screen protector om je scherm te behoeden van krassen en barsten. Een hoesje kan er wellicht ook voor zorgen dat jouw smartphone niet meteen als zodanig te identificeren is en daarom minder snel gestolen wordt. Stop je niet je pinpas, identiteitsbewijs, rijbewijs en creditcard bij de telefoon in het hoesje, want als deze wél gestolen wordt ben je alles in één keer kwijt.

Backup paraat

Alle voorzorgsmaatregelen ten spijt kan het zo zijn dat je telefoon alsnog kapot gaat of gestolen wordt. Dan is het goed als je een backup paraat hebt. Is je vorige smartphone nog bruikbaar? Pak deze dan in voordat je vertrekt, met alle nodige accessoires. In het geval dat je telefoon kapot gaat, kun je dan je simkaart in de backup plaatsen. Zorg dat je het pinnetje dat je nodig hebt om je simkaart uit de telefoon te krijgen bij je hebt. Is je telefoon gestolen, dan ben je ook je simkaart kwijt. Gelukkig kan een smartphone ook zonder simkaart nog op de wifi, dus kun je alsnog (beperkt) communiceren wanneer je je op een plek bevindt waar er wifi is waar je gebruik van kunt maken. Het is dan wel zaak om zo snel mogelijk lokaal een simkaart te regelen, desnoods prepaid